Cât costă serviciile unui arhitect? Dacă începeți o construcție nouă, prețul obișnuit al serviciilor de arhitectură pentru întregul proiect, pentru autorizația de construire și construcție (P.T. - proiect tehnic, D.T.A.C. - documentația tehnică pentru autorizația de construire și D.E. - detalii de execuție) variază între 4.000 și 20.000 lei. La luarea deciziei privind arhitectul potrivit, prețul nu ar trebui să fie factorul hotărâtor. Dacă primiți o ofertă mai ieftină, vă recomandăm să fiți precauți, deoarece arhitectul ar putea aloca mai puțin timp dorințelor și proiectului dumneavoastră. Poate părea mult, dar gândiți-vă că un plan bun înseamnă de asemenea că veți investi toți banii rămași în construirea unei case care răspunde dorințelor dumneavoastră Prețurile proiectelor individuale pentru o clădire rezidențială variază între 0,5-1% din valoarea investiției. Planurile tip sunt mai ieftine, însă eventuale modificări scumpesc rapid proiectul, limitându-vă în același timp spațiul de manevră. Veți fi obligați să faceți compromisuri majore la o casă în care veți investi mult și în care vă veți petrece probabil restul vieții. Prețul pentru planul de renovare a apartamentului sau pentru adaptarea mansardei depinde de mărimea proiectului și de detaliile planurilor. Prețul unui proiect tehnic variază între 25 lei/m2 și 45 lei/m2.
Cui să încredințați serviciile din arhitectură? Trimiteți o cerere către arhitecții din apropierea dumneavoastră, care sunt corespunzători și evaluați - gratuit și fără obligații! Completați doar formularul de mai jos.
Proiectul pentru dobândirea autorizației de construcție P.A.C. Proiectul unic de arhitectură P.A.C. include o descriere tehnică de bază a clădirii, un plan de amenajare exterioară la o scară de 1: 200 sau mai mare, un plan al tuturor suprafețelor și etajelor, planul acoperișului, 2 secțiuni și toate fațadele clădirii la o scară de 1: 100. Cuprinde toate planurile arhitecturale și schițele necesare pentru obținerea autorizației de construire.
cantitatea dvs.
unitate
Prețul orientativ
prețul dumneavoastră
Taxa pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări
Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală și adresă
Taxa pentru certificatul de urbanism în mediu urban pentru o suprafață de 251-500 mp. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediu rural este egală cu 50% din taxa pentru mediu urban.
Taxa pentru certificatul de urbanism în mediu urban pentru o suprafață de 151-250 mp
Taxa pentru certificatul de urbanism în mediu urban, pentru o suprafață de până la 150 mp
Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire reprezintă un set de documente necesare pentru obținerea autorizației de construire. Aceste documente conțin proiectul de arhitectură, proiectul de rezistență și proiectul de instalații. Acestea sunt verificate de către autoritățile locale pentru a se asigura că planurile sunt conforme cu reglementările locale. Dacă DTAC este aprobată de către autorități, construcția poate începe. Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire este prima etapă în procesul de construcție al unei clădiri și trebuie realizată în conformitate cu normele și reglementările locale pentru a se obține autorizația de construire și a începe lucrările.
Proiectul Tehnic reprezintă un set de documente și planuri, alcătuite de către specialiști, cu scopul de a furniza soluțiile tehnice pentru realizarea unui obiectiv de investiții, pe baza căruia se pot executa lucrările de construcții autorizate. PTh-ul conține detalii privind structura, instalațiile, finisajele și orice alte elemente care trebuie luate în considerare în timpul construcției.
Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie și televiziune prin cablu.
Hotărârea de a angaja un arhitect pentru lucrarea dvs. de construcție vă va mări investiția inițială, dar vă va scuti de multe griji și, mai ales, de multe cheltuieli. Realizarea obiectivului dvs. - fie că este vorba de renovarea sau de construirea unui apartament, a unei case sau a unui spațiu lucrativ - va fi mult mai dificilă fără implicarea unui arhitect. Din experiența pe care o avem, vă putem asigura că fără un arhitect rezultatul final este, de obicei, altul decât cel dorit inițial.
Sarcinile arhitectului sunt următoarele: de a vă da idei inovative, de a vă atenționa cu privire la impedimentele existente legate de realizarea proiectului dvs. de construcție și de a vă executa corect și în concordanță cu dorințele dumneavoastră proiectul arhitectural.
De asemenea, arhitectul este specialistul, care are de-a face zilnic cu proiecte de construire sau reabilitare de clădiri și, de aceea, acesta are multă experiență și deține cunoștințele necesare pentru a aborda cu succes orice situație legată de acest domeniu.
Cu ajutorul cunoștințelor de specialitate și a experienței sale profesionale, arhitectul transpune mai întâi ideile conceptuale pe hârtie și apoi transformă planurile în realitate, prin finalizarea execuției. El prevede de la început cât mai multe detalii legate de proiect și, ulterior, coordonează realizarea acestora. Amplasează corect clădirea în spațiu, configurează logic camerele interioare, alege materialele cele mai adecvate și prelucrările finale, execută elementele echipamentului interior, armonizează culorile și restul detaliilor, pentru ca clădirea construită să fie în întregime așa cum a fost concepută inițial.
Aveți nevoie de arhitect pentru lucrarea dvs. de construcție, pentru ca acesta să vă realizeze documentația de proiect, dar și pentru că să vă conducă cu profesionalism lucrările, planificându-le în ordinea corectă.
Arhitectul realizează planurile camerelor interioare și ale spațiilor exterioare ale construcției. Acesta abordează proiectele cu profesionalism, ținând cont de situația și necesitățile clientului. El realizează proiectele în baza ideii conceptuale, dar știe, că numai o idee bună nu este suficientă pentru asigurarea succesului: pentru a obține un rezultat de calitate, toate fazele proiectului trebuie să fie realizate cu profesionalism.
Arhitectul transformă dorințele clienților în realitate, folosindu-și cunoștințele de specialitate și experiența profesională agonisită.
Este greșită concepția, că arhitectul servește doar pentru realizarea schemei conceptuale și a planurilor arhitecturale. De fapt, multe persoane cred, că arhitecții își dedică marea majoritate a timpului conceperii și proiectării construcțiilor. În realitate, acesta își ia de trei ori mai mult timp pentru întâlnirile cu clienții, negocierile cu primăriile, inginerii, furnizorii, executanții ș.a.m.d.. Organizând lucrările și procedurile care trebuie a fi îndeplinite, el ajută clientul să nu piardă timp prețios și nici să nu își facă griji cu privire la buna realizare a proiectului, ceea ce este foarte important pentru orice client.
În calitate de șef de proiect, arhitectul conduce și organizează cu grijă toate lucrările, începând cu ideea conceptuală și terminând cu ultimele lucrări de finalizare a execuției. În cadrul acestei munci, el planifică cheltuielile pentru materiale și manoperă, cât și termenele de livrare și execuție.
Ca și arhitect, el realizează mai întâi ideea conceptuală, iar apoi schițele și planurile arhitecturale. În faza de proiectare, colaborează cu restul specialiștilor și cu proiectanții colaboratori, iar în faza de execuție colaborează cu sub-contractanții.
Vă recomandăm, să vă luați suficient timp pentru alegerea arhitectului. Cereți informații de la prietenii și cunoștințele, care și-au renovat deja apartamentele sau și-au construit casele cu ajutorul unor arhitecți. Puteți căuta arhitecți și pe internet. Aveți și varianța de a trimite o cerere pe portalul Daibau. Astfel, arhitecți cu experiență vă vor contacta pe dumneavoastră și nu invers. Pe portal puteți vizualiza profilurile arhitecților, care conțin și evaluările și opiniile clienților cu care au colaborat deja.
În faza strângerii de oferte, verificați întotdeauna dacă arhitecții cu care intrați în contact (dacă aveți nevoie de ei pentru realizarea unei construcții) sunt membrii ai Ordinului Arhitecților din România, cu drept de semnătură. Verificați în special munca lor de până în prezent și dacă stilul lor vă este pe plac. Aveți grijă, să nu alegeți un arhitect, care locuiește prea departe de locația dumneavoastră. Astfel, acesta va veni mai ușor pe șantier, dacă veți dori să facă acest lucru în timpul desfășurării lucrărilor.
După ce ați selectat trei sau mai mulți arhitecți, organizați întâlniri cu aceștia.
Pentru realizarea cu succes a proiectului, este foarte importantă comunicarea dintre dvs. ca și client și arhitect. Dacă arhitectul își ia suficient timp pentru dvs., vă prezintă cu profesionalism lucrările pe care le-a realizat deja și vă dă sfaturi importante și de calitate, pe scurt, dacă vă face o impresie bună, posibilitatea unei colaborări de succes cu acesta și a obținerii unui rezultat de calitate este foarte mare.
Este bine, ca înainte de a merge la arhitect să obțineți de la primărie și informațiile locative pentru casa pe care urmați să o construiți, din care să reiasă clar atât posibilitățile, cât și impedimentele execuției proiectului dumneavoastră. Astfel, arhitectul vă va putea pregăti o ofertă mai exactă și va discuta cu dvs. impedimentele existente.
De asemenea, este bine să pregătiți o listă a dorințelor dvs. legate de stilul de viață, proiectarea camerelor etc.
Bineînțeles, că alegerea arhitectului mai depinde și de prețul pe care acesta îl oferă pentru serviciile sale. Dar, nu alegeți arhitectul în primul rând funcție de prețul serviciilor sale.
După ce ați ales arhitectul, este important să încheiați un contract cu acesta, în care să se stipuleze clar: serviciile oferite (tipul documentației), prețul și termenul de execuție.
Arhitectul, care vă va realiza documentația de proiect, trebuie să aibă o diplomă de licență în arhitectură și să fie membru al Ordinului Arhitecților din România cu drept de semnătură.
Nu aveți nevoie de un arhitect cu licență doar în cazul în care comandați doar realizarea proiectului echipamentului interior sau lucrări de mică anvergură, pentru care nu este necesară o autorizație de construire de la primărie.
Primele întâlniri cu arhitectul - la biroul acestuia sau la locația dvs. - vor fi dedicate discuțiilor legate de dorințele, necesitățile și viziunea dumneavoastră privitoare la proiectul de construcție de realizat.
Arhitectul vă va întreba cu privire la obiceiurile dvs. zilnice, stilul dvs. de viață, ca și principiile și valorile în care credeți.
În cazul în care doriți să construiți o clădire pentru o firmă, arhitectul vă va întreba cu privire la principiile de afaceri ale firmei.
Deci, arhitectul se va ocupa la început de strângerea de informații amănunțite despre proiect, cu scopul de a vă înțelege bine obiectivele și dorințele.
Înainte de a începe să lucreze la proiect, arhitectul va trebui să obțină cât mai multe informații cu privire la locația viitorului obiect, la parcelă sau la clădirea deja existentă. Este vorba de studiul geodezic și de alte informații bazice, de fotografii ș.a.m.d.
Apoi, arhitectul va face o schiță a locației, care va servi ca și bază pentru planurile ulterioare.
Arhitectul va mai verifica și ce legi și reglementări locale trebuie să respecte proiectul arhitectural.
După obținerea acestor informații, urmează pregătirea schiței conceptuale a viitorului obiect în mai multe variante. Arhitectul se va îngriji ca schița conceptuală să îndeplinească dorințele clientului, dar să fie și utilă, fiabilă și în conformitate cu toate reglementările. Se poate spune, că schița conceptuală este o viziune a obiectului, care urmează a fi construit.
După ce veți alege una dintre variantele propuse de către arhitect, acesta va începe a dezvolta schița conceptuală prin realizarea proiectului schiței conceptuale (PSC). În baza acestui proiect se vor putea obține avizele și acordurile necesare pentru racordarea viitorului obiect la infrastructura de utilități, ca și certificatul de urbanism.
Proiectul pentru obținerea autorizației de construire se depune la primărie. Conținutul proiectului este reglementat legal. Pe lângă planuri, proiectul pentru obținerea autorizației de construire trebuie să conțină toate datele de bază ale locației și ale lucrărilor planificate, care se păstrează în registrul general.
Proiectul de execuție PE conține toate informațiile necesare pentru executarea lucrării de construcție și darea în folosință a obiectului. Acest proiect se elaborează în baza proiectului pentru obținerea autorizației de construire, fiind însă mai detaliat decât acesta. Planurile PE sunt realizate la o scară adecvată și cu mare exactitate, pentru a putea fi folosite pe șantier. Doar în baza acestor planuri se poate realiza și Registrul de evidență a lucrărilor, care servește și la obținerea de oferte comparative de la executanți.
La Daibau.ro vă ajutăm să vă evaluați investiția și să vă alegeți executantul pentru locuința dumneavoastră
Recompartimentare apartament
Avem nevoie de un proict de arhitectura pentru reprezentarea apartamentului. Dorim sa inchidem bucătăria si sa împărțim o cameră mare in doua mai mici.
1304.1 RON la 2173.5 RON
Proiect DTAC+ PT parter+M
Proiect complet casa parter+M, max 150 mp construiti, teren ingust. Vor fi 2 case identuce, deci 2 proiecte.
3042.9 RON la 5071.5 RON
Proiect pentru casă
Am nevoie de un proiect casă dupa un catalog cu suprafata de aprox 120 mp.
3912.3 RON la 6520.5 RON
O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.
Suntem disponibili pentru dumneavoastră în fiecare zi lucrătoare, de la 9:00 la 17:00. Cum vă putem ajuta?