În continuare:
1. Planul pentru terasă și copertină
Mai întâi de toate, este important să stabilim de ce suprafață avem nevoie pentru terasă și copertină. Pentru o copertină auto, lungimea minimă este de 500 cm, iar lățimea minimă de 250 cm. Pentru o copertină de terasă, sub care vom amplasa o masă și un gril sau un set de mobilier de grădină, avem nevoie de cel puțin 15 m2 sau 3 x 5 m. Vă sfătuim, să vă consultați cu arhitectul dumneavoastră înainte de a vă apuca de proiect, deoarece copertina trebuie să fie în armonie atât cu arhitectura casei dumneavoastră, cât și arhitectura zonei înconjurătoare.
Copertinele cu acoperiș transparent constituie soluția ideală pentru acoperirea teraselor, dat fiind că acestea ne protejează împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile și în același timp facilitează trecerea luminii. Consultați-vă cu arhitectul dumneavoastră cu privire la diferitele modele de copertine, dintre care ați putea alege. Foarte importantă este și decizia cu privire la tipul copertinei din punctul de vedere al modului de montare a acesteia, și anume: dacă dorim o copertină sprijinită pe patru stâlpi sau o copertină de tip consolă, care necesită execuția de lucrări mai ample. Partea structurală a copertinei va determina și modelul acesteia. Dacă veți dori elemente de susținere mai mici și distanțe mai mari între acestea, veți alege un cadru metalic. Copertinele pot fi arcuite sau plate.
2. Fundația pentru copertină
Execuția unei fundații adecvate constituie lucrarea de bază pentru orice terasă. Dacă nu vom face o fundație pentru construcția copertinei, stâlpii acesteia se vor afunda în pământ sau pământul se va crăpa în jurul lor și în cel mai rău caz terasa se va dărâma. Tipul fundației depinde de suprafața terasei pentru care se execută copertina. Dacă terasa este pavată, fundația copertinei va fi realizată în anumite puncte de sprijin. Se vor folosi stâlpi de fundație cu dimensiunile 30 x 30 cm. În cazul în care deja există o placă din beton armat, aceasta trebuie să fie întărită cu plăci din oțel, cu dimensiunile de cca. 20 x 20 cm în zona de contact a stâlpilor cu solul.
Prețul de execuție a fundației pentru copertină nu vă va costa mult - în jur de 1462 RON.
În cazul în care ne-am decis să alegem o copertină cu consolă, execuția fundației este mai exigentă, fiind necesar a betona un stâlp în pământ, care să preia din sarcina existentă în zona în care copertina este prinsă de casă. Trebuie să știm că, copertinele cu console au o capacitate portantă mai redusă.
3. Copertina cu consolă
Copertinele cu consolă prezintă avantajul că pe o latură nu au stâlpi - care ar împiedica mișcarea - sunt elegante și solide. Copertina în consolă pentru terasă poate fi de sine-stătătoare sau poate fi montată direct pe o fațadă portantă. Datorită construcțiilor lor solide, copertinele cu consolă sunt metalice și executate din profiluri de oțel zincat. Copertinele de sine-stătătoare au nevoie de fundații adânci și bine armate în care se înșurubează consola. Copertinele cu consolă pe fațadă sunt înșurubate în structura portantă, de obicei într-o placă. Trebuie să știți, că aceste copertine cu consolă suportă mai slab sarcinile.
4. Copertine metalice pentru terase
Copertinele metalice au un schelet ușor și elegant, fiind în același timp foarte solide. În funcție de dorințele dumneavoastră, executantul vă poate executa și monta o copertină cu suporți cu grosimea între 100-170 mm. Scheletul poate fi: din oțel zincat la cald, din aluminiu sau din inox.
4.1. Prețul unei copertine metalice
Cât costă copertinele metalice? Prețul unei copertine metalice cu dimensiunea de 25 m2 este în jur de 24000 RON.
5. Copertine din lemn pentru terase și balcoane
Copertinele din lemn se bucură încă de o mare popularitate. Executantul unei astfel de copertine vă va recomanda un acoperiș în două ape pentru ca scurgerea apei pluviale de pe acoperiș să se facă mai ușor. Această alegere este mai puțin adecvată dacă dorim un acoperiș transparent. În practică, se folosesc stâlpi din lemn cu dimensiunile 15 x 15 cm sau 20 x 20 cm, cu o parte subterană întărită și cu înălțimea părții exterioare de 10 cm. Gradul de înclinare a acoperișului este de cel puțin 5%.
5.1. Prețul unei copertine din lemn
Cât costă copertinele din lemn? Prețul unei copertine din lemn este de între 14.000 – 19.000 RON.
6. Copertine vitrate
Acoperișurile clasice nu lasă să pătrundă lumina și, de aceea, spațiul de sub copertinele pline poate fi foarte întunecat. O copertină vitrată va rezolva această problemă. Acoperișul de sticlă pentru terasă lasă să intre lumina și în același timp ne protejează de precipitații. Astfel, avantajul unei copertine din sticlă este deja dublu. Pentru copertinele din sticlă se folosește sticlă specială, călită sau sticlă lipită. Această sticlă securizată este rezistentă la umiditate, vânt, grindină și la oscilațiile de temperatură. Dacă alegeți o sticlă mată, atunci terasa va fi semi-umbrită. Copertinele din sticlă au elemente de susținere mai numeroase și mai apropiate între ele. Deci, scheletul construcției este mai dens. O situație diferită este în cazul copertinelor mici. Copertinele de sticlă pot avea diferite forme, pot fi prinse în construcția interioară, cu consolă sau suspendate.
6.1. Prețul unei copertine vitrate
Cât costă copertinele vitrate? Prețul unei copertine vitrate este de aproximativ 24.000 RON.
Sfaturi de specialitate de la CAPITAL NATIONAL CONSTRUCT S.R.L. Clienților oferiți diferite modele de copertine, policarbonat, plexiglass, sticla securizată, sticlă laminată. Care materiale/modele sunt cele mai căutate pentru copertine? De ce? Cele mai căutate modele de copertine sunt cele cu sticlă securizată și laminata (6.6.2 sau 8.8.2, clară reflexivă sau colorata în masă), cu sisteme de prindere diverse, cu conectori și tiranți din inox. Copertinele cu sticlă securizată și laminată sunt sigure, agrementate, sunt conform normativelor în vigoare. Aceste copertine au o rezistență ridicată la condițiile meteo extreme (căldura excesivă, vânt, ploi torențiale, zapadă, îngheț), pot fi ușor curățate și rolul de a proteja intrarea sau fațada unei clădiri. Copertinele din sticlă asigura un design modern, elegant și atractiv intrării. Pe lângă copertine, ce produse/servicii oferiți clienților? Alte produse oferite clientilor sunt: - balustrade din sticlă - compartimentări interioare din sticlă, partiții birouri - sisteme de închidere tip Valedo pentru terase și ansambluri rezidențiale nou construite. Cesar Stanca, CAPITAL NATIONAL CONSTRUCT S.R.L. |
7. Învelitoarea copertinei
7.1. Învelitoare transparentă
Acoperișul din sticlă dă copertinei un aspect modern și creează un ambient de calitate, pentru că lasă ca lumina să treacă prin el. Aceste acoperișuri sunt executate din sticlă călită sau din sticlă lipită securizată. În funcție de dimensiuni, sticla poate avea două sau mai multe straturi. Lățimea acoperișurilor clasice din sticlă este de 80-90 cm, în timp ce lungimea nu este limitată.
7.2. Prețul învelitoarelor din sticlă călită
Cât costă învelitoarea din sticla călită pentru copertine? Prețul învelitoarei din sticlă și montajul costă în jur de 1.000 RON/m2. Pentru 25 m2 se face o reducere de 5%.
7.3. Învelitoare din policarbonat
Acoperișul din plăci din policarbonat este o variantă bună și mult mai ieftină față de acoperișul din sticlă. Aceste plăci sunt semi-transparente, facilitând parțial trecerea luminii prin ele. Ele sunt și un material termoizolator, însă au o durată de viață mai scurtă decât sticla. Pot fi de mai multe culori și grosimi. Avantajele pe care le oferă sunt: montarea simplă, greutatea mică pe metru pătrat și posibilitatea de a fi îndoite. Atunci când se montează, trebuie să se țină seama de faptul că se dilată și se contractă în funcție de temperatură, ceea ce ar putea duce la crăparea lor, care este destul de sonoră. Au grosimea între 10-30 mm, lățimea între 100-150 cm și lungimea de până la 700 cm.
7.4. Prețul învelitoarelor din policarbonat
Prețul unei învelitori din policarbonat de 25 m2 este în jur de 4.000 RON. Acest preț fiind mult mai mic față de prețul unei învelitori din sticlă.
Dacă decideți să instalați copertină, contactați-ne la daibau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și sfaturile și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.