Povestea Bisericii Sf. Mihail din Cluj începe în anul 1316, perioada în care atestat documentar primul paroh Benedict, care a reușit să obțină mai multe privilegii pentru urbe, iar Clujul este recunoscut ca oraș. Biserica este menționată pentru prima oară în scrisoarea de indulgență din 1349 de la Avignon, orașul unde se afla în exil Papa, în domiciliu forţat impus de regele Franţei.
În continuare:
Documentul este o mărturie a ajutorului material oferit de enoriașii care primeau indulegențe, iar sprijinul construcţiei bisericii Sf. Mihail se referea și la împodobirea și iuminarea alături de biserica alăturată, închinată Sf. Iacob.
Construcția bisericii se suprapune cu existența unui cimitir, datând din perioada secolelor XII-XIII. Istoricii sugerează că pe amplasamentul actual al bisericii a funcționat un lăcaș de cult mai vechi, construit în stil romanic.
1. Construcția Bisericii Sf. Mihail
Organizarea șantierului frumoasei biserici din Cluj începe la jumătatea veacului XIV, după ce orașul transilvan de pe malul Someșului obține rangul de oraș în anul 1316.
Cu ajutorul regilor Sigismund de Luxemburg, Laszlo de Habsburg, Regele Matias, Ladislau de Varna al II-lea și al mai multor cetățeni ai orașului, construcția clădirii s-a desfășurat pe parcursul unui secol, în diferite etape, fără a fi complet finalizată. Cea mai veche parte a sanctuarului a beneficiat de o scară în spirală. Pe cei cinci pilaștri ai sanctuarului principal sunt prezentate istorii inspirate de Biblie și scene din viața cotidiană, care aduc întregului spațiu o îmbinare fericită între divin și uman.
Există două inscripții ce marchează epoca finalizării construcției:
· O inscripție sculptată pe al doilea contrafort de pe poarta sudică arată anul 1442
· O inscripție datată 1444 atestă momentul amplasării în timpanul portalului de vest a basoreliefului care îl arată pe Arhanghelul Mihail în luptă cu Balaurul.
Imaginea celor trei steme ale regelui-împărat Sigismund de Luxemburg (1387-1437) simbolizează tripla ipostază a sa : cea de împărat romano-german, în centru, cea de rege al Ungariei, în stânga şi de rege al Bohemiei în dreapta.
Biserica a avut în proiect două turnuri pe fațada de vest. De-a lungul secolelor, Biserica a suferit avarii datorate unor incendii, care au necesitat mai apoi reconstruirea unor părți ale turnurilor. Turnul din nord a fost deteriorat de un fulger și destabilizat de cutremurul din 1763. Timp de un secol, a funcționat o clopotniță de lemn, amplasată la sud de Biserică. Turnul actual din vecinătatea fațadei nordice este construit în perioada 1837-1859.
Restaurarea turnului permite azi vizitarea frumoasei structuri neogotice cu înalțimea de 80m.
Concepută ca biserică a comunității romano-catolice, care a utilizat clădirea până în anul 1545, Biserica Sf Mihail ajunge apoi folosința comunității evanghelice, până în anul 1558, fiind mai apoi preluată de biserica reformată, până în anul 1566, după care ajunge la biserica unitariană (cu excepția anilor 1603-1605, când au fost oficiate slujbe de către preoții iezuiți), până în anul 1716, când revine iar de drept credincioșilor romano-catolici.
2. O creație arhitecturală gotică
Biserica este compusă din trei nave, cu o lungime de 50m și o lățime de 24 m. Bolta ogivală a construcției are o înălțime de 20 de metri.
Unul dintre cele mai interesante elemente decorative și funcționale ale bisericii este ușa sculptată care datează din anul 1528. La una din bazele tocului ușii este sculpatată emblema Clujului medieval : Poarta cu trei turnuri, iar la cealaltă bază e situat simbolul Bisericii Universale: pelicanul care își hrănește puii cu propriul sânge.
Un alt element arhitectural de o deosebită valoare este amvonul care provine din epoca Renașterii și este realizat în stil gotic.
Sculptat în piatră de către meșteri iscusiți, este considerat unul din cele mai cunoscute amvoane gotice din Transilvania.
Turnul Bisericii Sf. Mihail este un turn neo-gotic, ridicat între anii 1837 – 1858/59, având o înălţime de 80 de metri cu cruce cu tot. Crucea are patru metri, ceasul este ornamentat cu 88 de trandafiri. Un detaliu foarte interesant la indicatoarele ceasului: acul mare indică ora şi cel mic minutele, invers decât la ceasurile clasice. Cifra 8 este cifra ce simbolizează infinitul iar roza / trandafirii sunt un element ezoteric cunoscut, care împodobește biserica în stil gotic.
Experții afirmă că Biserica Sf. Mihail prezintă asemănări cu Catedrala Sf. Ştefan din Viena, cu biserica lui Matias din Budapesta, cu biserica din Kosice - Slovacia și cu Biserica Neagră din Braşov.
3. Renovarea bisericii
O primă etapă de renovare a bisericii s-a desfășurat între anii 1956-1964, dar din păcate tehnica utilizată și folosirea materialelor pe bază de ciment a condus în timp deterioarea edificiului. În anul 2018 a început un amplu proces de restaurare profesionistă a bijuteriei arhitecturale transilvane. Lucrările de restaurare au însemnat o colaborare reușită între arhitecți, ingineri, constructori, restauratori, istorici, critici de artă și arheologi.
Principalul scop al proiectului a fost conservarea în condiții optime a monumentului, dar au fost necesare și anumite lucrări de reconstrucție. Deși proiectul a fost dificil, el a reușit să redea frumusețea pietrei și a structurilor exterioare așa cum se cuvine.
La turnul neo-gotic s-a constatat o tasare de 20 cm și s-a decis construcția unei scări de oțel pentru a oferi acces publicului spre nivelul superior al clădirii, de unde azi se poate admira panorama orașului.
Acum, acest monument superb al arhitecturii gotice transilvane a fost redat comunității și țării, în adevarata sa valoare. Vă invităm să-l vizitați atunci când poposiți în Cluj, cu siguranță vă va încânta măreția acestui lăcaș de cult.