Pentru zona

    Lucarnă sau fereastră de acoperiș

    Articolul a fost citit chiar de 3600+ utilizatori
    Lucarna sau fereastra de acoperiș sunt folosite pentru iluminarea podului, într-un loc în care înălțimea peretelui parapetului împiedică instalarea unei ferestre clasice pe fațada clădirii. Instalarea unei lucarne sau a ferestrei de acoperiș trebuie să fie atent planificată și realizată profesional, astfel încât să puteți utiliza cât mai puțin iluminat posibil ulterior. Lucarna face parte din podul de deasupra acoperișului și are propria fereastră și acoperiș. Fereastra acoperișului este complet integrată în structura acoperișului și, prin urmare, nu acționează ca ceva care „iese” deasupra casei. Am pregătit câteva informații importante pentru acest subiect care vă vor ajuta să decideți.
    Articol de specialitate 3600
    fereastră de acoperiș
    Avem 590 executanți pentru domeniul Ferestre mansardă:

    1. Lucarnă

    1.1. Avantaje

    Unul dintre avantajele cheie ale lucarnei este mai mult spațiu în detrimentul unei pante de acoperiș mai mici, prin care se realizează o funcționalitate mai mare datorită ridicării bolții. Instalând o lucarnă, veți realiza cu siguranță că locuința dvs. arată mai originală și mai interesantă.

    1.2. Dezavantaje

    Principala slăbiciune a unei lucarne pare să fie că mult mai puțină lumină de zi ajunge în spațiu. Motivul constă în fractura nou formată a colțurilor, adică o refracție mai slabă. De asemenea, se întâmplă ca în timpul instalării, marginea superioară a ferestrei acoperișului să nu se alinieze paralel cu planul acoperișului. Instalarea jaluzelelor și a plaselor de țânțari este posibilă doar din exterior, iar datorită mai multor îmbinări și suprapuneri, posibilitatea pătrunderii apei este crescută, mai ales în cazul construcțiilor neprofesionale. În cazul unei lucarne, este foarte important să se asigure ventilație prin izolație termică, ceea ce automat ridică prețul.

    2. Realizarea unei lucarne

    Când instalați o lucarnă, este necesară o mai mare pătrundere în construcția acoperișului, care include construirea acelei părți a acoperișului, a lucarnei și instalarea ferestrelor. Lucarna în sine este o „casă mică” și, prin urmare, trebuie realizată în același mod, izolația termică trebuie să fie de bună calitate și fără așa-numitele poduri termice. Pentru toate acestea, vă recomandăm întotdeauna să lăsați construcția pe seama experților.

    lucarna
    Lucarnele oferă lumină 

    2.1. Este necesară o autorizație de construire pentru o lucarnă?

    Trebuie să aveți o autorizație de construcție pentru lucarnă, deoarece este o intervenție specifică în structura acoperișului care schimbă și aspectul casei. În cazul în care locuiți într-o comunitate cu mai multe apartamente, va fi necesar acordul altor proprietari. Dacă este un monument cultural, va fi necesară permisiunea Institutului Național al Monumentelor Istorice.

    Sfaturi de specialitate de la EURO MAR MAXIM SRL 

    Pentru o mansardă cât mai luminoasă, alegem lucarna sau ferestra de mansardă?

    Pentru o mansardă mai luminoasă ambele soluții sunt bune, dar dacă proiectul permite, EURO MAR MAXIM SRL recomandă fereastra de mansardă.

    De cât timp este nevoie de construcția unei lucarne?

    În funcție de proiect, durata de execuție a unei lucarne este de aproximativ o zi.

     Ce servicii/produse oferiți clienților? 

    EURO MAR MAXIM SRL se ocupă cu vânzarea și montajul de acoperișuri (țiglă metalică, țiglă ceramică, țiglă de beton, tablă făltuită, tablă de aluminiu, cupru, titan zinc, renovări de acoperișuri monumente istorice, dulgherie pentru acoperișuri.

    Marius Pricop, EURO MAR MAXIM SRL 

    2.2. Izolația lucarnei și sticlă pentru aceasta

    Trebuie plasată o izolație termică adecvată în jurul lucarnei, cu grosimea de 20 cm, ceea ce este recomandat și pentru fațade, în timp ce acoperișul lucarnei trebuie să aibă o izolație de 40 cm, adică cât este pe restul acoperișului. La instalare, trebuie să se acorde atenție impermeabilității (bariera de vapori), protecției maxime împotriva apei meteorice (acoperiș secundar), precum și circulației libere a aerului deasupra stratului de izolație termică.

    2.3. Ferestrele pentru lucarnă

    La fel ca atunci când vine vorba de ferestrele acoperișului, aici aveți o gamă largă de materiale, aceleași care sunt utilizate pentru ferestrele cu izolație termică (lemn, PVC, aluminiu). Deci, materialele sunt aceleași, dar cel mai bine ar fi să le instalați conform standardului RAL. Modurile de deschidere a ferestrelor pot fi, de asemenea, diferite - oscilant, clasic sau glisant.

    3. Care sunt prețurile lucarnelor?

    Prețul unei lucarne este cu siguranță mai mare decât cel pentru ferestrele acoperișului. Începe de la aproximativ 4.400 lei și poate ajunge până la 10.000 lei, în funcție de dimensiune, formă și materiale utilizate.

    4. Fereastră de acoperiș

    4.1. Avantaje

    Principalul avantaj al ferestrei acoperișului este cu siguranță multă lumină naturală și căldură în spațiu (până la 30%) și este posibil să combinați mai multe dintre ele, ceea ce oferă o iluminare și mai bună. Fereastra acoperișului permite o ventilație mai ușoară, mărește optic camera, este mai puțin vizibilă pe acoperiș decât lucarna și contribuie cu siguranță la o impresie estetică mai bună.

    4.2. Dezavantaje

    Punctele slabe ale ferestrei acoperișului pot include o posibilă penetrare a apei din acoperiș, care poate apărea în cazul unei instalații neprofesionale și o vedere panoramică relativ limitată (cu excepția cazului în care este vorba de o fereastră panoramică).

    5. Instalarea unei ferestre de acoperiș

    Instalarea și asamblarea unei ferestre de acoperiș este cu siguranță mai simplă decât construirea unei lucarne, deși este foarte important ca ambele să fie realizate de un meșter experimentat și calificat. Pentru impermeabilitate sută la sută, este necesar ca fereastra însăși să fie sigilată astfel încât să corespundă acoperirii existente a acoperișului; un alt lucru important este impermeabilitatea ambelor folii (blocarea trecerii aburului de dedesubt și a barierei de vapori de deasupra), precum și prelucrarea internă a lamelelor - izolația termică trebuie să aibă o grosime egală cu restul acoperișului. O astfel de procedură nu este posibilă atunci când fereastra acoperișului este plasată între grinzile acoperișului; în acest caz, sunt instalate elemente suplimentare speciale care permit ventilația neobstrucționată a acoperișului.

     Spre deosebire de o lucarnă, o fereastră nu mărește spațiul, dar lasă să intre multă lumină
    Spre deosebire de o lucarnă, o fereastră nu mărește spațiul, dar lasă să intre multă lumină

    5.1. Autorizație de construcție

    Spre deosebire de o lucarnă, pentru instalarea unei ferestre pe acoperiș nu este necesară autorizația de construire.

    5.2. Izolație și sticlă

    De multe ori se recomandă instalarea ferestrelor cu geam interior lipit. Acest tip de sticlă nu se sparge în bucăți ascuțite, ci se fisurează și rămâne pe loc, deci este mult mai sigur. Izolația este plasată peste căptușelile interioare ale ferestrei acoperișului (lamele) - verticală inferioară și orizontală superioară. Este întotdeauna recomandat să folosiți un kit de instalare special. Acest kit LSG constă dintr-un cadru de izolație, înveliș secundar și o barieră de vapori.

    5.3. Metoda de deschidere

    Ferestrele de acoperiș se deschid în mai multe moduri. Primul este manual sau electric. ”Classic” se numește deschiderea ferestrei cu un mâner în partea superioară și cu balamale în mijlocul cadrului și există, de asemenea, o modalitate panoramică de deschidere, atunci când mânerul este pe partea inferioară. Fereastra panoramică oferă o vedere mai bună și este mai potrivită pentru acoperișurile cu o pantă mai mică.

    5.4. Ferestre de acoperiș din lemn, PVC sau ALU?

    În ceea ce privește materialul, nu există o premisă specială - puteți alege PVC, lemn și aluminiu, precum și combinații ale acestor materiale. PVC-ul este considerat ca fiind cea mai ieftină variantă, urmată de lemn și apoi de aluminiu, care este cel mai scump. Protecția externă cu aluminiu, cupru sau zinc garantează o rezistență mai mare a fereastrei acoperișului.

    6. Ferestre de acoperiș – preț

    Care sunt prețurile ferestrelor de acoperiș? Cu siguranță, ferestrele sunt mai ieftine decât o lucarnă. Pentru o fereastră clasică de acoperiș din PVC, ale cărei părți interioare sunt din lemn și cu sticlă securizată, trebuie să alocați aproximativ 1.000 lei. Prețul unei ferestre panoramice din PVC cu piese interioare din lemn și sticlă securizată standard este de aproximativ 2.100 lei. Desigur, există întotdeauna variante și mai scumpe, care pot avea preț dublu.

    Dacă vă decideți pentru o lucarnă sau ferestre de acoperiș, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 3600
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Ferestre mansardă?

    Avem 590 executanți pentru domeniul Ferestre mansardă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 590 executanți pentru domeniul Ferestre mansardă
    8.9
    0

    ACOPERO SERV SRL


    8.9
    0

    ENIPAU PRODEXIM S.R.L.


    8.9
    0

    SC OMI PLAN SRL


    9.6
    0

    GABOR L. ION PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ