În continuare:
1. Scări cu rampa dreaptă
Scară simplă sau dublă
Scările cu rampa dreaptă, în general, sunt împărțite în simple și duble. Scara cu o singură rampă este continuă, într-o singură linie, de la etajul inferior spre cel superior. Pot exista maxim 18 trepte într-o rampă, iar lățimea scării depinde de tipul clădirii și de mărimea spațiului în care este amplasată structura.
O scară cu două rampe este mai practică și permite o mai mare flexibilitate. Acest tip de scară este construit în așa fel încât să aibă și un podest, adică o platformă care servește la schimbarea direcției de mișcare, deoarece în acel loc o persoană care urcă sau coboară face o întoarcere de 180°. O scară cu două rampe, în funcție de ideile designerului, poate fi simetrică sau asimetrică.
O formă specială de scară cu două rampe este scara în formă de L. Cu acest tip de scară, există o întoarcere de 90° la înălțimea selectată, unde se află podestul. În funcție de designul și spațiul disponibil, scările în formă de L pot fi și ele simetrice sau asimetrice.
Scară cu trei rampe
Un tip special de scări drepte este o scară cu trei rampe. Este un tip special de construcție pentru depășirea diferenței de înălțime mai mare decât cea standard, motiv pentru care are două podeste, ceea ce înseamnă practic că o persoană care urcă sau coboară ar trebui să facă două ocoliri de 90° fiecare. O scară cu trei rampe, la fel ca una cu două rampe, poate fi simetrică sau asimetrică.
2. Scară cu rampă curbă
Scările curbate sunt o provocare pentru mers. Designerii, adică arhitecții se hotărăsc pentru acest tip de structură și construcție doar atunci când există probleme de acces sau lipsă de spațiu. O scară cu rampa curbă, desigur poate fi aleasă și din motive estetice. Este important să le planificați astfel încât să fie suficient de largi pentru a permite utilizatorilor să meargă normal și să poată transporta piese de mobilier mai mari peste ele. Când vorbim despre scările cu rampa curbă, vorbim de fapt despre o scară în serpentină sau în spirală. Principala diferență față de o scară dreaptă, sau mai precis, cu o rampă, două și trei rampe este fluxul continuu (semi)circular al scărilor, fără podest.
Scară semicirculară
După cum sugerează și numele, la acest tip de scară, treptele sunt dispuse în semicerc. Prin urmare, treptele individuale nu sunt de dimensiuni uniforme, deoarece adâncimea treptelor este puțin mai mare pe partea exterioară decât la cea interioară. Lățimea scărilor semicirculare depinde de spațiul disponibil, dar cu siguranță sunt planificate astfel încât să fie cât mai largi și să permită mersul normal, confortabil în sus sau în jos.
Scară în spirală
Particularitatea scării în spirală constă în faptul că treptele șerpuiesc în jurul stâlpului central, de susținere, iar balustrada se plasează numai pe partea exterioară. În comparație cu cele semicirculare, scările în spirală se caracterizează printr-o diferență și mai mare de dimensiuni, adică dimensiunea treptelor individuale. Lățimea fiecărei trepte este mai mare pe partea exterioară, în timp ce partea interioară, de fapt lângă stâlpul de susținere, este doar un suport al structurii și nu sunt folosite pentru mers, fiindcă acolo suprafața lor este minimă. Avantajul acestui tip de construcție este că ocupă doar o zonă mică a încăperii și este o modalitate extrem de eficientă de conectare a două niveluri. Principalul lor dezavantaj este abruptul construcției, care pur și simplu o face inconfortabilă, greoaie pentru mișcare și chiar mai dificilă de transportat piese de mobilier.
Prin urmare, scările în spirală nu sunt utilizate în general ca o linie principală de comunicare în casă. Dacă doriți să le folosiți ca scară primară, trebuie să aveți grijă să vă asigurați că raza lor în jurul axei centrale este suficientă, sau mai precis, corespunzătoare proporțiilor minime prescrise. Raza trebuie să fie de două ori mai mare decât lățimea treptelor pentru a permite utilizatorilor să meargă în siguranță și confortabil.
3. Scări pliante
Scările pliante sau pliabile sunt considerate o categorie specială, deoarece sunt folosite pentru accesul la pod, mansardă sau diferite tipuri de încăperi care sunt mai rar folosite. Principalul avantaj al acestui tip de scări este că arată mai mult ca o scară și că se pliază pe tavan și nu ocupă spațiu suplimentar pe podea. Dezavantajul acestei construcții este abruptul ei, o pantă care îngreunează cu mult mersul pe ele.
Deci, ce formă de scări să alegeți?
Tipul de scară pe care îl alegeți depinde în primul rând de dorințele dumneavoastră și de spațiul disponibil în locuință. Indiferent de forma lor, fie ca sunt concepute mai clasic sau chiar futurist, trebuie acordată atenție alegerii corespunzătoare a materialelor care se vor armoniza cu restul interiorului, mobilierului și echipamentelor pentru a permite locuirea confortabilă și plăcută.
Scară în spirală