Pentru zona

    Sighișoara – file de poveste, arhitectură și istorie medievală

    Articolul a fost citit chiar de 897+ utilizatori
    Știai că Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale cu care se mândrește România ? Dacă vei călători în Transilvania, acest minunat oraș trebuie neapărat să fie pe lista ta, atunci când ajungi în județul Mureș. Sighișoara se mândrește cu cea mai mare cetate medievală din Europa, înregistrată în patrimoniul UNESCO și locuită fără întrerupere încă din cele mai vechi timpuri.

    Însoțește-ne așadar într-o călătorie virtuală în lumea magică a Sighișoarei și hai să descoperim împreună ce comori arhitecturale ascunde.

    Sighisoara_piata_Cetații.jpeg
    Turnul cu Ceas și Piața Cetății - Sighișoara azi / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Piața Cetății Sighișoara

    Piața Cetății Sighișoara este unul dintre primele locuri pe care le poți străbate pentru a descoperi tradițiile acestui oraș magic și pentru a savura atmosfera medievală. Inima Cetății era cândva animată, o lume colorată cu multe mărfuri așezate pe tarabe, cu soldați în uniforme și vestitul toboșar. Istoria te conduce în timpurile lui Vlad Dracul și al altor voievozi români, care au apărat cu vitejie Sighișoara de atacurile dușmanilor. Privind zidurile groase ale cetății și turnurile de apărare vei înțelege de ce orașul a beneficiat din plin de protecția Cetății. 

    piata_cetatii_centrul_Sighisoarei.jpg
    Piața Cetății Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    În apropiere de  Piața Cetății Sighișoara vei putea admira și alte obiective turistice:

    Casa Vlad Dracul, Biserica Mânăstirii, Turnul cu Ceas, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frângherilor, Casa cu Cerb, Casa Venețiană, Scara Acoperită, etc. Fiecare din cele 19 bresle ale meșteșugarilor din Sighișoara erau reprezentate prin turnuri anume ridicate, fiecare purtând numele inspirate din meseria respectivă. Existau bresle ale brutarilor, măcelarilor, croitorilor, țesătorilor, blănarilor, etc. 

    Piața-cetății-Sighișoara.jpg
    Piața Cetății Sighișoara - loc de relaxare / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Turnul cu Ceas

    Turnul cu Ceas era numit în germană Stundturm, în traducere „Turnul orelor". Acesta este un monument istoric și arhitectural de marcă din Sighișoara, fiind cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale cetății Sighișoara, care s-au păstrat până în prezent (din totalul de 14).

    Turnul are o înălțime de 64 de metri, este situat în partea de sud-est a cetății și este vizibil din orice punct al centrului orașului. Edificiul a fost construit în secolul al XIV-lea, fiind înălțat pentru a proteja poarta principală a orașului. La sfârșitul secolului al XVII-lea a fost prevăzut cu un coronament de factură barocă, similar celui de la Catedrala Sfântul Vitus din Praga.

    turnul_cu_ceas_Sighișoara.jpg
    Minunatul Turn cu Ceas - simbolul Sighișoarei / sursă foto CNIPT Sighișoara

    De-a lungul timpului, Turnul cu Ceas a devenit practic brandul orașului, un simbol viu al Sighișoarei.

    Până în anul 1556 încăperea de la primul nivel al turnului a avut rolul de sală a consiliului orășenesc. Construcția are la bază o prismă dreptunghiulară, este ridicată pe cinci nivele, care împreună cu balconul și acoperișul în formă de piramidă au o înalțime de 64 de metri.

    Acest edificiu a fost înzestrat la începutul veacului al XVII-lea cu un orologiu refăcut în anul 1648 de către Johann Kirschel. Orologiul este prevăzut cu statui din lemn de tei, înalte de 0,80 metri. Ele înfatișează zeii păgâni ce personifică zilele săptămanii: Diana (luni), Marte (marți), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sâmbăta) și Soarele (duminica, în germană - Sonntag).

    imagine_exterior_turnul_cu_ceas.jpg
    Imagine nocturnă din Sighișoara - Turnul cu Ceas / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind executat la comandă direct în Elveția de firma Fuchs, fiind montat în Turnul cu Ceas pe data de 1 aprilie 1906. În exterior, ceasul este dotat cu două cadrane, fiecare având 2.40 m diametru, poziționate pe fiecare fațada a turnului.

    Biserica din Deal

    Biserica din Deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită în mai multe etape între anii 1345-1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului „Deal al Școlii" (în germană Schulberg).

    Biserica_din_deal_Sighisoara.jpg
    Biserica din Deal - Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Biserica este unul dintre cele mai reprezentative edificii ecleziastice în stil gotic și este a treia ca mărime din Transilvania. O poți observa din toate colțurile orașului și de la orice înălțime. A fost construită la o altitudine de 429 de metri, aici fiind și ultimul punct de apărare al cetății. Biserica are un turn-clopotniță de 42 m, înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud.

    Biserica din Deal deține singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII. În perioada medievală, biserica era considerată mândria comunității de aceea încercau să o facă cât mai mare, impunătoare și frumoasă. Iar oamenii care au avut un rol determinant în comunitate erau îngropați la loc de cinste în cripta bisericii, pentru a servi ca exemplu pozitiv comunității.

    interior_detalii_biserica_din_Deal_Sighisoara.jpg
    Interior Biserica din Deal / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Biserica a fost renovată de două ori: prima dată în anul 1934 și a doua oară între anii 1992-2003 (cu fonduri de la Fundația Messerschmitt din München și de la Ministerul Culturii și Cultelor din România), astfel picturile interioare realizate în secolul XV au ajuns la lumina zilei. Un element de o valoare inestimabilă este tabernacolul din piatră traforată, una dintre cele mai frumoase sculpturi gotice decorative din Transilvania. O alta piesǎ rarǎ de sculpturǎ este amvonul sculptat din anul 1480. Când te îndrepți spre ieșire se observă orga bisericii la balcon. Are 700 de tuburi și datează din secolul XIX. A doua renovare a fost răsplătită cu Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniu- premiul „Europa Nostra" (anul 2005). Biserica funcționează acum și ca muzeu al artei saxone și centru cultural româno-saxon.

    interior_biserica_din_deal_Sighisoara.jpg
    Detalii interior Biserica din Deal - Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Biserica Mănăstirii

    Această Biserică a fost construită de călugării dominicani, care s-au stabilit în Sighişoara după invazia tătarilor din 1241 găsind aici un oraş pustiit. 

    Biserica Manăstirii, numită și biserica fraţilor predicatori, este pentru prima oară atestată documentar în 1302 într-o indulgenţă emisă de Papă. Ordinul  călugărilor dominicanilor le cerea membrilor să renunţe la bunuri materiale, ceea ce le-a atras renumele de călugări cerşetori. Cu toate că aceşti călugări, ca persoane fizice erau săraci lipiţi pământului, ei au atras din comercializarea indulgenţelor şi donaţii, averi considerabile cu care au construit o mănăstire şi o biserică. 

    Biserica_Mănăstirii_Sighișoara.jpg
    Biserica Mănăstirii - Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Mănăstirea, pe locul căreia s-a ridicat primăria oraşului a fost demolată în 1886. Biserica mănăstirii a fost construită în perioada 1492-1515. Istoria ei indică perioade de înflorire alternate cu altele de decadenţă. În urma reformării bisericii din Transilvania de către Johanes Honterus în anul 1539, biserica dominicană nu a mai putut funcţiona decât puţin timp, după care în 1555 biserica a fost închisă iar călugării alungaţi. Biserica a devenit astfel principalul locaş de cult evanghelic din oraş.

    biserica_manastirii_detalii_interior.jpg
    Detalii interior Biserica Mănăstirii / sursă foto CNIPT Sighișoara

    În Biserică se mai păstrează încă o cristelniță, o parte din vechiul altar şi piese de mobilier vechi scăpate de la catastrofalul incendiu din 1677 în care a ars o mare parte din cetate şi biserica în întregime. Atât Turnul cu ceas cât şi Biserica au fost refăcute imediat prin donații ale bogatelor bresle şi comunității săsești din toată Transilvania. Atunci a fost construit și altarul în stil baroc timpuriu, care a costat 800 guldeni şi 15 care cu grâu. Pe altar sunt pictate cele mai semnificative momente ale creștinismului:  Cina cea de taină, Golgota, Răstignirea lui Iisus. În dreapta şi stânga sunt chipurile apostolilor Petru şi Pavel. O sculptură de lemn în mărime naturală îl reprezintă pe Hristos cel Înviat. 

    Orga_biserica_manastirii_sighisoara.jpg
    Orga Bisericii Mănăstirii - Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Orga şi amvonul baroc au fost construite, conform inscripţiilor de pe ele, în 1680. Pe pereţi sunt expuse 39 de covoare turceşti de mare valoare, donate de familiile unor negustori bogaţi. Biserica a fost restaurată în anii 1859,1929 şi 1982. La prima restaurare, s-a găsit o casetă cu manuscrise îngălbenite, de mare valoare, având însemnări și relatări despre ultimii ani petrecuți de călugării dominicani în biserică. La a doua restaurare, s-au decopertat picturi murale reprezentând călugări dominicani şi la subsol câteva morminte. Un coridor subteran parţial practicabil şi astăzi unea biserica cu locul unde a fost mănăstirea.

    imagine_aeriana_sighisoara.jpg
    Imagine aeriană Sighișoara / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Sighișoara este mai mult decât un simplu oraș medieval, are o atmosferă minunată și este unul dintre cele mai fascinante orașe pe care le poți vizita în Transilvania. La fiecare pas te întâmpină vestigii istorice, iar fiecare clădire are propria sa poveste. Străzile sale înguste și casele cu acoperișuri în stil gotic, cetatea cu ziduri masive oferă orașului un aspect unic, care te va atrage din prima clipă.

    turnul_cu_ceas_din_sighisoara.jpg
    Sighișoara noaptea - Turnul cu Ceas / sursă foto CNIPT Sighișoara

    Mulțumim Centrului Național de Informare și Promovare Turistică și Primăriei Sighișoara pentru amabilitatea cu care ne-au pus la dispoziție fotografii și informații utile realizării acestui articol. 

     

    897
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.