Pentru zona

  Neamțul cu ale sale mii de motive te cheamă să îl descoperi !

  Articolul a fost citit chiar de 1261+ utilizatori
  Ţinutul Neamțului, acest tărâm ce dăinuie de veacuri în inima Moldovei, impresionează de fiecare dată cu măreția Ceahlăului, neastâmpărul apelor Bistriţei, cu vechile ziduri muşatine, măiestria zugrăvelilor de la Agapia şi Durău, cu atmosfera evocatoare de la Humuleşti. Neamțul este un spațiu cu totul aparte despre care Miron Costin spunea: „...dacă zeiţele din fabulele greceşti ar fi aflat de aceste ţinuturi, ar fi venit desigur aici, din Olimpul lor".

  Tot în județul Neamț se regăsesc plenar, cele patru mituri fundamentale ale românilor în ținutul Neamțului: mitul întemeierii, mitul jertfei și al creației, mitul mioritic și mitul zburătorului. Și tot aici, sintagmele eminesciene celebre „pădurea de argint” și „codrii de aramă” au determinat – lucru unic în lume! –crearea unor rezervații naturale precis delimitate.

  O lume cu aură de legendă este zugrăvită în nemuritoare pagini literare, căci autori fundamentali au lăsat în istoria literaturii opere esențiale: „Amintiri din copilărie”, „Baltagul”, „Pe drumuri de munte” sau „Adela”, făcând din Neamț cel mai întâlnit tărâm românesc în pagini de beletristică, o istorie vie a literaturii române.

  1. Rute turistice în județul Neamț

  Neamțul este traversat de rute turistice care leagă între ele frumuseți și obiective. Consiliul Județean Neamț oferă azi turiștilor noi rute de călătorie, pentru a pune în valoare obiectivele, atracțiile, frumusețile, patrimoniul cultural și natural al județului și pentru a atrage cât mai mulți turiști în această zonă a țării, denumită pe bună dreptate un adevărat , „colț de rai“.

  Muntele-ceahlau-Neamt.JPG
  Muntele Ceahlău / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Ceahlăul, muntele emblematic al Moldovei, este un mare și impresionant muzeu în aer liber, care poate fi explorat de către turiști în toată măreția sa, pe toate cele 8 trasee turistice omologate. 

  Începând din anul 2022, renumitele rute europene de pelerinaj din timpuri străvechi, Camino de Santiago și Via Mariae, traversează și județul Neamț.

  1.1 Camino de România

  Trasee de pelerinaj creștine ce străbat Europa încă din Evul Mediu, cunoscute sub denumirea de Camino de Santiago se întind și în România și traversează acum și județul nostru, fiind punte de legătură între bisericile ortodoxe și catolice, muzeele și parcurile de agrement, care se află de-a lungul drumului de pelerinaj din Neamț. 

  Camino de România pornește de la Iași, străbate județele Neamț și Bacău, trecând apoi munții în Transilvania, prin județul Covasna. Drumul de pelerinaj face parte din traseul european Camino de Santiago sau Drumul Sfântului Iacob care atrage pelerini din toată Europa. Anual, aproximativ 350.000 de persoane din 160 de țări aleg să străbată rețeaua de drumuri Camino de Santiago, care împânzește întreg continentul și care, începând din anul 1987, căpătă statutul de Itinerar Cultural European.

  Camino-de-Romania.jpg
   Camino de România / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Drumul de pelerinaj Camino de România din județul Neamț cuprinde zona Roman, pornind de la nord, din localitatea Gherăești, comuna Gherăești și coborând spre sud, până în localitatea Izvoare, comuna Bahna. Legătura cu județul Iași se realizează prin localitatea Iugani, iar cu județul Bacău, prin localitatea Racova.

  1.2 Via Mariae

  Drum de pelerinaj închinat Fecioarei Maria, care străbate Europa Centrală și de Est, se întinde acum și pe meleagurile Neamțului, unde mănăstiri şi biserici învăluite în aure de credinţă şi dangăt de clopot vă așteaptă să le treceți pragul.

  Via Mariae trasează o cruce pe harta Europei Centrale -Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia- realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale.

  Via-Mariae-Neamt.jpg
  Via Mariae /  sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  În județul Neamț, traseul de pelerinaj Via Mariae este un segment al traseului de pelerinaj european VIA MARIAE, amenajat pe raza județului de către Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Direcția Silvică Neamț, Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț,comunele Vânători-Neamț, Pipirig, Agapia, Crăcăoani, Gârcina, Pângărați, Tarcău și Asociația Eco Travel, la inițiativa Asociației Via Mariae.

  2. Mănăstirile și lăcașurile de cult din județul Neamț

  Neamțul este județul cu cele mai multe mănăstiri din țară care dăinuie semețe, trecând peste timpuri, peste orânduiri, peste neamuri şi generaţii, ca şi cum ar fi existat dintotdeauna. 

  O asemenea dovadă a credinţei româneşti este şi Mănăstirea Neamţ, cea mai veche mănăstire din Moldova şi o nestemată a Ortodoxiei Româneşti. Situat în comuna Vânători-Neamț, în apropierea orașului Târgu-Neamţ, complexul mănăstiresc cuprinde biserica, care datează din secolul al XIV-lea, un muzeu şi o bibliotecă ce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi care număra în anul 1862 peste 12.000 de volume, mărturii despre importante fapte istorice, teologice, culturale şi artistice medievale. Mânăstirea Neamţ este rezultatul ctitoriilor succesive din sec. XIV-XV ale lui Petru Muşat, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare. Un loc plin de istorie şi sfinţenie te aşteaptă să-i calci pragul, cu pioşenie şi gând bun în suflet. Aici, parcă timpul stă pe loc și lasă drumețului răgaz de liniștire și reculegere.

  Manastirea-Neamt.JPG
  Mănăstirea Neamț / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Mănăstirile, schiturile şi sihăstriile reprezintă adevărate mărturii ale neamului românesc și monumente de arhitectură cu o istorie fabuloasă.

  Manastire-Neamt.JPG
  Curtea Mănăstirii Neamț / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Printre valoroasele monumente bisericeşti şi de artă religioasă, care atrag admiraţia şi preţuirea vizitatorilor din ţară şi de peste hotare se numără mănăstirile Văratec, Agapia, Sihla, Sihăstria, Secu, Petru Vodă, Neamţ, Bistriţa, Pângăraţi, Bisericani, Horaiţa, Nechit, Tazlău şi Războieni, dar şi schiturile Agapia Veche, Icoana Nouă, Daniil Sihastru şi Pocrov. Mănăstirile Neamţ şi Bistriţa sunt importante prin vechime, Pângăraţi prin arhitectura unică între mănăstirile din Moldova, Agapia pentru pictura deosebită a lui Grigorescu iar Sihla pentru viaţa Sfintei Teodora.

  3. Parcul Natural Vânători – Neamţ

  O combinație perfectă dintre natură, spiritualitate, istorie și cultură a dat naștere unui spațiu sacru din Neamț, căruia i se mai spune și Athosul României.

  Locul se află în Zona Romsilva – Parcul Natural Vânători-Neamț, cu o suprafață de peste 30 de mii de hectare, dintre care 26 de mii sunt păduri, unde trăiesc 41 de specii de mamifere, 103 specii de păsări și șapte specii de pești. Și mai interesant este că peste un sfert din speciile de plante din România se regăsesc aici. 

  Nu altitudinea maximă a parcului de 1231 de metri, Vf. Buhalnița, este principala calitate a locului, ci toate cele menționate anterior și faptul că spațiul cu aspect idilic, desprins parcă din povești, găzduiește așezări monastice, căci în jur de o mie de călugări și maici viețuiesc în cele șase mănăstiri și 10 schituri aflate în zonă. Există viețuitori și în chilii izolate în pădure, dovadă a faptului că în zonă există activitate monahală neîntreruptă încă din sec. XIV.

  Mânăstiri-Jud-Neamt.JPG
   sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Satele monahale de la Văratec și Agapia reprezintă împreună cea mai mare așezare monastică ortodoxă din întreaga lume. Prezența timp de sute de ani a comunităților de maici și de călugări în aceste locuri a însemnat de fapt și o interacțiune foarte specială cu peisajul din jur și un model de conservare a lui. Tot ceea ce s-a întâmplat aici, tot ceea ce s-a produs înseamnă de fapt o economie dedicată nevoilor comunității, un model de economie sustenabilă și un model de rezistență. Dincolo de orice, ce găsești în aceste locuri e o tihnă; o tihnă după care tânjim cu toții și de care avem o nevoie atât de mare pe măsura zbuciumului ce caracterizează vremurile pe care le trăim.

  Și pentru că acest colț de rai al Neamțului este atât de special, din aprilie 2021, Peisajul cultural monahal Vânători – Neamţ a fost inclus pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO Monumente Culturale.

  4.   Ținutul Zimbrului din Neamț

  Administrația parcului a dezvoltat un program de safari cu zimbri, care permite turiștilor să întâlnească zimbri în habitatul lor natural. Există de asemenea un Muzeu al zimbrului la Centrul de Vizitare și două trasee dedicate zimbrului european. 

  Ținutul Zimbrului se suprapune peste zona Parcului Natural Vânători-Neamț.

  Turiștii au posibilitatea de a explora în Neamț, Ținutul Zimbrului, cea mai verde destinație din țară, recunoscută internațional și premiată anual începând cu 2017, pentru bunele practici de conservare, promovare și dezvoltare ale zonei. Aici domnește zimbrul din primăvara anului 2012, când au fost eliberați cinci zimbri, trei masculi şi două femele, Ținutul Zimbrului fiind și singurul loc din Europa în care acesta poate fi văzut în libertate, prin pădurile din zona Parcului, în semilibertate, în țarcul de aclimatizare şi în captivitate, în grădina zoologică Dragoș Vodă.

  Tinutul-Zimbrului-Neamt.JPG
  Ținutul Zimbrului - Neamț / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  O specie care, în urmă cu mai bine de 10 ani, era pe cale de dispariție, este acum mândria pădurilor moldave din acest ținut care se suprapune peste Parcul Natural Vânători-Neamț și în care hălăduiesc, în prezent, peste 60 de zimbri în libertate, dintre care mai bine de jumătate au apărut pe lume în acest areal de peste 30 de mii de hectare.

  Un safari prin pădurile Neamțului îți dă ocazia să observi, să te apropii și să te bucuri de întâlnirea cu un zimbru adevărat de o tonă, pe care îl poți găsi prin parcul natural, ajutat de un ranger, pe jos sau cu mașina, în sălbăticie sau în semilibertate.

  În fiecare anotimp, dar mai ales toamna, producători locali, meșteri și artiștii populari din Neamț își dau întâlnire la EcoBrunch în Ținutul Zimbrului, evenimente cultural – gastronomice care sprijină conservarea autenticității locale, promovarea destinației de ecoturism din județul Neamț – Ținutul Zimbrului, singura locație din România inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile din lume.

  5.   Agrement în județul Neamț

  Dispunând de un bogat patrimoniu natural şi antropic, Neamţul te aşteaptă să petreci pe meleagurile sale vacanţe frumoase, cu activități diverse, de aventură şi odihnitoare.

  Escalada-munți-jud.Neamț.jpg
  Escaladă pe pereții de stâncă din Cheile Bicazului / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  O plimbare cu barca, vaporaşul, hidrobicicleta, SUP sau competiții de caiace și canoe pe Lacul Izvorul Muntelui și Lacul Bâtca Doamnei, o drumeţie pe muntele Ceahlău, în Parcul Natural Vânători-Neamţ ori în Cheile Şugăului, o escaladare a pereţilor drepţi de stâncă din Cheile Bicazului ori o plutire alături de păsările cerului într-o parapantă sau un motodeltaplan te vor face să-ţi încarci plămânii de aer curat şi sufletul de voie bună. 

  Traseu-Cheile-Bicazului.jpg
  Traseu superb de drumeție în zona Cheile Bicazului / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Neamțul este județul unde te poți aventura în drumeții în zbor și chiar te poți înscrie la cursuri de pilotaj pentru avioane ușoare. Și tot aici poți parcurge cel mai lung traseu de via ferrata din România, “Astragalus” din Cheie Sugăului – Munticelu, proiect realizat la inițiativa cunoscutului alpinist pietrean Constantin Lăcătușu, primul român care a cucerit vârful Everest.

  zbor-cu-parapanta-jud.Neamt.jpg
  Zbor cu parapanta / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Telegondola din Piatra-Neamț este o adevărată atracție pentru turiști, iar Durău Park, complexul de agrement de la poalele masivului Ceahlău, funcționează pe tot parcursul anului, iarna, pârtie de schi și vara, parc de distracție.

  telegondola-Piatra-Neamt.jpg
  Telegondola Piatra Neamț / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Peisajele pitorești care se întind de-a lungul satelor te îmbie să pornești la drum cu bicicleta pe trasee de mountain bike, iar ștrandul municipal din Piatra-Neamț şi Complexul de agrement “Moldova” sunt alte locuri ce oferă turiştilor activităţi diverse şi atractive pentru timpul liber. Lacurile şi iazurile din Neamţ aşteaptă împătimiţii pescari să se întreacă în poveşti la un fir întins. Baza hipică “Virgil Bărbuceanu”, herghelia de cai de la Dumbrava, izvoarele terapeutice de la Bălţăteşti şi SPA-urile din Neamţ sunt alte atracţii pe care vizitatorii le găsesc în Neamț.

  toamna-in-judetul-neamt.JPG
  Peisaj natural superb în județul Neamț / sursă foto : Consiliul Județean Neamț -  Direcţia de Dezvoltare Turistică, Mediu şi Guvernanţă Corporativă

  Alege județul Neamț ca viitoarea ta destinație de călătorie, bucură-te de superbele mănăstiri emblematice ale tărămurilor mirifice de la poalele Ceahlăului și admiră natura frumoasă a acestor meleaguri. Oameni minunați te așteaptă să vizitezi comorile arhitecturale și turistice ale regiunii, poți apela oricând cu încredere la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Neamț. 

  1261
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.