Cetatea veche dispunea de 9 turnuri de apărare: Turnul Aurarilor, Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Rotarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei,Turnul Pietrarilor,Turnul Trompeţilor, iar fiecare din acestea ascunde câte o poveste interesantă.
Să descoperim împreună turnurile medievale unice ale frumosului oraș Mediaș.
În continuare:
1. Turnul Trompeților
Primul și cel mai cunoscut turn medieval este și cel mai înalt: Turnul Trompeților. Edificat în anul 1551, Turnul este înclinat într-o parte, fapt care îl aseamănă cu celebrul Turn din Pisa. În epoca feudală în perioada în care acest turn a fost construit, avea un rol de supraveghere aeriană, fiind unul dintre cele mai înalte puncte din oraș. Turnul trompeților are o siluetă zveltă, armonios încadrată în structura arhitecturală a bisericii adiacente Sfânta Margareta.
Privind superbul turn al trompeților îți poți lesne imagina cum străjerii priveau orizonturile, dând de veste la venirea dușmanilor cu ajutorul trâmbiței care răsuna în întregul oraș. Turnul trompeților este situat printre primele 10 turnuri înclinate ale lumii fiind și astăzi o splendoare arhitecturală care încântă turiștii veniți să-l viziteze.
2. Turnul Funarilor
Al doilea turn care ne atrage atenția este Turnul Funarilor, alipit casei natale a lui Stephan Ludwig Roth. Acest turn are și o poreclă -Turnul Slăninii, nume primit datorită faptului că în secolele anterioare în acest turn se păstra slănina tuturor locuitorilor orașului.
Acest turn foarte elegant este ridicat pe cinci nivele, legătura între primele două realizându-se printr-o scară spiralată construită din piatră, foarte îngustă şi abruptă. Ultimul etaj al turnului este dotat cu guri de aruncare, construite deasupra consolelor. În urma dispariției membrilor breslei funarilor în perioada epidemiei de ciumă, în anul 1604 breasla curelarilor a solicitat senatului cedarea turnului. Turnul găzduiește și azi arhiva bisericii Sf. Margareta, bibliile vechi de câteva sute de ani şi volume îmbrăcate în piele, ori coperți confecționate din lemn.
3. Turnul Mariei
Alt turn din incinta Bisericii Sfânta Margareta este Turnul Mariei, un turn cu un aspect diferit față de celelalte turnuri medievale. Acesta este amplasat pe latura de sud-est și a servit de-a lungul secolelor drept capelă, existând fresce pictate, cu diferite scene biblice, pe bolta turnului și pe pereții camerei situate la parter, dar şi la primul nivel.
Turnul Mariei este construit deasupra unei pivnițe iar la intrare se găsește o scăriţă. În dreptul scăriţei latura estică a turnului este legată printr-o arcadă de biserica Sfânta Margareta. Dincolo de o uşă masivă ce are mai multe zăvoare, există o încăpere spațioasă, boltită în cruce. Turnul are o gură de tragere pentru arcași şi o trapă care comunică cu pivnița. Se spune că Turnul Mariei a avut și rol de capelă în perioada epidemiilor de ciumă. Acoperișul are formă de pupitru și are creneluri a căror iluminare nocturnă conferă turnului un farmec deosebit.
4. Turnul Pietrarilor
Părăsim Biserica Sfânta Margareta și ne îndreptăm spre zidurile din partea exterioară a cetății medievale, coborând pe strada Johannes Honterus, unde descoperim Turnul Pietrarilor.
Acesta a fost construit în perioada 1504-1534 și avea rol de poartă de intrare în oraș. În anul 1705 a suferit deteriorări importante din cauza asediului curuţilor, fiind renovat în anul 1743, când au fost adăugate şi panourile eliptice ce pot fi văzute pe faţadele laterale. Turnul se afla în grija breslei pietrarilor și cea a zidarilor. Astăzi în turn a fost amenajată o expoziție de artă contemporană, dedicată artistului medieșean Emil Mureșan. Un artist talentat și inovativ, acesta a fost printre primii care au descoperit că pânza de păianjen poate fi folosită ca material pentru opere de artă.
5. Turnul Forkesch
De aici traversăm centrul orașului până în partea opusă, sudică, unde întâlnim impunătorul Turn Forkesch, ridicat în primul deceniu al secolului al XVI-lea. Turnul a reprezentat una dintre cele trei porţi principale de acces în cetate. A fost construit cu rol de turn de flancare, având o formă rectangulară și fiind prevăzut cu goluri de tragere la cele trei niveluri ale sale, de asemenea existând un drum de strajă din lemn la partea superioară. Turnul Forkesch a fost folosit de-a lungul timpului ca muzeu.
6. Turnul Croitorilor
Admirăm apoi Turnul Croitorilor. Acest turn medieval din Mediaș face parte din incinta fortificației bisericii evanghelice Sfânta Margareta și aici își desfășura activitatea breasla croitorilor, a cărui emblemă este plasată în vârful turnului. În anul 1616, Turnul Croitorilor a fost parțial integrat în clădirea primăriei.
7. Turnul Fierarilor
Ultimul turn la care poposim este Turnul Fierarilor, acesta a fost construit în secoul XVI și a fost reconstruit în anul 1641, aducându-i-se modificări importante, într-o nişă a faţadei exterioare păstrându-se numele meşterilor constructori: Martin Petri şi Petri Michaelis. Turnul s-a aflat în aceea perioadă în grija breslei fierarilor. Astăzi este probabil unul din puținele turnuri medievale transilvănene în care turiștii pot sta în liniște să își îmagineze viața din perioada medievală, în timp ce savurează o cafea sau un ceai.
Merită să străbați centrul Mediașului și să te bucuri de frumusețea acestor bijuterii arhitecturale ale orașului. De altfel, străzile superbe sunt o destinație minunată pentru orice călător în Transilvania.
Mulțumim Direcției de Cultură Mediaș pentru sprijinul acordat în realizarea acestui articol.