În continuare:
1. Arhitectura contemporană
1.1. Arhitectura contemporană, cândva
Mai întâi este necesar să se clarifice ce înseamnă de fapt termenul de arhitectură modernă. Astăzi, din punct de vedere al expertizei, implică arhitectura care a început la sfârșitul secolului al XIX-lea și s-a încheiat undeva în anii 1970. Arhitectura modernă este uneori numită modernism, creată ca o reacție la desenele arhitecturale clasice, prea tradiționale, conservatoare, pe scurt, care au predominat în secolul al XIX-lea. Arhitectura modernă a început grație progresului tehnic și tehnologic și a invenției betonului armat (beton cu armătură de oțel), care a permis doar realizarea construcțiilor așa cum au imaginat arhitecții moderniști. Cei mai renumiți reprezentanți ai modernismului sunt Le Corbusier, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright.
1.2. Arhitectura contemporană, acum
Termenul de arhitectură modernă de astăzi nu mai înseamnă același lucru ca și cândva. Din punct de vedere profesional, o expresie mai corectă și mai adecvată decât cea modernă ar fi arhitectura contemporană, deoarece clădirile și construcția în sine sunt destul de diferite de cele moderniste și nu mai trăim în perioada modernismului, care s-a încheiat în jurul anului 1970. Cu toate acestea, termenul general de arhitectură modernă a fost adoptat pentru a se referi la clădirile care sunt realizate într-un mod modern, sunt în pas cu vremurile și tehnologiile sau chiar prezic tendințele viitoare datorită inovației, îndrăznirii și adaptării lor la modul de viață modern. Vom încerca să explicăm care sunt proprietățile clădirilor moderne, adică cum arată astăzi o casă cu adevărat modernă.
Sfaturi de specialitate de la ANARCHYTECTURE SRL Auzim destul de des că arhitectura contemporană exprimă o atmosferă De fapt, această întrebare mă determină să emit o părere despre curentul minimalist în arhitectură. Cât de des se combină arhitectura contemporană cu cea tradițională în Pentru a răspunde la această întrebare trebuie definit ce înseamnă arhitectura tradițională românească. Consider că la punctul 1. am exprimat deja ce înseamnă, în conceptia mea, arhitectura contemporană. Arh. Ana Stoianovici, ANARCHYTECTURE SRL |
2. Casă modernă
2.1. Repere externe
O casă modernă este în primul rând un obiect de linii drepte și curate. Materialele sunt atent selectate și considerate la fel de mult din punct de vedere al calității și eficienței, iar al esteticii poate chiar și mai mult. Sunt adesea folosite materiale precum betonul armat, iar fațadele sunt în mare parte vitrate. Aceasta înseamnă că zonele ferestrelor sunt foarte mari, cel mai adesea de la podea până la tavan. Casa modernă are linii și forme reduse, clare, care predomină atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii. Unii identifică noțiunea de modernitate cu forme cubice. Este adevărat că, odată cu arhitectura modernă, sistemul de acoperișuri plate iese în evidență. Dar un acoperiș plat nu este o caracteristică originală a caselor moderne. Așa-numitele acoperișuri pe unul sau două niveluri pot face parte, de asemenea, dintr-o clădire complet modernă sau chiar futuristă, dar acoperișul care va avea un avantaj depinde în primul rând de locația în care se află clădirea.
2.2. Casă modernă și decor
De regulă, o casă modernă nu are elemente decorative, deoarece se crede în general că arhitectura contemporană este cea care reușește să-și exprime cu sinceritate esența și estetica, în conformitate cu logica inerentă materialelor. O casă modernă nu are nevoie de decor, deoarece este definită și realizată cu detalii, materiale deosebit de sofisticate și, mai presus de toate, cu un plan de etaj care permite o ședere liberă și plăcută într-un spațiu în care privirea împrejurimilor nu este în niciun fel împiedicată.
2.3. Cum arată planul unei case moderne?
Planurile de etaj extrem de deschise și libere apar în planurile de design moderne. Spațiul de locuit circulă și este interconectat și chiar granițele dintre dormitor și baie rămân deseori neclare. O mare importanță în proiectarea clădirilor este lumina naturală oferită de o casă modernă, cu deschideri mari de ferestre. Instalațiile din astfel de clădiri sunt din ce în ce mai centrale, ceea ce permite controlul de la distanță al clădirii. Amenajarea atent planificată a camerelor este rezultatul cunoașterii profesionale a arhitectului și a nevoilor rezidenților. Spațiile din clădiri sunt aranjate pe rând, ceea ce face ca oamenii să se miște și să-și petreacă timpul mai ușor. O casă modernă are de obicei o zonă separată de living și de dormit. Zona de dormit este separată, oferă intimitate rezidenților și nu este destinată vizitatorilor. Zona de zi, spre deosebire de dormitoare, este centrul casei și este o combinație între o bucătărie cu o sufragerie și un living cu acces la un balcon, terasă sau grădină.
2.4. Exterior și interior
Limita dintre partea exterioară și cea interioară a clădirii este foarte mică. Aceasta o permite casa modernă cu deschideri mari pentru ferestre și uși care par să atragă mediul în interior. Mediul servește pentru a îmbunătăți aspectul și impresia generală a întregului concept. Compozițiile fațadei, liniilor de acoperiș, grinzilor orizontale sau grinzilor continuă la exterior. Imediat devine clar că o casă modernă se bazează pe împletirea dintre exterior și interior, care formează împreună un întreg.
3. Cât costă o casă modernă?
Nu este nevoie ca o casă modernă să coste mai mult decât una obișnuită. O puteți proiecta în moduri foarte diferite, prețul fiind influențat în cea mai mare parte de alegerea materialelor de construcție și scheletice, de alegerea materialului pentru fațadă și de dimensiunea deschiderilor și ușilor ferestrelor, deoarece tâmplăria de dimensiuni care nu este standard costă mai mult. Designul, estetica și atmosfera de locuit oferite de o casă modernă pot fi realizate prin construirea cu elemente din beton și cărămizi - modernitatea se reflectă mai mult în aspectul, organizarea și utilizarea spațiului, adică claritatea liniilor și formelor, decât în materialul de construcție, care nu este vizibil mai ales sub stratul de fațadă. Construcția unei case moderne poate costa în jur de 2.000 lei / m2.
Dacă vă decideți pentru o casă cu design modern, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.