Pentru zona

    Revenirea mesei de familie ca motiv central al apartamentului în practica designului contemporan

    După achiziționarea unui apartament într-un turn rezidențial modernist din Blocul 70 din Noul Belgrad (1968–1972), construit după proiectele arhitectului Grgur Popović, clienții, o familie tânără de patru persoane din Noul Belgrad, au dorit să amenajeze rapid casa nouă conform nevoilor și posibilităților lor. Pentru a-și realiza dorințele, au angajat arhitectul Zoja Milić pe baza unei recomandări. Arhitectul s-a confruntat cu o sarcină provocatoare și solicitantă: cum să transforme spațiul de locuit „întunecat” și disfuncțional existent într-o casă funcțională, intima, luminoasă și caldă pentru o familie tânără de patru persoane?

    Parterul și etajele superioare ale clădirilor rezidențiale multifamiliale din Noul Belgrad au fost întotdeauna considerate o formă sub standard a locuințelor în arhitectura postbelică din Belgrad și, prin urmare, mai puțin de dorit, în ceea ce privește locuirea pe termen lung într-un astfel de spațiu. Adaptarea recentă și amenajarea interioară complet nouă a apartamentului de la parterul înalt al acestui nou turn rezidențial din Belgrad, realizată după proiectele arhitectului Zoja Milić, arată că astfel de opinii sunt mai înrădăcinate și mai stereotipe și că, în circumstanțele noi și schimbate, este încă posibil să se obțină o soluție privind spațiul, organizația și designul calitativ a apartamentului cu o abordare de proiectare bine gândită.

    Sarcina de bază a adaptării apartamentului a fost ca treptat să se ajungă, de la soluția generală a apartamentului în ansamblu, până la detalii, precum elementele interioare special concepute. În același timp, trebuia avut grijă ca soluția nou proiectată a apartamentului să fie adaptată utilizatorilor, păstrându-le în același timp autonomia, sub forma creării de „colțuri”, în care aceștia să se poată, după caz, să se izoleze și să afle propria pace, și funcțional, cu toate lucrurile necesare pentru viața unei familii de patru membrii.

    Baza apartamentului | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)
    Baza apartamentului | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)

    Cooperare atipică și neobișnuită cu clientul, care știe ce și de ce își dorește, mai ales în ceea ce privește designul detaliilor minuscule, fie că sunt elemente decorative sau funcționale ale designului interior al apartamentului, cu se poate spune, o sensibilitate foarte pronunțată pentru estetică și frumusețe și dorința de a înnobila în mod corespunzător ambianța, a avut ca rezultat o transformare valoroasă a spațiului rezidențial și ridicarea valorii acestuia. Dintr-un spațiu „întunecat” și disfuncțional, cu elemente sub standard evidente, proiectat și executat după soluția originală a arhitectului Popović în urmă cu jumătate de secol, a fost creat interiorul luminos și cald al locuinței unei tinere familii. Noua soluție, bazată în primul rând pe integrarea spațiului fostei bucătărie, sufragerie și camerei de zi, a creat o zonă de living extinsă, triptice, care a dat impresia și senzația unui apartament mai mare decât pare la prima vedere. Între camera de zi și sufragerie, din cauza imposibilității extinderii deschiderii în peretele de susținere din beton armat, arhitectul Milić, împreună cu clienții, a decis să folosească uși glisante, care erau în concordanță cu designul interior al întregului apartament. Prin mișcarea canatelor sunt posibile diferite niveluri de diferențiere a sufrageriei în raport cu restul apartamentului, dar și dinamismul spațiului de locuit în sine.

    Amenajare planuri - camera de zi, sufragerie și bucătărie | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Amenajare planuri - camera de zi, sufragerie și bucătărie | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    Folosirea ingenioasă a oglinzilor în zonele înguste de comunicare ale antreului și coridorului cu dulapul, un proces de proiectare complet de înțeles și justificat, a dat și impresia unui spațiu mai mare, iar posibilul efect claustrofob a fost neutralizat cu pricepere și redus la minimum. La aceasta a contribuit și deschiderea suplimentară a zonei de locuit extinse către partea de comunicare a spațiului - vestibul și coridorul cu dulapul, care sunt simultan părți integrale și autonome ale apartamentului. Prin ștergerea limitelor dure și clare ale spațiului, prin sublinierea în același timp cu ajutorul accesoriilor estetice, precum diferite tipuri de plante de casă și ghivecele lor special concepute, a fost creat un spațiu debordant, curgător, făcând simultan apartamentul un întreg compact, iar spațiile individuale, după nevoile utilizatorului, piese autonome. În acest fel, s-a obținut o nouă valoare de utilizare a spațiului rezidențial în practica contemporană de design din Belgrad și Serbia, iar calitatea și standardul locuințelor de la parterul înalt al turnului rezidențial Noul Belgrad a atins un nivel de invidiat pentru circumstanțele noastre.

    O plantă ca element decorativ în zona sufrageriei | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    O plantă ca element decorativ în zona sufrageriei | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    Masa rotundă de sufragerie, ca motiv central al apartamentului și punct central al adunării familiei, a readus vechea temă din celebra școală din Belgrad de a locui „la ușă mică” în practica designului contemporan. Noua zonă de locuit extinsă reprezintă de fapt o mică modificare, bineînțeles în funcție de posibilitățile fizice ale spațiului specific și de dorințele clientului, așa-numita comunicare extinsă, care în anii șaizeci, șaptezeci și optzeci ai secolului XX a reprezentat o soluție inovatoare și inventivă pentru organizarea spațio-funcțională a apartamentului, ca rezultat extins al unei mari aspirații ale arhitecților din Belgrad din acea perioadă de a obține locuințe de cea mai înaltă calitate. Deși o astfel de necesitate de a crea un centru alternativ pentru adunarea familiei a fost o consecință a furnizării unui pat suplimentar pentru dormit în sufragerie conform normelor și reglementărilor în vigoare pe atunci în construcția locuințelor, în exemplul modern al unui apartament nou proiectat a fost rezultatul nevoii reale a utilizatorului de a obține simultan principalul spațiu comun și secundar individual din apartament, care au asigurat condițiile de bază ale locuirii comune calitative.

     Masa rotundă ca motiv central al apartamentului | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Masa rotundă ca motiv central al apartamentului | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    Interiorul apartamentului menține un dialog activ cu exteriorul. Lamelele orizontale la ferestre, pe toată lungimea transversală a construcției, cu o orientare favorabilă spre sud, au permis o bună iluminare și lumină solară în spațiul zonei de zi extinse. Orientarea sa spre interiorul Blocului 70, spre coniferele mari, care au ca scop de baza protejarea de influențele exterioare și atmosferice, a contribuit la ștergerea limitei clare dintre „exterior” și „interior”. În acest fel, în spațiul de locuit a fost adus mediul exterior verde, care a devenit astfel un element integral și egal al designului interior al apartamentului.

     Vedere din camera de zi spre sufragerie și bucătărie | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Vedere din camera de zi spre sufragerie și bucătărie | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    Practica contemporană de design din Belgrad se caracterizează prin noutatea negativă a desființării vestibulului, granița atât de necesară dintre spațiul public (coridor cu scări și lift) și spațiul privat (apartament) într-o clădire rezidențială. Păstrarea acestei distanțe în soluția de apartament nou proiectată din turnul rezidențial Noul Belgrad a fost realizată cu un accent subtil pe schimbarea suprafeței podelei. În loc de linie dreaptă, plăcile ceramice hexagonale, cu forma lor neregulată, au format o trecere mult mai liberă către parchet. Între bucătărie și sufragerie apare și o tranziție identică, care, cu o culoare și un material diferit, subliniază schimbarea scopului spațiului.

    În zona intrării deschise, cu vederea îndreptată spre sufragerie și masa rotundă de sufragerie, și mai departe spre mediul exterior verde, una dintre axiomele pentru un apartament bun, stabilită de arhitectul Milenija Mila Marušić (1941), poate fi observată, pur și simplu - intrarea razelor soarelui în zona de intrare a apartamentului, fără nevoia corpurilor de iluminat.

    Vedere din sufragerie către zona de intrare a apartamentului | Foto: dr. domnul V. Anđelković
    Vedere din sufragerie către zona de intrare a apartamentului | Foto: dr. domnul V. Anđelković

    Un detaliu interesant al traverselor din lemn poate fi văzut în soluția nou proiectată a apartamentului. Pe lângă funcția sa estetică, oferind căldură spațiului noii locuințe și punând accent pe reutilizarea spațiului, sub aspect funcțional, a oferit discret posibilitatea de iluminare naturală parțială a zonei de toaletă. În acest fel s-a atins un nivel mai ridicat de calitate într-unul din spațiile blocului igienic-sanitar din apartament, indiferent de poziția acestora în profunzimea spațiului.

    În locul zidului vechi, care despărțea strict holul de la intrare și coridorul, pe de o parte, și sufrageria, pe de altă parte, se vede o gradație pricepută și bine gândită: închisă (zidul dintre camere), semideschisă (traverse din lemn) și zonă deschisă (între sufragerie și vestibulul de intrare).

     Aspectul zonei de intrare a apartamentului și a holului cu dulap | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)
    Aspectul zonei de intrare a apartamentului și a holului cu dulap | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)

    În practica contemporană de design din Belgrad, fenomenul de iluminare indirectă în dormitor devine din ce în ce mai comun. În soluția nou proiectată, prin împărțirea camerei mai mari în funcție de soluția originală a apartamentului, s-a obținut dormitorul părinților, care lipsea din suprafața planificată a spațiului de locuit. A fost planificat un luminator pe toată lungimea peretelui dintre acesta și sufragerie. Experții noștri și publicul larg știu puține, că o astfel de abordare de proiectare a fost folosită în urmă cu șaizeci de ani de către arhitectul Ivan Vitić (1917–1986) când a proiectat faimosul său „zgârie-nori” din strada Laginjina (1958–1962) din Zagreb, cu scopul principal de a realiza cea mai mare iluminare naturală posibilă a spațiilor de comunicații și a altor spații auxiliare și de susținere. Cu o abordare atentă și bine studiată a designului raftului din camera de zi, luminatorul a devenit partea sa integrantă și integratoare, simultan o soluție funcțională, de design și estetică.

    Aspect asupra sufrageriei, bucătăriei și camerei de zi, cu vedere spre zona de intrare a apartamentului | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)
    Aspect asupra sufrageriei, bucătăriei și camerei de zi, cu vedere spre zona de intrare a apartamentului | Studio Zoja Mi Architecture (Arh. Zoja Milić)

    PROIECT

    Numele complet al proiectului |

    Apartament într-un turn rezidențial, în blocul 70, Noul Belgrad

    Tipul intervenției |

    Adaptare și amenajare interioară a unui apartament în Blocul 70, Noul Belgrad

    Tip obiect |

    Turnul de locuit (arh. Grgur Popović, realizat în 1968-72)

    Autor de adaptare și design interior |

    Zoja Milić, master. ing. arh. (studio Zoja Mi Architecture)

    Perioada de proiectare |

    în 2020

    Perioada de construcție |

    în 2020

    Supraveghere proiectare |

    Zoja Milić, mast. ing. arh. (studio Zoja Mi Architecture)

    Client |

    Privat

    Utilizator |

    Privat

    Localizare |

    Blocul 70, Noul Belgrad, Belgrad, Republica Serbia

    Suprafața terenului |

    477 mp

    Zona obiectului |

    477 mp

    Suprafața apartamentului |

    80 m²

    ​Poziția apartamentului în turnul rezidențial |

    Parter înalt

    Autorul fotografiilor din interiorul apartamentului |

    Dr. G. V. Anđelković

     

    Dormitor Copil Cercul Detaliu Desen | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Dormitor Copil Cercul Detaliu Desen | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)

    DETALIU | CERCUL ÎN DORMITORUL COPIILOR

    În camera copiilor, destinată unui băiețel de vârstă preșcolară, pe peretele dinspre apartamentul vecin, aproape pe toată lungimea, se află un raft pentru jucării și alte lucruri și un cerc atent studiat și proiectat anatomic, cu diametrul de 120 cm, pentru odihnă și lectură. Cu o astfel de soluție de design inovatoare, autorul a realizat crearea unui „colț” special și de recunoscut pentru băiat și a completat tema cercului în timpul adaptării și noii amenajări interioare a căminului pentru o familie tânără de patru persoane.

    GALERIE

    Aspect asupra bucătăriei și a sufrageriei | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Aspect asupra bucătăriei și a sufrageriei | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Raft în sufragerie | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Raft în sufragerie | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Pat de perete cu structură, dormitor matrimonial | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
    Pat de perete cu structură, dormitor matrimonial | Studio Zoja Mi Architecture (arh. Zoja Milić)
     Camera de zi cu uși glisante închise | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Camera de zi cu uși glisante închise | Foto: Dr. G. V. Anđelković
     Detaliu unui raft din camera de zi | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Detaliu unui raft din camera de zi | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Elemente de mobilier din camera de zi | Foto: Dr. G. V. Anđelković
    Elemente de mobilier din camera de zi | Foto: Dr. G. V. Anđelković
      Detaliu despre despărțitorii din lemn în spațiul dintre bucătărie și sufragerie | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    Detaliu despre despărțitorii din lemn în spațiul dintre bucătărie și sufragerie | Foto: Dr. G. V. Anđelković

    244
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.