Pentru zona

    Arhitectul - cum să-l găsești și să-l alegi pe cel mai bun?

    Articolul a fost citit chiar de 6236+ utilizatori
    Aveți în plan renovarea unui imobil, construirea unei case sau schimbarea designului interior al locuinței? Pentru realizarea dorințelor dvs. aveți nevoie de un specialist, care să vă pregătească planul conceptual și proiectul și să vă conducă prin toate procedurile administrative. În conformitate cu legea, documentația pentru obținerea autorizației de construire trebuie să fie realizată de un arhitect cu diplomă de studii superioare și licență de la Asociația Arhitecților. Dar arhitectul nu este necesar numai pentru îndeplinirea condițiilor legale și formale. Un arhitect bun vă va îndruma și consilia pentru ca soluția finală să fie optimă și să beneficiați de o locuință confortabilă, care respectă mediul înconjurător, și care va face ca procedurile administrative să fie cât mai scurte și să decurgă fără complicații.
    Articol de specialitate 6236
    arhitect
    Avem 1323 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură:

    1. Unde puteți găsi un arhitect?

    Luați-vă timp pentru găsirea unui arhitect bun.

    De obicei, oamenii caută arhitecți prin intermediul prietenilor și al cunoștințelor sau pe internet.

    De ce să nu publicați pe portalul Daibau o cerere în care să enumerați toate cerințele dvs. referitoare la arhitect? Astfel, veți fi contactați dvs. de arhitecți și nu va trebui să îi căutați.

    Atunci când colectați oferte, verificați dacă arhitecții cu care intrați în contact au licențe valabile și ce referințe au (ce proiecte au realizat deja și cum i-au apreciat clienții lor) pentru a vă face o părere generală despre ei.

    Vă recomandăm, să nu alegeți un arhitect dintr-o zonă îndepărtată, pentru ca acesta să poată veni pe șantier și în timpul construirii obiectului – asta bineînțeles dacă veți stabili și acest lucru cu el, deși nu este obligatoriu.

    Un bun arhitect știe să vă transforme visurile în realitate
    Un bun arhitect știe să vă transforme visurile în realitate

    2. Cum se alege un arhitect de calitate?

    După ce ați selectat cel puțin trei arhitecți în funcție de referințe, locație și eventual prețul oferit de aceștia, întâlniți-vă neapărat personal cu ei.

    Trebuie să știți, că succesul proiectului și satisfacția dvs. vor depinde în mare măsură de comunicarea dintre dvs. și arhitect.

    Dacă proiectantul v-a acordat timp și v-a ascultat dorințele, v-a arătat referințele sale și v-a dat și sfaturi sau v-a făcut propuneri, pe scurt, dacă v-a făcut o impresie bună, atunci vă aflați pe drumul cel bun și veți fi la sfârșit satisfăcuți cu alegerea făcută.

    Este recomandabil, ca înainte de a vă întâlni cu arhitecții, să obțineți informațiile locative necesare privind parcela de la autoritatea competentă. Astfel, va fi imediat foarte clar, care sunt posibilitățile și limitările legate de realizarea proiectului. În baza acestor informații și arhitectul vă va putea face mai ușor o ofertă relevantă și vă va putea atenționa cu privire la anumite limitări existente.

    Menționați, care sunt dorințele și hobby-urile dvs., ce planuri aveți ca familie și faceți o listă a camerelor casei dorite.  

    Atunci când alegeți arhitectul, nu considerați prețul ca și factor principal, deși acesta este cu siguranță important.

    Încheiați cu arhitectul ales un contract, în care să se stipuleze clar: ce fel de documentație va pregăti acesta pentru dvs., suma pe care o va încasa pentru proiect și termenul de execuție a acestuia.

    După aceasta, veți începe să schițați împreună proiectul conceptual (PC), care va fi realizat în conformitate cu locația parcelei, dorințele dvs. și propunerile făcute de către arhitect.

    În faza proiectului conceptual, vă veți întâlni cel puțin de câteva ori cu arhitectul și veți discuta dorințele dvs. și eventualele modificări ale acestora, până ce veți fi complet satisfăcuți de rezultat.

    Trebuie să țineți cont de faptul, că mai apoi, când veți trece la faza planurilor detaliate destinate obținerii autorizației de construire (POAC), vă va fi mult mai greu să mai faceți modificări, iar dacă le veți face, acestea vă vor cauza pierdere de timp și costuri suplimentare.

    Vă vom informa mai detaliat de ce aveți nevoie pentru a obține autorizația de construire într-un alt articol.

    Dacă veți alege un arhitect bun, atunci planificarea casei vă va inspira foarte mult și veți și învăța foarte multe lucruri!

    Sfaturi de specialitate de la FOI STUDIO SRL

     La ce ar trebui să acordăm cea mai mare atenție atunci când alegem un
    arhitect?

    Alegerea unui arhitect are multe aspecte în comun cu alegerea unui partener de cuplu. Trebuie să existe compatibilitatea între beneficiar și arhitect. Acest proces poate începe prin verificarea portofoliului de lucrări, din care reiese experiența și stilul caracteristic al acestuia. Dacă acest prim pas este satisfacut, un alt aspect este modul în care arhitectul își tratează clienții și proiectele. Ținând cont de comparația de mai sus a partenerului de cuplu, această relație se poate întinde pe un termen de minim 1 an. De aceea trebuie clarificat încă de la început, dacă există o compatibilitate și dacă arhitectul corespunde cu așteptările noastre. Aceste așteptări trebuie stabilite de la început pe baza temei de proiectare și a ofertei financiare. De cele mai multe ori, costul este unul din principalele probleme. Acesta este foarte subiectiv și fiecare arhitect are propriul sistem de estimare, dar dacă criteriile de mai sus sunt satisfăcute, costul se va amortiza în timpul execuție sau după finalizarea acesteia.

    Din experiența dvs., cât durează procesul de la primul interviu până la începutul construcției și care este procesul?

    Acest proces este variabil și influențat de aspecte neprevăzute la o primă discuție, încât este greu de estimat cu exactitate. Poate varia în funcție de complexitatea proiectului, de condițiile de avizare a acestuia și a părților implicate, cât și de disponibilitatea financiară. In condiții ideale, poate dura de la 6 luni – 1 an și se poate prelungi în funcție de valabilitatea avizelor obținute sau a studiilor de specialitate.

    arh.Ionel Pascu, FOI STUDIO SRL

    3. Cât costă documentația proiectului?

    Prețurile proiectelor individuale pentru casele de locuit variază între 0,5-1% din valoarea întregii investiții.

    De obicei, prețul pentru un proiect complet (PC – proiectul conceptual, POAC – proiectul pentru obținerea autorizației de construire și PE – proiectul de execuție) pornește de la 4.000 lei și poate atinge chiar și până la 20.000 lei.

    Dacă veți primi o ofertă mai mică, vă recomandăm să fiți precauți, pentru că aceasta poate însemna că nu este de calitate.

    Proiectele de case standard sunt mai ieftine, însă dacă veți dori să le modificați, prețul acestora poate crește chiar și până aproape de valoare unui proiect unicat.

    Nu vă recomandăm să alegeți planuri standard, pentru că nu veți avea libertate de decizie și veți face compromisuri pentru casa în care veți investi și în care poate că veți locui tot restul vieții.

    Documentația proiectului este voluminoasă și foarte solicitantă din punct de vedere tehnic
    Documentația proiectului este voluminoasă și foarte solicitantă din punct de vedere tehnic

    4. Ce înseamnă să fii un arhitect bun?

    “Deși avem foarte mulți arhitecți, cei de calitate sunt foarte puțini. Și chiar și aceștia din urmă nu sunt decât produsul evaluărilor noastre subiective bazate pe experiența personală.” (Aceasta este o afirmație făcută de cineva pe forum.)  

    Un arhitect bun:

    - vă arată referințe de calitate;
    - vă ascultă dorințele;
    - vă informează cu privire la limitările existente;
    - vă dă sfaturi;
    - pregătește pentru dvs. mai multe propuneri și soluții;
    - este în continuă comunicare cu dvs.;
    - pregătește un contract de colaborare și vă dă un preț fix.

    Dacă vă hotărâți să angajați un arhitect, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 6236
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Avem 1323 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1323 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură
    9.9
    0

    LUSART SRL


    8.9
    0

    FORUM ART SRL


    8.9
    0

    BASSANO BUILDINGS SRL


    8.9
    1

    ICOSAHEDRON ARCHITECTURE SRL