Pentru zona

    Scări cu o rampă, cu două rampe sau cu mai multe rampe?

    Articolul a fost citit chiar de 943+ utilizatori
    Atunci când alegeți între scări cu o singură sau cu mai multe rampe, aproape întotdeauna există păreri opuse. Fiecare dintre aceste tipuri de scări are propriile avantaje și dezavantaje, iar alegerea corectă depinde în primul rând de aspectul și dimensiunea spațiului disponibil, astfel încât tipul de construcție într-o anumită clădire poate fi de o importanță crucială. Pentru a vă fi mai ușor să luați o astfel de decizie, am luat în considerare toate aspectele alegerii scărilor cu o rampă, cu două rampe sau cu rampe multiple, care sunt caracteristicile lor speciale și despre care prețuri este vorba.
    Articol de specialitate 943
    scari cu o rampa sau mai multe rampe
    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    1. Scări cu o singură rampă

    Scările cu o singură rampă sunt scări care continuă fără întrerupere în linie dreaptă și leagă nivelul inferior cu cel superior, adică parterul sau etajul clădirii cu cel superior. În general, scările cu o singură rampă sunt mai potrivite pentru clădirile cu forme alungite.

    1.1. Scări cu o singură rampă - lungime

    De ce sunt scările cu o singură rampă mai potrivite pentru clădirile alungite? Răspunsul la această întrebare constă în lungimea lor. Dacă luăm ca exemplu o casă familială cu înălțimea etajului standard de 2,80 m, obținem o structură de 4,76 m lungime cu 18 trepte în linie dreaptă, care este și numărul maxim admis de trepte pe o linie, fără podest. La fel este luată în considerare adâncimea standard a treptei de 28 cm și înălțimea de 17,5 cm. Din aceste date, se poate concluziona că scările drepte cu o singură rampă ocupă cel mai mult spațiu în raport cu lungimea lor.

    „Dacă vă decideți pentru o scară cu o singură rampă, este important să existe suficient spațiu disponibil și, de asemenea, este necesar să țineți cont de faptul că, datorită funcționalității, acestea sunt întotdeauna proiectate paralel cu latura mai lungă a fațadei.

    1.2. Scări cu o singură rampă - lățime

    Lățimea influențează și montarea corectă a scărilor cu o singură rampă, deși într-o măsură mai mică. Lățimea medie a unor astfel de structuri în majoritatea caselor familiale variază între 90-100 cm. Lățimea minimă admisă, adică acceptabilă a unei scări cu o singură rampă este de 80 cm, deși lățimea proiectată depinde în principal de planul spațiului.

    Scări din lemn cu o singură rampă într-un interior modern
    Scări din lemn cu o singură rampă într-un interior modern

    2. Scări cu două sau trei rampe

    2.1. Scări cu două rampe

    Față de scările cu o singură rampă, scările cu două rampe sunt cele mai alese modele de scări interioare, întrucât forma și designul lor permit o mai mare flexibilitate la amplasarea lor în interior și astfel o mai mare eficiență. Scările cu două rampe sunt de obicei proiectate astfel încât să aibă un podest la jumătatea din înălțime, care servește la schimbarea direcției de mișcare cu 180°. În funcție de design, scările cu două rampe pot fi simetrice sau asimetrice.

    „În comparație cu scările cu o singură rampă, care sunt întotdeauna proiectate să meargă paralel cu partea mai lungă a clădirii, scările cu două rampe pot fi mai ușor rotite și plasate în spațiu.”

    Dacă rămânem la exemplul dat pentru o scară cu o singură rampă, conversia acesteia într-o dublă rampă s-ar desfășura astfel: adâncimea și înălțimea treptelor rămân aceleași (28 cm și 17,5 cm), dar lungimea celor două -construcția rampei este de 324 cm, iar lățimea este de aproximativ 200 cm, în funcție de lățimea rampelor individuale ale scării.

    Scări din lemn cu două rampe într-un interior eclectic modern
    Scări din lemn cu două rampe într-un interior eclectic modern

    2.2. Scări cu două rampe în formă de L

    O variantă specială a designului scării este scara cu două rampe în forma literei L. Cu acest tip de scări, la înălțimea selectată, unde se află podestul, are loc o schimbare a direcției cu 90°. Lățimea scărilor în formă de L depinde de spațiul disponibil, deoarece într-o casă familială măsura aproximativă ar trebui să fie de 90-100 cm. În funcție de design și spațiul disponibil, scările în formă de L cu două rampe pot fi simetrice sau asimetrice.

    2.3. Scări cu trei rampe

    Scările cu trei  rampe au două podeste care sunt efectuate la o înălțime selectată. În timpul urcării și coborârii, direcția de mișcare se schimbă de două ori, de fiecare dată cu 90°. Scările cu trei rampe nu sunt o alegere atât de comună pentru casele de familie, dar sunt utilizate într-o măsură mai mare pentru clădirile publice, ca parte a nucleului principal de comunicație împreună cu liftul. În acest caz, scările cu trei rampe se află de obicei în jurul liftului.

    „Lățimea scării depinde de tipul clădirii și de disponibilitatea spațiului. Într-o casă de familie, dimensiunile aproximative sunt aceleași ca pentru scările simple sau duble, adică 90-100 cm, iar într-un bloc cu locuințe aproximativ 120 cm.”
     Scări cu trei rampe cu substructura metalică și trepte din lemn
    Scări cu trei rampe cu substructura metalică și trepte din lemn

    3. Cât de mult pot costa scările cu trei rampe, cu două sau cu o singură rampă?

    Cât de mult vor costa scările cu o singură rampă sau cu mai multe rampe depinde de mulți factori. Prețul este influențat de dimensiunile construcției, tipul și dimensiunea treptelor, metoda, adică procesul de montare, tipul și cantitatea materialului folosit și, în final, costurile cu forța de muncă, care variază și ele în funcție de executant.

    3.1. Scări din lemn cu o singură rampă

    Dimensiunile scării:

    • Lățime scară: 90 cm
    • Înălțimea care trebuie depășită: 285 cm
    • Lungimea scărilor în plan: 340 cm

    Prețul scărilor plate din lemn cu trepte din lemn pentru un etaj variază între și este aproximativ 7.500 RON, care este în mare măsură dictat de valoarea lemnului. Dacă comparați stejarul, frasinul și fagul, primul are cel mai mare preț, urmat de frasin, iar cel mai ieftin este fagul.

    3.2. Scări din lemn cu două rampe în formă de L

    Dimensiunile scării:

    • Lățime scară: 90 cm
    • Înălțimea care trebuie depășită: 285 cm
    • Lungimea primei rampe din plan: 170 cm
    • Lungimea din plan celei de-a doua rampă: 300 cm

    Prețul scărilor din lemn drepte în formă de L cu suprafețe circulabile din lemn pentru un etaj se situează la aproximativ 15.000 RON. Cele mai scumpe sunt din stejar, apoi ceva mai ieftine decât frasin, în timp ce cele mai ieftine sunt din fag.

    3.3. Scări metalice cu două rampe

    Prețul unei scări metalice cu două rampe cu structura din oțel și un stâlp/suport , variază și este aproximativ 20.000 RON.

    3.4. Scări metalice cu două rampe în formă de L

    Aceste scări metalice cu două rampe în formă de L au diferite prețul în funcție de executant, dar le puteți găsi la un preț aproximativ de 25.000 RON.

    Articol de specialitate 943
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă la comandă?

    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă
    8.9
    0

    STRÂMBĂ LEMNE S.R.L.


    8.9
    0

    MOBILA BOCSIG SRL


    8.9
    0

    ADRIA LUX SRL


    8.9
    1

    NEGRO SRL