Farmecul orașului și clădirile cu arhitectură deosebită merită descoperite de turiști, mai ales că au o gazdă primitoare care îi poate îndruma, în stil modern: Gherla City App. Aceasta este aplicația oficială a Primăriei Municipiului Gherla, fiind o sursă de încredere unde poți afla informații de interes local, foarte apreciate de vizitatori și localnici.
Să pornim așadar în periplul nostru prin Gherla și să vedem care sunt principalele obiective culturale, turistice și arhitecturale ale orașului.
În continuare:
- Biserica de lemn a Mănăstirii Greco-Catolice ,, Sfântul Anton de Padova"
- Biserica de lemn din Silivaș
- Biserica Solomon
- Casa cu Cariatide
- Casa Lászlóffy
- Castelul Bánffy Bonțida
- Catedrala Armeano-Catolică Sfânta Treime
- Mănăstirea Franciscană
- Mănăstirea Nicula
- Memorialul Gherla
- Muzeul de istorie – Casa Karácsonyi
- Sinagoga
- Parcul Mare din Gherla
Biserica de lemn a Mănăstirii Greco-Catolice ,, Sfântul Anton de Padova"
Biserica de lemn a Mănăstirii Greco-Catolice "Sfântul Anton de Padova", construită în stil maramureșan, este situată pe dealul estic al Gherlei, într-un cadru natural minunat, oferind o priveliște superbă asupra orașului Gherla. În curtea mănăstirii, în afară de vestigiile romane, se găsește și statuia Sfântului Ioan de Nepomuk, ocrotitorul Cehiei.
Biserica de lemn din Silivaș
Înălțată pe un deal al cartierului Silivaș la periferia Gherlei, biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril a funcționat ca lăcaș de cult pentru credincioșii greco-catolici dar și ortodocși, fiind un monument istoric acum dezafectat. Picturile murale din interior reprezintă o adevărată comoară, care va trebui restaurată pentru a fi redată vizitatorilor.
Biserica Solomon
Biserica Solomon este cel mai vechi lăcaș de cult armeano catolic din Transilvania și prima biserică de piatră din Gherla, atestată încă din anul 1729. Construcția a fost realizată sub egida lui Solomon, într-un stil simplu, caracteristic modelelor gotice târzii ale bisericilor. Solul de piatră sculptat este flancat de 2 statui ale unor personalități importante ale vremii: Sfântul Silvestru și Sfântul Grigore Luminătorul.
Casa cu Cariatide
Acest monument istoric arhitectural din Gherla este ornamentat cu statuete sub forma unor femei ce poartă coloanele sculptate ale casei, împodobind ferestrele. Aici funcționează azi o capelă greco-catolică.
Casa Lászlóffy
Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Gherla este casa Lászlóffy, care a găzduit în anul 1881 primul muzeu din oraș. Casa cu etaj are o fațadă construită în mod clasicist, împărțită în două registre printr-un brâu intermediar, flancată de pilaștri rusticați, aplatizați. Cadrul profilat al ferestrelor este cu urechi și bază. Peste cheia buiandrugului se suprapune un blazon așezat pe un motiv de plasă cu noduri protejat de o cornișă, dreaptă în partea centrală și cu două curburi la capete.
Chenarele casei Lászlóffy sunt printre cele mai frumoase din orașul Gherla iar clădirea este una dintre cele mai reprezentative pentru stilul baroc târziu în Transilvania. Muzeul de Istorie se va muta în Casa Lászlóffy (este în proces de reabilitare) din luna decembrie sau martie.
Castelul Bánffy Bonțida
Castelul Bánffy de la Bonțida este considerat cel mai mare castel din Transilvania. A fost construit între anii 1437 și 1543 și apare menționat într-un raport militar din anul 1680, care spune că existau fortificații în jurul conacului.
În secolul XVIII, Dionisie/Deneș Bánffy a încercat să reproducă frumusețea parcurilor de la Versailles și Schőnbrunn de la castel, drept pentru care a apelat la grădinarul Johann Christian Erras.Astăzi, minunatul castel este gazda celebrului festival transilvan Electric Castle.
Catedrala Armeano-Catolică Sfânta Treime
Construcția edificată între anii 1748-1800 este considerată ca fiind una din cele mai mari biserici armenești din Europa. Sfințită la 17 iulie 1804 , ea a fost înzestrată cu o frumoasă și valoroasă orgă, realizată de meșteri din Brașov, având numeroase obiecte de mare valoare materială și spirituală printre care: relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei " Coborârea de pe Cruce ", crucea din aur masiv ornată cu pietre prețioase ce a aparținut episcopului Verzerescu.
Mănăstirea Franciscană
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1748, iar lucrările de construcție au durat până în anul 1758, atunci când biserica a fost sfințită. Capela Sfintei Maria de Loreto, aflată în partea de sud est a altarului principal a fost sfințită în anul 1760. Biserica a suferit mai multe transformări și refaceri în anul 1825 și între 1855.
Mănăstirea Nicula
Mănăstirea Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc, începând cu anul 1552. Astăzi este un important centru de spiritualitate și cultură, fiind faimoasă datorită Icoanei făcătoare de minuni, pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. 14 august este ziua celui mai important pelerinaj din Ardealul de Nord.
Memorialul Gherla
Inițiativa construirii Memorialului Gherla a luat ființă datorită cimitirului din Gherla, fiind un loc de seamă pe harta gulagului românesc , unde s-a suferit cel mai mult și mai intens.
Pe Dealul Cărămidăriei din Gherla ( cimitir anonim cu gropi comune, în care au fost aruncați deținuții politici morți în penitenciarul din oraș) s-a ridicat ansamblul memorial dedicat celor ce au suferit sub comunism pentru credință, libertate, dragoste de țară.
Muzeul de istorie – Casa Karácsonyi
Casa Karácsonyi este una dintre cele mai valoroase exemple de locuință barocă din Gherla. Construită în secolul al XVIII-lea, casa se încadrează, din punct de vedere arhitectural, în tipul compact cu hol central și câte trei camere de fiecare parte. Clădirea are și etaj, fiind una dintre cele două de acest tip.
De-a lungul timpului, casa a găzduit Seminarul Teologic din Gherla (până în 1930), Școala Normală de Învățători (1930-1944), Școala Profesională, iar din noiembrie 1985 Muzeul de Istorie Gherla. Patrimoniul muzeal s-a îmbogățit în timp cu noi achiziții, donații, precum și prin obiecte descoperite ca urmare a cercetărilor arheologice.
Sinagoga
Comunitatea evreiască s-a format în anii 1860. În anul 1903 a fost construită o Sinagogă mare, cu o arhitectură elaborată pentru a răspunde cerințelor unei populații evreiești în creștere.
Sinagoga se află pe strada Crișan nr. 46, iar în curtea sinagogii este și Monumentul Memorial al Holocaustului dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportați din Gherla.
Parcul Mare din Gherla
Supranumit şi " Micul Schönbrun " parcul din Gherla, conceput în stil englezesc, a fost inaugurat în anul 1864 şi se întinde pe o suprafață de aproape 40 ha. Aleile principale sunt orientate în direcţiile punctelor cardinale şi intercardinale, ca o adevărată " roză a vânturilor". Parcul cuprinde variate specii de arbori autohtoni dar şi exotici, printre ele se află şi doi arbori Ginko-Biloba.
Mulțumim CNIPT Gherla pentru amabilitatea cu care ne-a ajutat în realizarea acestui articol.