Pentru zona

    Îndrăzneț și modern, proiectul Racoviță House | arh. Corina Dândăreanu

    Articolul a fost citit chiar de 598+ utilizatori
    Proiectul Racoviță House se înscrie printre cele mai originale și interesante concepte de arhitectură urbană modernă. Bucureștiul are fără îndoială nevoie de un influx de stil contemporan pe străzile încărcate de istorie.

    Strada Dimitrie Racoviță face parte din zona vechiului cartier Armenesc, fiind situată aproape de Bulevardul Carol și strada Mântuleasa. Aici poți admira casele vechi, specifice epocilor trecute, dar și structuri moderne, într-un mix urban plin de farmec.

    Clădirile din perioada interbelică și casele mai modeste, sunt mărturie a istoriei Bucureștilor, o urbe care azi îmbină noul și vechiul în mod neașteptat.

    Noua clădire proiectată pe strada Racoviță a păstrat dimensiunile și volumele tipice zonei, iar scopul rezidențial a reușit să transforme vechea locație într-un spațiu de locuit modern, practic, original și inteligent construit.

    strada Dimitrie Racovita.jpg
    Strada Dimitrie Racoviță nr 4 A / foto: Cosmin Dragomir

    Creatoarea proiectului, arhitect Corina Dândăreanu, a intuit cu acuratețe nevoia de nou, de structuri contemporane atractive și funcționale, realizând totodată și un interior orientat spre dorințele viitorilor locatari. 

    Fațada laterală conține intrarea, iar cea din curte este larg deschisă spre grădină. Proporțiile clădirii sunt integrate în ansamblul zonei, iar unicitatea o dă chiar finisajul din material lemnos, teluric și modern. Deși exteriorul expus vederii trecătorilor poate părea opac, casa este percepută ca o locuință confortabilă, pe care lemnul și metalul o fac practică.

    fațada Racovița House.jpg
    Fațada de lemn / foto: Cosmin Dragomir

    Structura metalică, pereții glisanți din sticlă și pergolele fac ca locuința să comunice cu grădina – o oază de răcoare și verdeață, atât de necesară în jungla urbană bucureșteană. Corpul de clădire de la parter conține zona de zi, mai expusă străzii, iar zona destinată dormitoarelor și implicit odihnei se află la etaj. Arhitecta a gândit această deschidere a livingului și a zonei care conține bucătăria către grădină, pentru o dinamică extrovertă. 

    Material practic, lemnul a fost folosit si in interiorul casei, pentru definirea zonei de acces și a circulației spre etaj, (având pe scară lame verticale identice cu cele de pe fațada clădirii).

    Racovita-house.jpg
    Racoviță House / foto : Cosmin Dragomir

    Elementele inspirate de natură sunt prezente în casă sub forma pardoselilor din zona de zi : piatra naturală. Acest material este prezent în interior și în exterior, pentru o continuitate a senzațiilor vizuale spre terasă și curte. 

    Livingul beneficiază de o deschidere largă spre grădină, prin ferestrele culisante din sticlă. Anexele de tipul băilor sau dressing-ul au lame de lemn în fața ferestrelor, în timp ce livingul, dormitoarele sau biroul au parte de multă lumină naturală. 

    interior Racovita House.jpg
    Interior Racovita House/ foto : Cosmin Dragomir

    Preocuparea pentru sustenabilitate și protejarea eficientă a mediului a condus la reducerea consumului energetic, prin utilizarea unor materiale cu impact redus de poluare. Fațada de lemn este ventilată și anvelopată cu izolație modernă de vată bazaltică. 

    Nu în ultimul rând, menționăm că proiectul Racoviță House by Corina Dândăreanu a fost apreciat prin decernarea unor premii și distincții: Big SEE Architecture Award 2019, Special mention Romanian Building Awards 2017, Nomination Anuala OAR 2017, Luxury Lifestyle Awards 2021.

    Informații despre proiect:

    Nume proiect: Casa Racoviță / S+P+2E
    Locație: Str Dimitrie Racoviță nr 4A - București
    Anul începerii și încheierii șantierului: 2014-2016
    Proiect arhitectură: arh.Corina Dândăreanu
    Arhitectură peisagistică (grădina): arh.Corina Dândăreanu
    Suprafață totală (CUT): 404.70 MP
    Structură: ing. Radu Modreanu
    Fotografii: Cosmin Dragomir

     

     


     

    598
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.