Pentru zona

    Pompe de căldură apă-apă și sol-apă

    Articolul a fost citit chiar de 4219+ utilizatori
    Atunci când cumpără pompe de căldură, oamenii optează adesea pentru tipul aer-apă fără prea multă gândire, considerând că instalarea simplă și prețul mai mic sunt motive suficiente. Cu toate acestea, ca de obicei în viață, nu totul este așa cum pare la prima vedere. Nu este vorba doar de găsirea unor executanți care să facă o fântână pentru o pompă de căldură apă-apă sau excavarea stratului superior de sol pentru un tip sol-apă la un preț accesibil. Diferența de investiție, atunci când vine vorba de „la cheie” între aceste trei versiuni ale sistemului de încălzire, este neglijabilă, dar eficiența și performanța în raport cu condițiile care trebuie îndeplinite nu sunt neglijabile, mai ales dacă vă uitați pe termen lung, cât ar trebui să reziste aceste pompe.
    Articol de specialitate 4219
    pompe de căldură
    Avem 2034 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Pompa de căldură apă-apă

    1.1. Cum funcționează o pompă apă-apă?

    Pompa de căldură apă-apă este unul dintre cele mai eficiente sisteme de încălzire. Factorul cheie pentru o eficiență ridicată constă în sursa de energie, de fapt, în apa freatică pe care o folosește acest dispozitiv. Apa subterană este considerată o sursă fiabilă de energie cu o temperatură foarte constantă (7-12 ° C), ceea ce pentru pompa de căldură înseamnă funcționarea într-un interval de temperatură favorabil pe tot parcursul sezonului de încălzire. Numărul de încălzire (COP) pentru acest tip de pompă este mai mare de 5, ceea ce înseamnă că pentru 1 kW de energie consumată de pompă pentru acționarea compresorului, veți obține mai mult de 5 kW de putere de încălzire sau căldură.

    1.2. Care sunt avantajele unei pompe apă-apă?

    Datorită puterii mari (căldurii) pe parcursul întregului sezon de încălzire, indiferent de temperatura ambiantă, acest tip de pompă este destul de potrivit pentru funcționarea monovalentă, ceea ce înseamnă că pompa de căldură apă-apă acoperă în sine toate necesitățile de energie ale clădirii fără a fi nevoie de sursă de încălzire suplimentară. Un alt avantaj al acestei pompe de căldură este posibilitatea răcirii pasive în lunile fierbinți de vară, care este un înlocuitor eficient pentru aparatele de aer condiționat.

    1.3. Excavarea pentru pompă

    Căutarea apei subterane începe de la Autoritatea Geodezică, unde veți obține informații cu ajutorul hărților geologice despre locul în care apa freatică necesară pompei de căldură apă-apă trece în apropierea casei dumneavoastră. Acestea sunt hărți foarte precise care oferă informații fiabile despre apele subterane. Executanții verifică întotdeauna adâncimea apei subterane cu instrumente speciale de măsurare înainte de a începe excavarea. Dacă apa subterană se află la o adâncime de până la 15 m, investiția într-un sistem de încălzire a pompei de căldură apă-apă cu siguranță dă roade.

    Sfaturi de specialitate de la HAUSENERGY SRL

    Sunt pompele sol-apă mai eficiente față de cele de tip apă-apă?

    Dacă ne uităm strict la datele tehnice, da, pompele de căldură apă-apă (sau sol-apă) pot fi mai eficiente decât cele aer-apă. Dar, atunci când se alege soluția tehnică trebuie ținut cont de două componente importante: prima ar fi clasa de eficiență energetică a casei (sau a spațiului de încălzit) și a doua: al raportului investiție-beneficiu, între cele 2 sisteme de pompe de căldură.

    Referindu-ne la primul aspect, imaginați-vă următorul scenariu: avem două case cu aceeași suprafață (de exemplu 130 mp), una care are un necesar de căldură de 15 kw/mp.an si o casă care se construiește acum în zilele noastre în România, cu un necesar de 130 kw/mp.an.

    Poza sfat.png

    Așa cum se poate observa, cu casa care are un consum de 15 kw/mp.an, cu pompa apă-apă vom avea un avantaj de abia după 32 de ani de funcționare, iar cu casa care are un consum de 130 kw/mp.an de abia după la 11-lea an. Valoarea investiției în pompa aer-apă este 100% real (Daikin Altherma 3), pentru pompa apă-apă prețul este orientativ putând deveni substanțial mai mare, în funcție de condițiile de instalare, soluția aleasă sau brand.

    Concluzia este, că nu este suficient ca un anumit sistem sa fie TOP eficient pentru a fi cea mai bună soluție universal valabilă.

    Este recomandat ca sistemele să fie alese pe baza unor calcule de eficiență energetică furnizate de un consultant care va ține cont de un întreg ansamblu de parametrii energetici (nu numai de grosimea unei izolații și calitatea unor ferestre) și care de cele mai multe ori sunt neglijați, având ca efect, pe lângă o senzație de disconfort termic, facturi lunare mari pentru încălzire.

    Costurile anuale estimate mai sus, au luat în calcul prețul unui kw electric de 0,82 bani, care acum nu cred ca mai este valabil, odată cu liberalizarea prețurilor, demonstrând că cea mai importantă este eficiența energetică a clădirii.

    Din acest motiv, în urmă cu câțiva ani, s-a introdus obligativitatea producătorilor de sisteme de încălzire să eticheteze produsele, cu clasa de eficiență energetică, pentru ca în cazul unui client fără experiență în domeniu, să înteleagă că un produs etichetat cu A+++ va asigura un consum redus, dacă va funcționa împreună cu un sistem care are o eficiență ridicată de transfer termic și anume: încălzirea în pardoseală sau în tavan. Acestea pot asigura o temperatură interioară de 24 de grade cu un agent termic de 26-27 de grade.

    Pot fi conectate pompele de căldură la calorifere?

    Așa cum menționam mai sus, sistemele de încălzire care au cea mai ridicată eficiență de transfer termic sunt încălzirea în pardoseală sau în tavan, doarece au nevoie de un agent termic de 26-30 grade.

    În cazul în care se conectează o pompă de căldură la calorifere, consumul pompei va fi mai ridicat (poate chiar dublu decât pentru sistemele de mai sus), deoarece caloriferele au nevoie de temperaturi de minim 50 grade, pentru a asigura încălzirea unui spațiu.

    Pe lângă acest dezavantaj al consumului, pompa de căldură aleasă trebuie să poată asigura temperaturi ale agentului termic ridicate în condițiile unei eficiențe ridicate iarna atunci când temperaturile sunt negative. Marea majoritate a modelelor de pe piață asigură un agent termic de 60 de grade, însă diferențele dintre sisteme este că unele asigură acestă temperatură folosind o rezistență electrică suplimentară (back-up heater) care dacă intră în funcțiune, aruncă “în aer” eficiența energetică a întregului sistem și implicit a facturilor la electricitate. Cu cât un model poate asigura agent termic mai ridicat fără back-up heater la temperaturi negative, cu atât investiția este mai mare, deoarece tehnologia este mai avansată.

    Modelul de pompă de căldură aer-apă Daikin Altherma 3 H HT a fost special proiectat pentru a înlocui centralele pe combustibil solid conectate la o instalație cu calorifere. Ele pot furniza agent termic de până la 70 de grade cu o eficiență energetica A++ la temperaturi exterioare de -15 grade fără a se utiliza rezistența de back-up.

    De cele mai multe ori, recomandăm ca înainte de alegerea unei soluții de pompă de căldură la o instalație cu calorifere să se facă o analiză a tuturor factorilor. La o instalație existentă cu calorifere, dacă există gaz metan, este mai recomandat alegerea unei pompe de căldură hybrid care își alege singură modul de funcționare (pompa de caldură, pe gaz sau hybrid: gaz+pompa de caldură) pentru ca factura lunară pentru încălzire să fie cât mai mică.

    În general, instalațiile cu calorifere sunt executate în case cu multe punți termice, iar din acest motiv alegerea unei soluții corecte de pompe de caldură ține și de expertiza în eficiența energetică a celui care face propunerea.

    ing.Marius Gherman, HAUSENERGY SRL

    2. Pompa de căldură sol-apă

     Tipul pompei de căldură sol-apă cu colector de suprafață
    Tipul pompei de căldură sol-apă cu colector de suprafață

    2.1. Cum funcționează o pompă sol-apă?

    Pompa de căldură sol-apă este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente sisteme de încălzire. Valori ridicate de încălzire și putere de încălzire (COP între 4 și 5) sunt atinse pe tot parcursul sezonului de încălzire. O pompă de căldură sol-apă funcționează folosind energia naturală pe care o acumulează pământul. Un tip de pompă are o sondă și pentru aceasta este făcută o groapă cu lățimea sondei care este instalată, dar adâncă (mai mult de 10 m), în timp ce pentru celălalt tip, excavarea la suprafață se face pentru țevile care sunt instalate în formă de șarpe; acest tip de pompă sol-apă nu necesită o adâncime mare, dar are o suprafață. Pe acea suprafață, datorită acumulării de căldură, iarba crește prost sau nu crește deloc, ceea ce poate fi o problemă dacă vreți ca grădina să vă fie verde. Prin urmare, este mai bine să verificați toate detaliile cu vânzătorul și producătorul înainte de a lua o decizie de cumpărare.

    2.2. Care sunt avantajele unei pompe sol-apă?

    Pompa de căldură sol-apă atinge valori de încălzire anuale foarte ridicate datorită unei legi naturale. Pământul, din care această pompă extrage energie, acumulează multă căldură de la soare și ploaie în timpul verii. Acest lucru la începutul sezonului de încălzire (octombrie, noiembrie, decembrie) înseamnă generarea unei temperaturi favorabile și, desigur, o COP ridicată. Pompa sol-apă în astfel de condiții poate funcționa într-un mod monovalent, adică fără o sursă de energie suplimentară și cu o putere de încălzire suficientă în acea parte a sezonului. O pompă de căldură sol-apă, ca o pompă apă-apă, oferă, de asemenea, posibilitatea răcirii pasive în lunile fierbinți de vară.

    2.3. Excavarea pentru pompă

    Excavarea terenului pentru instalarea colectoarelor: vă sugerăm ca pentru acest tip de lucrări, adică adâncimea de excavare între 1,2 și 1,5 m, să angajați unul dintre executanții pe care îi veți găsi pe portalul nostru, deoarece aceștia sunt experți renumiți cu experiență și echipamente pentru astfel de lucrări. Desigur, puteți realiza totul de unul singur, dar nu omiteți consultarea unui expert care va ști cum să vă sfătuiască cu privire la tipul și vârsta colectorului, precum și la lucrările de terasament corespunzătoare. Pe de altă parte, veți avea nevoie, de asemenea, de informații cu privire la dacă și ce tipuri de permise sau consimțământ sunt necesare și de la ce autorități și la ce preț le veți putea solicita și obține. Costurile de investiții ale unui sistem de încălzire a pompei de căldură sol-apă pot fi comparate cu cele pentru o pompă de căldură aer-apă. Vorbim despre o investiție la cheie, care include o pompă sol-apă, un rezervor, dispozitive și echipamente auxiliare și o instalație cu toate intervențiile de construcție.

    Tipul pompei de căldură sol-apă cu sonde
    Tipul pompei de căldură sol-apă cu sonde

    3. Cât costă o pompă de căldură apă-apă?

    O pompă de căldură apă-apă este similară cu o pompă sol-apă și costă mai mult decât o pompă aer-apă. Gama de prețuri pentru un sistem de încălzire cu pompă de căldură poate varia de la 45.000 la 55.000 lei. Rețineți că aici sunt incluse lucrările, dispozitivele și echipamentele, că, în ciuda costurilor relativ ridicate din acest sistem, investiția se răsplătește în 3-4 ani, ceea ce nu este neglijabil în comparație cu alte sisteme de încălzire!

    4. Cât costă o pompă de căldură sol-apă?

    O pompă de căldură sol-apă este mai scumpă decât o pompă aer-apă, deoarece include un dispozitiv (tip cu sondă sau sistem de conducte și colector), echipamente și elemente suplimentare. Tipul de pompă cu sondă necesită săparea profundă și, prin urmare, necesită costuri puțin mai mari. Per ansamblu, gama de prețuri pentru un sistem de încălzire cu pompă de căldură este aceeași și poate varia de la 32.000 lei la 40.000 lei.

    Dacă decideți să instalați o pompă de căldură, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 4219
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2034 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2034 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    8.9
    0

    DENILUK INSTAL SRL


    8.9
    0

    EXCLUSIVE FAST INSTAL SRL


    8.9
    0

    WATERSAN INSTAL SRL


    8.9
    0

    HVAC & R CONSULTING SRL