Pentru zona

    Horezu – un oraș fermecător, precum celebra ceramică ce-i poartă numele

    "Aici suntem în mijlocul județului Vâlcea, podoaba mândrei Oltenii și unul dintre cele mai frumoase ținuturi ale țării" - spunea Alexandru Vlahuță despre orașul Horezu, în "România pitorească". Orașul Horezu este faimos pentru rolul sau ca centru etnografic si folcloric, precum si pentru tradiția sa bogată în creația ceramicii populare. Este recunoscut ca fiind "capitala" ceramicii românești și este situat în inima județului Vâlcea, la jumătatea distantei dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu.

    Horezu este denumit "Capitala Ceramicii Populare Românești" si face parte din "Oltenia de Sub Munte", un geo-parc aspirant UNESCO, o zona încă puțin explorată, dar la fel de bogată în istorie, tradiții, arhitectură, lăcașuri de cult și peisaje pitorești, precum Maramureșul sau Bucovina. Județul Vâlcea, unde se situează orașul Horezu, are probabil cea mai densă rețea de mănăstiri și schituri de patrimoniu din România.

    Exemple_ceramica_Horezu.jpg
    Ceramica de Horezu / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Haideți să descoperim împreună câteva dintre cele mai importante repere arhitecturale ale acestei zone, care reprezintă motive solide pentru a vizita acest frumos oraș din inima județului Vâlcea.

    1. Mănăstirea Hurezi, unicul monument UNESCO din Oltenia

    Mănăstirea Hurezi este considerată de către specialiști ca fiind cel mai armonios exemplu de arhitectură românească și cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc din întreaga țară.

    Peisaj_drum_mănăstirea_Horezu.jpg
    Drumul către Mănăstirea Hurezi / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Hurezi, cum se numea pe atunci, a fost construită între anii 1690 -1693, fiind cel mai mare ansamblu monastic din România. Magnificul complex monahal din zona Horezu este inclus pe lista Patrimoniului UNESCO, din anul 1993.

    Curte_interioară_Mănăstirea_Hurezi.jpg
    Curtea Mănăstirii Hurezi / sursă foto: Primăria orașului Horezu
    Mănăstirea_Hurezi_imagine.jpg
    Peisaj superb la Mănăstirea Hurezi / sursă foto: Primăria orașului Horezu
    Mănăstirea_Hurezi_exterior.jpg
    Biserica Mănăstirii Hurezi / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Construcția se remarcă prin echilibru arhitectural, bogăția de ornamente sculptate, portrete votive și elemente decorative, precum și prin viziunea compozițională de inspirație religioasă. Școala de pictură murală și de icoane de la Horezu a marcat pictura românească a secolului al XVIII-lea.

    Chliile_mănăstirii_Horezu.jpg
    Chiliile Mănăstirii / sursă foto: Primăria orașului Horezu
    Tărămul_minunat_al_Horezului.jpg
    Imagine din exterior - Mănăstirea Hurezi / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    2. Ceramica faimoasă de Horezu

    De îndată ce intri în orașul Horezu dinspre Râmnicu Vâlcea, pe marginea drumului național DN 67, vei fi întâmpinat de o varietate de magazine și chioșcuri pline cu ceramică și alte obiecte, unele tradiționale, altele imitații.

    Pentru a fi siguri că achiziționați ceramica originală de Horezu, vă invităm în satul Olari, unde veți găsi familii autentice de ceramiști și urmașii acestora, cei care au transmis meșteșugul din tată în fiu și au plasat Horezu pe harta valorilor lumii. Aici vă veți putea bucura de frumusețea obiectelor din ceramica autentică și îi veți putea vedea la lucru pe meșteri, în propriile lor ateliere. Aveți chiar ocazia de a de a vă crea singuri o mică amintire, plămădită din lut.

    Ceramica_Horezu.jpg
    Splendida ceramică originală de Horezu / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Meșteșugul prelucrării lutului a fost transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari, care au reușit să-l mențină viu în vatra strămoșească, devenită acum strada Olari. Pe ulița principală a satului se află nu mai puțin de 24 de ateliere de ceramică,  în care meșterii modelează argila cu aceeași măiestrie neîntrecută ca și strămoșii lor. 

    Horezu se remarcă prin vitalitatea creatoare deosebită, fiind un caz aproape singular în rândul satelor cu tradiție în ceramică, unde meșteșugul este practicat ca sursă principală de venit pentru descendenții familiilor renumite de ceramiști, cum ar fi Ogrezeanu, Vicșoreanu, Iorga, Buclescu, Mischiu și Popa, în ciuda schimbărilor continue ale societății moderne.

    Ceramica_de_Horezu.jpg
    Farfurii cu ornamente tipice Horezu / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Ceramica de Horezu a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO începând cu anul 2012, fiind recunoscută ca "meșteșug tradițional unic". De peste patru decenii, la începutul lunii iunie, Horezu găzduiește cel mai mare târg de ceramică din România, care a devenit între timp un eveniment internațional cunoscut sub numele de "Cocoșul de Hurezi".

    3. Stațiunea montană Vârful lui Roman și Mănăstirea Alina - Maria

    Stațiunea aflată pe culmile munților Căpățânii, la 15 kilometri de oraș, este dotată cu pârtie și instalație de schi, care pot funcționa în cazul în care iarna se dovedește generoasă, cu zăpadă și vreme rece.

    Zona este deosebit de frumoasă, indiferent de anotimp, oferind sute de locuri de cazare în numeroase pensiuni și hoteluri, tuturor celor care se află în căutare de liniște, aer curat și priveliști minunate. Tot aici, pe culmea muntelui, veți descoperi și un lăcaș de cult deosebit : Mănăstirea Alina-Maria sau Mănăstirea Vârful lui Roman.

    Imagine_curte_interioară_mănăstirea_Alina_Maria.jpg
    Mănăstirea Alina-Maria / sursă foto: Primăria orașului Horezu
    Mănăstirea_Alina_Maria.jpg
    Vârful lui Roman, mănăstirea Alina - Maria / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Mănăstirea Alina-Maria, situată pe Vârful lui Roman din localitatea Horezu, la 1.700 metri altitudine, este una dintre cele mai interesante lăcașuri de cult, cu o istorie mai puțin cunoscută.

    Muntele unde este amplasată mănăstirea este destul de greu accesibil, nu există curent electric în zonă, autoritățile aducând cu greu apa și instalând canalizarea. Locul a fost ales de către episcopul vicar Emilian Lovișteanu, după o zi de umblat pe munte alături de finul lui Dumitru Creștin, un om de afaceri sibian a cărui fiică a murit la 25 de ani în urma unei intervenții chirurgicale dificile, motiv pentru care a vrut să construiască un lăcaș de cult aproape de cer. 

    Numită Mânăstirea Alina –Maria (cunoscută și sub denumirea de Schitul Romanu), acest sălaș monahal a fost ridicat între anii 2011 – 2014, la 1.700 m altitudine, pe platoul montan de la Romanii de Sus, unde, pe timpul iernii, stratul de zăpadă poate atinge chiar și doi metri. 

    Exterior_mănăstire_Alina_Maria.jpg
    Imagine exterioară a Mănăstirii / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie. La intrarea în biserică, în stânga, se poate admira un tablou cu familia ctitorului bisericii, care o înfățișează și pe Alina-Maria, fiica ctitorului, stinsă mult prea repede. Din curtea Mănăstirii se vede Parângul în toată splendoarea sa.

    4. Horezu azi : o localitate modernă și atractivă

    Deși orașul este deseori o etapă de parcurs pentru cei ce vizitează județul Vâlcea, Horezu constituie azi o destinație în sine, este un oraș pitoresc și plin de farmec, care impresionează plăcut prin atmosfera primitoare, curățenie și accente moderne. O plimbare prin oraș te va încânta, în orice anotimp. Locuri de joacă pentru copii, magazine noi, mici restaurante, terase, multe flori.

    Spațiu_joacă_copii_Horezu.jpg
    Locuri de joacă amenajate în Horezu / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Locuitorii din Horezu se mândresc cu diferite târguri tradiționale și festivaluri, faimoase în întreaga țară. Dintre acestea, cel mai amplu este Târgul anual de olărit  numit “Cocoșul de Hurez”, ce are loc în prima săptămână a lunii iunie a fiecărui an, pe platoul Stejari. Meșteri din toate zonele țării se adună la Horezu pentru a-și prezenta frumoasele obiecte tradiționale, meșteșugite cu talent în atelierele lor.

    Orasul_Horezu_azi.jpg
    Panorama orașului Horezu azi / sursă foto: Primăria orașului Horezu
    Imagine_panoramica_oras_Horezu.jpg
    Vedere panoramică Horezu / sursă foto: Primăria orașului Horezu

    Mulțumim Primăriei Horezu pentru amabilitatea cu care ne-a sprijinit în realizarea acestui articol. Vă invităm să descoperiți frumusețea acestui oraș și să admirați creațiile artiștilor olari, care vă vor transmite pasiunea pentru prelucrarea lutului sau a lemnului. 

    325
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.