Pentru zona

    Proiectarea scărilor: lățimea și înălțimea scărilor

    Articolul a fost citit chiar de 1358+ utilizatori
    Scările sunt considerate un element structural important al oricărei clădiri cu mai mult de un etaj. Funcția principală a scărilor interioare este de a depăși diferențele de înălțime dintre etaje. Scările împart întreaga înălțime a etajului în unități de înălțime mai mici, special adaptate, dimensionate în funcție de proporțiile corpului uman. La proiectarea unei scări, trebuie acordată o atenție deosebită spațiului disponibil între etaje, ceea ce influențează designul general al construcției și structurii, precum și grosimea scărilor și a straturilor de finisare. În acest articol ne vom concentra în special pe designul scării în sine și pe dimensiunile ideale.
    Articol de specialitate 1358
    scari proiectare
    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    1. Ce influențează dimensiunile și planificarea scării?

    Deși, la prima vedere pare diferit, anumite reguli de montare a scărilor nu trebuie evitate. Siguranța este pe primul loc, deoarece montate necorespunzător, scările prost planificate și calculate reprezintă un pericol. Dimensiunile scărilor sunt influențate de doi factori cruciali. Primul factor sunt proporțiile corpului uman, care din vremurile îndepărtate au servit drept bază pentru proiectarea ulterioară. Un alt factor important care influențează dimensionarea și însuși aspectul, este spațiul disponibil.

    1.1. Proporțiile corpului uman

    Aici, de fapt, sunt în discuție proporțiile corpului uman, care servesc drept bază pentru determinarea condițiilor minime pentru o mișcare confortabilă și, mai ales, sigură. Deci, cum este de fapt un utilizator mediu al scărilor? Prin diverse tipuri de teste și calcule, s-a ajuns la concluzia că o persoană de înălțime și greutate medie la coborâre și urcare ia o poziție de 60-90 cm în lățime, 35 cm în lungime când stă în picioare, adică 75 cm când merge, că lungimea medie a pasului este de 63 cm, dar că înălțimea scării în sine trebuie să fie de 180-200 cm pentru a nu lovi în tavan cu capul.

    1.2. Spațiul disponibil

    Spațiul disponibil este un alt factor important care influențează în primul rând designul scărilor. Dacă există mai mult spațiu, vă puteți permite cu ușurință o scară cu dimensiuni mai mari decât cerințele minime prescrise. În practică, acest lucru nu înseamnă altceva decât o deplasare mai confortabilă și mai sigură pe ele. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât aveți mai multe posibilități pentru un design practic și funcțional al scării, care se va conecta mai bine cu restul interiorului și îl va îmbogății. Cercetările arată însă că majoritatea clienților își doresc o scară cu dimensiuni minime care să ocupe cât mai puțin spațiu, dar aproape nimeni nu se gândește că astfel de scări vor fi mai puțin confortabile și sigure în utilizarea de zi cu zi, mai ales în condițiile ritmului rapid de viață.

    „Dacă este posibil, mai degrabă optați pentru o scară cu dimensiuni ceva mai mari, deoarece urcarea și coborârea vor fi mult mai sigure și mai plăcute.”

    2. Ce spun calculele?

    Pentru toate tipurile de scări există anumite cerințe minime care trebuie luate în considerare la planificare. Nu există nimic mai neplăcut decât, de exemplu, treptele de adâncime mică, prea adânci sau înguste sau scări prea înalte și abrupte, care îngreunează deplasarea, mai ales când cărați ceva. În mod ideal, scările proporționale sunt acelea realizate în raportul corespunzător.

    Înălțimea ideală a treaptei este între 17 și 21 cm
    Înălțimea ideală a treaptei este între 17 și 21 cm

    3. Calculul scării - lățimea scărilor

    Lățimea scării, adică distanța de la balustradă, este una dintre cele mai importante dimensiuni pe baza căreia se poate decide scopul încăperii și al întregii clădiri. Lățimea scării depinde de tipul de clădire în care este amplasată construcția.

    3.1. Calculul scării dictează lățimea minimă

    75 cm

    Lățimea minimă prescrisă pentru scările interioare este de 75 cm. Scările cu o lățime de 75-80 cm sunt tipice pentru mansardele mai mici sau clădirile auxiliare, unde spațiul trebuie economisit sau nu există deloc spațiu, dar este totuși necesar să îl creați. Este bine de reținut că acest tip de scară este cu adevărat îngust și nu este deloc recomandat pentru utilizarea de zi cu zi în clădirile rezidențiale.

    3.2. Lățimi standard ale scărilor

    90 cm

    Scările cu lățimea de 90 cm sunt standard pentru casele familiale. Cele de 90-100 cm sunt, așadar, cele mai comune, deoarece puteți urca și coborî ușor și în siguranță, iar două persoane  pot trece lejer una pe lângă cealaltă cu puțin spațiu cedat.

    3.3. Lățimea scărilor din clădirile publice

    120 cm

    O lățime de 120 cm este standard pentru scara principală într-o clădire cu maximum 6 etaje și mai puțin de 20 de apartamente sau alte încăperi. Cu alte cuvinte, o scară cu lățimea de 120 cm este destinată pentru maximum 100 de persoane.

    150 cm

    Scările cu lățimea de 150 cm sunt destinate clădirilor cu mai mult de 6 etaje și permit un trafic maxim de 200 de persoane.

    180 cm

    O scară cu lățimea de 180 cm este potrivită pentru clădiri publice și alte clădiri comerciale, cu numărul de persoane între 200 și 300.

    210 cm

    Lățimea scării de 210 cm este potrivită și pentru clădiri publice și alte clădiri comerciale, cu un număr de persoane de la 300 la 400.

    4. Calculul scării - înălțimea treptelor

    Înălțimea treptei variază între 17 și 21 cm. 21 cm este, de asemenea, înălțimea maximă permisă, cea care permite mersul relativ confortabil și sigur. În unele mansarde, unde a fost necesar să se economisească spațiu, veți găsi și altele de 22 cm sau chiar 23 cm, deși seamănă mai mult cu o scară obișnuită decât cu scări adevărate, iar deplasarea pe ele este foarte dificilă și riscantă pentru bătrâni și copii. Înălțimea standard a scărilor interioare este de 17,5 cm.

    5. Calculul scării - lățimea treptelor

    Conform normelor adoptate, lățimea minimă a treptei, adică suprafața pentru circulare, trebuie să fie de 23 cm. Regula de bază în determinarea lățimii ideale a suprafeței de circulare este lungimea piciorului uman. Urmând această logică, întrucât adulții au în general tălpile mai lungi, se stabilește că lățimea standard a unei trepte să fie între 27 și 30 cm.

    6. Calculul scărilor - panta scărilor

    Panta scării se obține automat prin determinarea înălțimii și lățimii scării. Cu toate acestea, relația ideală dintre lățimea și înălțimea scărilor și, în consecință, înclinația ideală pentru mersul în siguranță fără efort este realizată prin calculele din proiect. Teoretic, înclinarea ideală a scărilor interioare este de 30°. La calcularea pantei trebuie luată în considerare o ecuație specială: 2 x h + l = 63 cm (h=înălțime, l= lățime). Din formula astfel stabilită, se poate concluziona că, pe lângă posibila înălțime mai mică a scărilor, va fi necesară o lățime mai mare, adică suprafață. Prin urmare, scările prea joase nu sunt o alegere potrivită deoarece ocupă mai mult spațiu decât este necesar.

    „Ecuația pentru calculul dimensiunilor scărilor oferă și informații de bază despre numărul total de trepte și lungimea, lățimea și înălțimea minimă necesară a acestora. Mai simplu spus: cu această ecuație puteți proiecta scări ideale și confortabile, care respectă standardele.”
     Este necesar calculul corect și precis al scării, deoarece aceasta este singura modalitate de a o utiliza în siguranță și cu confort
    Este necesar calculul corect și precis al scării, deoarece aceasta este singura modalitate de a o utiliza în siguranță și cu confort

    7. Planificarea podestului

    Podestul joacă un rol important în cazurile în care planul scărilor este mai scurt decât diferența de înălțime necesară care trebuie depășită. Utilizarea unui podest este, de asemenea, necesară în cazul cadrului scării care are mai mult de 18 trepte. Pentru o astfel de platformă este prescrisă o adâncime minimă de 90 cm, care este o dimensiune comună pentru o casă familială. Cu alte cuvinte, adâncimea podestului trebuie să fie egală cu lățimea scărilor, adică a rampei lor.

    8. Balustrada scării

    Conform regulilor, fiecare scară trebuie să fie echipată cu o balustradă care să ofere siguranță și sprijin la mers, lucru deosebit de important pentru persoanele în vârstă. Înălțimea ideală a balustradei este între 85 și 95 cm, măsurată de la baza scărilor. O regulă specială se aplică și pentru toate deschiderile dintre balustradă și scară. Dimensiunea maximă admisă a oricărui tip de astfel de deschidere este de 15 cm.

    9. Scara închisă

    La scările închise, rezistente la foc, care sunt tipice pentru clădirile cu mai multe etaje și alte clădiri publice, este important să respectați regula conform căreia ușa de evacuare nu se deschide spre scări, ci în direcția opusă.

    9.1. Diferențele permise în dimensiunile treptelor individuale

    Atunci când proiectați și calculați dimensiunea scării, primul lucru de făcut este rampa structurii. Odată ce dimensiunile sale au fost determinate, este timpul să luăm în considerare dimensiunea și panta treptelor individuale. Trebuie avut grijă ca toate să fie la fel sau cât mai aproape posibil; conform standardelor așa-numitei bune practici, sunt permise abateri de maximum 6 mm. Din punct de vedere al siguranței, în mod normal este mai bine ca în mers să nu se simtă nici un fel de diferență.

    Articol de specialitate 1358
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă la comandă?

    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 275 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă
    8.9
    0

    MC PRO SRL


    8.9
    0

    OVIMOB FACTORY S.R.L.


    8.9
    0

    SĂLĂJAN PREST SERV S.R.L.


    8.9
    0

    ART MOB DESIGN SRL