În continuare:
1. Plăci MDF
1.1. Ce sunt plăcile MDF?
Recent, plăcile din fibrele lemnoase cu densitate medie, sau pe scurt plăcile MDF, sunt tot mai mult folosite în producția de mobilier la comandă. Plăcile MDF sunt plăci realizate din fibrele de lemn și rășină, comprimate la presiune ridicată. Plăcile MDF au o densitate mare și sunt mai uniforme și mai compacte în comparație cu PAL-ul.
1.2. Avantajele plăcilor MDF
Apropo, MDF-ul este puțin mai scump decât placajul, dar are multe avantaje. Suprafața sa este de la bază practic netedă. Avantajul MDF-ului este capacitatea mare de prelucrare, poate fi șlefuit și găurit. Plăcile MDF lăcuite sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile moderne la comandă, precum și pentru realizarea altor piese de mobilier. MDF-ul poate fi lăcuit de către dulgher de mai multe ori până la un luciu ridicat, și puteți alege și între lacul alb sau lacul colorat. Plăcile MDF lăcuite arată mai uniform deoarece marginile plăcii sunt complet acoperite cu lac. Dacă dorim să realizăm o bucătărie la comandă cu linii uniforme, alegerea unui MDF lăcuit și lucios este soluția ideală.
1.3. Dezavantajele plăcilor MDF
Principalul dezavantaj al MDF-ului este prețul ridicat. În comparație cu PAL-ul, acesta poate fi de până la două ori mai scump! Dacă oricum urmează să schimbăm mobilierul în PAL melaminat cu rășină, folosirea plăcii MDF nu are sens pentru că întreg proiectul este mult mai scump, iar efectul nu este mai deosebit.
2. Plăci PAL
2.1. Ce este o placă PAL
Placa aglomerată este un material lemnos compact format din diferite bucăți de lemn ștanțate în placă cu rășină de formaldehidă. Placa brută din rumeguș poate fi îmbogățită cu folie de melamină, pe care o numim PAL. Așa că obținem plăci în diverse culori, cu decoruri din lemn și artistice. Plăcile aglomerate sunt potrivite pentru diverse piese de mobilier pentru industrie, precum și pentru decorarea interioară și amenajarea casei.
Scopul PAL-ului este de a fi acoperit sau îmbrăcat cu alte materiale, astfel încât să poată fi folosit într-o bucătărie nouă sau pentru mobilier de baie.
Pe piață sunt disponibile și plăcile impermeabile. O astfel de placă este utilă în special în bucătărie și baie, care sunt expuse constant la umiditate.
2.2. Plăci PAL - avantaje și dezavantaje
Plăcile aglomerate din lemn au multe avantaje. În primul rând, trebuie menționat că plăcile sunt ușoare și accesibile. Ele oferă o varietate de soluții de proiectare. Există plăci clasice, dar impermeabile, a căror utilizare depinde de scop. PAL-ul este ușor de prelucrat și datorită decorului (folie melaminată) permite diverse soluții decorative.
Este de remarcat și întreținerea ușoară, deoarece sunt foarte ușor de curățat. Sunt impecabile din punct de vedere igienic, ceea ce înseamnă că sunt potrivite și pentru restaurante și magazine alimentare. Acest plăci sunt rezistente și la razele UV, au o bună rezistență termică, chimică și mecanică, deci este foarte rezistentă la deteriorări mecanice sau la zgârieturi și șocuri.
2.3. Dezavantajele plăcilor PAL
Plăcile aglomerate din lemn, totuși, au și unele dezavantaje care se referă la prelucrare. Plăcile aglomerate nu pot fi șlefuite în jurul colțurilor sau subțiate. Perforarea este, de asemenea, oarecum problematică. Cu alte cuvinte, dacă dorim să prelucrăm un dulap din PAL realizat de un dulgher, ne va fi greu să acoperim găurile și să reparăm greșelile. De asemenea, este dificil de reparat daunele cauzate de lovituri.
2.4. Plăcile PAL sunt cel mai comun material pentru tâmplărie
Datorită prelucrării sale simple și diverse, precum și prețului accesibil, PAL-ul este unul dintre cele mai populare materiale de tâmplărie. Dacă PAL-ul va fi în cele din urmă acoperit cu ultrapas, oricum nu va fi vizibil, deci este pe departe cea mai bună alegere.
3. PAL melaminat
3.1. Ce este PAL-ul melaminat?
PAL-ul melaminat este o placă aglomerată de lemn care este îmbogățită cu folie decorativă în diverse culori, lemn, metal și alte decoruri ale căror suprafețe sunt tratate diferit. PAL-ul melaminat oferă așadar o mulțime de posibilități în proiectarea și fabricarea echipamentelor interioare.
3.2. Unde se folosește PAL-ul melaminat?
Poate fi folosit la realizarea diverselor tipuri de mobilier, dar și ca acoperire pentru pereți. Unele industrii îl folosesc chiar și pentru echiparea vehiculelor, dar PAL-ul melaminat se găsește adesea în locuri sau clădiri publice tocmai datorită prețului accesibil, de exemplu în spitale, restaurante, baruri, magazine și altele asemenea.
3.3. PAL melaminat = decor
Probabil ați auzit că unele PAL-uri melaminate se numesc doar decor. Deși nu este un nume profesional, mulți îl numesc așa din cauza naturii sale deosebit de decorative. Scopul plăcilor PAL melaminat nu este de fapt altceva decât imitarea altor materiale sau revigorarea spațiului cu culori.
4. Plăci furniruite din PAL / plăci MDF
Dacă doriți să obțineți aspectul lemnului masiv într-o bucătărie la comandă, furnirul este alegerea ideală. Putem furnirui atât MDF, cât și PAL, dar trebuie să fim conștienți că soluția cu MDF va fi mult mai costisitoare. Furnirul din lemn este un strat subțire de lemn de diferite grosimi, de la câțiva mm până la 0,5 cm sau chiar un centimetru. Există furnir din specii domestice de la stejar, fag, nuc, cireș și alți copaci până la furnir de tec și lemn exotic. Furnirul poate fi periat sau neted, albit sau tratat pentru a arăta antic.
Textura furnirului este mult mai convingătoare decât imitația lemnului.
Avantajul furnirului din lemn este că-i un material natural și că oferă mobilierului o impresie de căldură, adică atmosferă de casă. Avantajul este că furnirul poate fi stivuit pe margini astfel încât să arate ca lemnul masiv. Dacă alegeți furnir mai gros, va fi posibilă renovarea și mobilierului la comandă.
5. Ultrapas
Pentru suprafețele monocromatice de mobilier la comandă sau imitația oricărui material natural, ultrapas este ideal. Ultrapas este un material compozit format din mai multe straturi de celuloză și hârtie impregnată cu rășină melaminată. Avantajul său este rezistența ridicată la șocuri și uzură.
Ultrapas este materialul cel mai des folosit pentru finisarea PAL-ului, care este, de asemenea, folosit pentru a face bucătării la comandă și alte piese de mobilier.
Există multe opțiuni disponibile. Puteți alege între ultrapas în culoare, ultrapas în imitație din lemn sau piatră, este disponibil și ultrapas cu un strat subțire din diferite metale. Combinația dintre PAL și ultrapas este o soluție foarte accesibilă. Dezavantajul este renovarea problematică a mobilierului din ultrapas, care nu se merită. Probleme sunt și marginile, pe care le acoperim cu benzi speciale. Contactul dintre banda de margine și ultrapas este mai puțin rezistentă și arată ieftin.
6. Lemn masiv sau alte materiale
Chiar și în designul modern, se pune un accent tot mai mare pe introducerea de texturi și materiale naturale în mediu. Pentru adevărata căldură a casei, lemnul masiv este cel mai apropiat de aceasta. Mobilierul din lemn masiv este atemporal deoarece poate fi restaurat, șlefuit, lăcuit. Lemnul este un material natural care dă încredere prin textura sa unică a lemnului. Cu toate acestea, prețurile ridicate repede aduc sub semnul întrebării aceste beneficii.
Mobilierul din lemnul masiv este în continuare cu 50% mai scump decât plăcile MDF sau alte materiale compozite. De asemenea, este mai dificil să faceți suprafețe mai mari sau mai subțiri și să conectați elementele. Prin urmare, clienții aleg din ce în ce mai puțin lemnul masiv și aleg alte materiale pentru mobilierul la comandă.
7. Ce să alegeți?
Atunci când vă hotărâți asupra materialului pentru bucătărie sau camera de zi la comandă, vă recomandăm să evitați imitațiile lemnului și să alegeți PAL-ul melaminat și furnirul din lemn. Dacă doriți linii lucioase uniforme, plăcile MDF lăcuite sunt alegerea potrivită. Totuși blaturile sau mobilierul la comandă care vor fi expuse la umezeală trebuie acoperite cu un ultrapas rezistent.
Astăzi, prețurile materialelor sunt aproape egale, așa că nu merită să economisiți pe materialele pentru realizarea mobilierului la comandă, deoarece la serviciile de tâmplărie cea mai scumpă este de fapt manopera.