Pentru zona

    Ce procedeu de tencuială să alegem: manuală sau mecanizată?

    Articolul a fost citit chiar de 8257+ utilizatori
    Tencuiala este finisajul ideal pentru casa ta nou construită sau renovată. Într-un fel, este crucial pentru aspectul locuinței și impresia pe care o lasă, deoarece este cea mai vizibilă. Cel mai mare avantaj al tencuielii este mascarea tuturor instalațiilor și echipamentelor - conducte de apă și canalizare, linii electrice, conducte de încălzire, cabluri și orice asemănător. Pe de altă parte, tencuiala corectează denivelările pereților și ascunde erori minore care au apărut în timpul construcției. Cu toate acestea, dilema este întotdeauna ridicată de întrebarea: sunt mai bune tencuielile făcute manual sau la mașină respectiv tencuiala manuală sau mecanizată?
    Articol de specialitate 8257
    1
    Avem 2696 executanți pentru domeniul Tencuială interior:

    1. Tencuiala manuală

    Tencuirea manuală constituie cea mai veche tehnică de nivelare a pereților. Metodele tradiționale de executare a tencuielilor cu var sunt la ora actuală modificate prin adăugarea de ciment. Materialul destinat execuției manuale a tencuielii se pregătește în mixer. Tencuirea manuală este o tehnică mai dificilă, care nu este cunoscută de toți executanții de tencuieli. Avantajele acestei metode de tencuire sunt: posibilitatea de a realiza texturi și modele grosiere, ca și de a da camerelor un aspect rustic. Dezavantajul tencuirii manuale constă în durata mai îndelungată de execuție. Pentru că materialul se pregătește pe parcursul tencuirii, acesta nu are mereu o compoziție identică. Din această cauză, pot apărea diferențe privind duritate a tencuielii. 

    2. Tencuiala mecanizată

    Odată cu apariția pompelor compresoare, tehnica de tencuire manuală a fost înlocuită cu tencuirea mecanizată. Avantajul oferit de această nouă tehnică este durata scurtă de execuție. Datorită amestecării constante a materialului, acesta este omogen, are o compoziție neschimbată și este aplicat uniform. Marele avantaj al tencuirii mecanizate este acela că tencuiala este fără denivelări, găuri și urme de corectare. Există patru tipuri de tencuieli aplicate mecanizat, care se diferențiază din punctul de vedere al solidității și al caracteristicilor termoizolare.

    tencuiala mecanizata
    Tencuiala aplicată mecanizat ușor și rapid

    2.1 Tencuiala mecanizată cu var și ciment

    Tencuiala obținută este mai dură și mai asemănătoare tencuielii aplicate manual. Datorită compoziției sale, ea are un aspect aspru. Avantajele pe care le oferă acest tip de tencuială sunt: este mai rezistentă la solicitări și la lovituri, și că se execută rapid. Din cauza aspectului pe care îl are, necesită o prelucrare suplimentară. 

    2.2 Tencuiala mecanizată cu var și ipsos

    Tencuiala obținută este mai moale, mai sensibilă și mai netedă. Nu necesită o prelucrare finală și, deci, nici chituire. Este adecvată pentru camere uscate, cum ar fi: sufrageria și dormitoarele. 

    2.3 Tencuiala termoizolantă mecanizată

    Aceste tencuieli au caracteristici termoizolante mai bune, pentru că au în compoziția lor argilă expandată sau alte substanțe izolatoare. 

    2.4 Tencuiala pe bază de lut

    Tencuiala pe bază de lut poate fi aplicată și mecanizat, este mai moale și mai puțin rezistentă la lovituri. Avantajul principal pe care îl oferă este acela că este dintr-un material natural, care echilibrează excelent clima încăperilor.

    tencuiala manuala
    Tencuiala manuală consumă mai mult timp și este mai costisitoare.

    Sfaturi de specialitate de la TENCO STEF SRL

    Care sunt avantajele unei tencuieli mecanizate?

    Tencuiala mecanizată are multe avantaje. Iată unele dintre ele: materialul este dozat din fabrică la parametrii optimi iar randamentul de lucru este mai mare, de exemplu pentru o lucrare de 3 zile cu tencuială mecanizată se va tencui aproximativ 2 săptămâni cu tencuială manuală. 

    Exista mai multe tipuri de tencuială mecanizată. Pe care o alegem?

    Tencuiala mecanizată var ciment se folosește în zonele cu umiditate mai mare pentru că nu absoarbe multă umiditate și nu apare mucegai. Tencuiala pe bază de var o alegem la casele pasive  pentru că este permeabilă la vapori.

    Ștefan Ciocan, TENCO STEF SRL

    3. Tencuiala mecanizată și manuală - preț

    Tencuielile manuale sunt mai scumpe, adică tencuielile mecanizate sunt mai ieftine? Se poate spune că prețurile sunt foarte uniforme. Abateri minore se referă la calitatea suprafeței sau complexitatea instalării - 5-10% - cum ar fi, de exemplu, piloți sau pante. Cu toate acestea, aproximativ vorbind, prețul unei tencuieli manuale a pereților interiori și a tavanelor este între 15-40 RON/m2.

    Dacă vă hotărâți pentru tencuială, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

     

    Articol de specialitate 8257
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tencuială interior?

    Avem 2696 executanți pentru domeniul Tencuială interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2696 executanți pentru domeniul Tencuială interior
    10
    1

    IAN CONSTRUCT PARTENER SRL


    8.9
    0

    WSP INTERIOR DESIGN S.R.L.


    8.9
    0

    CGMD TOP CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    MALDOM BUSSINES SRL