În continuare:
1. Mânere de mobilă - la ce să fiți atenți?
Când cumpărați mânere, acordați cea mai mare atenție forma mânerului în sine. Prinderea ușoară și confortabilă ar trebui să aibă prioritate față de perfecțiunea stilistică și geometrică. Ușile, fronturile și sertarele care se deschid frecvent au nevoie de mânere care să nu aibă margini ascuțite, o formă complicată și să nu fie greu de manevrat. Murdăria se reține și se acumulează de obicei unde sunt gravate adânc, iar marginile ascuțite sunt veșnicii vinovați pentru tăieturile minore. Cu siguranță cele mai de dorit în acest sens sunt în formă de cerc, cilindru sau orice altă formă rotundă.
2. Mânere pentru mobilă din diverse materiale
Piața oferă numeroase feluri, tipuri și modele de mânere pentru mobilă, dar cea mai comună alegere este între cele din lemn și cele din metal.
2.1. Mânere din lemn pentru mobilă
Mânerele din lemn pentru mobilier sunt o alegere mai puțin obișnuită, deoarece sunt potrivite doar pentru anumite modele ale elementelor piesei. Se recomandă să nu le folosiți în bucătărie, unde se ating cel mai des cu mâinile murdare, unde frecvența de deschidere a ușilor, fronturilor și sertarelor este foarte mare. Mânerele din lemn nu sunt așa de durabile ca cele din metal și, prin urmare, se vor uza mai repede. Aceste mânere le puteți alege pentru acele piese de mobilier care nu se folosesc foarte des sau sunt obiecte de valoare deosebite. Dacă vă hotărâți să folosiți mânere din lemn, alegeți-le pe cele rotunde sau cilindrice, nu unghiulare, pătrate, deoarece marginile pot începe să se sfărâme sau să se decojească din cauza moliciunii relative a materialului (lemnului)
„Mânerele din lemn pot fi protejate și impregnate suplimentar și pot fi vopsite în orice culoare.”
2.2. Mânere metalice pentru mobilă
Adeseori, dintre toate tipurile, se aleg mânerele metalice. Sunt produse într-un număr foarte mare de forme, stiluri, culori și dimensiuni, deci cu siguranță se poate găsi un model chiar și pentru cel mai pretențios client. Mânerele metalice sunt de obicei realizate din aluminiu anodizat (eloxat) sau oțel inoxidabil, unde oțelul inoxidabil poate fi lucios (crom) sau mat (non-crom, aspect metalic natural). Este recomandat să le alegeți pe cele necromate, mai ales pentru acele elemente pe care le folosiți cel mai mult, deoarece pe suprafețele cromate rămân amprente. Mânerele metalice sunt mult mai ușor de întreținut decât mânerele din lemn, deoarece murdăria de pe ele poate fi ștearsă cu o cârpă umedă și puțin detergent sau puteți chiar să folosiți un detergent profesional pentru metale.
3. Mânere clasice pentru mobilă
Cea mai comună alegere a clienților sunt mânerele de mobilier clasice. Se caracterizează printr-o geometrie simplă, dar elegantă, fără decor. Mânerele clasice sunt întotdeauna adaptate ergonomic și proiectate atent pentru a permite prinderea și deschiderea sau închiderea ușoară. Ele pot fi compuse din mai multe elemente îmbinate sau sudate între ele, sau pot fi turnate dintr-o singură bucată de metal. Se potrivesc bine cu toate stilurile și materialele și sunt potrivite pentru orice tip de mobilier - de la bucătării și băi până la dulapuri din dormitoare și camere pentru copii.
„Mânerele clasice din lemn sunt simple butoane, bile din lemn care sunt adesea ajustate ergonomic pentru a fi mai ușor de prins.”
4. Mânere pentru mobilă integrate, frezate
Mânerele integrate, realizate prin frezare nu sunt chiar ceea ce v-ați așteptat în sensul stric al cuvintelor. Este o tehnică de proiectare a fronturilor de mobilier, sertarelor sau ușilor, în care se taie un canal mai puțin adânc sau mai adânc la lățimea și adâncimea suficientă pentru a se potrivi degetelor mâinii. Acest tip de canal se găsește cel mai adesea pe partea superioară, mai îngustă, a plăcii MDF sau a plăcilor PAL (din care este realizat în mare parte acest tip de mobilier), deși poate fi și lateral. Este o tehnică modernă făcută posibilă de progresele în producția mobilierului din meșteșug sau industrial cât și de materialele compozite mai noi; cu doar câteva decenii în urmă, efectuarea unor astfel de soluții în locul mânerelor obișnuite, înșurubate, era un proces extrem de solicitant și costisitor, iar astăzi este ceva comun.
Mânerele integrate trebuie să fie suficient de largi și adânci, altfel încât degetele puțin mai mari ai bărbaților să poată să prindă mai bine pentru a deschide mobila
5. Mânere pentru mobilier vintage/retro
Există perioade în care așa-numitul stil de mobilier retro devine foarte popular - apoi se demodează din nou și un trend foarte modern și contemporan atrage toată atenția. Dacă alegeți mânere foarte stilate care exprimă clar un anumit design sau stil al unei epoci, se poate întâmpla ca într-un an să nu mai fie relevante, așa că bucătăria voastră va părea deodată demodată. Un astfel de exemplu sunt mânerele pentru mobilier retro. Merg doar cu piesele de mobilier foarte vechi, meșteșugărești și artistice, pentru că erau singurele de felul acela (care, bineînțeles, nu erau retro pe atunci, ci mânere după ultima modă). Mânerele forjate se potrivesc bine cu mobilierul mai vechi și rustic.
6. Mobilă fără mânere - "push open/close"
Dacă mânerele vi se par de prisos sau pur și simplu nu le doriți, există o alternativă bună: „push open/close“, adică deschiderea și închiderea prin atingere. Este un mecanism care deschide uși, fronturi și sertare cu o apăsare ușoară a mâinii. Când ușa este închisă, mecanismul asigură că partea frontală este complet la același nivel cu celelalte părți sau fronturi ale elementelor. Avantajul unui astfel de sistem este evident - piesa de mobilier nu are mânere vizibile și arată extrem de modern, aproape abstract și futurist. Dezavantajul acestei tehnici de închidere și deschidere este exact ceea ce este caracteristica sa de bază - atingerea constantă a suprafețelor cu degetele. Deoarece sunt adesea murdare și unse, mai ales în timpul lucrărilor și în timpul gătitului, nu recomandăm acest tip de sistem pentru elementele de bucătărie.
7. Mânere decorative pentru mobilă
Fiecare casă este unică și are nevoie de aceeași caracteristică sau nivel de îmbunătățire care o va face unică. Mânerele decorative aduc interiorului ceea ce s-ar putea numi o marcă personală de recunoaștere. Mânerele decorative pentru mobilier sunt acum produse din diverse materiale, chiar neobișnuite și de același tip de forme și culori. Există mânere pentru mobilier din sticlă, mânere din ceramică, plastic, chiar și din cristal, precum și Kerrock și altele. Dacă vă hotărâți pentru mânerele decorative, vă recomandăm să le folosiți pentru a decora o singură piesă de mobilier din cameră și nu toată mobila din casă. Astfel de mânere dau accent și atrag atenția, dar dacă sunt prea multe și peste tot, unicitatea și exclusivitatea lor repede se pierd.