Pentru zona

    Muzee și Colecții Buzoiene: Ruta Cultural - Turistică din Județul Buzău

    Articolul a fost citit chiar de 1557+ utilizatori
    Plaiurile buzoiene oferă experiențe de neuitat celor care ajung pe aceste meleaguri minunate. Pentru a parcurge cele mai importante muzee, obiective culturale și arhitecturale ale județului, turiștii pot alege o Rută Cultural- turistică a Patrimoniului Muzeal, propusă în mod inspirat de Consiliul Județean Buzău. Parcurgând cei 240 km ai traseului și trecând prin mai multe orașe și comune ale județului, acest traseu îți va oferi posibilitatea de a admira cele mai importante repere de arhitectură și istorie, ce fac parte din trecutul bogat al acestei regiuni.

    Despre Ruta Cultural - Turistică din județul Buzău

    Ruta conține muzee de istorie, muzee etnografice, case memoriale, expoziții și colecții tematice, tabere de creație și monumente arhitecturale deosebite. 

    Ruta cultural – turistică “Muzee și Colecții Buzoiene” este concepută pentru a oferi vizitatorilor județului Buzău posibilitatea de a parcurge cât mai multe obiective de interes cultural și turistic din zonă. Acest traseu începe din municipiul Buzău și ajunge până în comuna Năeni, unde se poate vizita Tabăra de sculptură în piatră. Lungimea traseului este de circa 246 km, fiind necesare 7 ore pentru parcurgerea lui. Având în vedere că pe parcurs există numeroase obiective și atracții turistice de vizitat, ruta poate dura chiar 2 zile.

    Să parcurgem așadar împreună obiectivele culturale și turistice incluse în această Rută.

    1. Muzeul Județean Buzău

    Clădirea emblematică care găzduiește Muzeul Județean este una dintre cele mai cunoscute din oraș, având o arhitectură aparte. Inclus în lista monumentelor istorice, Muzeul județean Buzău conține un patrimoniu bogat cu peste 67.000 de exponate. Muzeul a fost restaurat din fonduri europene în anii 2010-2014 iar astăzi își expune cu mândrie colecțiile. Vizitatorii pot admira exponate și obiecte din domeniul istoriei și arheologiei, numismaticii, al mineralogiei.

    Muzeul_judetean_Buzău.jpg
    Muzeul Județean Buzău / sursă foto Consiliul Județean Buzău

    Multe piese valoroase provenite din săpături arheologice realizat în zona Buzăului, sunt astăzi expuse în cadrul muzeului. Colecția Ocolul lumii pe jos, a globe-trotterului Dumitru Dan, este una din cele mai inedite colecții ale muzeului. La începutul secolului XX, Dumitru Dan și prietenii săi au străbătut lumea îmbrăcați în port național și purtând succesiv nu mai puțin de 497 de perechi de opinci, prezentate azi în cadrul colecției.

    Cea mai mare colecție de telefoane românești sau străine este expusă la Muzeul Județean Buzău. Cei care vor să afle despre istoria acestui obiect atât de popular, au ocazia să vadă exponate rare și unicate.

    Centrul de Informare Turistică Buzău stă la dispoziția tuturor vizitatorilor care doresc informații despre colecțiile muzeale și expozițiile în aer liber ( Muzeul Chihlimbarului, Muzeul Etnografic, case memoriale, tabere de sculptură în aer liber). 

    2. Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă

    Clădirea ce a aparținut boierilor Vergu Mănăilă este una dintre cele mai vechi construcții din municipiul Buzău fiind menționată într-un document încă din anul 1794. Restaurat și redat publicului, imobilul conține un valoros patrimoniu etnografic, alcătuit din colecții și expoziții permanente, care redau într-un mod realist  atmosfera tradițională a satului buzoian. În acest mod, vizitatorii pot înțelege mai bine aspectele legată de traiul într-o gospodărie țărănească, fiind perfect valorificat bogatul patrimoniu etnografic al zonei.

    Casa_Vergu_Manaila.jpg
    Casa Vergu Mănăilă / sursă foto: www.muzeubuzau.ro
    Muzeu_etnografie_buzau.jpg
    Muzeul Etnografic Buzău / sursă foto: Consiliul Județean Buzău

    3. Muzeul Eparhiei de la Curbura Carpaților - Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

    Acest monument istoric și de arhitectură realizat în stil neoclasic a fost edificat în anul 1838, fiind poziționat în incinta  Centrului Eparhial, iar din 2007 a devenit Muzeul Bisericesc al Eparhiei de la Curbura Carpaților. Muzeul conține diferite săli expoziționale cu piese de patrimoniu: icoane, cărți rare, obiecte bisericești și liturgice, dar există și săli cu tablouri celebre, semnate de Tattarescu sau Nicolae Teodorescu Pitaru. Restaurat și reorganizat, Muzeul a fost redeschis pentru public în anul 2021. 

    Muzeul_eparhial_Buzău.jpg
    Interior Muzeul Eparhial / sursa foto: www.arhiepiscopiabzvn.ro

    4. Muzeul Municipal “Octavian Moşescu” și Complexul Brâncovenesc din municipiul Râmnicu-Sărat

    Muzeul Municipal a fost înființat în anul 1960, inițial cu o colecție de artă plastică românească după care au fost adăugate colecții de etnografie și artă populară, în 1962, științele naturii în 1968, istorie și arheologie în anii 1990 -2021. În prezent muzeul se mândrește cu mai multe secții, 2 din ele fiind situate în Complexul Brâncovenesc, un monument istoric bine cunoscut în municipiul Râmnicu-Sărat. 

    Muzeul_Rm_Sarat.jpg
    Muzeul Municipal Rm. Sărat / sursa foto: www.muzeulrms.ro

    Construcția a fost realizată în perioada domnitorului Constantin Brâncoveanu, între anii 1660 și 1697. Complexul brâncovenesc a fost restaurat din fonduri europene, oferind astăzi vizitatorilor posibilitatea de a admira străvechea clădire în toată splendoarea ei.

    Iubitorii de artă românească modernă pot vizita colecțiile din expoziții permanente de artă plastică. Muzeul conține diferite obiecte aparținând unor personalități din zona Râmnicului, dar și exponate valoroase din perioada antică și medievală, colecții numismatice. Colecția de științe ale naturii impresionează prin exponatele din flora și fauna locală, conținând de asemenea și o colecție de fluturi exotici din Asia.

    5. Colecția de etnografie “Casa Timpului” din comuna Valea Salciei

    Satul românesc aflat în regiunea Buzăului, apropiat atât Munteniei cât și Moldovei, a inspirat organizarea unei colecții de etnografie, chiar într-o clădire țărănească originală.

    Dacă vrei să vezi ce obiecte erau întâlnite în casele locuitorilor acelor vremuri, acum sute de ani, vei avea prilejul sa admiri vârtelnița, roata de tors, obiectele vestimentare realizate manual și cusute în perioada anilor 1800. Colecția Casa Timpului este situată în comuna Valea Salciei și face parte din arealul Geoparcului Ținutul Buzăului.

    Casa_Timpului_colecție_etnografie.jpg
    Casa Timpului din comuna Valea Sălciei / sursă foto Consiliul Județean Buzău

    6. Muzeul “Timpul Omului”  din comuna Mânzălești

    Colecția de etnografie numită Muzeul Timpul Omului este dedicată satului buzoian, aflat în valea Slănicului aproape de Piatra Albă de la Grunj. Făcând parte din Geoparcul Ținutul Buzăului, această colecție poate fi vizitată în comuna Mânzălești.

    Muzeul_Timpul_Omului.jpg
    Muzeul Timpul Omului / sursă foto:  www.tinutulbuzaului.org

    Inaugurată în anul 2015, colecția explorează spațiul tradițional al satului buzoian și redă perspectiva curgerii timpului din perspectiva Omului, exponatele fiind interpretate în mod artistic. 

    7. Tabăra de sculptură în lemn de la Meledic (comuna Mânzălești)

    Vizitând comuna Mânzălești, poți admira și expoziția de sculptură în lemn aflată aproape de lacul Meledic. Obiectele de artă sculptate în Anul Internațional Brâncuși (2001) completează în mod fericit frumusețea zonei. Rezervația geologică speologică și botanică din apropierea comunei Mânzălești dă prilejul vizitatorilor să admire Peștera de sare, a doua cea mai lungă din lume, canioane adânci și lacuri cu apă dulce în zona muntelui de sare.

    Mânzălești_tabara_sculptura.jpg
    Imagine din tabăra de sculptură în aer liber / sursă foto : Consiliul Județean Buzău
    Tabăra_sculptură_Melendic.jpg
    Tabăra de sculptură Meledic jud Buzău / sursă foto : Consiliul Județean Buzău

    8. Colecția vizitabilă “7 Locuri de Poveste” din comuna Lopătari

    Comuna Lopătari este vestită datorită muzeului “7 Locuri de Poveste”, colecție deschisă în anul 2016, care conține cele 7 elemente naturale pe care le poți regăsi în Geoparcul Ținutul Buzăului: vulcanii noroioși, chihlimbarul, focul viu, apa vie și apa moartă, trovanții, zidul uriașilor, sarea.

    Legătura dintre mitic și lumea reală este armonios prezentată prin legende despre curiozitățile locului, oferind prilej de activități educaționale.

    Muzeul_7_locuri_de_Poveste_Lopătari.jpg
    Exponate muzeu 7 locuri de poveste Lopătari / sursa foto : www.tinutulbuzaului.org

    9. Muzeul Formelor din comuna Bozioru

    Dacă n-ai mai auzit de trovanții de la Ulmet, atunci cu siguranță te va încânta colecția de trovanți din cadrul centrului de informare și promovare turistică din localitatea Bozioru.

    Trovanti_muzeul_formelor_Bozioru.jpg
    Trovanți / sursă foto: Consiliu Județean Buzău

    Aici vei afla detalii despre momentul formării acestor pietre magice și istoria lor străveche de milioane de ani. Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Formele stranii ale trovanților de la Bozioru au dat naștere unor legende locale despre uriași ( Babele de la Ulmet).

    Trovanti la Bozioru.jpg
    Muzeul Formelor - Bozioru /  sursă foto: www.tinutulbuzaului.org

    10. Muzeul Chihlimbarului din comuna Colți

    Unul dintre cele mai fascinante și superbe muzee ale României este fără îndoială Muzeul Chihlimbarului din comuna Colți. Realizată în anii 1973-1979 sub forma unei case țărănești, clădirea ce adăpostește astăzi muzeul a fost renovată și reabilitată, fiind un obiectiv situat pe lista monumentelor istorice. 

    Muzeul_Chihlimbarului_Colți.jpg
    Exponate Muzeul Chihlimbarului din Colți / sursa foto: www.tinutulbuzaului.org

    Colecțiile de bijuterii realizate din chihlimbar, unelte folosite la extracția și prelucrarea chihlimbarului, informații despre formarea acestei substanțe amorfe, cu vechime imensă, atrag mii de vizitatori anual. Chihlimbarul din zona Colți are un colorit deosebit, în peste 160 de nuanțe, fiind cunoscut și sub numele de rumanit.

    Expoziția de la Colți conține diferite exponate provenite din patrimoniul județean al Buzăului, oferind o imagine inovatoare asupra vestigiilor preistorice din acest areal geografic.

    11. Complexul rupestru de la Aluniș

    Bisericuța și chiliile care alcătuiesc Complexul rupestru de la Aluniș constituie o atracție turistică deosebită pentru credincioși. Cea mai veche biserică rupestră din România care a rămas funcțională și astăzi are o vechime de peste 700 ani. Biserica are pridvor de lemn și naos sculptat în stâncă, purtând hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”. 

    Complex_rupestru_Alunis.jpg
    Biserica din lemn Aluniș / sursă foto : www.turismcolti.ro

    12. Monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazu” din comuna Măgura

    Legendele legate de popasul lui Mihai Viteazul pe valea Buzăului în drumul spre Ardeal au dus la înălțarea unui monument numit Fântâna lui Mihai Viteazu, creat de sculptorul Gheorghe Coman, cunoscut ca inițiator al taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

    Fântâna_Mihai_Viteazu_Magura.jpg
    Fântâna Mihai Viteazu / sursă foto : Centrul de Informare Turistică Măgura  

    Fântâna realizată în anul 1975 poate fi văzută în apropierea satului Ciuta, comuna Măgura.

    13. Casa Memorială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov

    Comuna Pârscov este locul natal al cunoscutului scriitor Vasile Voiculescu, iar aici poate fi vizitată Casa Memorială, refăcută în anii 1980. Încăperile, organizate tematic, redau aspecte ale vieții și activității profesionale ale scriitorului.

    Exponatele conțin ediții de volume și traduceri obiecte de uz personal, reviste și cărți, poze de familie. Curtea clădirii ce este declarată monument istoric găzduiește bustul scriitorului Vasile Voiculescu, operă de artă creată de Oscar Han.

    Casa_Vasile_Voiculescu.jpg
    Casa Memorială Vasile Voiculescu / sursă foto: www.centruturisticmagurabuzaului.ro

     14. Muzeul în aer liber Măgura  (comuna Tisău)

    Natura minunată a județului Buzău a oferit prilejul artiștilor plastici să lucreze în aer liber pe o suprafață generoasă de 21 de hectare. Sculptorii au creat cel mai mare ansamblu național de sculptură în aer liber, într-o pășune înconjurată de păduri, în apropierea dealului Ciolanu.

    In perioada 1970-1985, tabăra de la Măgura a găzduit peste 150 de artiști, care au realizat un total de 256 de lucrări în piatră adusă din zona carierelor Ciuta-Măgura, de unde provine și numele muzeului în aer liber, care se află de fapt în comuna Tisău. 

    Muzeu_sculptura_in_aer_liber_Magura.jpg
    Muzeul în aer liber Măgura- Buzău / sursă foto www.centruturisticmagurabuzaului.ro

    15. Colecția  de carte veche și icoane de la Mănăstirea Ciolanu

    Manastirea_Ciolanu_Buzau.jpg
    Mănăstirea Ciolanu / sursă foto: Consiliul Județean Buzău

    Iubitorii de artă bisericească și colecții de carte veche și icoane se vor bucura să viziteze mănăstirea de călugări de la Ciolanu, unde există o varietate mare de exponate, inclusiv picturi create de Gheorghe Tattarescu și obiecte de uz casnic din vremi străvechi. Mănăstirea Ciolanu este poziționată într-un spațiu minunat natural din localitatea Tisău, județul Buzău.

    16. Tabăra de Sculptură în piatră de la Năeni

    O altă tabără de sculptură în piatră unică datorită originalității creatorilor exponatelor este tabăra de la Năeni, unde lucrările expuse sunt realizate de elevi ai liceului de artă și alți copii. Fiecare creație este realizată din calcar extras de la o carieră din apropiere. Istoria este prezentă prin vestigiile mormintelor tracice și Biserica cu catapeteasmă din piatră, unică în Europa. 

    tabăra_sculptura_Naeni.jpg
    Tabăra de sculptură Năeni / sursă foto Consiliul Județean Buzău

    Concluzii

    Ruta cultural- turistică ce te poartă de-a lungul obiectivelor importante ale județului Buzău face parte din arealul geografic Ținutul Buzăului.

    Programul Geo - parcul Ținutul Buzăului a început în anul 2007, fiind inițiat de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău. Acest program are ca scop conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al zonei, susținerea dezvoltării economice a localităților și atragerea  turiștilor pe minunatele plaiuri buzoiene.

    Merită să îți rezervi câteva zile pentru a parcurge pe îndelete această rută originală și foarte interesantă. Nu doar obiectivele arhitecturale și turistice îți vor atrage atenția ci și festivalurile de folclor, târgurile și zilele comunelor, care oferă prilejuri de relaxare și multă distracție.

    Județul Buzău se remarcă prin ospitalitatea oamenilor, farmecul deosebit al naturii și vestigiile arheologice de mare valoare, prezente la tot pasul în comunele județului. Te invităm așadar să parcurgi această rută minunată prin județul situat în Curbura Carpaților. Mulțumim din suflet Consiliului Județean Buzău pentru amabilitatea cu care ne-au pus la dispoziție fotografii și informații legate de toate obiectivele arhitecturale și turistice ale rutei.

    1557
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.