Pentru zona

  Descoperă patrimoniul arhitectural al județului Ilfov

  Articolul a fost citit chiar de 873+ utilizatori
  Legat strâns de istoria Bucureștilor, Ilfov este azi un județ prosper, cu un potențial de dezvoltare imens. Călătorind în localitățile adiacente Capitalei, vei avea surpriza să descoperi comori arhitecturale ce merită admirate. Te invităm într-o scurtă călătorie virtuală care îți va prezenta câteva din clădirile emblematice ale acestui județ.

  1. Istoria străveche a așezărilor din Ilfov

  Specialiștii au analizat de-a lungul timpului vestigiile rămase  de la strămoși, în zona orașelor care astăzi înconjoară Bucureștiul. Încă din epoca pietrei sau a bronzului, așezările umane au lăsat dovezi ale existenței comunităților lor în zonele Pantelimon, Măgurele, Chitila, Mogoșoaia, etc. 

  Una dintre cele mai cunoscute simboluri este statueta datând de acum 7000 de ani - Zeița de la Vidra, expusă astăzi la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București. 

  2. Lăcașuri de cult din județul Ilfov

  Turiștii care ajung în localitățile județului Ilfov descoperă cu încântare o serie de mănăstiri care s-au remarcat de-a lungul timpului prin valoarea arhitecturală incontestabilă dar și prin integrarea perfectă în decorul natural minunat, cu lacuri și păduri, adiacente Capitalei. O călătorie de doar câțiva zeci de kilometri în afara Bucureștiului îți poate dezvălui farmecul bogățiilor culturale ale acestor ctitorii străvechi.

  2.1  Mănăstirea Snagov

  Superbul așezământ monahal este unul dintre primele ctitorii voievodale din zona Munteniei. Mănăstirea Snagov este situată pe insula de pe lac, pe  partea nordică a localității, la circa 45 de km de București. Initial mănăstirea construită din cărămidă, era înconjurata de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn inalt de observare si paza, care servea, in acelasi timp, si pe post de clopotnita. Din vechile cladiri, astazi se mai pastreaza numai biserica cea mare, clopotnita, o fantana si o serie de ruine, ale chiliilor si ale inchisorii.

  Manastirea-Snagov.jpg
  Mănăstirea Snagov - jud. Ilfov

  2.2  Mănăstirea Pasărea

  Frumoasa mănăstire Pasărea a fost modificată în timpul domniei lui caragea vodă în jurul anului 1813. Patrimoniul cultural al acestui așezământ ortodox conține o bogată colecție de obiecte de artă: icoane, broderii, obiecte din ceramică, găzduite într-un mic muzeu. 

  Mănăstirea-Pasărea.jpg
  Mănăstirea Pasărea - jud. Ilfov

  2.3  Mănăstirea Sitaru

  Inițial poziționată pe o insulă mănăstirea Sitaru s-a numit cândva mănăstirea Balamuci, fiind amplasată în apropierea satului Sitaru din comuna Grădiștea,  județul Ilfov. Înaintată pe terenurile ce au aparținut familiei Greceanu, mănăstirea a fost ctitorită de străbunicul domnitorului Constantin Brâncoveanu - boierul Greceanu. 

  Mănăstirea-Sitaru.jpg
  Mănăstirea Sitaru - jud. Ilfov

  2.4  Mănăstirea Cernica

  Mănăstirea Cernica este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte ortodoxe din preajma Bucureștiului fiind situată relativ aproape la doar 14 km de Capitală, într-un cadru natural pitoresc. Atestată documentar încă din anii 1600, Mănăstirea a găzduit de-a lungul timpului monahi și duhovnici cu mare har, ca de exemplu cunoscutul părinte Ilarion Argatu. 

  Arhitectura bisericii cu hramul Sfântu Gheorghe impresionează prin decorațiuni bogate în exterior și fresce interioare atent realizate de către pictori bisericești talentați. Merită menționat și cimitirul mănăstirii, care adăpostește morminte ale unor personalități cunoscută din viața culturală și politică a țării noastre precum pictorul Ion Țuculescu, Gala Galaction, Naum Râmniceanu, părintele Dumitru Stăniloaie. 

  Mănăstirea-Cernica.jpg
  Mănăstirea Cernica - jud. Ilfov

  2.5  Mănăstirea Țigănești

  Una dintre cele mai pitorești zone ale județului Ilfov reprezintă lacul din vecinătatea mănăstirii Tigănești, aproape de comuna Ciolpani. Mănăstirea este printre cele mai cunoscute mănăstiri de maici, cu o tradiție monahală îndelungată. Biserica a fost edificată în urma cu mai mult de 200 de ani, pe o vatră străveche, iar astăzi își păstrează farmecul neschimbat de trecerea vremii.

  Mănăstirea-Țigănești.jpg
  Mănăstirea Țigănești - jud. Ilfov

  3. Palatul de la Mogoșoaia

  Un monument arhitectural deosebit admirat de bucureșteni și de turiști care vizitează Ilfov-ul este palatul de la Mogoșoaia. Stilul brâncovenesc a devenit celebru și datorită acestei construcții majestuoase, emblematică pentru județul ce înconjoară azi Bucureștiul.

  Palatul-Mogosoaia-gradina.jpeg
  Palatul Mogoșoaia - vedere panoramică

  Palatul a fost în posesia familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu timp de peste 100 de ani. În epoca Marthei Bibescu renovarea palatului a reușit să-i redea parțial strălucirea de odinioară, deși lucrările de restaurare și renovare au fost împiedicate de evenimente legate de cel de al 2-lea Război Mondial. Astăzi palatul de la Mogoșoaia găzduiește Muzeul de artă brâncovenească și este un obiectiv turistic important.

  Palatul-Mogoșoaia-Ilfov.jpg
  Lacul și Palatul Mogoșoaia - jud. Ilfov

  4. Palatul Ghika

  Amplasat aproape de București în localitatea Moara Vlăsiei, palatul Ghika este înconjurat de o grădină impresionantă care conține fântâni și statui elegante. De altfel palatul a fost gazda a multor evenimente culturale și recepții, conținând un mobilier valoros, de epocă. 

  Palatul-Ghika.jpg
  Palatul Ghika - jud. Ilfov

  5. Palatul Știrbei – Buftea

  Construit începând cu anul 1850, palatul Știrbei din Buftea este realizat din materiale de calitate excepțională: cărămidă roșie, lemn de trandafir, marmura de Carrara. Familia Știrbei a găzduit în palat de-a lungul vremii diferite personalități din domeniul cultural sau politic.

  După naționalizare în perioada regimului comunist palatul Știrbei nu a mai fost deschis publicului, dar după 1989 devine un obiectiv arhitectural vizitat. În ultimii ani, aici funcționează un restaurant elegant și un hotel exclusivist, iar în sălile palatului sunt organizate diferite evenimente culturale și artistice. 

  Palatul-Stirbei-Ilfov.jpg
  Palatul Știrbei - jud. Ilfov

  Ansamblul palatului conține pe lângă clădirea propriu-zisă și diferite anexe gospodărești și o capelă care păstrează fragmente dintr-o pictură realizată de celebrul pictor Gheorghe Tattarescu. Palatul Știrbei este poziționat într-un parc în stil englezesc, declarat rezervație naturală. Este un obiectiv turistic care merită vizitat, fiind foarte apreciat de toți cei care ajung în Buftea. 

  6. Palatul Snagov

  Palatul de la Snagov este un alt obiectiv turistic foarte apreciat de cei ce vizitează Ilfovul. Construit în anii 30 de către fratele regelui Carol al 2-lea, prințul Nicolae, palatul este realizat în stil brâncovenesc, având interioare mobilier baroc. La subsol a fost amenajată o sală de cinema iar astăzi pot fi admirate inclusiv aparatele de proiecție originale. În prezent palatul Snagov și clădirile anexe găzduiesc diferite întâlniri de afaceri și evenimente culturale și artistice.

  Palatul-Snagov-Ilfov.jpg
  Palatul de la Snagov-jud. Ilfov

  7. Conacul Oteteleșanu – Măgurele

  Poate mai puțin cunoscut publicului conacul  Oteteleșanu de la Măgurele a fost construit într-un stil neoclasic, este o clădire solidă cu pereți groși, modificată după ce conacul a intrat în proprietatea lui Ioan Oteteleșanu. Transformată dintr-o reședința mai simplă într-un adevărat edificiu modern al epocii sale, conacul a cunoscut un proces de modernizare benefic.

  În ultimul secol, cutremurele au afectat clădirea palatului, care a fost salvat în anii 2000 printr-un proces de modernizare și restaurare. Astăzi conacul Oteteleșanu se află în incinta INCDFM - Institutul național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de la Măgurele. Clădirea conține departamentele de fizică teoretică dar și diferite fundații și instituții legate de cercetarea științifică și cultură. 

  Conacul-Otetelesanu.jpg
  Conacul Oteteleșanu - jud. Ilfov

  Patrimoniul arhitectural bogat al județului Ilfov este păstrat cu mândrie de către actualele autorități locale, iar Consiliul Județean Ilfov este activ implicat în promovarea diferitelor obiective culturale și istorice. 

  Vă invităm să vizitați măcar o parte din obiectivele turistice și reperele arhitecturale situate pe teritoriul județului Ilfov și vă asigurăm că veți avea o experiență de neuitat.

  Sursa foto articol :  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

   

  873
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CăutațI executanțI buni pentru domeniul ARHITECT, ARHITECTURĂ?

 • Arhitect, arhitectură Bucureşti
 • Arhitect, arhitectură Cluj-Napoca
 • Arhitect, arhitectură Constanţa
 • Arhitect, arhitectură Dumbrăveni
 • Arhitect, arhitectură Iaşi
 • Arhitect, arhitectură Timişoara
 • Arhitect, arhitectură Alba Iulia
 • Arhitect, arhitectură Arad
 • Arhitect, arhitectură Bacău
 • Arhitect, arhitectură Baia Mare
 • Arhitect, arhitectură Bârlad
 • Arhitect, arhitectură Bistriţa
 • Arhitect, arhitectură Botoşani
 • Arhitect, arhitectură Brăila
 • Arhitect, arhitectură Braşov
 • Arhitect, arhitectură Buzău
 • Arhitect, arhitectură Călăraşi
 • Arhitect, arhitectură Craiova
 • Arhitect, arhitectură Deva
 • Arhitect, arhitectură Drobeta-Turnu Severin
 • Arhitect, arhitectură Focşani
 • Arhitect, arhitectură Galaţi
 • Arhitect, arhitectură Giurgiu
 • Arhitect, arhitectură Hunedoara
 • Arhitect, arhitectură Mediaş
 • Arhitect, arhitectură Oradea
 • Arhitect, arhitectură Piatra-Neamţ
 • Arhitect, arhitectură Piteşti
 • Arhitect, arhitectură Ploieşti
 • Arhitect, arhitectură Râmnicu Vâlcea
 • Arhitect, arhitectură Reşiţa
 • Arhitect, arhitectură Roman
 • Arhitect, arhitectură Satu Mare
 • Arhitect, arhitectură Sfântu Gheorghe
 • Arhitect, arhitectură Sibiu
 • Arhitect, arhitectură Slatina
 • Arhitect, arhitectură Slobozia
 • Arhitect, arhitectură Suceava
 • Arhitect, arhitectură Târgovişte
 • Arhitect, arhitectură Târgu Jiu
 • Arhitect, arhitectură Târgu Mureş
 • Arhitect, arhitectură Tulcea
 • Arhitect, arhitectură Turda
 • Arhitect, arhitectură Vaslui
 • Arhitect, arhitectură Zalău
 • Arhitect, arhitectură Abrud
 • Arhitect, arhitectură Adjud
 • Arhitect, arhitectură Agnita
 • Arhitect, arhitectură Aiud
 • Arhitect, arhitectură Aleşd
 • Arhitect, arhitectură Alexandria
 • Arhitect, arhitectură Amara
 • Arhitect, arhitectură Anina
 • Arhitect, arhitectură Aninoasa
 • Arhitect, arhitectură Ardud
 • Arhitect, arhitectură Avrig
 • Arhitect, arhitectură Azuga
 • Arhitect, arhitectură Babadag
 • Arhitect, arhitectură Baia de Aramă
 • Arhitect, arhitectură Baia de Arieş
 • Arhitect, arhitectură Baia Sprie
 • Arhitect, arhitectură Băile Govora
 • Arhitect, arhitectură Băile Herculane
 • Arhitect, arhitectură Băile Olăneşti
 • Arhitect, arhitectură Băile Tuşnad
 • Arhitect, arhitectură Băileşti
 • Arhitect, arhitectură Bălan
 • Arhitect, arhitectură Bălceşti
 • Arhitect, arhitectură Balş
 • Arhitect, arhitectură Băneasa
 • Arhitect, arhitectură Baraolt
 • Arhitect, arhitectură Bechet
 • Arhitect, arhitectură Beclean
 • Arhitect, arhitectură Beiuş
 • Arhitect, arhitectură Berbeşti
 • Arhitect, arhitectură Bereşti
 • Arhitect, arhitectură Bicaz
 • Arhitect, arhitectură Blaj
 • Arhitect, arhitectură Bocşa
 • Arhitect, arhitectură Boldeşti-Scăeni
 • Arhitect, arhitectură Bolintin-Vale
 • Arhitect, arhitectură Borşa
 • Arhitect, arhitectură Borsec
 • Arhitect, arhitectură Brad
 • Arhitect, arhitectură Bran
 • Arhitect, arhitectură Breaza
 • Arhitect, arhitectură Brezoi
 • Arhitect, arhitectură Broşteni
 • Arhitect, arhitectură Bucecea
 • Arhitect, arhitectură Budeşti
 • Arhitect, arhitectură Buhuşi
 • Arhitect, arhitectură Bumbeşti-Jiu
 • Arhitect, arhitectură Buşteni
 • Arhitect, arhitectură Buziaş
 • Arhitect, arhitectură Cajvana
 • Arhitect, arhitectură Calafat
 • Arhitect, arhitectură Călan
 • Arhitect, arhitectură Călimăneşti
 • Arhitect, arhitectură Câmpeni
 • Arhitect, arhitectură Câmpia Turzii
 • Arhitect, arhitectură Câmpina
 • Arhitect, arhitectură Câmpulung
 • Arhitect, arhitectură Câmpulung Moldovenesc
 • Arhitect, arhitectură Caracal
 • Arhitect, arhitectură Caransebeş
 • Arhitect, arhitectură Carei
 • Arhitect, arhitectură Cavnic
 • Arhitect, arhitectură Căzăneşti
 • Arhitect, arhitectură Cehu Silvaniei
 • Arhitect, arhitectură Cernavodă
 • Arhitect, arhitectură Chişineu-Criş
 • Arhitect, arhitectură Ciacova
 • Arhitect, arhitectură Cisnădie
 • Arhitect, arhitectură Codlea
 • Arhitect, arhitectură Comăneşti
 • Arhitect, arhitectură Comarnic
 • Arhitect, arhitectură Copşa Mică
 • Arhitect, arhitectură Corabia
 • Arhitect, arhitectură Costeşti
 • Arhitect, arhitectură Covasna
 • Arhitect, arhitectură Cristuru Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Cugir
 • Arhitect, arhitectură Curtea de Argeş
 • Arhitect, arhitectură Curtici
 • Arhitect, arhitectură Dăbuleni
 • Arhitect, arhitectură Darabani
 • Arhitect, arhitectură Dărmăneşti
 • Arhitect, arhitectură Dej
 • Arhitect, arhitectură Deta
 • Arhitect, arhitectură Dolhasca
 • Arhitect, arhitectură Dorohoi
 • Arhitect, arhitectură Drăgăneşti
 • Arhitect, arhitectură Drăgăneşti-Olt
 • Arhitect, arhitectură Drăgăşani
 • Arhitect, arhitectură Dragomireşti
 • Arhitect, arhitectură Eforie
 • Arhitect, arhitectură Făgăraş
 • Arhitect, arhitectură Făget
 • Arhitect, arhitectură Fălticeni
 • Arhitect, arhitectură Făurei
 • Arhitect, arhitectură Feteşti
 • Arhitect, arhitectură Fieni
 • Arhitect, arhitectură Fierbinţi-Târg
 • Arhitect, arhitectură Filiaşi
 • Arhitect, arhitectură Flămânzi
 • Arhitect, arhitectură Frasin
 • Arhitect, arhitectură Fundulea
 • Arhitect, arhitectură Găeşti
 • Arhitect, arhitectură Gătaia
 • Arhitect, arhitectură Geoagiu
 • Arhitect, arhitectură Gheorgheni
 • Arhitect, arhitectură Gherla
 • Arhitect, arhitectură Ghimbav
 • Arhitect, arhitectură Gura Humorului
 • Arhitect, arhitectură Hârlău
 • Arhitect, arhitectură Hârşova
 • Arhitect, arhitectură Haţeg
 • Arhitect, arhitectură Horezu
 • Arhitect, arhitectură Huedin
 • Arhitect, arhitectură Huşi
 • Arhitect, arhitectură Ianca
 • Arhitect, arhitectură Iernut
 • Arhitect, arhitectură Ineu
 • Arhitect, arhitectură Însurăţei
 • Arhitect, arhitectură Întorsura Buzăului
 • Arhitect, arhitectură Isaccea
 • Arhitect, arhitectură Jibou
 • Arhitect, arhitectură Lehliu-Gară
 • Arhitect, arhitectură Lipova
 • Arhitect, arhitectură Liteni
 • Arhitect, arhitectură Livada
 • Arhitect, arhitectură Luduş
 • Arhitect, arhitectură Lugoj
 • Arhitect, arhitectură Lupeni
 • Arhitect, arhitectură Mangalia
 • Arhitect, arhitectură Mărăşeşti
 • Arhitect, arhitectură Marghita
 • Arhitect, arhitectură Medgidia
 • Arhitect, arhitectură Miercurea Nirajului
 • Arhitect, arhitectură Miercurea Sibiului
 • Arhitect, arhitectură Miercurea-Ciuc
 • Arhitect, arhitectură Mihăileşti
 • Arhitect, arhitectură Milişăuţi
 • Arhitect, arhitectură Mioveni
 • Arhitect, arhitectură Mizil
 • Arhitect, arhitectură Moineşti
 • Arhitect, arhitectură Moldova Nouă
 • Arhitect, arhitectură Moreni
 • Arhitect, arhitectură Motru
 • Arhitect, arhitectură Murfatlar
 • Arhitect, arhitectură Murgeni
 • Arhitect, arhitectură Nădlac
 • Arhitect, arhitectură Năsăud
 • Arhitect, arhitectură Năvodari
 • Arhitect, arhitectură Negreşti
 • Arhitect, arhitectură Negreşti-Oaş
 • Arhitect, arhitectură Negru Vodă
 • Arhitect, arhitectură Nehoiu
 • Arhitect, arhitectură Novaci
 • Arhitect, arhitectură Nucet
 • Arhitect, arhitectură Ocna Mureş
 • Arhitect, arhitectură Ocna Sibiului
 • Arhitect, arhitectură Ocnele Mari
 • Arhitect, arhitectură Odobeşti
 • Arhitect, arhitectură Odorheiu Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Olteniţa
 • Arhitect, arhitectură Oneşti
 • Arhitect, arhitectură Orăştie
 • Arhitect, arhitectură Oraviţa
 • Arhitect, arhitectură Orşova
 • Arhitect, arhitectură Oţelu Roşu
 • Arhitect, arhitectură Ovidiu
 • Arhitect, arhitectură Panciu
 • Arhitect, arhitectură Pâncota
 • Arhitect, arhitectură Paşcani
 • Arhitect, arhitectură Pătârlagele
 • Arhitect, arhitectură Pecica
 • Arhitect, arhitectură Petrila
 • Arhitect, arhitectură Petroşani
 • Arhitect, arhitectură Piatra-Olt
 • Arhitect, arhitectură Plopeni
 • Arhitect, arhitectură Podu Iloaiei
 • Arhitect, arhitectură Pogoanele
 • Arhitect, arhitectură Potcoava
 • Arhitect, arhitectură Predeal
 • Arhitect, arhitectură Pucioasa
 • Arhitect, arhitectură Răcari
 • Arhitect, arhitectură Rădăuţi
 • Arhitect, arhitectură Râmnicu Sărat
 • Arhitect, arhitectură Râşnov
 • Arhitect, arhitectură Recaş
 • Arhitect, arhitectură Reghin
 • Arhitect, arhitectură Roşiori de Vede
 • Arhitect, arhitectură Rovinari
 • Arhitect, arhitectură Roznov
 • Arhitect, arhitectură Rupea
 • Arhitect, arhitectură Săcele
 • Arhitect, arhitectură Săcueni
 • Arhitect, arhitectură Salcea
 • Arhitect, arhitectură Sălişte
 • Arhitect, arhitectură Săliştea de Sus
 • Arhitect, arhitectură Salonta
 • Arhitect, arhitectură Sângeorgiu de Pădure
 • Arhitect, arhitectură Sângeorz-Băi
 • Arhitect, arhitectură Sânnicolau Mare
 • Arhitect, arhitectură Sântana
 • Arhitect, arhitectură Sărmaşu
 • Arhitect, arhitectură Săveni
 • Arhitect, arhitectură Scorniceşti
 • Arhitect, arhitectură Sebeş
 • Arhitect, arhitectură Sebiş
 • Arhitect, arhitectură Segarcea
 • Arhitect, arhitectură Seini
 • Arhitect, arhitectură Sighetu Marmaţiei
 • Arhitect, arhitectură Sighişoara
 • Arhitect, arhitectură Simeria
 • Arhitect, arhitectură Şimleu Silvaniei
 • Arhitect, arhitectură Sinaia
 • Arhitect, arhitectură Siret
 • Arhitect, arhitectură Slănic
 • Arhitect, arhitectură Slănic-Moldova
 • Arhitect, arhitectură Solca
 • Arhitect, arhitectură Şomcuta Mare
 • Arhitect, arhitectură Sovata
 • Arhitect, arhitectură Ştefăneşti
 • Arhitect, arhitectură Ştefăneşti
 • Arhitect, arhitectură Ştei
 • Arhitect, arhitectură Strehaia
 • Arhitect, arhitectură Sulina
 • Arhitect, arhitectură Tălmaciu
 • Arhitect, arhitectură Ţăndărei
 • Arhitect, arhitectură Târgu Bujor
 • Arhitect, arhitectură Târgu Cărbuneşti
 • Arhitect, arhitectură Târgu Frumos
 • Arhitect, arhitectură Târgu Lăpuş
 • Arhitect, arhitectură Târgu Neamţ
 • Arhitect, arhitectură Târgu Ocna
 • Arhitect, arhitectură Târgu Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Târnăveni
 • Arhitect, arhitectură Tăşnad
 • Arhitect, arhitectură Tăuţii-Măgherăuş
 • Arhitect, arhitectură Techirghiol
 • Arhitect, arhitectură Tecuci
 • Arhitect, arhitectură Teiuş
 • Arhitect, arhitectură Ţicleni
 • Arhitect, arhitectură Tismana
 • Arhitect, arhitectură Titu
 • Arhitect, arhitectură Topliţa
 • Arhitect, arhitectură Topoloveni
 • Arhitect, arhitectură Turceni
 • Arhitect, arhitectură Turnu Măgurele
 • Arhitect, arhitectură Ulmeni
 • Arhitect, arhitectură Ungheni
 • Arhitect, arhitectură Uricani
 • Arhitect, arhitectură Urlaţi
 • Arhitect, arhitectură Urziceni
 • Arhitect, arhitectură Valea lui Mihai
 • Arhitect, arhitectură Vălenii de Munte
 • Arhitect, arhitectură Vânju Mare
 • Arhitect, arhitectură Vaşcău
 • Arhitect, arhitectură Vatra Dornei
 • Arhitect, arhitectură Vicovu de Sus
 • Arhitect, arhitectură Victoria
 • Arhitect, arhitectură Videle
 • Arhitect, arhitectură Vişeu de Sus
 • Arhitect, arhitectură Vlăhiţa
 • Arhitect, arhitectură Vulcan
 • Arhitect, arhitectură Zărneşti
 • Arhitect, arhitectură Zimnicea
 • Arhitect, arhitectură Zlatna