Pentru zona

    Oază de weekend minimalistă | Atelierul Đukić

    Evadarea în natură este o nevoie din ce în ce mai comună a vieții moderne de zi cu zi. Noua sarcină a practicii de arhitectură este de a răspunde acestei nevoi și de a permite o locuire plăcută în natură pe tot parcursul anului. O clădire care nu doar permite cele de mai sus, dar introduce și o expresie arhitecturală redusă și curată în natură este SoHouse proiectată de Atelierul Đukić.

    Selecție și text: Milja Mladenović

    Ghidarea după principiile moderniste de design, în special prin forme reduse asemănătoare arhitecturii lui Mies van der Rohe, își experimentează din nou revenirea ca parte atemporală a arhitecturii și designului contemporan. În curse reduse definite de mișcarea soarelui, SoHouse comunică cu mediul, în care introduce elemente de design elegante.

    Schimbarea luminii și a umbrelor conferă casei o expresie dinamică. Foto: Atelier Đukić
    Schimbarea luminii și a umbrelor conferă casei o expresie dinamică. Foto: Atelier Đukić

    Proiectată cu focus pe captarea luminii solare, clădirea este orientată spre pantă și orizont, ceea ce permite pătrunderea maximă a luminii. Dorința clientului pentru o formă curată și semnătura designerului sunt subliniate în motivul de design al pridvorului, care permite utilizarea spațiului exterior chiar și pe timp de ploaie, nu interferează cu pătrunderea deplină a luminii în clădire, dar și după exemplul clădirilor moderniste, subliniază vizual realizarea extinderii orizontale a zonei de locuit.

    Prin tratarea textilului ca pe o pergolă verticală, cantitatea de lumină naturală de pe verandă este articulată. Foto: Atelier Đukić
    Prin tratarea textilului ca pe o pergolă verticală, cantitatea de lumină naturală de pe verandă este articulată. Foto: Atelier Đukić

    La crearea ambianței exterioare contribuie elementul neobișnuit al draperiilor, care funcționează ca o pergolă verticală și, prin mișcare, permit utilizatorilor să schimbe în mod flexibil părțile umbrite și însorite ale verandei. Utilizarea textilelor pe fațadă nu este obișnuită în practica noastră de arhitectură, iar exemplul SoHouse poate fi văzut deoarece contribuie la aspectul unic al clădirii, permițând în același timp o ședere plăcută pe verandă chiar și în cele mai călduroase zile ale anului.

    Platformele subțiri și elegante din beton leagă clădirea cu terenul. Foto: Atelier Đukić
    Platformele subțiri și elegante din beton leagă clădirea cu terenul. Foto: Atelier Đukić

    Prin folosirea pantei terenului, din zona de locuit, prin pridvor până la nivelul inferior al curții, sunt vizibile acțiunile orizontale privind betonul, care cu ușurință de exprimare realizează o îmbinare completă cu natura. Prin amplasarea piscinei pe o platformă inferioară se realizează în același timp confortul maxim al utilizatorului și se articulează relația dintre elementele naturale și cele artificiale.

    Diferite deschideri permit clădirii să fie văzut ca o structură pe care este ușor de mers pe jos. Foto: Atelier Đukić
    Diferite deschideri permit clădirii să fie văzut ca o structură pe care este ușor de mers pe jos. Foto: Atelier Đukić

    Fantele de pe fațadă, împreună cu ferestrele teșite împreună cu zonele de noapte, creează proporții dinamice ale clădirii și articulează umbrele, atât pe corpul interior a clădirii, cât și pe segmentele externe ale fațadei. Prin proiectarea umbrelor, de la nivelul micilor detalii până la deschiderile monumentale asemănătoare unui portal, clădirea în contact cu mediul înconjurător este percepută ca o structură pe care se merge ușor, influențată de jocul luminii soarelui.

    Diferența de înălțime și ferestrele înclinate permit o notă jucăușă a suprafeței albe calme a fațadei. Foto: Atelier Đukić
    Diferența de înălțime și ferestrele înclinate permit o notă jucăușă a suprafeței albe calme a fațadei. Foto: Atelier Đukić

    Pe lângă deschiderile de pe fațadă și pridvor, dinamica zonelor funcționale este formată și din diferența de înălțime dintre zonele de zi și de noapte, ceea ce permite ca această clădire să fie privită ca un set de mișcări geometrice armonioase.

    Pridvorul poate fi folosit și ca o continuare a zonei de locuit din interior. Foto: Atelier Đukić
    Pridvorul poate fi folosit și ca o continuare a zonei de locuit din interior. Foto: Atelier Đukić

    Spațiul interior a clădirii de 85m2 este legat vizual de spațiul exterior printr-un perete de sticlă, motiv pentru care ambianța pridvorului poate funcționa ca o unitate separată, dar și ca o continuare a spațiului interior al camerei de zi și sufrageriei. 

    Folosind elementele și influențele naturale în definirea zonelor funcționale și articularea elementelor naturale cu linii elegante, materiale și geometrie, SoHouse se remarcă ca exemplu de bună practică în crearea de spații care, atât prin design, cât și prin funcționalitate, permit legătura omului cu natura.

    08_SoHouse-atelje-djukic.jpeg

    Proiect

    Numele complet al proiectului: SoHouse
    Tip de investiție: construcție nouă
    Tip de clădire: Bloc de locuit - casă de weekend P+0
    Autorul soluției conceptuale: Đurđa Đukić, inginer, arhitect. pentru Atelierul Đukić
    Client: privat
    Utilizator: privat
    Perioada de proiectare: 2021
    Perioada de construcție: 2021
    Locație: Ducina, Sopot
    Suprafața netă a clădirii: 85m2
    Autor foto: Atelje Đukić

    30.1.2023 

    55
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.