Pentru zona

    Dealurile Silvaniei ascund un oraș cu mare potențial turistic - Municipiul Zalău

    Articolul a fost citit chiar de 1236+ utilizatori
    Amplasat într-o depresiune deluroasă din nord-estul Crișanei, Zalău merită atenția celor care își doresc să descopere farmecul unui oraș tihnit și încântător. Dacă ajungeți în zona dealurilor Silvaniei, opriți-vă să admirați câteva din clădirile emblematice ale municipiului Sălaj : Zalău. Vă invităm într-o călătorie însoțită de imagini în lumea arhitecturală deosebită a acestui oraș.

    1. Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

    Acest edificiu impunător ocupă o poziție centrală în oraș, fiind unul dintre monumentele de marca patrimoniului istoric din Sălaj. Istoria bisericii începe cu construcția în anii 1930-1934 a unui lăcaș de cult greco-catolic, cu sprijinul personalităților George Pop de Băsești și Gheorghe Pop de Oarța. Adevărată bijuterie arhitecturală, biserica a fost integrată mai apoi în cadrul bisericii ortodoxe. 

    Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului
    Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    2. Clădirea Consiliului Județean

    Situată în piața 1 Decembrie 1918, clădirea Consiliului Județean Zalău impresionează prin aspectul de cazarmă militară, cu o arhitectură deosebită, cu acoperiș învelit în țiglă și olane. Inspirată de stilul construcțiilor Imperiului Austro-ungar, vechea cazarmă în formă de U are o superbă curte interioară, fiind amplasată pe un teren generos de peste 10.000 mp. Locuitorii Zalăului au ocazia de Sărbători să admire această frumoasă clădire, împodobită cu mii de luminițe. 

    Clădirea Consiliului Județean Zalău
    Clădirea Consiliului Județean Zalău / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    3. Biserica Romano-Catolică

    Biserica Romano-Catolică "Preasfânta Treime” a fost construită în anii 1878-1884, fiind proiectată de către arhitectul Jenei Istvan. Renovată de mai multe ori, construcția este amplasată central în oraș, fiind azi unul dintre obiectivele turistice de neratat din vestul țării. Turnul ce adăpostește 3 clopote se ridică semeț deasupra clădirilor învecinate, fiind perfect integrat în arhitectura zonală.

    Biserica Romano-Catolică Zalău
    Biserica Romano-Catolică Zalău / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    4. Casa memorială Ady Endre

    Un alt obiectiv turistic din Zalău este Casa Memorială Ady Endre. Considerat unul dintre cei mai influenți poeți de origine maghiară din secolul XX, Ady Endre a locuit în oraș în perioada când frecventa cursurile colegiului reformat din Zalău. Situată pe fosta stradă Crasnei, azi 22 decembrie 1989, casa memorială Ady Endre poartă o plăcuță comemorativă bilingvă ( română / maghiară) în onoarea marelui poet. 

    Casa Memorială Ady Endre Zalău
    Casa Memorială Ady Endre Zalău / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    5. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – fostul Casino al Meșteșugarilor

    Clădirea care găzduiește Muzeul Județean de Istorie Zalău are un trecut tumultuos, cu diferite etape de construcție și transformare.  Corpul de clădire central este cel mai vechi, fiind construit pe la sfârșitul secolului XIX . Ceva mai târziu a găzduit cazinoul Asociației Meșteșugarilor din Zalău.

    În prezent colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău cuprind sute de bunuri de patrimoniu, multe din ele prezentate în expozițiile permanente și temporare organizate cu prilejul diferitelor evenimente. Muzeul este organizat în două imobile separate : exponatele legate de istorie sunt expuse în Secția de Istorie „Vasile Lucăcel” (str. Unirii nr. 9), iar obiectele de artă sunt prezentate în Galeria de Artă „Ioan Sima” (str. Gheorghe Doja nr. 6).

    Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
    Secția de Istorie „Vasile Lucăcel” a Muzeului de Istorie și Artă / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    6. Muzeul de Artă Ioan Sima

    Clădirea a fost proiectată și construită în anul 1910, fiind proprietate a familiei Roth, până în anii 30. Ulterior, devine sediu al Băncii Naționale, iar din 1981 găzduiește Galeria de Artă Ioan Sima.

    Marele artist plastic a donat muzeului de artă o mare parte a lucrărilor sale, precum și diferite obiecte de patrimoniu, care azi sunt expuse în cadrul Muzeului ce îi poartă numele din anul 2009. Sălile muzeului sunt mereu pline de vizitatori, încântați de expozițiile periodice organizate aici.

    Muzeul de Artă Ioan Sima
    Muzeul de Artă Ioan Sima / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    7. Biserica Reformată din Zalău

    Istoria Bisericii reformate din Zalău datează din secolele XII-XIII. Clădirea a fost concepută ca biserică catolică, mai târziu devenind Biserică Reformată. Și acest monument arhitectural a fost afectat de-a lungul timpului de diferite transformări și renovări, pentru a ajunge azi la forma impunătoare care o putem admira pe un deal situat în centrul Zalăului. Cu peste 1500 de locuri, Biserica Reformată este una dintre cele mai mari din Europa Centrală, având trei nave și un o orgă construită în 1906 și plasată în partea vestică a clădirii. 

    Biserica Reformată Zalău
    Biserica Reformată din Zalău / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    8. Clădirea Transilvania

    Ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, emblematica Clădire Transilvania din Zalău este construită în stil eclectic. Fosta sală de bal este decorată cu o imensă pictură murală de circa 300mp.

    Clădirea Transilvania este un monument istoric important al orașului, fiind parte componentă a ansamblului Pieței Iuliu Maniu. Alături de clădirile Primăriei, ale Colegiului Național Silvania, ale Direcției Județene de Cultură Sălaj și împreună cu statuile Wesselenyi sau Fântâna cu Îngerași, clădirea Transilvania se integrează într-un concept arhitectural original al orașului situat pe dealurile Silvaniei. 

    Clădirea Transilvania Zalău
    Clădirea Transilvania din Zalău / sursă foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    9. Complexul Cultural Spiritual Sfânta Vineri

    Încheiem periplul nostru în Zalău cu un monument arhitectural deosebit. Cei care au vizitat Istanbulul vor fi impresionați să regăsească pe plaiurile sălăjene o replică în miniatură a celebrei Hagia Sophia. 

    Clădirea este construită pe un plan în formă de cruce grecească cu laturi egale. Asemenea marilor catedrale răsăritene, Biserica Sfânta Vineri are un spațiu interior generos, cu naos, pronaos și altar. Acest edificiu cultural și religios deosebit este creația arhitecților Doina și Mircea Nejur, fiind în construcție din anii 1990. 

    Cei peste 5.000 de credincioși pot asista la slujbă în interiorul imensului lăcaș de cult, dar complexul arhitectural modern are și alte atracții: un obelisc de 50 m înălțime dedicat eroilor, spații muzeale la subsol, care adăpostesc exponate de patrimoniu : cărți vechi, icoane pictate pe lemn sau sticlă și alte obiecte de valoare istorică și culturală.

    Complexul Cultural Spiritual Sfânta Vineri
    Complexul Cultural Spiritual Sfânta Vineri din Zalău / sursă foto : Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

    Arcul impresionant al monumentului eroilor are instalat un clopot uriaș de 3 tone. Pe clopot sunt inscripționate cuvinte în limba latină:  "Deum laudo, vivos homines voco, mortuos plango, fulgura frango", ceea ce s-ar traduce prin: "Pe Tine Te laud, Pe vii îi chem, Pe morți îi plâng, Fulgerele le frâng".

    Credem că v-am convins de frumusețea și originalitatea monumentelor arhitecturale din Zalău. Merită să vizitați măcar o dată aceste meleaguri pitorești și să admirați clădirile importante ale orașului situat pe dealurile Silvaniei. 

    1236
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.