Pentru zona

    Montare pavele. Prețurile lucrărilor de pavare

    Articolul a fost citit chiar de 6086+ utilizatori
    Fie că este vorba de un trotuar, de o alee, o curte, o promenadă sau orice altă suprafață asemănătoare, modul de montare a pavelelor nu este semnificativ de diferit. Procedura de montare constă în două procese de bază, dintre care unul are o importanță esențială, deoarece asigură aspectul impecabil al suprafeței finale, facilitează o capacitate portantă adecvată și drenarea apei pluviale. Este vorba de execuția tamponului, care precedă al doilea proces, și anume, montarea pavelelor peste tamponul deja executat. Durabilitatea (durata de viață) pavajului depinde de pregătirea corectă a terenului. Iar de durabilitatea pavajului depinde și prețul lucrărilor de pavare.
    Articol de specialitate 6086
    pavaj pietre de pavaj

    1. Tamponul este substratul care susține pavajul

    În locul care urmează a fi pavat se sapă o groapă cu o adâncime de 40 - 70 cm, în care se  toarnă un strat de pietriș zdrobit, rezistent la îngheț și cu grosimea de  0 - 32 mm. Adâncimea (înălțimea) acestui strat depinde de structura solului și de tipul sarcinilor la care urmează a fi supus pavajul. Stratul de nisip de sub pavaj (tamponul) este rulat și întărit până ce atinge capacitatea portantă adecvată. Atunci când se toarnă acest strat, trebuie să se creeze o pantă minimă de 2,5%.

    2. Folia de drenare

    Pentru a împiedica afundarea pietrișului în pământ, se montează o folie de drenaj pe sau sub stratul de bază (tampon). Acest lucru va menține structura pavajului plană și stabilă, evitând în același timp reparații constante din cauza formării de denivelări de teren, urme de roți de mașină sau de bicicletă în pavaj.

    3. Stratul de drenare

    Acest strat este format din nisip rezistent la îngheț, cu o mărime a bobului de nisip de 4 - 8 mm și grosimea de 3,5 cm. Se aplică peste folia de drenaj (stratul suport). Este important să nu vibrați acest strat și să mențineți panta la un nivel minim. Pentru aplicarea stratului de drenaj se folosesc elemente din lemn și aluminiu.

    Sfaturi de specialitate VASY CONSTRUCT ERGO-SISTEM SRL

    Cum întreținem pavelele și care este durata de viață aproximativă?

    Durata aproximativă a pavelelor este de 20-25 de ani. Pavelele aproape că nu necesită întreținere. Dacă apar buruieni, se tratează cu erbicide.

    Este indicat să se monteze pavelele pe betonul deja existent?

    VASY CONSTRUCT ERGO-SISTEM SRL montează pavele și pe betonul deja existent. 

    Vasile Pădurariu, VASY CONSTRUCT ERGO-SISTEM SRL

    4. Montarea pavelelor

    Începem să montăm pavelele din colț, perpendicular pe linia principală de intrare. Se recomandă să începeți montarea pe partea inferioară a suprafeței. Este important să păstrați distanțele adecvate dintre pavele, astfel încât acestea să nu fie înghesuite una în alta. Pentru a menține o linie dreaptă de așezare a pavelelor, ne folosim de o sfoară întinsă. Ne asigurăm că pavelele sunt așezate corect, folosind un ciocan de plastic sau o scândurică din lemn. De-a lungul marginilor și a pereților, pavajul este finisat prin tăierea pe mărimea adecvată a ultimului rând de pavele. Acordăm atenție și modelului, pe care îl creăm, ca și diferențelor de culoare a pavelelor.

    montaj piatra cubica
    Un ciocan de plastic și o sfoară sunt instrumente indispensabile la pavaj

    5. Execuția rosturilor dintre pavele. Materialul folosit pentru rosturi

    După montarea pavelelor, executăm rosturile dintre acestea cu nisip de cuarț. Pentru 1 metru pătrat de rosturi vom folosi aproximativ 2,5 - 3,0 kg de nisip de cuarț. Este important, ca rosturile să fie executate pe vreme uscată. Nisipul în exces este pur și simplu îndepărtat, după care procesul se repetă de 2-3 ori.

    5.1. Nisip pentru pavele

    Mortarul necorespunzător pentru pavele poate provoca stagnarea apei pe pavaj, suprafețe neuniforme de pavaj și deteriorări ale pavajului. Lățimea adecvată a rosturilor este de 3 -5 mm. Este necesar să se aleagă nisipul adecvat pentru pavele. Cel mai frecvent folosit este nisipul de cuarț, cu granulația între 0,3 mm și 0,6 mm. Nisipul folosit pentru execuția rosturilor dintre pavele trebuie să fie uscat în mod adecvat și nu trebuie să conțină impurități, cum ar fi argila sau semințele de plante.

    nisip de rosturi de pavaj
    Dacă există un pat de pavaj liber, se poate folosi pietriș sau nisip ca material de îmbinare.

    6. Vibrarea pavajului

    După execuția rosturilor, urmează vibrarea pavajului cu o placă vibrantă, care este îmbrăcată în cauciuc, pentru ca pavajul să nu fie deteriorat în timpul vibrării. Înainte de vibrarea pavajului, acesta trebuie să fie curățat de resturile de nisip și de alte materiale existente pe pavele. Scopul vibrării pavajului este acela de a îl nivela.

    placa vibranta
    Suprafața de pavaj chituit este nivelată cu o placă vibrantă.

    6.1. Montarea pavelelor pe beton

    De cele mai multe ori pavajele sunt executate peste suprafețe de nisip. Dar, mai există și cazuri, când pavelele se montează pe suprafețe din beton. Această metodă de montare a pavelelor este adecvată pentru suprafețele, care urmează a fi expuse la sarcini foarte mari, cum ar fi drumurile rutiere destinate camioanelor. Baza de beton existentă este adecvată pentru execuția unui astfel de pavaj. Principalul dezavantaj pe care îl prezintă execuția unui pavaj peste o suprafață de beton este că, în cazul necesității execuției unor săpături, trebuie să se spargă placa de beton, iar această lucrare ia mult timp și este costisitoare.

    7. Pavare - prețul pavării

    Cât costă execuția unui pavaj? Prețul execuției pavajelor depinde de adâncimea săpăturilor, grosimea stratului de pietriș – care depinde de sarcinile la care va fi expus pavajul - și de dimensiunea pavelelor. Pentru lucrările de excavare, execuție a tamponului și montare a unor pavele din beton veți plăti între 60 și 90 RON/m2.

    Dacă decideți să pavați, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 6086
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pavaj?