În continuare:
1. Bucătării de vară - unde să le amenajezi?
1.1. Bucătărie de vară pe balcon
Dacă aveți un balcon suficient de spațios, puteți folosi o parte din acesta pentru o bucătărie mai mică pe care cel mai probabil o veți folosi nu numai vara, ci și pe tot parcursul anului! Bucătăria de pe balcon va fi de fapt o mică oază verde în mijlocul orașului, care vă va atrage în mod constant să vă bucurați și să vă relaxați. Cu o alegere atentă și o combinație de materiale rezistente și impermeabile, nici ploaia nu vă va deranja.
1.2. Bucătărie de vară pe terasă
Pe terasa de lângă casă sau pe acoperiș, ați adăuga o nouă valoare bucătăriei de vară. Un astfel de loc ar deveni foarte tentant de a socializa; în plus, vara, nu ați încălzi spațiul deja fierbinte gătind, în timp ce, pe de altă parte, l-ați proteja de tot felul de mirosuri și vapori care apar în timpul gătitului pe tot parcursul anului.
1.3. Bucătărie de vară în grădină
Bucătăriile de vară din grădină nu trebuie amplasate lângă ferestre, uși sau casa, fie a ta, fie a vecinului tău. Încercați să păstrați calea de la bucătăria interioară la cea exterioară scurtă și fără bariere. Asigurați-vă că este la umbră și întoarsă, astfel încât vântul să nu întoarcă fumul în casă. În plus, la locul ales trebuie să existe posibilitatea instalării instalației electrice, de gaz și de instalații sanitare.
Sfaturi de specialitate de la ŞEMINEE MOL SRL Care sunt de obicei componentele unei bucătării de exterior? Elementele ce compun o bucătărie de vară pot fi decise de nevoile fiecăruia. În primul rând trebuie să știți dacă spațiul în care va fi amenajată bucătăria este deschis sau închis. Dacă spațiul este închis și aveți un aragaz sau plită tradițională pe lemn trebuie să montați o hotă pentru evacuarea aburului și a mirosului de mâncare. De asemenea, în spațiu închis aveți nevoie de o priză de aer proaspăt. Dacă nu există această priză de aer tirajul coșului de fum va fi redus sau inexistent (depinde de cât de etanșă este încăperea). O bucătarie de vară completă poate fi compusă din blat de lucru, chiuvetă, aragaz, plită tradițională, cuptor, grătar și afumătoare. Foarte importante sunt materialele din care trebuie executat complexul de bucătărie, de aceea aveți grijă pe cine contractați ca și executant. Sfatul meu este să angajați o firmă de specialitate. Pentru cei care nu doresc o bucătărie construită din cărămida, pot alege varianta bucătăriilor modulare cu grătare pe gaz, curent electric, peleți, lemn sau cărbuni. Spor la lucru…și nu uitați! NU VĂ JUCAȚI CU FOCUL…LĂSAȚI-NE PE NOI! Ionel Drăgoi, ŞEMINEE MOL SRL |
2. Tipuri de bucătării în aer liber
2.1. Bucătărie de vară terminată
Bucătăriile finisate, ca produse din fabrică asamblate din anumite elemente, pot fi găsite și cumpărate pe piață. Ele sunt compuse de obicei dintr-un grătar și un blat de lucru cu rafturi sau sertare de depozitare și au adesea accesorii precum frigider / congelator și altele asemenea pentru a face bucătăria completă. De obicei, producătorii lasă posibilitatea de a alege și combina plita (plită electrică sau pe gaz / grătar, grătar, cuptor de pâine etc.), culori, materiale, designul blatului și elementele de bucătărie în sine.
Desigur, materialele de calitate mai bună și accesoriile non-standard trebuie plătite în plus, astfel încât acele bucătării de vară gata făcute variază de la 10.000 lei sau mai mult. La prețul bucătăriei în sine trebuie adăugate conexiunile de apă, electricitate sau gaz și echipamentele și instalațiile însoțitoare.
2.2. Bucătărie modulară finisată
Bucătăriile modulare de vară sunt în general potrivite pentru cele destinate utilizării în interior, deși sunt realizate din materiale care pot sta în aer liber. Fiecare element individual al unei astfel de bucătării este realizat astfel încât să aibă o anumită formă și să poată fi montat și combinat cu alte elemente în moduri diferite, în funcție de dorințele și nevoile clientului. Unele bucătării modulare în aer liber sunt de fapt seturi de bucătărie individuale care alcătuiesc împreună zona de bucătărie. Astfel, un element modular poate fi un grătar, altul o chiuvetă, un al treilea un blat și ultimul, să zicem, un frigider. Cele mai noi modele de astfel de bucătării sunt asamblate la fața locului și sunt construite din piatră sau cărămidă și astfel devin un întreg.
Prețul unei astfel de bucătării modulare de vară depinde de numărul de elemente, calitate, dimensiune și altele asemenea. În tot cazul, trebuie să calculați de la 5.000 lei în sus. Pe lângă prețul bucătăriei, există și costurile conexiunilor pentru apă, electricitate sau gaz și echipamentele și instalarea însoțitoare.
2.3. Bucătărie de vară din zidărie la comandă
Bucătăriile din zidărie cu șemineu sunt cel mai bun tip de bucătărie în aer liber și sunt realizate de companii specializate. Sunt realizate din materiale care se potrivesc terasei / verandelor / balconului / grădinii existente sau cu alte caracteristici. Bucătăriile personalizate în aer liber nu sunt limitate de nimic și pot fi nestandardizate din toate punctele de vedere. De asemenea, pot avea accesorii precum un bar la piscină, iluminat nocturn sau o pergolă, adică alte jaluzele cu care bucătăriile gata preparate nu sunt de obicei echipate.
Prețul unei bucătării construite astfel este cu adevărat dificil de prezis. De obicei este în jur de 15.000 lei și mai mult, dar totul depinde de mărime, material, număr și tip de elemente, echipamente și accesorii. La prețul bucătăriei în sine trebuie adăugate conexiunile de apă, electricitate sau gaz și echipamentele și instalațiile însoțitoare.
3. Materiale pentru bucătăria de vară
Când planificați o bucătărie în aer liber, este foarte important să răspundeți mai întâi la câteva întrebări: Va fi sub acoperiș sau în aer liber? Aveți în vedere petreceri mari la grătar sau doar cinele mai intime? Oaspeții vor fi doar adulți sau adolescenți și copii? Credeți că oaspeții se vor așeza în jurul locului de gătit sau vor merge și vor sta după preferințele proprii? Acestea sunt toate faptele care vă vor ajuta să vă restrângeți alegerea și să luați o decizie cu privire la modelul specific de bucătărie dorit.
3.1. Bucătărie din lemn
O bucătărie în plan deschis sub un acoperiș de terasă din lemn poate fi o alegere excelentă, deoarece lemnul este un izolator excelent și creează o nuanță plăcută. De asemenea, este antiseptic, plăcut la prima vedere și sub degete, așa că toată lumea va fi foarte fericită să se adune acolo. Lemnul stratificat este folosit mai des pentru astfel de bucătării în aer liber, deoarece este mai durabil decât lemnul masiv. Cherestea acoperită cu un acoperiș nu necesită întreținere, în timp ce piesele expuse pot fi revopsite cu un strat protector la fiecare câțiva ani, în funcție de starea în care se află.
3.2. Bucătărie din piatră
Bucătăria din piatră pare tradițională și învechită, masivă și de lungă durată. Se potrivește foarte bine cu o cabană de podgorie, o fermă sau un pavilion. Trebuie doar să aveți grijă că piatra atrage și reține căldura pentru o lungă perioadă de timp, deci dacă este într-un loc însorit, poate deveni incomod.
3.3. Bucătărie din siporex
Siporex-ul este un material de construcție bun, ușor și durabil și este ușor de manipulat și de utilizat. Bucătăriile de vară siporex sunt de obicei căptușite cu piatră decorativă pentru stilizare.
3.4. Bucătărie din inox
Oțelul inoxidabil este folosit în bucătăriile profesionale de zeci de ani, deoarece este foarte durabil și ușor de întreținut și de curățat; este, de asemenea, rezistent la influența condițiilor meteorologice. Cum pare o bucătărie inox de vară? Inox-ul arată rece, deci trebuie combinat cu materiale mai calde, cum ar fi piatra sau lemnul.
3.5. Pardoseli de bucătărie de vară
Materialul pentru podeaua bucătăriei de grădină și a spațiului pentru socializare este unul dintre cele mai importante elemente în planificare. Fiecare suprafață are anumite avantaje și dezavantaje care trebuie luate în considerare. Cărămidă, beton, piatră, lemn sau gresie sunt unele dintre cele mai comune alegeri. Decizia finală ar trebui să fie întotdeauna influențată de factori precum siguranța (alunecare, suprafață neuniformă etc.), durabilitatea (dacă intenționați petreceri mai mari și mai frecvente), stilul casei și grădinii dvs. și capacitatea materialului de a rezista la intemperii și schimbări.
3.6. Decor pentru bucătăria de vară
În sens estetic, bucătăria de vară este cu siguranță punctul central al fiecărei curți în care se află și, prin urmare, elementele decorative nu trebuie deloc subestimate. Baza bucătăriei ar trebui să fie înconjurată de un material care să se potrivească cu placarea exterioară a casei, grădinii sau terasei. Piatra, cărămida și mortarul sunt cel mai des alese. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, dar cel mai important lucru este să se potrivească cu arhitectura existentă și prețul să fie acceptabil.
3.7. Elemente de bucătărie exterioare
Elementele pentru o bucătărie de vară trebuie să fie realizate din material rezistent la umezeală și mucegai, căldură, praf și murdărie. Acestea sunt cel mai adesea realizate din oțel inoxidabil, lemn sau polimer.
Dulapurile de bucătărie inox cu protecție la colț sunt de o calitate foarte înaltă, o structură durabilă și stabilă. Cele realizate din materiale artificiale pe care le puteți spăla cu apă din furtunul de grădină sunt, de asemenea, ușor de întreținut. O bucătărie din lemn este cea mai bună atunci când este realizată din tec care nu absoarbe umezeala și nu se face mucegai. Cel mai bine este atunci când toate cătușile și elementele suplimentare sunt realizate din materiale rezistente destinate utilizării în exterior: picioare, rame, mânere, balamale, glisante și altele asemenea. Chiuveta pentru bucătăria de vară trebuie să fie, de asemenea, inoxidabilă și chiar important, antiseptică. Prin urmare, vă recomandăm să optați pentru cea din oțel inoxidabil sau kerrock. Toate elementele de bucătărie ar trebui să fie durabile, astfel încât să vă poată servi mult timp și în mod fiabil.
3.8. Blat de bucătărie
Oferta materialelor pentru blatul de lucru din bucătăria de vară este la fel de largă ca și pentru cea clasică. Granitul este una dintre cele mai frecvente alegeri, deoarece este impermeabil și neporos. Alegeți mai degrabă nuanțe mai deschise, deoarece cele mai întunecate atrag căldura și vor fi prea fierbinți pentru a lucra vara. Alte tipuri de piatră, cum ar fi marmura, pot fi mai frumoase, dar absorb grăsimea și se estompează. Ni se pare că un blat de lucru din oțel inoxidabil este cea mai bună soluție pentru o bucătărie de vară, mai ales când și celelalte elemente sunt la fel. Dacă credeți că întreaga bucătărie din oțel inoxidabil ar părea prea industrială, adăugați și alte materiale. Betonul oferă o serie de opțiuni la prețuri accesibile, deși, dacă nu este bine realizat, se poate crăpa cu ușurință. Și, în cele din urmă, există gresia ca opțiune economicoasă, deși nu le recomandăm pentru locurile în care temperaturile de iarnă sunt într-un mare minus.
4. Construirea unei bucătării de vară
4.1. Planificare și construcție
Dacă doriți ca spațiul disponibil să fie utilizat în mod optim, să se încadreze perfect în mediul înconjurător și să dureze mult timp, spre satisfacția tuturor, vă recomandăm să angajați un arhitect sau un expert în amenajarea spațului sau poate un consultant cu o vastă experiență de la o companie din domeniul bucătăriei de vară. În cazurile în care bucătăria în aer liber necesită instalații și racorduri pentru electricitate, apă și canalizare, cooperarea cu un expert este obligatorie. Desigur, trebuie să știți în avans care va fi costul, dar experții vă pot face economisiri prin niște sfaturi bune, astfel încât să puteți folosi acești bani în altă parte, mai ales dacă nu aveți prea multe surse financiare.
4.2. Management de proiect
Cu siguranță vi se pare că veți putea economisi mult mai mult dacă faceți singuri managementul, dar credeți, în practică este exact opus. Arhitectul se va asigura că aveți o perspectivă completă asupra a tot ceea ce se face înainte de începerea lucrărilor de construcție și, conform listei de lucrări și materiale, veți ști cât va costa și când se va lucra. În orice caz, el / ea vor fi necesari și după completarea documentației proiectului. Această documentație este baza pentru ca să primiți oferte de la executanți și furnizori de servicii și să semnați contracte. Înainte de începerea lucrărilor, tot materialul (armătura, cătușile, iluminatul încorporat etc.) ar trebui comandat și ar trebui armonizate programul și ordinea de lucru a meșterilor individuali, astfel încât totul să meargă conform planului. Oricât de bine ar fi făcut un proiect, maeștrii îl interpretează uneori greșit. Arhitectul va ști să vă sfătuiască în acest sens sau să fie de acord cu ei. De asemenea, vă va ajuta în timpul lucrărilor, astfel încât toate fazele să fie realizate în conformitate cu planul și bugetul și, poate cel mai important - la timp.
4.3. Decorarea unei bucătării de vară
Care sunt contractorii și furnizorii de servicii care vor fi necesari depinde de scopul și tipul proiectului dvs. Construirea unei bucătării de vară nu este o sarcină ușoară, așa că vom încerca să ajutăm enumerând maeștrii care vor fi necesari. EXECUTANȚI, INSTALATORI ELECTRICI, CONTRACTANȚI DE INSTALAȚII DE MAȘINI (apă, gaz ...), MEȘTERI PENTRU PODELI (meșteri pentru țiglă, piatră, beton etc.), PEREȚI (meșteri pentru ceramică, lemn, piatră sau cofraj din piatră), ZIDARI, ZUGRAVI...
Când alegeți executanți, întrebați și despre experiența și referințele lor, la fel și de datele și termenele-limită. De asemenea, va trebui să verificați facturile pentru materialul achiziționat. Dacă materialul este achiziționat de maeștri înșiși, rețineți că ei cumpără în vrac și au o anumită reducere și facilități, iar responsabilitatea pentru calitate este a lor. Dacă există erori minore în cantitate sau calitate (plăci cu eroare, cantitate mai mare sau mai mică etc.), aceasta poate fi totuși corectate, dar un termen de livrare inexact poate prelungi sau chiar eșua întregul proiect.
5. Cum se ajunge la o bucătărie în aer liber?
5.1. Alegerea unui loc pentru bucătărie
Primul pas în planificarea unei bucătării în aer liber este alegerea locului potrivit. Trebuie să decideți cât de mare va fi bucătăria, așa că măsurați acel loc. Asigurați-vă că există posibilități de conectare a energiei electrice sau a gazului și a apei, precum și pe unde merge cel mai scurt drum, de preferință fără piedici, la bucătăria din casă. Planificați cel puțin încă 90 cm de spațiu gol în jurul bucătăriei, astfel încât să puteți lucra și să vă serviți fără întrerupere, iar oaspeții să se simtă suficient de confortabili. De asemenea, asigurați-vă că noua bucătărie este configurată astfel încât să nu ascundă vederea din casă.
La planificare, răspunsurile la următoarele întrebări pot servi ca un fel de ghid:
5.2. Selecția elementelor de bucătărie
Când găsiți locul ideal pentru o bucătărie în aer liber, este timpul să alegeți elementele din care va fi compusă. Iată câteva întrebări și pentru acest subiect:
5.3 Proiect bucătărie
După ce ați specificat toate elementele de bucătărie, este rândul lor să le aranjați. Cum le veți conecta într-un întreg semnificativ care vă va fi convenabil de a lucra, practic și funcțional și totuși adecvat spațiului pe care îl aveți? Este posibil să fi auzit de regula „triunghiului de lucru în bucătărie” - se referă de fapt la poziția chiuvetei, a aragazului și a blatului de lucru care ar trebui să fie aranjate cât mai aproape posibil, adică astfel încât să corespundă ordinii de lucru când se pregătește mâncărea. Aceeași regulă ar trebui respectată pentru o bucătărie în aer liber.
În imagine, puteți vedea câteva exemple tipice de amenajări în bucătărie, care utilizează spațiul într-un mod foarte eficient în funcție de dinamica gătitului.
5.4. Alegerea materialelor
Atunci când alegeți materiale pentru bucătărie, țineți cont de faptul că acestea trebuie să fie rezistente pentru a idura toate condițiile meteorologice favorable și nefavorabile și să dureze decenii. În orice caz, acordați atenție materialelor mai puternice și mai rezistente, nu prețurilor.
Dacă vă place lemnul, asigurați-vă că materialul este de un tip care nu este predispus la mucegai, cum ar fi tecul și leușteanul. Acolo unde temperaturile sunt în minus pentru o lungă perioadă de timp iarna, nu ar merita să puneți gresie sau beton, deoarece acestea se sparg ușor. Un blat de bucătărie care este expus în mod constant la soare nu ar trebui să aibă o culoare mai închisă, deoarece absorb căldura și îl radiază mult timp. Mai presus de toate, trebuie ținut cont de siguranță! Pe podea ar trebui să existe un material antiderapant care să fie uniform, astfel încât să nu vă blocați și să vă împiedicați. La urma urmei, alegerea materialelor adecvate poate fi crucială pentru funcționalitatea și durabilitatea bucătăriei dvs. în aer liber!
5.5. Protecție împotriva influențelor externe
Deși soarele este întotdeauna binevenit atunci când vrei să te bucuri pe terasă, balcon sau în grădină, când se încălzește prea mult, umbrele sunt și mai valoroase, mai ales dacă gătești sau mănânci. Realizarea unei streașine sau a unei pergole peste bucătăria în aer liber vă va permite să stați acolo chiar și când plouă; într-un cuvânt, înseamnă, că sezonul în aer liber va dura mult mai mult pentru tine. Când acolo este căldura, puteți instala și un ventilator, iar dacă doriți să gătiți chiar și când sezonul s-a încheiat, puteți instala încălzitoare sau un șemineu. Dacă ați planificat deja instalarea unei streașine, pergolă sau baldachin, asigurați-vă că înălțimea este astfel încât să prevină riscul de incendiu. Poate ați putea instala și o hotă.
5.6. Amenajarea unei bucătării de vară
Înainte de a vă prinde să instalați bucătăria, luați suficient timp pentru toate sau, mai bine, angajați maeștri care o vor face mai repede, mai bine și mai fiabil decât dvs. Dacă cumpărați o bucătărie de vară gata făcută, dintr-o construcție simplă, cu un grătar la cărbune sau la butelie de gaz, fără a vă conecta la apă și electricitate, cu siguranță ați putea să o faceți singur. Cu toate acestea, dacă vă decideți pentru o bucătărie la comandă și un design propriu, atunci cel mai bine va fi să lăsați totul în seama experților.
5.7. Organizare, coordonare și supraveghere
Când completați documentația, adică obțineți toate „hârtiile” - planuri, desene, permise, consimțământuri și soluții și oferta executantului, puteți începe proiectul. Așa cum am spus, cu siguranță puteți prelua singuri niște lucrări mai mici. Dacă lucrările sunt mai solicitante și mai mari, va fi mai bine să aveți un expert care să se ocupe de organizare, coordonare și supraveghere.
6. Comparații
6.1. Ce material să alegeți pentru blatul de bucătărie?
7. Idei pentru decorarea unei bucătării de vară
7.1. Unicitate
Oamenii apreciază întotdeauna lucrurile la comandă, mai ales atunci când sunt unice și conform propriilor dorințe. Așa este bucătăria de vară cu șemineu. Atâtea idei există, câte elemente există. Cel mai adesea, este un grătar de cărbune, bar, șemineu sau masă. Aceste piese de mobilier sunt la fel de prețioase în sine, cât și datorită esteticii deosebite, mai ales dacă le-ați conceput singur. Cel mai bun lucru despre aceste elemente la comandă și dorințele tale, la o parte stilul și dacă sunt la modă în prezent, este că vei deveni atașat sentimental de ele, iar urmașii tăi vor putea cel mai probabil să le moștenească.
7.2. Durabilitate
Opusul termenului „trend” este durabilitatea. Cu toate acestea, lucrurile durabile sunt „clasice”, iar clasicii nu se demodează niciodată și așa rămâne și pe viitor. De ce este așa? Ei bine, printre altele, pentru că nu trebuie să cumperi totul nou, la fiecare doi ani. Când vine vorba de o bucătărie în aer liber, cele clasice ar fi, de exemplu, un blat de granit, un șemineu căptușit cu piatră naturală sau o pergolă din lemn.
7.3. Amestec de stiluri
Una dintre tendințele moderne este amestecul stilurilor, pentru a obține ceva complet nou, special. De exemplu, stilul clasic și industrial sunt combinate - imaginați-vă scaune robuste din metal forjat sub un candelabru de lux ... Shabby chic este unul dintre astfel de amestecuri și se caracterizează prin încrucișarea materialelor cu proprietăți complet opuse - marmură și lemn, piatră și inox oțel etc. Având în vedere că tot mai mulți oameni sunt interesați, se pare că această tendință va continua.
7.4. Înconjurați de natură
Dacă aveți o bucătărie de vară sau doar vă jucați cu ideea despre ea, cel mai probabil înseamnă că sunteți un fan al șederii în aer liber, deci poate că nu sunteți atât de departe de primul pas pentru a o face cu adevărat. Pentru a face acest lucru, iată câteva idei care v-ar putea gâdila imaginația:
Pergola din lemn neacoperită, toată în verdeață, care este complet iluminată de lumină, înconjurată de o grădină și expusă la mirosurile de gătit și flori în ghivece, oale, cutii ... gazon în loc de podea, jgheab, fântână sau iaz ...
7.5. Lenevire pe banca confortabilă încorporată
Bucătăria de vară este de așteptat să fie funcțională și atractivă și, cu siguranță, confortabilă, astfel încât să se poată petrece timpul în ea. Una dintre cele mai bune modalități de a decora o astfel de bucătărie este să ai o mulțime de scaune confortabile. Una dintre cele mai bune modalități de a decora o astfel de bucătărie este să ai o mulțime de locuri de șezut confortabile. O canapea încorporată, de exemplu, care are forma unei bănci cu perne mari ar putea fi o soluție care vă va permite să vă bucurați și, de asemenea, să economisiți niște bani! Băncile mari încorporate pot deveni cu ușurință șezlonguri dacă le adăugați perne, perinuțe și pături. Când fețele de pernă se uzează, se demodează sau doar te plictisești, le poți schimba sau înlocui la un preț foarte rezonabil și iată seturile noi, fără a cumpăra un set nou.
Dacă vă decideți pentru o bucătărie de vară, ne puteți contacta și la Daibau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.