Pentru zona

    Un colț non-standard al unei străzi din Zvezdara: transformarea unei case de familie în strada Hektorovićeva

    În partea de sud-est a Belgradului, în fosta suburbie interbelică „Regele Aleksandar Karađorđević”, unde locuiau diferite clase sociale, de la funcționari și negustori până la meșteri și muncitori, cunoscută azi sub toponimul „Cvetkova mehana” (»Cvetkova pijaca« și »Cvetkov kraj«), a apărut o transformare non-standard, în multe privințe neobișnuită, a unei vechi case de familie de la începutul anilor treizeci ai secolului trecut. Datorită specificului său, în raport cu contextul contemporan belgrădean, dar și unicității în practica contemporană a designului sârbesc, merită o atenție mai mare, atât din partea profesioniștilor, cât și a publicului larg.

    Selecție și text: Dr. Goran V. Anđelković

    Strada Hektorovićeva și în zilele noastre emană spiritul unei epoci apuse. Ca o amintire a menționatei suburbii interbelice a Belgradului, pe acea stradă, la numărul 13, se află încă, cu un relief pe fațadă, casa lui Čedomir Jaćimović (1932), una dintre caracteristicile arhitecturii rezidențiale din zona Belgradului, care a fost construită după proiectul arhitectului mai puțin cunoscut Dujam Granić. Se poate spune că un astfel de context existent, precum și spiritul său din trecut, a fost mișcarea spirituală de bază și de pornire pentru arhitectul Miloš Đurasinović de la biroul de proiectare PLAT.FORM.A în ideea de a transforma casa familiei la capătul acestei străzi din Zvezdara.

    Colțul casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović
    Colțul casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović

    Capătul străzii Hektorovićeva oferă mai mult o impresie de stradă cu două colțuri și, prin urmare, posibilitatea unei vizualizări unghiulare, pe două fețe, a casei familiei pe laturile înguste și lungi. Acea ciudățenie și abatere din contextul belgrădean păreau să prefigureze și să anticipeze unicitatea însăși colaborării dintre arhitect și client, care, fără îndoială, a rezultat cu un răspuns spațial neobișnuit, atipic și extraordinar. Noua casă de familie, transformată, a atras atenția și privirile trecătorilor accidentali sau intenționați, poate tocmai pentru că era dincolo de ceea ce se știa și se aștepta prin experiență. Noua casă familială a început să schimbe calitativ obiceiurile oamenilor și percepția acestora, dar și să cultive spațiul înconjurător, devenind astfel un generator de schimbări la nivel micro.

    Vedere a părții longitudinale a casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović
    Vedere a părții longitudinale a casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović

    Multe variante de soluții, atât de fațade, cât și alte elemente arhitecturale, dar și rezolvarea detaliilor la fața locului, ca să spunem așa, a unei vieți cotidiene dinamice în proiectarea și construcția acestei case de familie, în același timp impregnată de un dialog intens între arhitect și client, au fost mai mult decât stimulatoare pentru autor însuși, să împingă ideea inițială până la capăt și să atingă maximul în contextul spațial și temporal dat, permițând în același timp clientului însuși să obțină, în final, o casă exact după dorințele lui. Și, într-adevăr, atunci când casa familială transformată este privită mai bine și mai în detaliu, se poate observa că elementele ei arhetipale, precum acoperișul, cărămizile și țiglele, asupra cărora autorul a insistat pentru a păstra mediul deja existent și suprastructura sa logică ulterioară, oferă o interpretare contemporană, complet în armonie cu spațiul și timpul acestei părți a orașului.

    Vedere a fațadei principale a casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović
    Vedere a fațadei principale a casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović

    Chiar la începutul transformării casei familiei, clientul, conform posibilităților sale, a dorit mai întâi să reconstruiască casa veche, existentă, cu o suprafață de 79 m². În cadrul cooperării cu arhitectul, în același timp cu cerințele și dorințele mărite, acesta a schimbat decizia inițială și a decis totuși o reconstrucție completă cu o extindere (în plan orizontal) și o suprastructură (în plan vertical). Ideea de bază a fost să păstrăm nucleul vechi al casei, cu pereții ei, și să devină, ca atare, baza și generatorul viitorului proces de transformare a casei familiei.

    Secțiunea longitudinală și fundația parterului unei case familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | Studio PLAT.FORM.A
    Secțiunea longitudinală și fundația parterului unei case familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | Studio PLAT.FORM.A

    Ideea de bază menționată a fost urmată de o divizare funcțională clară. Pe lângă nucleul vechi al casei, unde a fost planificată o unitate rezidențială, s-au obținut încă trei unități rezidențiale autonome cu intrări separate cu suprastructura și extinderea. Proiectul are în vedere posibilitatea împreunării acestora, cu demolarea minimă a unuia sau eventual doi pereți. În acest fel, autorul a realizat un concept spațial flexibil, care poate fi ușor adaptat la nevoile schimbate ale utilizatorului la un moment dat.

    Fațadele bicolore și din două materiale ale casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović
    Fațadele bicolore și din două materiale ale casei familiale transformate din strada Hektorovićeva nr. 28 | foto: M. Martinović

    Dualitatea materializării fațadei, cu o parte luminoasă și alta întunecată a clădirii, a fost o cerere a clientului. Rezultatul, după cum am menționat deja, al acestei colaborări inventive a fost un răspuns creativ și de înaltă calitate în același timp: fațade bicolore și bi-materiale ale casei familiei. Deși istoriografia arhitecturii sârbe a înregistrat această temă de design timp de 60 de ani, trebuie subliniat că această casă din strada Hektorovićeva este un exemplu izbitor de separare strictă a spațiului într-un singur scop, în funcție de natura materialului utilizat și culoarea sa. În acest sens, această temă de design este în plus premiată și executată de calitate în contextul existent.

    Natura materialelor aplicate a determinat, așadar, poziția acestora asupra locuinței familiei. La parter apare o cărămidă roșie rustică, cu bordură clar accentuată față de celălalt material, sub forma unei așezări diferite - pe margine. Ea a fost o reflectare simbolică a imperfecțiunii și naturaleței umane. Pe pardoseală, sunt plăcile compozite de culoare gri Trespa, cu o geometrie clară și curată a „modelării” în locurile deschiderilor și îmbinărilor dintre plăcile în sine. În raport cu parterul și materializarea acestuia, acest tratament final al fațadei etajului a fost o reflectare a perfecțiunii industriale și a infailibilității. Estetica bicromatică observată, contradictorie la prima vedere, a fost complet firească, justificată și logică în transformarea unică a acestei case. Cărămida, ca material de pământ, solid și stabil în condițiile noastre climatice, în același timp tradițional pentru clima noastră, avea sarcina constructivă a bazei. Etajul superior a fost așezat deasupra acestuia, cu aplicarea unui material mult mai ușor, dar de înaltă calitate și potrivit de plăci compozite. Sarcina lor principală a fost să modeleze casa, cu frontoane proeminente la intrarea din strada Hektorovićeva și chiar la capătul părții lungi a clădirii, ca un accent logic al capătului acestei străzi din Zvezdara și al componenței arhitecturale ale noii case familiale.

    PROIECT

    Numele complet al proiectului |
    Casa familiară

    Tipul intervenției |
    Reconstrucția clădirii existente, precum și adăugarea și construcția de noi părți ale clădirii

    Adresa |
    strada Hektorovićeva nr. 28, Belgrad, Republica Serbia

    Autor |
    Miloš Đurasinović, d.i.a.

    Client |
    Privat

    Utilizator |
    Privat

    Autorul fotografiilor clădirii |
    Miloš Martinović

    Autorul fotografiilor a detaliilor de pe cutia poștală |
    Dr. G. V. Anđelković

    Perioada de proiectare |
    Anul 2017-2019 

    Perioada de construcție |
    în 2019

    Suprafața terenului |
    299 mp

    Suprafața casei familiei |
    225 mp

    Pardoseala unei case familiale |
    P+1

     

    Detaliile cutiilor poștale | foto: Dr. G. V. Anđelković
    Detaliile cutiilor poștale | foto: Dr. G. V. Anđelković

    DETALIU | CUTIILE POȘTALE

    La poarta de intrare propriu-zisă, imediat la stânga, se află o suprafață dreptunghiulară, de fapt un panou compozit de culoare gri Trespa, care este încadrat de un chenar de perete închis la culoare. Inscripția chirilică „HEKTOROVIĆEVA 28”, astăzi aproape o excepție în uzul de zi cu zi datorită omniprezenței numeroaselor anglicisme și cuvinte străine, comunică observatorului adresa casei familiei într-un mod foarte creativ și atent. Neobișnuitele materiale aplicate și detaliul neobișnuit al marcajului adresei vă invită să vă apropiați. Sub inscripție, sunt patru „liniuțe”, care amintesc asociativ de locurile în care trebuie introdus codul PIN sau parola. De fapt, este vorba de deschideri în linii subțiri pentru cutiile poștale, cu o logică intuitivă clară a secvenței numerelor de apartament de la stânga la dreapta. Cu acest detaliu meticulos și ingenios, care confirmă tot ce s-a spus până acum despre această casă, autorul demonstrează că a abordat fiecare element de design cu atenție, cu multă responsabilitate și cu o aspirație clară de a realiza acest dublu colț al străzii de la Zvezdara devenind modern și obținând un semn de recunoscut.

    Autor | Miloš Đurasinović, d.i.a.

    GALERIE

    Casă familială în strada Hektorovićeva nr. 28 înainte și după transformare | foto: M. Martinović
    Casă familială în strada Hektorovićeva nr. 28 înainte și după transformare | foto: M. Martinović
    Casă familială în strada Hektorovićeva nr. 28 înainte și după transformare | foto: M. Martinović
    Casă familială în strada Hektorovićeva nr. 28 înainte și după transformare | foto: M. Martinović
    57
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.