Pentru zona

    Teatrul Maria Filotti – o bijuterie arhitecturală a Brăilei

    Articolul a fost citit chiar de 2059+ utilizatori
    O plimbare prin Brăila este incompletă dacă nu vizitezi cea mai emblematică clădire a urbei : Teatrul Maria Filotti. Superba construcție este o adevărată bijuterie arhitecturală a Brăilei și este probabil cel mai frumos și elegant teatru din țară. Teatrul "Maria Filotti" din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de peste 170 de ani, dintre care 70 de ani de activitate profesionista permanentă. Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 şi este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.

    Dacă încă nu ai admirat acest monument arhitectural deosebit, hai să descoperim împreună istoricul acestei construcții celebre din Brăila.

    intrare-teatru.jpg
    Intrare Teatru / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Despre Brăila

    Poartă spre lume a Ţării Româneşti( Valahia), Brăila şi-a urmat dezvoltarea ei istorică, determinată pe de o parte, de aşezarea în punctul cel mai apropiat de Marea Neagră al Dunării  iar, pe de altă parte, de vecinătatea bălţii, bogată în peşte şi a Bărăganului, bogat în vite şi grâne. 

    Declarat Porto franco în anul 1836, orașul Brăila devine un pământ al făgăduinţei, o nouă Americă, un Eldorado, atrăgând ca un magnet  străini din toată Europa, numeroase etnii stabilindu-se aici şi ridicând lăcaşuri de cult. Calitatea de oraş cosmopolit (proprie totuşi tuturor oraşelor porturi ale lumii ) este determinată  de convieţuirea etnică armonioasă între români, greci, bulgari, evrei, armeni, ruşi lipoveni, turci, italieni etc, care au cunoscut momente de efervescenţă culturală şi de renaştere naţională.  

    Brăila este unul dintre primele orașe românești care a beneficiat de iluminatul public cu lămpi de petrol (1858). Marele inginer constructor Anghel Saligny a folosit pentru prima oară betonul armat la construcția de cheiuri şi dane pentru Portul Brăila (1883-1892). Vaporul cu aburi Orient este prima navă românească ce pleacă de la Brăila pe Dunăre cu transport de pasageri (1895). Tot la Brăila s-a pus în funcțiune prima uzină electrică din Romania , la numai 13 ani dupa invenția lui Edison. Primul oraș din Romania care a avut tramvai electric a fost Brăila (1901).

     Acest oraș despre care nu multă lume a auzit lucruri atât de frumoase,  a oferit culturii romanești si mondiale  nume precum: Hariclea Darclee,  solista de opera,  una dintre personalitățile muzicale cele mai importante ale României (cu studii muzicale la Viena),  Ana Aslan ( gerontolog de renume mondial, inventatoarea celebrului „elixir al tinereții” : Gerovital ), Panait Istrati( celebru scriitor francez de origine română ), Mihail Sebastian (romancier, cronicar dramatic și literar ) și Yannis Xenakis (compozitor, pioner al muzicii electronice simfonice ,  matematician, arhitect, membru al Academiei Franceze)  sunt doar câteva dintre personalitățile remarcabile născute la Brăila .

    Istoricul Teatrului din Brăila

    În anul 1840 este marcată prima referire la spectacolele de teatru din Brăila, iar construcția actualului teatru datează probabil tot din aceeași perioadă. 

    Teatrul Maria Filotti a purtat de a lungul timpului diferite nume: Teatrul Rally, Teatrul  Regal, Teatrul Comunal (1919), Teatrul de stat Braila – Galati (1949). Începând cu anul 1969, teatrul se mândrește cu numele marii artiste originară din Brăila : Maria Filotti. 

    sala-conferinte-teatru-filotti.jpg
    Sală conferințe / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Clădirea inițială a teatrului a fost proprietatea lui Ianache Rally și a avut inițial rol turistic. Construit în jurul anului 1850, Hotelul „Rally” reunea teatru, hotel, club, casino, restaurant, cinematograf, arenă de vară, cofetărie. Teatrul Rally, inaugurat la 11 decembrie 1895, a găzduit prestigioase trupe din țară şi din străinătate.

    Reprezentațiile teatrale oferite publicului din Brăila pe scena teatrului Rally sunt organizate de trupe celebre ale vremii : trupa lui Costache Halepiu, Fani Tardini, Theodor Theodorini, Aristizza Romanesco, Matei Millo sau Constantin Tănase. Celebra Haricleea Darclee își face debutul pe scena teatrului Rally în anul 1881.

    Detalii-vitralii-Teatru.jpg
    Detalii vitralii / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Ulterior, începând cu 1878, teatrul din Brăila poartă denumirea de Teatrul Regal.

    Modificările ulterioare aduse clădirii sunt înregistrate de către proprietarii Rally, cu sprijinul unei personalități brăilene de marcă: Dumitru Ionescu – filantrop, politician cunoscut și primar al Brăilei în perioada 1906-1910, cel care devine ulterior și proprietar al Teatrului. 

    elemente-arhitectura-Teatru-Braila.jpg
    Elemente decorative / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Renovată în anul 1895, clădirea este consolidată și modificată, iar transformările aduse lasă loc și altor activități în cadrul edificiului : hotelul Princiar, clubul Regal, Monopol, cafeneaua Ciolacu-Crișan, florăria Wiscocil, frizeria Figaro, tipografia Ethnos-Leonidas Kostomiris, Bertrand – blănării și pălării, librăria Cartea Rusă. Dumitru Ionescu cedează prin testament clădirea teatrului către primăria din Brăila, iar teatrul primește denumirea de Teatru Comunal. După Primul Razboi Mondial, Teatrul Comunal își reia activitatea și treptat devine o gazdă permanentă a spectacolelor de teatru brăilene.

    Cupola-Teatru.jpg
    Cupola mare / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Teatrul de Stat Maria Filotti

    Teatrul din Brăila devine începând cu anul 1949, Teatrul de Stat Maria Filotti. 

    imagine-de-interior-teatru.jpg
    Interior Teatrul Maria Filotti - Brăila / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Trebuie să menționăm că renovările și completările aduse construcției au condus la un adevărat complex cultural de peste 5000 mp, care găzduiește 2 săli de spectacole, o sală de conferințe și de recepții, un foaier cu 60 de locuri, 2 săli pentru manifestări expoziționale. Holul monumental (creat în locul curții interioare) este decorat cu un vitraliu impresionant. Scările pe trei nivele sunt flancate de baluștri din marmură albă. 

    imagine-basorelief.jpg
    Superbe decorațiuni interioare / sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Arhitectura barocă a clădirii se integrează perfect în spațiul exterior, fiind desfășurată pe 3 nivele. Acoperișul boltit adăpostește interiorul sălii centrale de spectacole. Fațadele clădirii sunt elegante și somptuoase, oferind privitorilor un adevărat spectacol armonios și echilibrat de arhitectură.

    Principala sală de spectacol este împodobită de picturi şi basoreliefuri ale plafonului, din care coboară candelabrul supraetajat, cu 150 de brațe şi 1000 de decorațiuni și frunze din cristal.

    Scări-interioare-Teatrul-Maria-Filotti.jpg
    sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Cortina teatrului este o creație superbă a lui Val Munteanu, o adevărată capodoperă inspirată de simbolurile orașului, realizată din fire de mătase, aur și argint. Holul monumental este bogat ornamentat, iar în clădire există și diferite spații pentru ateliere de creație, magazine de costume, birourile administrației teatrului, cabinele actorilor, etc.

    Renovări recente ale Teatrului Maria Filotti

    În perioada 1980-1988, Teatrul a cunoscut ample și complexe lucrări de consolidare, reconstrucție și restaurare, sub conducerea arhitectului Viorel Oprescu și cu contribuția Doinei Bubulete, a artistului Virgil Mihăescu (stucatura, pictură, vitralii) iar cortina a fost realizată de Val Munteanu. Restaurarea a adus clădirii mai multe îmbunătățiri, noi elemente de stucatură, restaurarea picturii, vitralii și candelabre. Teatrul Maria Filotti din Brăila este azi cunoscut pe plan internațional, fiind un monument arhitectural de patrimoniu.

    Interior-Teatrul-Maria-Filloti.jpg
    sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Începând din 1995, Teatrul "Maria Filotti" găzduieşte Festivalul și  Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", inițiat de soprana Mariana Nicolesco, iar din 2004 organizează Festivalul Internațional de Teatru „Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila ". Conceput ca o gală a celor mai bune spectacole din ţară din ultimii ani, acest Festival Național și European (în patru dintre  edițiile sale), şi-a propus să valorifice tradiția cosmopolită a orașului.

    În perioada anilor 2014 -2016,  teatrul a fost consolidat si modernizat,  pe un proiect cu finanțare europeană.

    În actuala configurație, clădirea teatrului are trei Săli de spectacole: ”Sala Mare”,  cu o capacitate de 360 locuri, Sala “Studio”, creată în 2003, cu o arhitectura modernă și o configuratie mobilă, cu o capacitate de 100 de locuri și Sala “Avantgarde”, inaugurata in 2016 cu o capacitate  de 75 de locuri.

    Teatrul Maria Filotti azi

    Istoria teatrului din Brăila este strâns legată de cea a artiștilor și regizorilor, care oferă azi spectatorilor un repertoriu bogat, alcătuit din piese de teatru celebre, ale dramaturgiei românești dar și din repertoriul universal. 

    Fiind un teatru de repertoriu, Teatrul Maria Filotti deține o trupă de actori cu nume importante ale teatrului și cinematografiei romanesti, ceea ce a permis Teatrului o prezență constantă la importante festivaluri naționale și internationale.

    Repertoriul variat, alcătuit din piese ale dramaturgiei naţionale dar și din repertoriul universal, clasic și contemporan, face ca pe afișul curent al teatrului să se regăsească dramaturgi de anvergură : Moliere, Goldoni , Marivaux , Georg Büchner, Cehov,  Ferenc Molnár, Panait Istrati, Mihail Sebastian, dar și Eugene Ionesco, Eugene ONeill, Eduardo de Filippo, Slawomir Mrozek, Milan Kundera, Neil Simon, David Auburn, Marivaux,  John Patrick Shanley, Nagle Jackson, Simon Stephens, Ilf și Petrov.

    Despre Maria Filotti

    Maria Filotti a fost una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe ale secolului XX. Născută pe 4 octombrie 1883, în localitatea Batogu, județul Braila, Maria Filotti urmează cursuri de teatru la Conservatorul de  Muzica si Arta Dramatică unde o are profesoară pe celebra Aristizza Romanescu. Peste 150 de piese de teatru au marcat cariera spectaculoasă a talentatei actrițe. Rolurile jucate de Maria Filotti au însemnat creații de excepție pe scena teatrului brăilean. Personaje din piese precum O scrisoare pierdută, Fântâna Blanduziei, Înșir-te Mărgărite sau Ion Anapoda ori Citadela Sfărâmată, au rămas veșnic în amintirea publicului care a iubit-o enorm. 

    Maria Filotti a fost profesoară la Conservatorul de Arta Dramatică, timp de 30 de ani, membră aComitetul International al Societății Universale de Teatru, societara de onoare a Teatrului  Național din București. În 1937, Maria Filotti a primit ordinul Legiunea de Onoare, din partea statului francez, iar România a onorat activitatea deosebită a actriței cu Ordinul Muncii clasa 1. 

    imagine-interior-teatru-Braila.jpg
    sursă foto : Teatrul Maria Filotti Braila 

    Brăila te invită să descoperi farmecul superbului Teatru și să participi la cele mai frumoase spectacole. O vizită în minunatul oraș de pe malul stâng al Dunării trebuie să cuprindă neapărat și Teatrul Maria Filotti. Brăila te invită să descoperi farmecul superbului Teatru și să participi la cele mai frumoase spectacole.

    Mulțumim Primăriei Brăila și doamnei Rodica Antonescu - PR-ul Teatrului Maria Filotti - Brăila, pentru ajutorul oferit în vederea realizării acestui articol. 

    2059
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.