Pentru zona

  Casă modernă, arhitectură contemporană

  Articolul a fost citit chiar de 4858+ utilizatori
  Arhitectura sau designul contemporan, așa cum se numește astăzi, a început ca răspuns la arhitectura prea ornamentată și imaginativă din secolele precedente. Casa modernă reprezintă prospețime și libertate, mișcare nelimitată și conexiune vizuală și fizică cu mediul. Limita strictă dintre spațiul deschis și cel închis este aproape inexistentă.
  Articol de specialitate 4858
  casă modernă
  Avem 1320 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură:

  1. Arhitectura contemporană

  1.1. Arhitectura contemporană, cândva

  Mai întâi este necesar să se clarifice ce înseamnă de fapt termenul de arhitectură modernă. Astăzi, din punct de vedere al expertizei, implică arhitectura care a început la sfârșitul secolului al XIX-lea și s-a încheiat undeva în anii 1970. Arhitectura modernă este uneori numită modernism, creată ca o reacție la desenele arhitecturale clasice, prea tradiționale, conservatoare, pe scurt, care au predominat în secolul al XIX-lea. Arhitectura modernă a început grație progresului tehnic și tehnologic și a invenției betonului armat (beton cu armătură de oțel), care a permis doar realizarea construcțiilor așa cum au imaginat arhitecții moderniști. Cei mai renumiți reprezentanți ai modernismului sunt Le Corbusier, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright.

  1.2. Arhitectura contemporană, acum

  Termenul de arhitectură modernă de astăzi nu mai înseamnă același lucru ca și cândva. Din punct de vedere profesional, o expresie mai corectă și mai adecvată decât cea modernă ar fi arhitectura contemporană, deoarece clădirile și construcția în sine sunt destul de diferite de cele moderniste și nu mai trăim în perioada modernismului, care s-a încheiat în jurul anului 1970. Cu toate acestea, termenul general de arhitectură modernă a fost adoptat pentru a se referi la clădirile care sunt realizate într-un mod modern, sunt în pas cu vremurile și tehnologiile sau chiar prezic tendințele viitoare datorită inovației, îndrăznirii și adaptării lor la modul de viață modern. Vom încerca să explicăm care sunt proprietățile clădirilor moderne, adică cum arată astăzi o casă cu adevărat modernă.

  Arhitectura modernă conectează toate părțile casei de camera de zi într-un ansamblu
  Arhitectura modernă conectează toate părțile casei de camera de zi într-un ansamblu

  Sfaturi de specialitate de la ANARCHYTECTURE SRL

  Auzim destul de des că arhitectura contemporană exprimă o atmosferă
  rece. Care este părerea dvs pe această temă?

  De fapt, această întrebare mă determină să emit o părere despre curentul minimalist în arhitectură.
  Senzația de "atmosferă rece" rezultă din modul în care arhitectura minimalistă alege să trateze spațiul interior și volumetria clădirilor - și anume total diferit față de tot ceea ce s-a întâmplat anterior.
  Arhitecții contemporani încearcă să folosească lumina ca și cum ar fi un material aproape palpabil. De asemenea se elimină - pe cât posibil -  compartimentările interioare, obținându-se astfel spații deschise inundate de lumină naturală, care câteodată pătrunde prin cele mai neașteptate locuri. De exemplu, în operele lui Tadao Ando, compoziția de lumini este menită să asigure senzația de comfort a celor care habitează spațiul și, în același timp, să facă trecerea de la o funcțiune la alta fără ajutorul pereților interiori.
  În cazul clădirilor de tip minimalist, spațiul este perceput de la interior spre exterior. Adică - în majoritatea cazurilor - exteriorul extrem de simplu nu trădează faptul că spațiul interior ar putea avea o compoziție spectaculoasă.
  Conceptul care stă la baza arhitecturii minimaliste este exprimat de către arhitectul Mies van der Rohe în trei cuvinte: "Less is more". Astfel este descris faptul că structura de tip trama este transformată substanțial pentru a permite crearea unor volumetrii organice (shell buildings) sau a iluziei că anumite elemente structurale sfidează legea gravitației. Totodată este esențială alegerea materialelor deoarece totala absență a elementelor decorative determină ca întreaga atenție să fie concentrată pe compoziția diferitelor texturi, care fie se îmbină armonios, fie sunt juxtapuse contrastant.

  Cât de des se combină arhitectura contemporană cu cea tradițională în
  România?

  Pentru a răspunde la această întrebare trebuie definit ce înseamnă arhitectura tradițională românească. Consider că la punctul 1. am exprimat deja ce înseamnă, în conceptia mea, arhitectura contemporană.
  De-a lungul timpului s-a descoperit că arhitectura vernaculară din România prezintă unele elemente originale specifice pentru fiecare regiune în parte. În ultima vreme (ultimii 20 de ani) există tendința legislativă de a proteja acest fond construit valoros, însă - din păcate - nu există și fermitatea aplicării legilor în vigoare, deoarece chiar și în prezent sunt demolate sau lăsate într-o stare avansată de deteriorare un număr mare de clădiri vechi românești, care sunt valoroase din punct de vedere arhitectural.
  Preluarea elementelor specifice ale arhitecturii vernaculare românești este conceptul care a stat la baza inventării stilului Neoromânesc (cunoscut și ca neobrâncoveneasc) de către arhitectul Ion Mincu (1852-1912). Stilul Neoromânesc, al cărui promotor și creator este Ion Mincu, este un răspuns împotriva dominației ecletismului (stil în care erau construite majoritatea clădirilor românești din sec. XIX). 
  Cu toate că există și alți arhitecți români care sunt valoroși, arhitectul Ion Mincu a contribuit cel mai mult la fundamentarea și implementarea unui stil de arhitectură autohton, fapt ce a constituit un progres major pentru arhitectura românească. Ion Mincu stă la bazele arhitecturii moderne românești precum Mihai Eminescu stă la baza limbii române moderne, pe care o vorbim în mod curent. Din păcate Ion Mincu nu este menționat în nici un manual școlar și nu este valorificat adecvat în ceea ce privește educația românilor. De exemplu mult mai mulți români știu cine este Antoni Gaudi, dar nu au auzit niciodată despre Ion Mincu - care a făcut cel puțin la fel de mult pentru arhitectura românescă ca și Antoni Gaudi pentru arhitectura catalană. Prin urmare această personalitate este pe nedrept jefuită de recunoașterea, pe care o merită de drept cel puțin la nivel național.
  Părerea mea în legătură cu arhitectura tradițională este următoarea: ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ VALOROASĂ TREBUIE CONSERVATĂ ȘI PĂSTRATĂ ÎN FORMA EI ORIGINARĂ.  În concluzie, nu avem nici un motiv (estetic, economic sau ingineresc) de a interveni în maniera modernă asupra clădirilor vechi și tradiționale. Arhitectura vernaculară poate să constituie, în schimb, sursă de inspirație pentru lucrări de arhitectură contemporane, în sensul preluării unor elemente specifice și a integrării lor judicioase în cadrul volumetriilor moderne. 

  Arh. Ana Stoianovici, ANARCHYTECTURE SRL

  2. Casă modernă

  2.1. Repere externe

  O casă modernă este în primul rând un obiect de linii drepte și curate. Materialele sunt atent selectate și considerate la fel de mult din punct de vedere al calității și eficienței, iar al esteticii poate chiar și mai mult. Sunt adesea folosite materiale precum betonul armat, iar fațadele sunt în mare parte vitrate. Aceasta înseamnă că zonele ferestrelor sunt foarte mari, cel mai adesea de la podea până la tavan. Casa modernă are linii și forme reduse, clare, care predomină atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul clădirii. Unii identifică noțiunea de modernitate cu forme cubice. Este adevărat că, odată cu arhitectura modernă, sistemul de acoperișuri plate iese în evidență. Dar un acoperiș plat nu este o caracteristică originală a caselor moderne. Așa-numitele acoperișuri pe unul sau două niveluri pot face parte, de asemenea, dintr-o clădire complet modernă sau chiar futuristă, dar acoperișul care va avea un avantaj depinde în primul rând de locația în care se află clădirea.

  2.2. Casă modernă și decor

  De regulă, o casă modernă nu are elemente decorative, deoarece se crede în general că arhitectura contemporană este cea care reușește să-și exprime cu sinceritate esența și estetica, în conformitate cu logica inerentă materialelor. O casă modernă nu are nevoie de decor, deoarece este definită și realizată cu detalii, materiale deosebit de sofisticate și, mai presus de toate, cu un plan de etaj care permite o ședere liberă și plăcută într-un spațiu în care privirea împrejurimilor nu este în niciun fel împiedicată.

  2.3. Cum arată planul unei case moderne?

  Planurile de etaj extrem de deschise și libere apar în planurile de design moderne. Spațiul de locuit circulă și este interconectat și chiar granițele dintre dormitor și baie rămân deseori neclare. O mare importanță în proiectarea clădirilor este lumina naturală oferită de o casă modernă, cu deschideri mari de ferestre. Instalațiile din astfel de clădiri sunt din ce în ce mai centrale, ceea ce permite controlul de la distanță al clădirii. Amenajarea atent planificată a camerelor este rezultatul cunoașterii profesionale a arhitectului și a nevoilor rezidenților. Spațiile din clădiri sunt aranjate pe rând, ceea ce face ca oamenii să se miște și să-și petreacă timpul mai ușor. O casă modernă are de obicei o zonă separată de living și de dormit. Zona de dormit este separată, oferă intimitate rezidenților și nu este destinată vizitatorilor. Zona de zi, spre deosebire de dormitoare, este centrul casei și este o combinație între o bucătărie cu o sufragerie și un living cu acces la un balcon, terasă sau grădină.

  2.4. Exterior și interior

  Limita dintre partea exterioară și cea interioară a clădirii este foarte mică. Aceasta o permite casa modernă cu deschideri mari pentru ferestre și uși care par să atragă mediul în interior. Mediul servește pentru a îmbunătăți aspectul și impresia generală a întregului concept. Compozițiile fațadei, liniilor de acoperiș, grinzilor orizontale sau grinzilor continuă la exterior. Imediat devine clar că o casă modernă se bazează pe împletirea dintre exterior și interior, care formează împreună un întreg.

  3. Cât costă o casă modernă?

  Nu este nevoie ca o casă modernă să coste mai mult decât una obișnuită. O puteți proiecta în moduri foarte diferite, prețul fiind influențat în cea mai mare parte de alegerea materialelor de construcție și scheletice, de alegerea materialului pentru fațadă și de dimensiunea deschiderilor și ușilor ferestrelor, deoarece tâmplăria de dimensiuni care nu este standard costă mai mult. Designul, estetica și atmosfera de locuit oferite de o casă modernă pot fi realizate prin construirea cu elemente din beton și cărămizi - modernitatea se reflectă mai mult în aspectul, organizarea și utilizarea spațiului, adică claritatea liniilor și formelor, decât în ​​materialul de construcție, care nu este vizibil mai ales sub stratul de fațadă. Construcția unei case moderne poate costa în jur de 2.000 lei / m2.

  Este o casă modernă de linii și forme curate, simple, un decor în sine
  Este o casă modernă de linii și forme curate, simple, un decor în sine

  Dacă vă decideți pentru o casă cu design modern, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

  Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

  Articol de specialitate 4858
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

  Avem 1320 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură:

  Serviciu gratuit
  CĂUTĂM LOCAL
  Fără comisioane
  Avem 1320 executanți pentru domeniul Arhitect, arhitectură
  8.9
  0

  INSP SRL


  8.9
  0

  DIMMER SRL


  8.9
  0

  CERENG SRL


  8.9
  0

  DEROM TOTAL SRL