Pentru zona

    Construirea corectă a zidurilor de sprijin

    Articolul a fost citit chiar de 19484+ utilizatori
    Zidurile de sprijin pot fi din beton sau din piatră. Ambele materiale sunt la ora actuală utilizate la scară largă și cu diferite scopuri. Spre deosebire de beton, piatra este considerată a fi un material care se potrivește mai mult cu mediul înconjurător și, de aceea, majoritatea zidurilor de sprijin sunt executate din piatră. Acesta este motivul pentru care în acest articol vom acorda mai multă atenție zidurilor din piatră și nu celor din beton, cu privire la care am mai scris și în articolul anterior referitor la zidurile și gardurile din beton.
    Articol de specialitate 19484
    zid de sprijin
    Avem 1016 executanți pentru domeniul Gabioane:

    1. ZIDURILE DE SPRIJIN DIN BETON

    Zidul de sprijin din beton poate fi executat din bolțari clasici din beton sau din bolțari care imită piatra spartă, din elemente de cofraj din beton sau cu ajutorul unor cofraje din lemn, în care se toarnă beton. În ultimul caz, nu există pericolul lipirii bolțarilor între ei, iar zidirea nu se execută cu rosturi. Dacă este necesar, în cofrajele din lemn se amplasează și armaturi.

    Zidurile de sprijin din beton mai pot fi și prefabricate. Aceasta este o execuție specială, pentru că zidurile prefabricate nu se realizează pe șantier, ci se transportă și se montează în locul dorit. Avantajele oferite de zidurile prefabricate din beton sunt: durata de execuție scurtă, calitatea mărită și prețul mai redus. Mai multe informații cu privire la zidurile din beton veți afla din articolul Zidurile și gardurile din beton.

    2. ZIDURILE DE SPRIJIN DIN PIATRĂ

    2.1 Alegerea pietrei

    Cel mai bine este ca pentru execuția unui zid de sprijin să se folosească pietre autohtone. Bineînțeles, că trebuie să evităm a folosi tipuri de pietre, care sunt mai puțin rezistente la influențele condițiilor climaterice nefavorabile. Printre aceste roci se numără și rocile poroase, care absorb apa, ca și rocile friabile, care se sparg și se fărâmițează ușor. Pe de altă parte, nici rocile prea dure nu sunt cele mai bune, deși sunt foarte rezistente la condițiile aspre de mediu. Pietrele aduse de la carierele de piatră nu pot fi imediat incorporate în zid, ele trebuind a fi șlefuite și prelucrate. Această muncă este dificilă, din cauza durității pietrelor.

     De aceea, pentru construirea unui zid de sprijin trebuie să alegem pietre de mărime adecvată, care nu necesită prelucrare. Dacă am alege pietre prea mari, am munci prea mult, iar dacă am alege pietre prea mici, zidul nu ar fi suficient de solid. Putem comanda pietre neprelucrate de la o carieră de piatră sau pietre șlefuite, mai scumpe, de la diferiți furnizori de materiale de construcții.

    2.2 Modul de construire a unui zid de sprijin din piatră

    Mai întâi, trebuie să fie executată o fundație adecvată pentru zidul de sprijin. Aceasta este în majoritatea cazurilor din beton, care poate fi și armat. Fundația mai poate fi făcură și din același tip de pietre, care se folosesc pentru restul zidului, dar care trebuie să fie cimentate cu mortar de ciment. Indiferent de modul de execuție a fundației, este important ca zidul de sprijin din piatră să fie construit pe o fundație solidă. Fundația din beton sau din beton armat este mai de calitate.

    2.3 Execuția zidului de sprijin din piatră cu adaos de mortar de ciment

    Fundația zidului de sprijin executată din pietre cimentate cu mortar de ciment este mai solidă. Acesta este deci avantajul unei astfel de fundații. Dezavantajele sunt: impermeabilitatea fundației și necesitatea execuției drenajului.

    2.4 Execuția zidului de sprijin din piatră cu adaos de pietriș și pământ

    Execuția fundației zidului de sprijin din pietre cu adaos de pietriș și pământ se mai numește și execuție uscată. Găurile dintre pietre sunt umplute cu acest amestec de pietriș și pământ. Un astfel de zid de sprijin cu înălțimea de până la 1,0 m este solid și în același timp permeabil.

    2.5 Modul de incorporare a pietrelor în zid

    În prealabil, se înlătură o parte din pământul care se află în spatele viitorului zid de sprijin, după care se sapă groapa fundației și se execută fundația. Apoi se începe a se așeza pietrele pe fundație una lângă alta, umplându-se imediat golurile dintre ele cu mortar de ciment (zidărie umedă) sau cu un amestec de pietre și pământ (zidărie uscată). În paralel cu adăugarea rândurilor de pietre și înălțarea zidului, din partea posterioară se adăugă pământ ținându-se seama de drenaj.

    Pietrele mai frumoase și mai mari se incorporează în partea frontală a zidului de sprijin, iar cele mai mici și mai puțin atractive în partea posterioară a acestuia. Trebuie să fim atenți ca găurile sau rosturile dintre pietre să fie cât mai egale ca și mărime. Cel mai important este ca să nu conveargă trei rosturi într-un singur punct. Pietrele se așază puțin înclinate către partea interioară. În timp ce adăugăm rândurile de pietre, trebuie să menținem neschimbat unghiul de înclinare a zidului, care trebuie să fie cam de 20 de grade. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor șabloane făcute din șipci. Amplasăm câte un șablon la fiecare capăt al zidului de sprijin și apoi legăm șabloanele între ele cu mai multe funii. În acest mod, vom putea adăuga pietrele paralel cu funiile și nu ne va fi greu să construim zidul conform planului acestuia.

    Dacă construim zidul de sprijin din piatră cimentată cu mortar de ciment, este foarte importantă prelucrarea rosturilor. Am putea umple complet găurile dintre pietre cu mortar, dar în acest caz aspectul zidului nu ar fi suficient de estetic, pentru că zidul ar fi plat. Efectul vizual cel mai bun se obține prin acoperirea găurilor doar până la un anumit nivel, lăsând ca volumul pietrelor să iasă în evidență.

    Construirea unui zid de sprijin în mod corect necesită executarea precisă a tuturor detaliilor
    Construirea unui zid de sprijin în mod corect necesită executarea precisă a tuturor detaliilor

     

     

     

    Articol de specialitate 19484
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Gabioane?

    Avem 1016 executanți pentru domeniul Gabioane:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1016 executanți pentru domeniul Gabioane
    8.9
    0

    CHRIS INDUSTRY SRL


    8.9
    0

    CONSPRODCOM SRL


    8.9
    0

    PKF CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    CRESTA BAUTECHNIK HD SRL