Pentru zona

    Vrancea – tărâm de poveste: tradiții, istorie, arhitectură

    Articolul a fost citit chiar de 1354+ utilizatori
    Vrancea este fără îndoială unul din județele în care istoria și arhitectura deosebită sunt prezente la tot pasul. Mausoleele ridicate în cinstea eroilor, clădirile reprezentative din Focșani, muzeele bogate în exponate, casele memoriale - toate prezintă vizitatorilor mărturii ale trecutului frumoaselor tărâmuri vrâncene. Pasionații de istorie și arhitectură merită să călătorească în Vrancea. Oamenii primitori și amabili le vor povesti despre legende și tradiții, despre vestigii și dovezi ale vitejiei celor ce au apărat aceste meleaguri.

    1. Mausoleul Eroilor de la Mărășești

    Poate că nici un memorial destinat cinstirii eroilor nu este mai cunoscut și mai admirat ca Mausoleul de la Mărășești. Acum 100 de ani, în august 1923, a fost așezată piatra de temelie actualului monument, înălțat după planurile arhitectului George Cristinel. Construcția mausoleului a durat până în anul 1938, fiind inaugurat oficial în 18 septembrie 1938.

    Mausoleu-Mărășești.jpg
    Mausoleul de la Mărășești / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Construcția masivă a mausoleului a fost înălțată pe locul în care s-au desfășurat luptele de la Mărășești din 1917, care au adus victoria armatei române. În interiorul mausoleului își dorm somnul de veci rămășițele pământești ale miilor de soldați și ofițeri, în cripte individuale sau comune. Printre cei căzuți la datorie și înhumați în Mausoleu se numără și fetița-eroină Măriuca Zaharia.  

    Mausoleul-Eroilor -exterior.jpg
    Mausoleul Eroilor de la Mărășești / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Basoreliefurile Cupolei Gloriei au fost create de Cornel Medrea și Ion Jalea, iar fresca din interiorul construcției a fost realizată de către Eduard Săulescu. Fațada mausoleului poartă sculptate în piatră cuvintele Întru Slava Eroilor Neamului, fiind trecute inclusiv localitățile unde au avut loc principalele bătălii.

    Tur virtual: https://turvirtual.real-tour.ro/view/muzeul-vrancei/muzeul-luptelor-marasesti

    2. Mausoleul Eroilor de la Mărăști

    Mauoleu-Mărăști-interior.JPG
    Mausoleul de la Mărăști / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Un alt minunat monument închinat eroilor neamului este Mausoleul de la Mărăști, amplasat pe locul în care armata română condusă de generalul Averescu a reușit să țină piept armatelor german, în primul Război Mondial. Planul monumentului a fost creat de arhitectul Pandele Șerbănescu.

    Fațadele decorate cu basoreliefuri din bronz sunt realizată de sculptorul Bordenache.

    Mauoleu-Mărăști-interior.JPG
    Mausoleu Mărăști - imagine exterioară / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    În interiorul mausoleului se află  criptele care adăpostesc osemintele soldaților români căzuți la datorie, printre care se numără și sarcofagele osemintele a patru mari conducători români de armată: Generalul Averescu, Arthur Văitoianu, Nicolae Arghirescu și Alexandru Mărgineanu. 

    Tur virtual: https://turvirtual.real-tour.ro/view/muzeul-vrancei/mausoleul-marasti

    3. Mausoleul Eroilor Focșani

    Reședința de județ a Vrancei - municipiul Focșani- se mândrește cu unul dintre cele mai frumoase monumente dedicate eroilor: Mausoleul Eroilor, situat pe Bulevardul București. Proiectat de arhitectul State Baldovin, acest reper arhitectural vrâncean a fost construit începând cu anul 1925, din contribuții publice. Mausoleul osuar din Focșani conține 3 cripte comune și peste 500 de morminte individuale. 

    Mausoleu Focsani.JPG
    Mausoleul din Focșani / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Tur virtual: https://turvirtual.real-tour.ro/view/muzeul-vrancei/mausoleul-eroilor-focsani

    4. Clădirea Universității (fosta Prefectură Putna)

    Fostul Palat Administrativ este azi sediul Universității din Focșani, iar istoria sa este una deosebită. Edificarea construcției a început în 1913, sub comanda arhitectului Daniel Renard, fiind realizată în stil arhitectural românesc tradițional. Deși perioada în care a fost realizată construcția nu era deloc ușoară fiind afectată de războaie și dificultăți financiare, clădirea a fost dată în folosință în anul 1915.

    Clădirea-universității-interior.JPG
    Interior Clădirea Universității / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

     Fosta clădire a Prefecturii Putna este foarte apreciată de iubitorii de istorie și de către arhitecți. Desenul de pe țigla acoperișului conține motive populare inspirate din nordul Moldovei și mănăstirile din Suceava. Până în anii 50 aici a funcționat prefectura fostului județ Putna. Imobilul a fost reabilitat după ce a suferit deteriorări ca urmare a cutremurelor. Consiliul județean Vrancea s-a ocupat de redarea frumuseții inițiale a acestei minunate clădiri,  pe care oferit-o în folosință gratuită Universității, din anul 2021.

    Tur virtual: https://cjvrancea.ro/tur-virtual-universitate-focsani/

    5. Fostul Tribunal Vrancea

    Locuitorii Focșaniului așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor de restaurare și reconstrucție a acestei superbe clădiri de patrimoniu, care va găzdui Muzeul Vrancei.

    Clădirea-cu-ceas-fostul-Tribunal.JPG
    Clădirea Fostului Tribunal / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Edificiul construit acum peste 100 de ani la inițiativa prefectului, a fost inaugurat în 1912. Realizată în stil românesc de către elevi ai celebrei Școli de Arhitectură Ion Mincu ( personalitate de marcă a ținutului Vrancei), clădirea Tribunalului este un exemplu viu de păstrare a tradițiilor locale, integrându-se perfect zonei, alături de Palatul Administrativ și clădirea Băncii Naționale. 

    ceas-turn-fostul-tribunal.JPG
    Ceasul din turn - Vrancea / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Clădirea are o fațadă simetrică cu arcadă semicirculară susținută de 2 coloane, iar deasupra intrării se poate admira și azi minunatul turn cu ceas.

    Restaurarea clădirii și consolidarea acesteia a fost o prioritate majoră pentru Consiliul Județean Vrancea, care va transforma acest obiectiv arhitectural de mare valoare în Muzeul Vrancei. 

    6. Bazinul de înot din Focșani

    Încheiem periplul nostru pe meleaguri vrâncene cu o construcție arhitecturală ultramodernă: bazinul de înot din Focșani. Inaugurat în 2018, bazinul este unul dintre cele mai spațioase din țară, fiind destinat desfășurării de cursuri de înot și pregătirea sportivilor de performanta în domeniu. Practic ansamblul conține o bază sportivă cu 2 bazine : un bazin competițional de 832 mp, adânc de 2.3 m și un bazin de antrenamente de 312 mp și adâncimea de 1.2-1.6 m. 

    Bazin-de-inot-Focșani.JPG
    Bazinul de înot din Focșani / sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

    Toate aceste clădiri cu arhitectură deosebită și monumente istorice de mare importanță ale Vrancei merită cu siguranță vizitate și admirate, în drumețiile care vă poartă pașii spre zona de est a țării.  

    1354
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.