Pentru zona

    Județul Botoșani – tărâm încărcat de istorie, cu repere arhitecturale emblematice

    Articolul a fost citit chiar de 1298+ utilizatori
    Județul Botoșani este o destinație foarte atractivă pentru cei care iubesc arhitectura și construcțiile celebre. Orașele Botoșani și Dorohoi merită vizitate pe îndelete. Fiecare stradă pe care te poartă pașii îți aduce în fața ochilor fragmente de istorie, pentru că aici casele memoriale amintesc de cele mai mari personalități născute în zona de nord a țării. Botoșaniul este strâns legat de nume celebre : Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa.

    Ne-a fost greu să facem o selecție a celor mai importante repere de arhitectură și obiective culturale din județul Botoșani, pentru că sunt realmente numeroase. Hai să descoperim împreună clădiri și monumente istorice, case memoriale și parcuri din județul Botoșani. 

    1. Muzeul de etnografie Botoșani

    Dacă ești pasionat de etnografie și vrei să descoperi civilizația rurală în splendoarea ei, vei putea admira diferite piese de mobilier, țesături, ceramică, portul popular, obiecte folosite în mod curent în zonele satelor din județul Botoșani.

    Acest bogat patrimoniu etnografic stă la dispoziția vizitatorilor nu doar prin expoziția permanentă ci și cu ajutorul expozițiilor itinerante, care își vor încânta cu siguranță iubitorii de frumos.

    Muzeul_de _Etnografie_din_Botoșani.JPG
    Muzeul de Etnografie Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    2. Muzeul de Istorie Botoșani 

    Apreciat nu doar de locuitorii orașului, ci și de specialiști și vizitatori, muzeul de istorie Botoșani conține un patrimoniu imens de exponate descoperite în zonă. Vestigii din paleolitic, celebrele piese din cultura Cucuteni, figurine piese de ceramică, toate demonstrează continuitatea unei civilizații străvechi pe meleagurile Botoșaniului.

    Muzeul_Județean_de_Istorie_Botoșani.JPG
    Muzeul de Istorie Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani

    Epoca fierului și mai apoi dezvoltarea în perioada de formare a poporului român sunt prezentate în sălile muzeului cu diferite obiecte definitorii pentru această epocă istorică. Vizitatorii pot admira diferite artefacte provenite din perioada feudală dar și din epoca modernă.

    Personalități ale culturii românești sunt prezentate în sălile muzeului, fiind expuse colecții de fotografii și documente ce redau fidel perioada istorică în care au trăit. Muzeul de Istorie găzduiește expoziții permanente, recitaluri, proiecte educaționale, fiind un obiectiv obligatoriu de vizitat în Botoșani.

    3. Casa memorială Nicolae Iorga

    Această casă memorială este singura clădire care s-a păstrat încă din secolul XIX, fiind locuința în care marele istoric a petrecut o perioadă destul de lungă de timp. Astăzi, poți regăsi aici un număr important de piese de patrimoniu, fotografii originale, cărți scrise de Nicolae Iorga ediții princeps, ziare și reviste care relatează despre imensa personalitate a culturii românești.

    Casa_Memorială_Nicolae_Iorga.JPG
    Casa Memorială Nicolae Iorga / sursă foto: CNIPT Botoșani

    Încăperile casei redau fidel atmosfera epocii, perioada în care tânărul Nicolae Iorga a învățat și s-a format ca viitor savant și istoric. 

    4. Memorialul Ipotești

    Centrul național de studii Mihai Eminescu – Memorialul Ipotești a luat ființă în anul 1992, înglobând obiectivele muzeale legate de personalitatea marelui poet național într-un unic proiect cultural focalizat pe studierea și punerea în valoare a operei celui care a fost Mihai Eminescu – poetul nostru național. Vizitatorii pot regăsi aici mai multe obiective de interes cultural: casa memorială, bisericuța familiei Eminovici, casa țărănească de epocă, biblioteca națională de poezie, muzeul tematic. 

    Memorial_Ipotești.jpg
    Memorialul Ipotești /  sursă foto: CNIPT Botoșani

    5. Muzeul de științele naturii - Dorohoi

    Acest muzeu conține 17 săli de expoziție și circa 276.000 de exponate, obținută din donații și achiziții pe parcursul timpului. Amplasat în clădirea construită ca sediu al prefecturii județului Dorohoi, Muzeul a fost înființat în anul 1953, ca rezultat al eforturilor colective ale unui grup de intelectuali pasionat de științele naturii. Muzeul conține colecția entomologică prof. Ioan Nemeș, colecția de păsări exotice prof Rang Cătălin și multe alte exponate deosebite.

    6. Muzeul memorial George Enescu din Dorohoi

    Casa în stil moldovenesc în care a locuit familia muzicianului a fost amenajată ca muzeu, conținând astăzi diferite obiecte de valoare ce au aparținut marelui George Enescu: pianul favorit, mai multe viori, bagheta de dirijor, costume dar și diferite obiecte originale de mobilier, fotografii, manuscrise, care reflectă fidel spațiul în care marele compozitor exersa, compunea și cânta.

    Muzeul_Memorial_George_Enescu.jpg
    Muzeul George Enescu - Dorohoi / sursă foto: CNIPT Botoșani

    Muzeul „George Enescu” din Dorohoi, amenajat în casa cumpărată în anul 1910 de Costache Enescu, tatăl compozitorului, inaugurat în anul 1957 şi reorganizat recent, expune obiecte şi documente de mare valoare legate de viaţa şi activitatea marelui muzician. Fotografii originale din anii copilăriei petrecute la Liveni şi Cracalia, fotografii ale părinţilor – Costache şi Maria Enescu, scrisori originale, obiecte personale – pianul, mai multe viori şi bagheta, ochelarii, un costum de concert, programe de concert – sunt câteva dintre piesele de rezistenţă ale muzeului.

    De altfel strada pe care se află muzeul memorial îi poartă cu cinste numele : George Enescu.

    7. Casa memorială George Enescu din Liveni, județul Botoșani

    Casa memorială din Liveni situată la 15 km de Dorohoi este deseori vizitată de cei care sunt impresionați de personalitatea celui care a fost un copil genial: George Enescu. Obiectele folosite de acesta în copilărie, partituri muzicale, fotografii și documente, alcătuiesc un univers deosebit, în decorul micii case cu pridvor de lemn. Mobilier aparţinând părinţilor, scoarţe moldoveneşti, atinse de trecerea timpului, obiecte folosite în copilărie de  genialul muzician, fotografii de familie, redau primii ani din viața micului copil-minune al Moldovei : George Enescu. 

    Casa_memoriala_Enescu_Liveni.jpg
    Casa memorială G Enescu - Liveni / sursă foto:CNIPT Botoșani

    8. Muzeul Ștefan Luchian din Ștefănești

    Pictorul Ștefan Luchian este o personalitate deosebită din lumea picturii, ce s-a născut pe meleaguri botoșănene la Ștefănești. Muzeul Care îi poartă numele funcționează astăzi într-o clădire reabilitată sub egida Consiliului județean. Expoziția conține diferite lucrări de artă plastică și sculptură precum și bunuri care au aparținut pictorului, pentru a creiona o imagine cât mai fidelă a personalității acestuia.

    Muzeul_Stefan_Luchian_Stefanesti.jpg
    Muzeul Stefan Luchian / sursă foto: CNIPT Botoșani

    Lăcașuri de cult din Botoșani 

    Străvechi leagăn de spiritualitate ortodoxă, zona Botoșani este bogată în mănăstiri vechi și biserici de mare valoare arhitecturală, culturală și religioasă.

    1. Mănăstirea Popăuți

    Ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare în anul 1496, mănăstirea sfântul Nicolae Popăuți este o creație arhitecturală în stil tipic moldovenesc care încă păstrează elemente din fresca originală și elemente de pictură interioară, din secolul XVI. Clădirea a fost renovată de Constantin Racoviță, cel care a transformat-o în mănăstire de călugări.

    Mănăstirea_Popăuți.jpg
    Mănăstirea Popăuți / sursă foto: CNIPT Botoșani
    Mănăstirea_Popăuți_intrare.jpg
    Mănăstirea Popăuți - monument istoric / sursă foto: CNIPT Botoșani

    2. Biserica Sfântul Gheorghe

    Această biserică este a doua ca vechime după mănăstirea Popăuți din Botoșani, fiind edificată în anul 1551 de către soția lui Petru Rareș : Elena Doamna. Modelul arhitectural al clădirii este asemănător cu cel al mănăstirii Popăuți, având totuși dimensiuni reduse.

    Biserica_Sf.Gheorghe.jpg
    Biserica Sf Gheorghe / sursă foto: CNIPT Botoșani

    3. Biserica Uspenia

    Această biserică, ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului este cea de a treia din oraș ca vechime și este cunoscută și sub numele de Biserica albă. Tipică pentru arhitectura moldovenească a epocii, biserica Uspenia adăpostește diferite exponate de valoare: icoane, cărți vechi, etc. Biserica este lăcașul de cult unde a fost creștinat marele poet Mihai Eminescu.

    Biserica_Uspenia.JPG
    Biserica Uspenia /sursă foto: CNIPT Botoșani

    4. Biserica Sfânta Maria Armeană

    Reclădită pe temeliile celei mai vechi biserici armene din Europa, biserica Sfânta Maria a fost construită în jurul anului 1350. Biserica Sf. Maria a fost construită pe fundația celei mai vechi biserici armenești din Europa. Aici s-a descoperit cea mai veche carte din Botoșani, scrisă pe pergament la Cafa. originalul se află la Erevan. Lăcașul de cult conține  importante obiecte religioase din secolul al XVIII-lea : icoane valoroase, veșminte bisericești, obiecte unicat.

    Biserica_Sf. Maria_Armeană.JPG
    Biserica Sf Maria Armeană / sursă foto: CNIPT Botoșani

    5. Biserica Lipovenească

    Biserica lipovenească este o biserică ortodoxă de rit vechi, care are anumite particularități: crucea cu 8 extremități și altarul în formă circulară, orientat către răsărit. 

    Biserica_Lipovenească_Botoșani.JPG
    Frumoasa Biserică Lipovenească / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    6. Mănăstirea Vorona

    Mănăstirea Vorona este o mănăstire ortodoxă de maici, situată pe teritoriul comunei Vorona, din județul Botoșani. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri aflată la o distanță de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii "Nașterea Maicii Domnului" - Vorona a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015. Complexul Mănăstiresc conține Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Biserica "Nașterea Maicii Domnului", Biserica "Sf. Ierarh Nicolae", precum și chilii și clădiri cu scop administrativ.

    Mănăstirea_Vorona.jpg
    Mănăstirea Vorona / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    7. Mănăstirea Coșula

    Mănăstirea Coşula este un exemplu clasic al arhitecturii medievale moldoveneşti şi un loc încărcat de spiritualitate ortodoxă. 

    Mănăstirea a fost un important centru cultural, unde specialișii au descoperit prima traducere din Herodot în limba română (în sec. XVIII). În pictura acestei mănăstiri se distinge nuanța celebră de galben, numită Galben de Coșula. Sunt celebre culorile „albastru de Voroneţ” şi „verde de Suceviţa”, iar frumusețea Mănăstirii Coșula a devenit renumită tocmai datorită picturilor în „galben de Coşula”. 

    Lăcașul de cult este realizat din piatra iar pentru conturul ferestrelor si ocnițelor s-a folosit cărămidă. Atât la interior cât și la exterior, biserica a fost acoperită cu picturi valoroase din care încă se mai păstrează vestigii. Pictura originală din interiorul bisericii, realizată în anul 1538, a fost acoperită parțial cu pictură în ulei, aplicată în secolul al XIX-lea.

    Manastirea_Cosula.JPG
    Mănăstirea Coșula / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    În anul 2014 au început lucrările de restaurare la întregul ansamblu monahal : biserica, stăreția, casa egumenească, clopotnița, beciurile și zidul împrejmuitor. Această amplă lucrare de restaurare a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Județean Botoșani.

    Merită menționat faptul că întreaga zonă, comunele și satele din preajma Botoșaniului, oferă călătorilor posibilitatea de a vizita diferite biserici din lemn edificate acum sute de ani, cu arhitectură și farmec aparte. Fiecare din aceste monumente arhitecturale a fost păstrat și renovat de-a lungul timpului pentru a oferi vizitatorilor o imagine fidelă acestor lăcașuri de cult ortodoxe, tipice pentru arhitectura moldovenească, realizate din materiale naturale, din această zonă geografică. 

    Centrul Istoric al Botoșaniului

    Cei ce vizitează Botoșaniul, se pot bucura de plimbare printr-un Centru Istoric deosebit de frumos, cum rar întâlnești în țară.

    Centrul_Istoric_Botoșani.JPG
    Centrul Istoric al Botoșaniului / sursă foto: CNIPT Botoșani  
    Centrul_Istoric_Botoșani_statuie.JPG
    Ansamblu statuar din Centrul Istoric / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    Renovarea și refacerea centrului istoric din urma marelui incendiu ce aproape l-a distrus în 1887, a însemnat practic renașterea inimii orașului, care conține edificii arhitecturale variate, într-un context istoric în care mai multe comunități etnice conviețuiau armonios: evrei, greci, armeni, români. Aceste clădiri au fost construite peste o rețea de catacombe de vechime nedeterminată, care au atras atenția iubitorilor de mistere.

    Să descoperim împreună câteva din casele celebre ale orașului Botoșani.

    1. Casa Ankele

    Construită în 1836, această clădire are un concept arhitectural de influență romantică, cu 2 îngeri pe fațadă care poartă blazonul familiei lui Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani. Magazinul universal al familiei Ankele vindea botoșănenilor mărfuri de fabricație germană, dintre cele mai variate.

    Casa_Ankele .JPG
    Casa Ankele / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    2. Casa Missir

    Realizată în 1890, casa Păstrează și astăzi mai multe elemente arhitectonice originale inclusiv gardul bogat ornamentat. Familia care a construit casa într-un stil eclectic a dat de-a lungul vremii mai mulți oameni politici ce au activat în zona Botoșaniului.

    Casa Missir.jpg
    Casa Missir / sursă foto: CNIPT Botoșani

    3. Casa Ferhat

    Această casă este actualul sediu al Registrului Comerțului din Botoșani, fiind un reper arhitectural cunoscut, o clădire de patrimoniu reprezentativă pentru oraș. Familia armenilor Ferhat a fost una dintre cele mai bogate din Botoșani. 

    Casa_Ferhat.JPG
    Casa Ferhat /sursă foto: CNIPT Botoșani

    4. Casa Severin

    Construită la jumătatea secolului XIX, casa adăpostește azi sediul teatrului Vasilache – teatrul de copii și tineret din Botoșani. 

    Casa-Severin (Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache).JPG
    Teatrul Vasilache / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    5. Casele Goilav

    Complexul de case Goilav a fost construit în mai multe etape de către bogata și influenta familie armeană Goilav. Ansamblul a fost construit înainte de 1900, în stil eclectic, specific caselor armenești din zonă.

    Casele_Goilav.jpg
    Casele Goilav / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    6. Halele Saligny din Piața Centrală

    Halele au fost edificate acum mai bine de 100 de ani și sunt și astăzi perfect funcționale, fiind create de către arhitecți pricepuți după planurile lui Anghel Saligny în anul 1912. Cele 2 clădiri sunt ornamentate bogat, cu grinzi lucrate din oțel și bronz, ferestre înalte și luminatoare de inspirație germană, în stilul industrial al sfârșitului de secol XIX. Costurile de proiectare ale celor 2 hale au rămas de cunoscute fiind achitate de către marile familii evreiești și armenești din Botoșani.

    7. Uzina electrică proiectată de Anghel Saligny

    Marele inginer Anghel Saligny și-a legat numele de Botoșani nu doar datorită halelor proiectate pentru piața centrală ci și datorită uzinei electrice, construită în jurul anului 1906. Modernizarea Botoșaniului la începutul secolului XX a însemnat iluminat electric, canalizare și pavarea străzilor.

    Uzina_Electrică_Botosani.JPG
    Uzina electrică Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani

    8. Cimitirele evreiești din Botoșani

    Deși nu se știe exact de când datează cimitirul vechi israelit din Botoșani, se spune că are cel puțin 500 de ani de când adăpostește pietre funerare și morminte ale comunității evreiești, cândva prosperă și numeroasă în zonă. 

    Cimitir_Evreiesc_Botosani.JPG
    Cimitirul Evreiesc Botoșani   

    Cimitirul Mare Evreiesc este unul dintre cele mai importante din țară, rămânând deschis chiar și după emigrarea masivă a evreilor din Botoșani către Israel. Aici sunt îngropate personalități ale comunității evreiești, iar mormintele lor sunt vizitate periodic de urmași risipiți pe toate continentele. În Botoșani a existat una dintre cele mai numeroase comunități evreiești din România.

    9. Biblioteca Județeană Mihai Eminescu – Botoșani

    Superba casă Moscovici adăpostește astăzi sediul bibliotecii județene din Botoșani, unde există un fond impresionant de carte pus la dispoziția publicului cititor. Clădirea în sine este o bijuterie arhitecturală în stil eclectic, care a găzduit de a lungul vremii mai multe instituții ale municipalității orașului. Construcția este înscrisă în lista monumentelor istorice din anul 2010. 

    Biblioteca_Județeană_Mihai Eminescu.JPG
    Biblioteca Județeană Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani  

    10. Primăria Municipiului Botoșani

    Clădirea primăriei Botoșani a fost construită spre sfârșitul secolului XVIII, într-un stil eclectic de influență germană. Acest monument de arhitectură a fost edificat de către Enache Codrescu, ca mai apoi domnitorul Grigore Ghica să achiziționeze casa pentru a oferi administrației orașului Botoșani. În această clădire a lucrat inclusiv Mihai Eminescu, pentru o scurtă perioadă de timp ca și copist. Construcția a fost restaurată și renovată oferindu-i frumusețea de odinioară iar astăzi este unul dintre simbolurile arhitecturale ale municipiului Botoșani.

    Primăria_Botosani.jpg
    Clădirea Primăriei Botoșani /sursă foto: CNIPT Botoșani

    11. Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani

    Istoria teatrului românesc este strâns legată reprezentațiile teatrale desfășurate în sălile de teatru din Botoșani. Orașul este printre primele din țară care ofereau săli de spectacol teatral, prima sală fiind construită din 1860. Publicul din Botoșani a fost mereu iubitor al teatrului. Clădirea actuală a fost reconstruită în anii 1956-58, după distrugerile suferite în timpul celui de al 2-lea război mondial. Teatrul din Botoșani a găzduit de a lungul timpului spectacole teatrale de excepție, cu mari actori ai scenei românești. 

    12. Casa Văsescu

    Clădirea în stil eclectic găzduiește astăzi Direcția pentru Cultură și patrimoniul național din Botoșani, fiind una dintre cele mai frumoase case boierești din localitate construită undeva în jurul anilor 1880-1890. 

    Casa_Vasescu.JPG
    Casa Vasescu / sursă foto:CNIPT Botoșani

    13. Parcul Mihai Eminescu

    Amplasat în spațiul fostei grădini Vârnav, parcul a fost amenajat de autoritățile locale în 1869. Arborii seculari și lacul artificial oferă parcului un farmec aparte, fiind unul din locurile de plimbare preferate de botoșăneni. 

    Parcul_Mihai_Eminescu.JPG
    Parcul Mihai Eminescu Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani

    14. Judecătoria / Tribunalul Botoșani

    Alt monument arhitectural care atrage atenția vizitatorilor Botoșaniului este clădirea Tribunalului. Frumusețea clădirii în stil eclectic românesc este o dovadă a talentului marelui arhitect Petru Antonescu, cel ce a proiectat clădirea. 

    Tribunalul_Botosani.jpg
    Clădirea Tribunalului Botoșani / sursă foto: CNIPT Botoșani

    Încheiem aici parcursul nostru pe străzile orașului Botoșani, unde casele și clădirile vechi spun povești plină de farmec iar reperele arhitecturale fac parte din viața de zi cu zi a orașului.

    Vă invităm să vizitați pe îndelete muzeele, casele memoriale, grădinile și parcurile orașului. Veți fi plăcut impresionați și cu siguranță veți dori să reveniți. Mulțumim Centrului National de Informare și Promovare Turistica Botoșani pentru amabilitatea cu care ne-au ajutat în elaborarea acestui articol. 

    1298
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.