Care este prețul unui foraj adânc? Prețul pe metru de puțuri forate și tubate depinde de diferiți factori, în special de scopul în care va fi utilizat puțul. La forajul unui puț de apă, prețul depinde de volumul de pompare dorit, deoarece de acesta depinde diametrul puțului și al conductei instalate, în care poate fi scufundată o pompă submersibilă cu un anumit diametru și putere. Prețul forării unui puț destinat unei fântâni sau sonde termale pentru o pompă de căldură pe un teren de categorie medie se situează în jur de 60-100 lei/ml.
Cui să încredințați foraj puțuri? Trimiteți o cerere către executanții de foraje adânci din apropierea dumneavoastră, care sunt corespunzători și evaluați - gratuit și fără obligații! Completați doar formularul de mai jos.
cantitatea dvs.
unitate
prețul orientativ
prețul dumneavoastră
Sondele adânci sunt forate de cele mai multe ori atunci când se dorește să se exploateze ceva care este ascuns adânc în Pământ. În zona noastră, desigur, apa este cea care poate fi folosită cu sistemele de pompă de căldură pentru încălzirea caselor sau poate fi captată și folosită în alte scopuri. Forarea și sondele adânci sunt, de asemenea, necesare pentru sistemul de pompă de căldură sol-apă, folosind energia geotermală adâncă a solului.
În ultimii ani, pompele de căldură au devenit foarte populare ca parte a sistemelor de încălzire, în special a celor individuale. Este prima dată când acesta este un mod de încălzire extrem de ecologic, care este subvenționat de tot mai multe țări tocmai datorită acestor caracteristici. Dacă decideți să cumpărați o pompă de căldură, puteți aplica și obține sprijin financiar, astfel încât achiziția vă va costa mult mai puțin. Este vorba despre programul ”Casa Verde Clasic” dedicat persoanelor fizice pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energia regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Tipurile de încălzire finanțate de acest program sunt pompele de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
Există mai multe tipuri de pompe de căldură: o pompă de căldură sol-apă care utilizează energia geotermală a solului, o pompă de căldură aer-apă pentru energia aerului și o pompă de căldură apă-apă pentru exploatarea căldurii apei. Pentru sistemul aer-apă nu este necesară forarea, deoarece unitatea exterioară a pompei este amplasată undeva pe parcelă, fără nicio lucrare suplimentară. Forarea adâncă este necesară pentru pompele de căldură apă-apă și sol-apă. În acest din urmă caz, puteți opta pentru varianta de suprafață, în care rețeaua de țevi este plasată pe o suprafață mai mare, calculată cu precizie, la o adâncime de aproximativ un metru sub suprafață. Totuși, dacă vă decideți pentru o pompă de căldură sol-apă cu geosondă, va însemna că pentru sondă trebuie făcut un puț de peste zeci de metri adâncime.
Întrucât apa se află la metri sub suprafață și se ridică rar spre suprafață - doar în cazul ploilor abundente - trebuie să se ajungă la ea prin foraj adânc. Acest sistem de încălzire este extrem de eficient, deoarece coeficientul său de căldură atinge o valoare mai mare de 5, ceea ce, tradus în limbajul de practică, înseamnă costuri anuale de încălzire extrem de mici.
Pompa de căldură sol-apă poate fi realizată în două moduri; primul este superficial, întrucât este amplasat la doar câțiva metri sub pământ, deși pe o suprafață destul de mare. Ceea ce este discutabil pentru acest sistem este utilizarea acelei părți a parcelei, deoarece plantele nu cresc bine, iar copacii nu trebuie să fie plantați pentru ca rădăcinile să nu deterioreze sistemul încorporat. De aceea, majoritatea utilizatorilor preferă să aleagă un sistem de pompă de căldură sol-apă cu sondă geotermală. În această metodă de instalare, executantul sapă o sondă de câteva zeci de metri adâncime, în care este apoi introdusă o sondă geotermală, care seamănă cel mai mult cu o capsulă foarte lungă și îngustă. Vârful acesteia ajunge adânc în subteran (până la 100 de metri sau mai mult) și folosește căldura care se acumulează acolo.
Adâncimea de foraj pentru pompa apă-apă nu este la fel de mare ca pentru tipul sol-apă. De obicei, conducta colectoare sau sonda ajunge la zeci de metri sub suprafață, dar asta variază de la o locație la alta, deoarece nivelul apei subterane nu este același peste tot. Furnizorii specializați, adică producătorii de pompe și executanții de la care se comandă pompe de căldură, au experți care știu să calculeze cât de adânc ar trebui să se facă forarea.
Cu acest tip de pompă de căldură, este în interesul vostru ca sonda geotermală să ajungă cât mai adânc posibil - cu cât mergeți mai adânc, cu atât se poate folosi mai multă căldură, deoarece căldura este mai ușor reținută în straturile mai adânci. Este important ca adâncimea puțului pentru sondă geotermală să fie determinată de un expert; el/ea va calcula adâncimea optimă în funcție de locația și tipul de sol, astfel încât sonda geotermală să folosească cât mai multă energie geotermală, în timp ce costurile forajelor adânci să fie raționale și justificate. De asemenea, trebuie să știți că nu există un standard pentru cât de adânc forați, deoarece toți parametrii variază de la o locație la alta și depind de mulți factori. Una dintre ele, printre cele mai importante, de fapt, este compoziția solului - în solul stâncos și extrem de dur este mult mai greu de forat în comparație cu solul moale și afânat. Puțul pentru sonda geotermală variază deci între 50 și 150 m și poate ajunge până la 300 m, deși aceasta este mai degrabă excepția decât regula pentru nevoile caselor familiale. Sunt multe cazuri în care executantul preferă să opteze pentru mai multe sonde geotermale în diferite părți ale parcelei, dar acestea nu trebuie să fie atât de adânci.
Un alt domeniu care necesită forare adâncă este captarea apelor subterane. Apa este folosită în acest scop de către producătorii de apă minerală, primării și stațiuni balneare, deci nu este o practică pentru casele familiale. Pe vremuri, când nu existau sisteme de apă curentă și țevi, fiecare casă avea o fântână de la câțiva metri până la câteva zeci de metri adâncime, care era folosită pentru extragerea apei freatice proaspete pentru nevoile gospodărești și cele mai multe dintre ele există și astăzi.
Forarea adâncă este considerată o încălcare majoră a mediului natural sau a terenului, așa că trebuie obținute aprobări corespunzătoare înainte de începerea lucrărilor. De asemenea, este necesară obținerea unei analize de expertiză geologică și hidrologică a locației și proprietăților solului pe care se vor efectua foraje. Documentația necesară și tipurile de autorizații necesare variază în funcție de scopul forajului și de administrația locală. În cazul în care se efectuează foraje de adâncime pentru apă potabilă, pompe de căldură, irigații sau alimentarea sistemului, adică pentru utilizarea căldurii apelor subterane, este necesară o decizie emisă de autoritățile responsabile cu eliberarea autorizațiilor de construcție și de apă. Planul tehnic și documentația însoțitoare sunt pregătite mai întâi pentru fântâna în sine. În plus, este necesar așa-numitul permis de apă sau acordul eliberat de organul competent a apelor. Dacă un puț este utilizat pentru o pompă de căldură ca sursă de energie pentru o gospodărie individuală, se întocmește și o anumită documentație pentru instalarea acesteia și trebuie respectate standardele date pentru instalațiile sanitare și electrice. În orice caz, vă recomandăm să vă consultați mai întâi cu experții companiei pe care o alegeți, deoarece aceștia sunt cel mai bine informați despre situația de pe teren, precum și despre cerințele administrației publice locale și știu cel mai bine ce să facă pentru a obține ceea ce doriți la un preț care vă convine în conformitate cu toate reglementările. De îndată ce inspectează terenul și anumite tipuri de planuri și înregistrări ale spațiului, ei vor putea evalua cum stau lucrurile.
Forajele pentru puțuri trebuie să fie realizate în conformitate cu prevederile legale. Aici amintim distanțele minime de la obiecte, adică: limita parcelei, șanțul rutier, fosa septică sau sistemul de canalizare.
Asociația Fondului de Mediu (AFM) este cea care se ocupă de finanțarea proiectelor care vor duce la creșterea eficienței energetice a casei. Pentru a participa la programul ”Casa eficientă energetic”, puteți accesa link-ul https://afm.ro/casa_eficienta_energetic_ghid_finantare.php. Aici veți găsi toate informațiile legate de acest proiect.
Procedura durează de obicei 30-60 de zile, iar prețul pe care îl veți plăti pentru toată documentația depinde în principal de tot ceea ce este nevoie, adică de gradul de complexitate referitor la documentația cerută. În cazul zonelor de apă strict protejate, pot fi necesare cercetări suplimentare, așa că va trebui să angajați pe cineva care să vină pe teren pentru analize geologice și hidrologice, ceea ce la rândul său presupune costuri suplimentare.
Metoda de foraj depinde de locația în care se va efectua forajul și pentru ce va fi folosit. Este important să se țină cont de câțiva factori la locația forajului: compoziția solului, deoarece este mult mai dificil de forat pe soluri dure, stâncoase decât în cele moi, argiloase sau în apropierea clădirilor învecinate.
Forarea pe teren dur, stâncos durează mai mult și necesită mai multă muncă, ceea ce va face și costul forajului să fie relativ mai mare decât atunci când se forează pe solul mai moale din zonele umede. Avantajul solurilor pietroase este că sunt impermeabile, ceea ce înseamnă că executantul nu va întâlni cantități mari de apă care trebuie să fie pompată în timpul forajului, ceea ce poate fi o problemă pe terenurile inundabile.
Dacă forajul se efectuează în vecinătatea clădirilor, se folosește o procedură de foraj combinată cu un dispozitiv care previne exploziile, care permite în același timp evacuarea materialului forat și a nămolului direct în colector. Dacă sonda este destinată unei sonde geotermale, forarea se efectuează în conformitate cu ghidurile VDI.
Ca toate celelalte lucruri, puțurile și forajele se murdăresc în timp și se pot înfunda. Cea mai frecventă cauză a deteriorării sau contaminării puțurilor, sondelor și sondelor geotermale este structura chimică și biologică agresivă a apelor subterane, puțurile construite incorect și puterea pompei. Că ceva nu este în regulă cu un puț, o sondă sau o sondă geotermală, spune apa noroioasă și murdară de culoare maro-gri amestecată cu nămol care se revarsă la suprafață. Acest lucru este indicat și de funcționarea mai slabă a pompei și cantitatea mai mică de apă pompată în cazul captării apei subterane. De asemenea, pompele de căldură pot înfunda schimbătorul de căldură, ducând la o defecțiune a întregului sistem de încălzire. În astfel de cazuri, cel mai bine este să contactați contractorul care a instalat sistemul, mai ales dacă perioada de garanție nu a expirat încă.
Dacă se întâmplă ceva, sunt necesare măsuri urgente. Fântâna, adică puțul, trebuie curățat și reparat corespunzător și trebuie verificat dacă sonda geotermală este deteriorată. În cel mai rău caz, ar trebui să fie forată o nouă sondă dacă se dovedește că cea originală nu a fost potrivită din punct de vedere tehnic de la bun început.
Firmele oferă curățarea puțurilor și sondelor de până la 1800 m, ceea ce este mai mult decât suficient pentru nevoile fiecărei pompe de căldură. Curățarea de bază se face de obicei cu o unealtă mecanică, mai des o așa-numită pompă de noroi și nămol care ridică sedimentul și astfel desfunda țevile și fluxul și, dacă este necesar, se folosesc diverse preparate chimice pentru îndepărtarea bacteriilor și microorganismelor. De asemenea, dacă este necesar, țevile de presiune pot fi înlocuite. Sunt înlocuite cu țevile din oțel inoxidabil sau PVC.
În tot cazul, prețul unui metru de foraj și așezarea țevilor depinde de mai mulți factori și, mai ales, de scop. Când vine vorba de puț, prețul depinde de cantitatea necesară de aflux de apă, deoarece pe baza acesteia se calculează diametrul de foraj, precum și instalarea de țevi și pompe submersibile de o anumită putere și debit. Prețul forării puțurilor pentru fântâni sau sondelor geotermale pentru pompele de căldură pe un teren de categorie medie este între 60 și 100 RON/ml.
La Daibau.ro vă ajutăm să vă evaluați investiția și să vă alegeți executantul pentru locuința dumneavoastră
Un puț
Am nevoie de un puț pentru apă potabilă. 1304.1 RON la 2173.5 RON
Sapat fântână
Dorim săparea uneia fântâni, și montarea unir tuburi de beton, cu diametrude minima 1m. 1304.1 RON la 2173.5 RON
Foraj put apa potabila
Am nevoie de un put cu apa potabila in comuna sotrile sat seciuri, judetul prahova. Casa este amplasata pe un deal 1304.1 RON la 2173.5 RON
O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.