Pentru zona

  Proiectarea scărilor: lățimea și înălțimea scărilor

  Articolul a fost citit chiar de 568+ utilizatori
  Scările sunt considerate un element structural important al oricărei clădiri cu mai mult de un etaj. Funcția principală a scărilor interioare este de a depăși diferențele de înălțime dintre etaje. Scările împart întreaga înălțime a etajului în unități de înălțime mai mici, special adaptate, dimensionate în funcție de proporțiile corpului uman. La proiectarea unei scări, trebuie acordată o atenție deosebită spațiului disponibil între etaje, ceea ce influențează designul general al construcției și structurii, precum și grosimea scărilor și a straturilor de finisare. În acest articol ne vom concentra în special pe designul scării în sine și pe dimensiunile ideale.
  Articol de specialitate 568
  scari proiectare
  Avem 242 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

  1. Ce influențează dimensiunile și planificarea scării?

  Deși, la prima vedere pare diferit, anumite reguli de montare a scărilor nu trebuie evitate. Siguranța este pe primul loc, deoarece montate necorespunzător, scările prost planificate și calculate reprezintă un pericol. Dimensiunile scărilor sunt influențate de doi factori cruciali. Primul factor sunt proporțiile corpului uman, care din vremurile îndepărtate au servit drept bază pentru proiectarea ulterioară. Un alt factor important care influențează dimensionarea și însuși aspectul, este spațiul disponibil.

  1.1. Proporțiile corpului uman

  Aici, de fapt, sunt în discuție proporțiile corpului uman, care servesc drept bază pentru determinarea condițiilor minime pentru o mișcare confortabilă și, mai ales, sigură. Deci, cum este de fapt un utilizator mediu al scărilor? Prin diverse tipuri de teste și calcule, s-a ajuns la concluzia că o persoană de înălțime și greutate medie la coborâre și urcare ia o poziție de 60-90 cm în lățime, 35 cm în lungime când stă în picioare, adică 75 cm când merge, că lungimea medie a pasului este de 63 cm, dar că înălțimea scării în sine trebuie să fie de 180-200 cm pentru a nu lovi în tavan cu capul.

  1.2. Spațiul disponibil

  Spațiul disponibil este un alt factor important care influențează în primul rând designul scărilor. Dacă există mai mult spațiu, vă puteți permite cu ușurință o scară cu dimensiuni mai mari decât cerințele minime prescrise. În practică, acest lucru nu înseamnă altceva decât o deplasare mai confortabilă și mai sigură pe ele. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât aveți mai multe posibilități pentru un design practic și funcțional al scării, care se va conecta mai bine cu restul interiorului și îl va îmbogății. Cercetările arată însă că majoritatea clienților își doresc o scară cu dimensiuni minime care să ocupe cât mai puțin spațiu, dar aproape nimeni nu se gândește că astfel de scări vor fi mai puțin confortabile și sigure în utilizarea de zi cu zi, mai ales în condițiile ritmului rapid de viață.

  „Dacă este posibil, mai degrabă optați pentru o scară cu dimensiuni ceva mai mari, deoarece urcarea și coborârea vor fi mult mai sigure și mai plăcute.”

  2. Ce spun calculele?

  Pentru toate tipurile de scări există anumite cerințe minime care trebuie luate în considerare la planificare. Nu există nimic mai neplăcut decât, de exemplu, treptele de adâncime mică, prea adânci sau înguste sau scări prea înalte și abrupte, care îngreunează deplasarea, mai ales când cărați ceva. În mod ideal, scările proporționale sunt acelea realizate în raportul corespunzător.

  Înălțimea ideală a treaptei este între 17 și 21 cm
  Înălțimea ideală a treaptei este între 17 și 21 cm

  3. Calculul scării - lățimea scărilor

  Lățimea scării, adică distanța de la balustradă, este una dintre cele mai importante dimensiuni pe baza căreia se poate decide scopul încăperii și al întregii clădiri. Lățimea scării depinde de tipul de clădire în care este amplasată construcția.

  3.1. Calculul scării dictează lățimea minimă

  75 cm

  Lățimea minimă prescrisă pentru scările interioare este de 75 cm. Scările cu o lățime de 75-80 cm sunt tipice pentru mansardele mai mici sau clădirile auxiliare, unde spațiul trebuie economisit sau nu există deloc spațiu, dar este totuși necesar să îl creați. Este bine de reținut că acest tip de scară este cu adevărat îngust și nu este deloc recomandat pentru utilizarea de zi cu zi în clădirile rezidențiale.

  3.2. Lățimi standard ale scărilor

  90 cm

  Scările cu lățimea de 90 cm sunt standard pentru casele familiale. Cele de 90-100 cm sunt, așadar, cele mai comune, deoarece puteți urca și coborî ușor și în siguranță, iar două persoane  pot trece lejer una pe lângă cealaltă cu puțin spațiu cedat.

  3.3. Lățimea scărilor din clădirile publice

  120 cm

  O lățime de 120 cm este standard pentru scara principală într-o clădire cu maximum 6 etaje și mai puțin de 20 de apartamente sau alte încăperi. Cu alte cuvinte, o scară cu lățimea de 120 cm este destinată pentru maximum 100 de persoane.

  150 cm

  Scările cu lățimea de 150 cm sunt destinate clădirilor cu mai mult de 6 etaje și permit un trafic maxim de 200 de persoane.

  180 cm

  O scară cu lățimea de 180 cm este potrivită pentru clădiri publice și alte clădiri comerciale, cu numărul de persoane între 200 și 300.

  210 cm

  Lățimea scării de 210 cm este potrivită și pentru clădiri publice și alte clădiri comerciale, cu un număr de persoane de la 300 la 400.

  4. Calculul scării - înălțimea treptelor

  Înălțimea treptei variază între 17 și 21 cm. 21 cm este, de asemenea, înălțimea maximă permisă, cea care permite mersul relativ confortabil și sigur. În unele mansarde, unde a fost necesar să se economisească spațiu, veți găsi și altele de 22 cm sau chiar 23 cm, deși seamănă mai mult cu o scară obișnuită decât cu scări adevărate, iar deplasarea pe ele este foarte dificilă și riscantă pentru bătrâni și copii. Înălțimea standard a scărilor interioare este de 17,5 cm.

  5. Calculul scării - lățimea treptelor

  Conform normelor adoptate, lățimea minimă a treptei, adică suprafața pentru circulare, trebuie să fie de 23 cm. Regula de bază în determinarea lățimii ideale a suprafeței de circulare este lungimea piciorului uman. Urmând această logică, întrucât adulții au în general tălpile mai lungi, se stabilește că lățimea standard a unei trepte să fie între 27 și 30 cm.

  6. Calculul scărilor - panta scărilor

  Panta scării se obține automat prin determinarea înălțimii și lățimii scării. Cu toate acestea, relația ideală dintre lățimea și înălțimea scărilor și, în consecință, înclinația ideală pentru mersul în siguranță fără efort este realizată prin calculele din proiect. Teoretic, înclinarea ideală a scărilor interioare este de 30°. La calcularea pantei trebuie luată în considerare o ecuație specială: 2 x h + l = 63 cm (h=înălțime, l= lățime). Din formula astfel stabilită, se poate concluziona că, pe lângă posibila înălțime mai mică a scărilor, va fi necesară o lățime mai mare, adică suprafață. Prin urmare, scările prea joase nu sunt o alegere potrivită deoarece ocupă mai mult spațiu decât este necesar.

  „Ecuația pentru calculul dimensiunilor scărilor oferă și informații de bază despre numărul total de trepte și lungimea, lățimea și înălțimea minimă necesară a acestora. Mai simplu spus: cu această ecuație puteți proiecta scări ideale și confortabile, care respectă standardele.”
   Este necesar calculul corect și precis al scării, deoarece aceasta este singura modalitate de a o utiliza în siguranță și cu confort
  Este necesar calculul corect și precis al scării, deoarece aceasta este singura modalitate de a o utiliza în siguranță și cu confort

  7. Planificarea podestului

  Podestul joacă un rol important în cazurile în care planul scărilor este mai scurt decât diferența de înălțime necesară care trebuie depășită. Utilizarea unui podest este, de asemenea, necesară în cazul cadrului scării care are mai mult de 18 trepte. Pentru o astfel de platformă este prescrisă o adâncime minimă de 90 cm, care este o dimensiune comună pentru o casă familială. Cu alte cuvinte, adâncimea podestului trebuie să fie egală cu lățimea scărilor, adică a rampei lor.

  8. Balustrada scării

  Conform regulilor, fiecare scară trebuie să fie echipată cu o balustradă care să ofere siguranță și sprijin la mers, lucru deosebit de important pentru persoanele în vârstă. Înălțimea ideală a balustradei este între 85 și 95 cm, măsurată de la baza scărilor. O regulă specială se aplică și pentru toate deschiderile dintre balustradă și scară. Dimensiunea maximă admisă a oricărui tip de astfel de deschidere este de 15 cm.

  9. Scara închisă

  La scările închise, rezistente la foc, care sunt tipice pentru clădirile cu mai multe etaje și alte clădiri publice, este important să respectați regula conform căreia ușa de evacuare nu se deschide spre scări, ci în direcția opusă.

  9.1. Diferențele permise în dimensiunile treptelor individuale

  Atunci când proiectați și calculați dimensiunea scării, primul lucru de făcut este rampa structurii. Odată ce dimensiunile sale au fost determinate, este timpul să luăm în considerare dimensiunea și panta treptelor individuale. Trebuie avut grijă ca toate să fie la fel sau cât mai aproape posibil; conform standardelor așa-numitei bune practici, sunt permise abateri de maximum 6 mm. Din punct de vedere al siguranței, în mod normal este mai bine ca în mers să nu se simtă nici un fel de diferență.

  Articol de specialitate 568
  Autorul: Revista Daibau
  Avem 242 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  Avem 242 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

  SERVICIU GRATUIT
  CĂUTĂM LOCAL
  FĂRĂ COMISIOANE
  Avem 242 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă
  10
  1

  GABI - MAR - MOB SCO SRL


  10
  1

  GENERIC PRODIMPEX SRL


  9.4
  0

  HOTEL FURNITURE S.R.L.


  9.4
  0

  DAER MOB SRL


  CăutațI executanțI buni pentru domeniul MOBILĂ LA COMANDĂ?

 • Mobilă la comandă Bucureşti
 • Mobilă la comandă Cluj-Napoca
 • Mobilă la comandă Constanţa
 • Mobilă la comandă Dumbrăveni
 • Mobilă la comandă Iaşi
 • Mobilă la comandă Timişoara
 • Mobilă la comandă Alba Iulia
 • Mobilă la comandă Arad
 • Mobilă la comandă Bacău
 • Mobilă la comandă Baia Mare
 • Mobilă la comandă Bârlad
 • Mobilă la comandă Bistriţa
 • Mobilă la comandă Botoşani
 • Mobilă la comandă Brăila
 • Mobilă la comandă Braşov
 • Mobilă la comandă Buzău
 • Mobilă la comandă Călăraşi
 • Mobilă la comandă Craiova
 • Mobilă la comandă Deva
 • Mobilă la comandă Drobeta-Turnu Severin
 • Mobilă la comandă Focşani
 • Mobilă la comandă Galaţi
 • Mobilă la comandă Giurgiu
 • Mobilă la comandă Hunedoara
 • Mobilă la comandă Mediaş
 • Mobilă la comandă Oradea
 • Mobilă la comandă Piatra-Neamţ
 • Mobilă la comandă Piteşti
 • Mobilă la comandă Ploieşti
 • Mobilă la comandă Râmnicu Vâlcea
 • Mobilă la comandă Reşiţa
 • Mobilă la comandă Roman
 • Mobilă la comandă Satu Mare
 • Mobilă la comandă Sfântu Gheorghe
 • Mobilă la comandă Sibiu
 • Mobilă la comandă Slatina
 • Mobilă la comandă Slobozia
 • Mobilă la comandă Suceava
 • Mobilă la comandă Târgovişte
 • Mobilă la comandă Târgu Jiu
 • Mobilă la comandă Târgu Mureş
 • Mobilă la comandă Tulcea
 • Mobilă la comandă Turda
 • Mobilă la comandă Vaslui
 • Mobilă la comandă Zalău
 • Mobilă la comandă Abrud
 • Mobilă la comandă Adjud
 • Mobilă la comandă Agnita
 • Mobilă la comandă Aiud
 • Mobilă la comandă Aleşd
 • Mobilă la comandă Alexandria
 • Mobilă la comandă Amara
 • Mobilă la comandă Anina
 • Mobilă la comandă Aninoasa
 • Mobilă la comandă Ardud
 • Mobilă la comandă Avrig
 • Mobilă la comandă Azuga
 • Mobilă la comandă Babadag
 • Mobilă la comandă Baia de Aramă
 • Mobilă la comandă Baia de Arieş
 • Mobilă la comandă Baia Sprie
 • Mobilă la comandă Băile Govora
 • Mobilă la comandă Băile Herculane
 • Mobilă la comandă Băile Olăneşti
 • Mobilă la comandă Băile Tuşnad
 • Mobilă la comandă Băileşti
 • Mobilă la comandă Bălan
 • Mobilă la comandă Bălceşti
 • Mobilă la comandă Balş
 • Mobilă la comandă Băneasa
 • Mobilă la comandă Baraolt
 • Mobilă la comandă Bechet
 • Mobilă la comandă Beclean
 • Mobilă la comandă Beiuş
 • Mobilă la comandă Berbeşti
 • Mobilă la comandă Bereşti
 • Mobilă la comandă Bicaz
 • Mobilă la comandă Blaj
 • Mobilă la comandă Bocşa
 • Mobilă la comandă Boldeşti-Scăeni
 • Mobilă la comandă Bolintin-Vale
 • Mobilă la comandă Borşa
 • Mobilă la comandă Borsec
 • Mobilă la comandă Brad
 • Mobilă la comandă Bran
 • Mobilă la comandă Breaza
 • Mobilă la comandă Brezoi
 • Mobilă la comandă Broşteni
 • Mobilă la comandă Bucecea
 • Mobilă la comandă Budeşti
 • Mobilă la comandă Buhuşi
 • Mobilă la comandă Bumbeşti-Jiu
 • Mobilă la comandă Buşteni
 • Mobilă la comandă Buziaş
 • Mobilă la comandă Cajvana
 • Mobilă la comandă Calafat
 • Mobilă la comandă Călan
 • Mobilă la comandă Călimăneşti
 • Mobilă la comandă Câmpeni
 • Mobilă la comandă Câmpia Turzii
 • Mobilă la comandă Câmpina
 • Mobilă la comandă Câmpulung
 • Mobilă la comandă Câmpulung Moldovenesc
 • Mobilă la comandă Caracal
 • Mobilă la comandă Caransebeş
 • Mobilă la comandă Carei
 • Mobilă la comandă Cavnic
 • Mobilă la comandă Căzăneşti
 • Mobilă la comandă Cehu Silvaniei
 • Mobilă la comandă Cernavodă
 • Mobilă la comandă Chişineu-Criş
 • Mobilă la comandă Ciacova
 • Mobilă la comandă Cisnădie
 • Mobilă la comandă Codlea
 • Mobilă la comandă Comăneşti
 • Mobilă la comandă Comarnic
 • Mobilă la comandă Copşa Mică
 • Mobilă la comandă Corabia
 • Mobilă la comandă Costeşti
 • Mobilă la comandă Covasna
 • Mobilă la comandă Cristuru Secuiesc
 • Mobilă la comandă Cugir
 • Mobilă la comandă Curtea de Argeş
 • Mobilă la comandă Curtici
 • Mobilă la comandă Dăbuleni
 • Mobilă la comandă Darabani
 • Mobilă la comandă Dărmăneşti
 • Mobilă la comandă Dej
 • Mobilă la comandă Deta
 • Mobilă la comandă Dolhasca
 • Mobilă la comandă Dorohoi
 • Mobilă la comandă Drăgăneşti
 • Mobilă la comandă Drăgăneşti-Olt
 • Mobilă la comandă Drăgăşani
 • Mobilă la comandă Dragomireşti
 • Mobilă la comandă Eforie
 • Mobilă la comandă Făgăraş
 • Mobilă la comandă Făget
 • Mobilă la comandă Fălticeni
 • Mobilă la comandă Făurei
 • Mobilă la comandă Feteşti
 • Mobilă la comandă Fieni
 • Mobilă la comandă Fierbinţi-Târg
 • Mobilă la comandă Filiaşi
 • Mobilă la comandă Flămânzi
 • Mobilă la comandă Frasin
 • Mobilă la comandă Fundulea
 • Mobilă la comandă Găeşti
 • Mobilă la comandă Gătaia
 • Mobilă la comandă Geoagiu
 • Mobilă la comandă Gheorgheni
 • Mobilă la comandă Gherla
 • Mobilă la comandă Ghimbav
 • Mobilă la comandă Gura Humorului
 • Mobilă la comandă Hârlău
 • Mobilă la comandă Hârşova
 • Mobilă la comandă Haţeg
 • Mobilă la comandă Horezu
 • Mobilă la comandă Huedin
 • Mobilă la comandă Huşi
 • Mobilă la comandă Ianca
 • Mobilă la comandă Iernut
 • Mobilă la comandă Ineu
 • Mobilă la comandă Însurăţei
 • Mobilă la comandă Întorsura Buzăului
 • Mobilă la comandă Isaccea
 • Mobilă la comandă Jibou
 • Mobilă la comandă Lehliu-Gară
 • Mobilă la comandă Lipova
 • Mobilă la comandă Liteni
 • Mobilă la comandă Livada
 • Mobilă la comandă Luduş
 • Mobilă la comandă Lugoj
 • Mobilă la comandă Lupeni
 • Mobilă la comandă Mangalia
 • Mobilă la comandă Mărăşeşti
 • Mobilă la comandă Marghita
 • Mobilă la comandă Medgidia
 • Mobilă la comandă Miercurea Nirajului
 • Mobilă la comandă Miercurea Sibiului
 • Mobilă la comandă Miercurea-Ciuc
 • Mobilă la comandă Mihăileşti
 • Mobilă la comandă Milişăuţi
 • Mobilă la comandă Mioveni
 • Mobilă la comandă Mizil
 • Mobilă la comandă Moineşti
 • Mobilă la comandă Moldova Nouă
 • Mobilă la comandă Moreni
 • Mobilă la comandă Motru
 • Mobilă la comandă Murfatlar
 • Mobilă la comandă Murgeni
 • Mobilă la comandă Nădlac
 • Mobilă la comandă Năsăud
 • Mobilă la comandă Năvodari
 • Mobilă la comandă Negreşti
 • Mobilă la comandă Negreşti-Oaş
 • Mobilă la comandă Negru Vodă
 • Mobilă la comandă Nehoiu
 • Mobilă la comandă Novaci
 • Mobilă la comandă Nucet
 • Mobilă la comandă Ocna Mureş
 • Mobilă la comandă Ocna Sibiului
 • Mobilă la comandă Ocnele Mari
 • Mobilă la comandă Odobeşti
 • Mobilă la comandă Odorheiu Secuiesc
 • Mobilă la comandă Olteniţa
 • Mobilă la comandă Oneşti
 • Mobilă la comandă Orăştie
 • Mobilă la comandă Oraviţa
 • Mobilă la comandă Orşova
 • Mobilă la comandă Oţelu Roşu
 • Mobilă la comandă Ovidiu
 • Mobilă la comandă Panciu
 • Mobilă la comandă Pâncota
 • Mobilă la comandă Paşcani
 • Mobilă la comandă Pătârlagele
 • Mobilă la comandă Pecica
 • Mobilă la comandă Petrila
 • Mobilă la comandă Petroşani
 • Mobilă la comandă Piatra-Olt
 • Mobilă la comandă Plopeni
 • Mobilă la comandă Podu Iloaiei
 • Mobilă la comandă Pogoanele
 • Mobilă la comandă Potcoava
 • Mobilă la comandă Predeal
 • Mobilă la comandă Pucioasa
 • Mobilă la comandă Răcari
 • Mobilă la comandă Rădăuţi
 • Mobilă la comandă Râmnicu Sărat
 • Mobilă la comandă Râşnov
 • Mobilă la comandă Recaş
 • Mobilă la comandă Reghin
 • Mobilă la comandă Roşiori de Vede
 • Mobilă la comandă Rovinari
 • Mobilă la comandă Roznov
 • Mobilă la comandă Rupea
 • Mobilă la comandă Săcele
 • Mobilă la comandă Săcueni
 • Mobilă la comandă Salcea
 • Mobilă la comandă Sălişte
 • Mobilă la comandă Săliştea de Sus
 • Mobilă la comandă Salonta
 • Mobilă la comandă Sângeorgiu de Pădure
 • Mobilă la comandă Sângeorz-Băi
 • Mobilă la comandă Sânnicolau Mare
 • Mobilă la comandă Sântana
 • Mobilă la comandă Sărmaşu
 • Mobilă la comandă Săveni
 • Mobilă la comandă Scorniceşti
 • Mobilă la comandă Sebeş
 • Mobilă la comandă Sebiş
 • Mobilă la comandă Segarcea
 • Mobilă la comandă Seini
 • Mobilă la comandă Sighetu Marmaţiei
 • Mobilă la comandă Sighişoara
 • Mobilă la comandă Simeria
 • Mobilă la comandă Şimleu Silvaniei
 • Mobilă la comandă Sinaia
 • Mobilă la comandă Siret
 • Mobilă la comandă Slănic
 • Mobilă la comandă Slănic-Moldova
 • Mobilă la comandă Solca
 • Mobilă la comandă Şomcuta Mare
 • Mobilă la comandă Sovata
 • Mobilă la comandă Ştefăneşti
 • Mobilă la comandă Ştefăneşti
 • Mobilă la comandă Ştei
 • Mobilă la comandă Strehaia
 • Mobilă la comandă Sulina
 • Mobilă la comandă Tălmaciu
 • Mobilă la comandă Ţăndărei
 • Mobilă la comandă Târgu Bujor
 • Mobilă la comandă Târgu Cărbuneşti
 • Mobilă la comandă Târgu Frumos
 • Mobilă la comandă Târgu Lăpuş
 • Mobilă la comandă Târgu Neamţ
 • Mobilă la comandă Târgu Ocna
 • Mobilă la comandă Târgu Secuiesc
 • Mobilă la comandă Târnăveni
 • Mobilă la comandă Tăşnad
 • Mobilă la comandă Tăuţii-Măgherăuş
 • Mobilă la comandă Techirghiol
 • Mobilă la comandă Tecuci
 • Mobilă la comandă Teiuş
 • Mobilă la comandă Ţicleni
 • Mobilă la comandă Tismana
 • Mobilă la comandă Titu
 • Mobilă la comandă Topliţa
 • Mobilă la comandă Topoloveni
 • Mobilă la comandă Turceni
 • Mobilă la comandă Turnu Măgurele
 • Mobilă la comandă Ulmeni
 • Mobilă la comandă Ungheni
 • Mobilă la comandă Uricani
 • Mobilă la comandă Urlaţi
 • Mobilă la comandă Urziceni
 • Mobilă la comandă Valea lui Mihai
 • Mobilă la comandă Vălenii de Munte
 • Mobilă la comandă Vânju Mare
 • Mobilă la comandă Vaşcău
 • Mobilă la comandă Vatra Dornei
 • Mobilă la comandă Vicovu de Sus
 • Mobilă la comandă Victoria
 • Mobilă la comandă Videle
 • Mobilă la comandă Vişeu de Sus
 • Mobilă la comandă Vlăhiţa
 • Mobilă la comandă Vulcan
 • Mobilă la comandă Zărneşti
 • Mobilă la comandă Zimnicea
 • Mobilă la comandă Zlatna