Pentru zona

  Târgu Jiu – creații arhitecturale unice, care merită vizitate în cel mai frumos oraș din Oltenia

  Articolul a fost citit chiar de 777+ utilizatori
  Spiritul imensului Ansamblu Monumental Calea Eroilor, creat de Constantin Brâncuși, domină fără îndoială întreg orașul situat în inima Olteniei. Dar dacă vizitezi Târgu Jiu, vei avea ocazia să admiri și alte repere arhitecturale originale, cu care se mândrește municipiul reședință a județului Gorj. Mari personalități care au lăsat mărturii peste timp în istoria României și-au legat numele de cel al orașului Târgu Jiu: Ecaterina Teodoroiu, Grigore Iunian, Vasile Moangă, Iosif Keber. Dacă pașii te poartă într-o călătorie pe aici, zăbovește puțin și vizitează câteva din reperele arhitecturale mai puțin celebre ale orașului, dar de o mare valoare istorică și arhitecturală. Cu siguranță îți vei dori să revii în Târgu Jiu și să petreci timp admirând creațiile lăsate moștenire urmașilor de către cei mai vrednici dintre fii săi.

  Să descoperim așadar câteva dintre cele mai interesante clădiri ale orașului de pe Jiu. 

  1. Castelul de apă din Parcul Central

  Multe din orașele lumii au în structura urbană un castel de apă sau așa cum se numește uneori turn de apă. Orașul Târgu Jiu nu face excepție, iar primul castel de apă din istoria orașului a fost construit în anul 1909. Pe plăcuța fondatoare a construcției este inscripționat textul: ” Construită în MCMIX, Primar fiind AL. POJOGEANU SACKE, Architeckt EUGENIU DRĂGOESCU, Antreprenori T. COSTESCU P. PONTUSSI”

  În anul 1909, autoritățile locale au hotărât să construiască un castel de apă de 19 m înălțime și cu un debit de 300 l apă/minut, care să alimenteze fântânile din Grădina Publică, precum și udarea spațiilor verzi ale Grădinii. Castelul de apă este acum una dintre atracțiile principale ale Parcului Central, fiind vizibil chiar de pe Calea Eroilor. Lucrările construcției castelului de apă au fost executate sub îndrumarea antreprenorului Toma D. Costescu din Târgu Jiu, în anul 1909.

  Turnul_de_apa_Tg_Jiu.JPG
  Castelul de Apă Tg.Jiu / sursă foto : Marian Tarca Daniel

  Construirea schelei pentru ridicarea cazanului de la castelul de apă, a fost executată de Antreprenor Petre Pontuzzi. Un alt Castel de apă, de această dată dedicat nevoilor populației, a fost ridicat in 1945 de către inginerul Emil Parger. Vechiul castel, care nu-și mai îndeplinește principalul scop pentru care a fost construit, constituie una dintre atracțiile Parcului Central.

  2. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu

  Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu”, sub forma unui monument cu basoreliefuri în piatră, a fost ridicat în anul 1935, de către artista Milița Petrașcu, elevă a lui Constantin Brâncuși, pentru a onora memoria  Eroinei de la Jiu, cea care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Cele patru fețe laterale ale mausoleului  înfățișează scene din viața și activitatea militară a eroinei.

  Compoziția monumentului istoric este simplă și solemnă, având forma unui monument sculptat în piatră. Mausoleul este construit din piatră de tip travertin italian și are dimensiunile aproximative de 2.90m x 1.60m  x 2.10m (înălțime), fiind închis în partea de sus cu un capac realizat din aceeași piatră naturală. Acesta este așezat pe un soclu format din trei trepte de piatră și este perfect aliniat cu punctele cardinale.

  Structura este simetrică din punct de vedere al compoziției, fiind delimitată în colțuri de patru figuri feminine sculptate în relief, purtând costume tradiționale și ținând cununi de lauri în mâini. Aceste figuri reprezintă o alegorie pentru coroanele cuvenite eroinei care s-a remarcat prin patriotism și vitejie.

  Mausoleu_Ecaterina_Teodoroiu.jpg
  Imagine cu mausoleul „Ecaterina Teodoroiu” 

  Pe laturile laterale ale mausoleului se pot admira basoreliefuri, organizate în teme distincte. Pe fața orientată spre Est, se găsește un tablou care prezintă copilăria eroinei, ilustrând viața sa în satul natal. Pe latura opusă, într-un medalion, eroina este înfățișată salutându-și camarazii cercetași, din perioada când a fost elevă de liceu.

  Celelalte două fețe ale mausoleului o prezintă pe eroină în timpul războiului, într-un moment în care conduce un pluton în atac și în momentul final, când este purtată de către soldați la locul său de odihnă veșnică.

  3. Prefectura Județului Gorj (Palatul Administrativ)

  Palatul Administrativ a găzduit inițial sediul Primăriei, iar în prezent aici sunt prezente Prefectura și Consiliul Județean.  Clădirea situată în centrul municipiului Tg-Jiu, vis-a-vis de catedrala ortodoxă, are un istoric aparte, fiind una dintre acele clădiri care oferă zonei centrale a municipiului Tg-Jiu o amprentă arhitecturală definitorie. 

  Proiectată de un arhitect renumit, construcția are ca principal punct de atracție Sala Maură, realizată în stilul hispano – maur, conform modei epocii, regăsindu-se atât la Castelul Peleş cât şi la alte clădiri importante din țară. 

  Realizată de un celebru arhitect, Petre Antonescu (cel care a realizat și Arcul de Triumf), clădirea se numără printre capodoperele arhitecturale ale județului nostru. Petre Antonescu s-a născut la 29 iunie 1873 la Râmnicu Sărat și a studiat arhitectura la Paris începând din anul 1893. Arhitect, restaurator de monumente istorice, membru al Academiei Române, Petre Antonescu a dominat arhitectura românească în prima parte a secolului al XX-lea. El a proiectat și a realizat numeroase clădiri, în stilul arhitectural neo-românesc.

  Palatul_administrativ.JPG
  Clădirea Prefecturii Tg Jiu / sursă foto : Marian Tarca Daniel

   În data de 22 august 1898 i s-a pus piatra de temelie, iar construcția a fost recepționată parțial în 9 mai 1900. Lucrările au fost finalizate în anul 1904, prin montarea ceasului. După înființarea județului Gorj, în anul 1968, din nevoia de spații de birouri pentru sediul administrativ, la corpul central al clădirii Primăriei (ale cărei aripi au fost dărâmate) s-au adăugat noi încăperi.

  4. Casa Grigore Iunian

  Casa „Grigore Iunian” a fost construită în a doua parte a anilor `30 ai secolului trecut, în stil neo-românesc, cu accent pe elevațiile din piatră folosite în aproape tot registrul decorativ: soclu, ancadramente, balustrade, coloane, cornișe. Casa a aparținut omului politic Grigore Iunian (1882 - 1939), care a îndeplinit și funcția de ministru, iar în 1932 a înființat Partidul Radical Țărănesc, mare parte din viață trăind și activând în Târgu Jiu. Mormântul său se află în cimitirul ortodox din strada Narciselor, Târgu Jiu, și este declarat monument istoric.

  5. Casa Vasile Moangă

  Casa „Vasile Moangă” a fost construită în jurul anului 1770, fiind proprietatea sameșului Vasile Moangă, prieten al lui Tudor Vladimirescu, căruia conducătorul revoluției i-a destăinuit, în ianuarie 1821, planul mișcării organizate cu pandurii săi. În anii ’80, prin decizia autorităților, clădirea monument istoric a devenit gazda secției pentru copii a Bibliotecii Județene. Imobilul a fost retrocedat în anul 2007 moștenitorilor familiei Frumuşeanu, familie care a deținut imobilul înainte de naționalizare, și a vândut ulterior unui alt proprietar.

  Casa_Moangă.jpg
  Casa Vasile Moangă - vedere nocturnă / sursă foto : Domina Imobiliare

  Cunoscută ca fiind casa de la balconul căreia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș, unde a fost citita Proclamația, Casa Vasile Moangă a trecut prin lucrări ample de renovare și restaurare. Aceste intervenții au fost realizate cu mult profesionalism de către specialiști, păstrându-se elementele arhitecturale conform planului arhitectural inițial.  

  Casa-Vasile-Moangă.jpg
  Casa Vasile Moangă / sursă foto : Domina Imobiliare

  6.Casa Iosif Keber

  Casa poartă numele pictorului gorjean Iosif Keber (30 iulie 1897 - 19 aprilie 1989) – renumit pentru pictarea a numeroase biserici din țară și din străinătate – și a fost proiectată de către arhitectul Iulius Doppelreiter. În prezent, clădirea este monument istoric, adăpostind Secția de Artă „Iosif Keber” a Bibliotecii Județene „Christian Tell”, care cuprinde sute de tratate și albume de pictură de mare valoare donate de pictorul Iosif Keber. Acest spațiu este cadrul perfect pentru desfășurarea de evenimente precum ateliere creative, cursuri de artă, seri de muzică și film.

  Casa- memoriala- Iosif Keber.jpg
  Casa Memorială Iosif Keber / sursă foto : Biblioteca Județeană „Christian Tell"

  Multumim CNIPT Tg Jiu pentru amabilitatea cu care ne-au ajutat în realizarea acestui articol.  

  777
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.