Pentru zona

    Arad, orașul de pe malul Mureșului, te invită să-i admiri clădirile cu arhitectură deosebită

    Articolul a fost citit chiar de 1469+ utilizatori
    Trecutul și prezentul sunt armonios împletite pe străzile orașului situat în extremitatea vestică a țării. Călătorii care descoperă farmecul Aradului sunt plăcut surprinși de diversitatea clădirilor vechi, construite în stiluri arhitecturale deosebite, se pot relaxa în parcurile cochete ale orașului sau pot savura tihna unei plimbări pe malul Mureșului.

    Să descoperim așadar câteva din clădirile cu arhitectură deosebită, din orașul situat deopotrivă în Crișana și Banat. 

    1. Palatul Administrativ

    Una dintre cele mai cunoscute clădiri ale Aradului este chiar Palatul Administrativ, mai precis sediul actual al Primăriei și Prefecturii Aradului.

    Palatul-administrativ-Arad.jpg
    Palatul Administrativ Arad / sursă foto: CNIPT Arad

    Înălțată în stil eclectic, construcția impresionează prin grandoare și eleganță, fiind realizată în anii 1872-1876. Planul inițial al palatului este creația arhitectului maghiar Odon Lechner din Budapesta. Datorită unor dificultăți apărute pe parcurs, planul a suferit anumite modificări realizate de arhitectul Pekar Ferenc.

    Candelabru-interior-palat-Arad.jpg
    Detalii interior Palatul Administrativ Arad /  sursă foto: CNIPT Arad

    Edificiul aflat pe lista monumentelor istorice ale Aradului este astăzi la fel de magnific, admirat de orice călător care ajunge în oraș. Turnul de 54 m înălțime și elementele ornamentale de inspirație flamandă oferă un aer renascentist și impozant palatului.

    Hol-central-palat-Arad.jpg
    Interior Palatul Administrativ Arad / sursă foto: CNIPT Arad

    Intrarea principală are o scară impresionantă acoperită cu marmură roșie. Celebrele vitralii monumentale sunt inspirate de elemente ale naturii, prezentând tema Anotimpurile și Lunile anului. Create de pictorul Sever Frențiu, președinte UAP Arad, aceste elemente decorative sunt realizate într-o armonie coloristică aparte, care generează o atmosferă deosebită. Vizitatorii pot admira orologiul de origine elvețiană, din secolul XIX, care intona imnul Europei la ore fixe. 

    Palatul-Administrativ-exterior.jpg
    Palatul Administrativ, vedere exterioară / sursă foto: CNIPT Arad

    Palatul Administrativ este un obiectiv pe care merită neapărat să-l bifezi atunci când vizitezi Aradul.

    2. Palatul Culturii

    O altă clădire cu arhitectură deosebită care îți va atrage atenția când vizitezi Aradul este Palatul Cultural, situat în piața Enescu, numărul 1.

    Construcția Palatului Cultural a fost o idee lansată de societatea culturală Kölcsey din Arad, care și-a dorit o clădire destinată muzeului local, bibliotecii, dar având și un spațiu pentru o sală de concerte și s-a dorit și înființarea unei galerii de artă. Arhitectul inițial al clădirii a fost ales arădeanul Ludovic Szántay, după ce a câștigat un concurs de proiecte organizat de autoritățile locale.

    Palatul-Cultural-Arad.jpg
    Palatul Cultural Arad /  sursă foto: CNIPT Arad

    Lucrările au început în anii 1910-1911, iar superba clădire a fost finalizată în anul 1913. Inaugurarea Palatului Cultural a fost marcată de un concert festiv organizat în sala de concerte, care mai apoi a găzduit evenimente culturale și spectacole de înaltă ținută artistică.

    Personalități muzicale românești și internaționale au avut onoarea de a susține concerte în superba sală a Palatului Cultural din Arad. În sala de concerte a Palatului Cultural au fost invitați să performeze personalități precum  Bela Bartok, Richard Strauss, tenorul Traian Grozăvescu și marele muzician și compozitor George Enescu ( cetăţean de onoare al oraşului Arad, în 1931).

    Palatul-Cultural-exterior.jpg
    Detalii exterior Palatul Cultural Arad / sursă foto: CNIPT Arad

    Iubitorii de frumos și arhitectură deosebită vor descoperi diferite stiluri în cadrul acestei construcții. Fațada este realizată în stil neoclasic ornamentată de un fronton poziționat pe coloane masive înălțate în stil corintic. Turnul masiv, decorat cu elemente specifice Renașterii italiene, oferă un aer majestuos clădirii. Scările monumentale conduc spre holul central placat cu marmură de Moneasa. Partea din spatele clădirii conține anumite elemente arhitecturale de inspirație gotică.

    Astăzi, clădirea Palatului Cultural găzduiește sediile Complexului Muzeal Arad, Sala de Căsătorii a Municipiului Arad și sala Filarmonicii de Stat Arad.

    3.Turnul de Apă

    Un monument cu totul deosebit apreciat de cei ce vizitează Aradul este Turnul de Apă, de pe strada Piotr Ilici Ceaikovski, numărul 11. Construcția are înălțimea de 38 m, iar inițial se afla în vecinătatea cazărmii pompierilor fiind la momentul construcției cea mai înaltă clădire din Arad.

    Construit în 1895, Turnul avea rolul de aprovizionare cu apă în cazul incendiilor, fiind o construcție solidă din cărămidă și piatră. Proiectul clădirii a fost conceput de către firma engleză Shone și Ault, cu ajutorul arhitectului Dunn, după modelul unui donjon tipic cetăților medievale. Deși clădirea a avut un rol funcțional cert, balustradele elegante din fier forjat și silueta elegantă a Turnului îl situează azi printre monumentele arhitecturale deosebite ale orașului.

    Turnul-Arad.jpg
    Turnul de Apă Arad / sursă foto: CNIPT Arad

    De altfel din 1990, Turnul se află în proprietate particulară, găzduind o expoziție permanentă despre apă, precum și diferite expoziții temporare ale artiștilor plastici.

    Spațiul expozițional realizat în interiorul Turnului este plasat pe 5 nivele:

    ·       Primul etaj conține expoziții temporare ale artiștilor plastici români

    ·       Al doilea etaj găzduiește lucrări realizate de pictori arădeni în anii 70-80

    ·       Cel de al treilea etaj este o expoziție inedită despre apa domestică, ce prezintă modul în care oamenii au folosit apa de-a lungul timpului

    ·       Al patrulea etaj este destinat pompierilor și tradițiilor lor în municipiul Arad

    ·       Ultimul etaj este efectiv rezervorul de acumularea apei cu capacitate de 300 mc

    Turnul-de-apa-Arad.jpg
    Detalii exterior Turnul de Apă din Arad / sursă foto: CNIPT Arad

    Aradul te așteaptă să-i descoperi frumusețile și să admiri farmecul clădirilor vechi, excelent conservate.

    Centrul Național de Informare și Promovare Turistică a Județului Arad te așteaptă la sediul din Bulevardul Revoluției nr. 81 sau pe www.visitarad.ro, să descoperi istoria orașului și să vizitezi cele mai interesante obiective turistice din orașul Arad și județul Arad.

    1469
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.