În continuare:
1. Scări moderne
Vorbind din punct de vedere profesionist, treptele interioare sunt suprafețe orizontale pe care se călcă și care permit mișcarea, adică urcarea și coborârea de la un etaj superior la un etaj inferior și invers, care reprezintă funcția lor principală. Treptele trebuie să fie astfel încât să poată fi parcurse în siguranță și confortabil. Acest lucru se realizează prin alegerea materialelor potrivite și planificarea corectă a dimensiunilor acestora. La proiectare, se acordă o atenție deosebită înălțimii corespunzătoare a fiecărei trepte, care este de aproximativ 17,5 cm, în timp ce adâncimea ideală este de aproximativ 28 cm. Mai exact, dimensiunea treptelor este standardizată și este determinată conform așa-numitei Formula lui Blondel care spune: 2x înălțimea contratreptei + 1x lungimea treptei = 63-65 cm. Planificarea corectă a dimensiunilor treptelor este crucială pentru a asigura un mers sigur și confortabil, precum și pentru a evita efortul excesiv și posibile răniri. Regula de bază este că adâncimea minimă a treptelor trebuie să fie egală cu lungimea întregii tălpi. Alegerea materialului potrivit este, de asemenea, un factor important în asigurarea siguranței și confortului.
1.1. Cum sunt scările moderne?
Scările interioare, ca și restul mobilierului, s-au schimbat și s-au îmbunătățit în timp. Tendințele moderne de amenajare sunt mai predispuse la dematerializarea volumului lor, ceea ce înseamnă practic evitarea „construcției reale” a scărilor pline, dimensionale și masive, doar treptele sunt văzute ca structură independentă sau construcția lor este ascunsă în perete. O altă abordare a proiectării scărilor moderne este multifuncțională – de fapt, designerii de interior încearcă să folosească majoritatea elementelor de mobilier în scopuri multiple, în principal datorită spațiului înghesuit – astfel încât fiecare treaptă poate fi un element de extragere, spațiu de depozitare sau raft pentru cărți , dispozitive video sau audio, colecții și altele asemenea, ceea ce le face apoi și mai utile și semnificative. Trebuie avut în vedere faptul că scările ocupă o suprafață utilă foarte mare, astfel încât rolul lor multiplu în spațiu este și mai mult de dorit.
2. Rampa scării
Rampa scării este o serie de trepte între două podeste sau între două etaje, dacă nu există spațiu de odihnă. Este o singură linie sau un traseu de trepte. În clădirile rezidențiale, există de obicei scări cu o singură rampă și două rampe. Cu toate acestea, există trei rampe, dar și proiectate diferit, în funcție de spațiul disponibil, înălțimea, scopul și intenția designerului. Scările cu o singură rampă sunt cele mai simple, o linie dreaptă care leagă două niveluri sau două etaje; cele cu două rampe au un spațiu de odihnă sau podest în mijloc, unde ambele brațe pot merge în aceeași direcție sau în sens opus. Indiferent de modul în care sunt proiectate, pe lângă faptul că sunt funcționale, sunt și un element estetic foarte important în spațiu, dar există și acelea care sunt adevărate opere de artă.
Regula este că nu trebuie să existe mai mult de 18 trepte pe o rampă, așa că apoi, în funcție de înălțimea care trebuie să fie parcursă, se realizează amenajarea și structura. Importantă este și lățimea scării, care depinde în primul rând de scopul clădirii (casă privată, clădire rezidențială, clădire publică sau de afaceri) și de evaluarea numărului de utilizatori, adică de frecvența de utilizare. Cu cât mai mulți utilizatori, cu atât scările sunt mai late, este o regulă nescrisă, astfel încât în case poate fi de 90-110 cm, în timp ce pentru clădirile publice nu se recomandă mai îngust de 120 cm.
Sfaturi de specialitate de la PREDESCU GHEORGHE ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ Ce tip de lemn recomandați pentru scările din lemn? De ce? Începând cu anii 2003 (firma a fost înființată în anul 1993) și până în prezent ne ocupăm numai cu confecționatul elementelor de scări, indiferent de forma și mărimea scării. Pentru mine regele scărilor ca materie primă este lemnul de STEJAR, indiferent că este cu nod sau fără nod, placare beton, metal sau integrală din lemn, cu condiția de a fi un lemn sănătos. Bineînțeles că se pot face din orice esența de lemn de la cel de fag la cel exotic, în funcție de importanța acesteia și până la bugetul fiecărui client. S-a schimbat stilul scărilor de-a lungul anilor? Ce stil este căutat în prezent? Da, s-au schimbat stilurile, adică dacă prin anii 2000 se făceau mai mult placări pe beton și scări integrale din lemn, în prezent au mai apărut cele pe suporți metalici, suspendate din perete și nu numai structural ci și a felului de a configura o treaptă, astfel se pot face din lemn masiv lamelar, lemn stratificat ba chiar și din parchete stratificate gata finisate. Gheorghe Predescu, PREDESCU GHEORGHE ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ |
3. Podest sau spațiu de odihnă
Un spațiu de odihnă este o zonă care apare între și/sau la capătul unei scări. Când podestul este între trepte, servește în principal la odihnă sau la facilitarea ascensiunii. În plus, podestul servește la schimbarea direcției de mișcare, dacă scara este realizată cu două sau trei rampe. Pentru ca podestul să fie confortabil și funcțional, mai ales pentru transportul mobilierului, acesta trebuie să fie cel puțin la fel de adânc cât este de lată rampa scării. Are cel puțin 90 cm, dar dacă există spațiu, este mai bine să fie cât mai adânc.
4. Balustradă pentru scări moderne
Ultimul element al scării este o balustradă a cărăi funcție principală este de a oferi siguranță, iar la mers aceasta servește drept suport pentru utilizator. Dacă scara este amplasată chiar lângă perete, un gard suplimentar, de fapt, balustrada poate fi amplasată direct pe perete. Regulile privind dimensionarea scărilor sunt la fel de valabile și pentru balustrade. Înălțimea minimă a balustradei pe galerie este de 105 cm, iar pe trepte 85-95 cm, măsurată de la baza treptelor sau a podelei. Apoi, când balustrada este din șipci sau stâlpi, distanța dintre ele nu trebuie să depășească 10 cm, în principal pentru siguranța copiilor și a animalelor de companie.
Balustrada poate fi ancorată frontal (pe lateral) sau pe suprafața de acces a scărilor. Astăzi există și variante mai moderne care sunt ancorate în placa de mezanin și trepte sau în pardoseală, astfel încât să acopere întreaga suprafață. Acest lucru este potrivit în special pentru acele tipuri de amenajări interioare când scara ar trebui să fie un segment vizibil al designului. Pe lângă alegerea corectă a înălțimii, este importantă și alegerea corectă a culorii și a materialului, astfel încât balustrada să se potrivească și să completeze stilistic scara la fel de mult ca și interiorul.
Dacă decideți să instalați o scară, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.