Pentru zona

    Cum se planifică o bucătărie modernă

    Articolul a fost citit chiar de 2752+ utilizatori
    Stilul de viață și obiceiurile se schimbă. Bucătăriile, cu care suntem obișnuiți și pentru care s-a presupus că sunt întotdeauna cumva la fel, au devenit astăzi un loc de contacte și socializare în casă, un loc în care de fapt timpul este petrecut, și nu doar pregătită mâncarea. Bucătăria a devenit centrul spațiului de locuit, deci este important să o abordați cu grijă. Pentru a face acest lucru, am pregătit câteva linii directoare pentru bucătăria dvs. modernă a secolului XXI.
    Articol de specialitate 2752
    bucătărie modernă
    Avem 287 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    1. Cum arată o bucătărie modernă?

    1.1. Bucătăria modernă este practică

    O bucătărie modernă este o bucătărie funcțională în primul rând. Fie că optați pentru o bucătărie la comandă sau pentru o bucătărie gata făcută, produsă industrial, aceasta ar trebui să fie formată din suficiente elemente și unități pentru depozitare, păstrare și preparare a alimentelor, precum și pentru cele mai moderne aparate, unelte și accesorii. Aceasta înseamnă practic o varietate de forme și dimensiuni de sertare, rafturi, compartimente, suporturi, coșuri și cutii, indiferent de stilul și estetica dorită.

    1.2. Blatul într-o bucătărie modernă

    O altă componentă extrem de importantă a unei bucătării moderne sunt blaturile de bucătărie. Regula unei bucătării moderne este de a avea suprafața blatului de cât au nevoie utilizatorii și de a nu fi inutil de mare. Blaturile de bucătărie trebuie aranjate în mai multe locuri și să urmeze procesul de lucru, astfel încât întreaga lucrare să fie cât mai ușoară, plăcută și de succes. În felul acesta a fost conceput așa-numitul triunghi de bucătărie între frigider, chiuvetă și aragaz.

    1.3. Estetica bucătăriei moderne

    A treia componentă a fiecărei bucătării de astăzi este, desigur, estetica sau aspectul și alegerea materialelor. Modernitatea urmărește minimalismul și uniformitatea, pe de o parte, dar și expresivitatea materialelor naturale, pe de altă parte. Fronturile unei bucătării moderne pot fi realizate din diverse furniruri, blaturi de piatră sau chiar terrazzo dacă doriți un aspect mai expresiv, mai îndrăzneț și atractiv, sau puteți opta pentru plăci MDF simple sau PAL acoperit cu pulbere, dacă doriți ceva mai simplu și mai neutru. Este destul de obișnuit să acordați o atenție specială mânerelor pentru elemente, precum și integrarea sau ascunderea tuturor dispozitivelor de înaltă tehnologie care ar afecta imaginea bucătăriei.

    Sfaturi de specialitate de la RESETAR M SRL

    Care este diferența dintre bucătăriile clasice și cele moderne?

    Cea mai evidentă diferență este aspectul vizual. 
    Bucătăriile clasice în general folosesc forme organice, sculpturi, profile și elemente decorative inspirate de obicei din stilurile baroque, rococo si neoclasic. Bucătăriile clasice sunt definite de elementele decorative, coroane profilate, șipci sculptate, ușile sunt construite din ramă cu tăblie care pot avea diferite profile și elemente decorative. Toate aceste elemente sunt fabricate de obicei din lemn masiv. Bucătăriile clasice ajută la crearea unui ambient călduros și maiestos.

    Bucătăriile moderne sunt simplificate, se bazează pe forme geometrice simple și urmăresc în primul rând funcționalitatea. Este un stil care s-a născut la începutul secolului XIX-lea. În general nu au elemente decorative, coroanele și soclul fiind drepte fără nici un profil, ușile sunt panouri simple iar frumusețea și complexitatea este redată de culorile și texturile folosite. Toate elementele unei bucătării moderne pot fi fabricate din panouri derivate din lemn ( PAL, MDF, Placaj etc). 

    Un alt aspect ar fi materialele folosite.
    Bucătăriile clasice în ziua de azi sunt construite din materiale multiple, depinde de producător și de cerințe, dar vor avea în compoziție 99% din cazuri lemn masiv. De obicei toate elementele vizibile și decorative sunt din lemn masiv iar cutiile sunt fabricate din panouri derivate din lemn. Ca să fiu mai explicit: coroana, soclu (dacă este profilat), șipci profilate sau sculptate, sculpturi, rame față, rame uși sunt elemente care vor fi din lemn masiv, în schimb cutiile pot fi fabricate din PAL furniruit cu furnire naturale sau cu furnire sintetice (PAL melaminat), MDF furniruit ori vopsit, placaj, panel sau chiar panou din masiv.

    Bucătăriile moderne pot fi construite din aceleași materiale din care este construită o bucătărie clasică, și pot avea fronturi din panou de lemn masiv dar de obicei ele sunt fabricate din panouri de PAL melaminat sau MDF melaminat ori vopsit.

    Un al treilea aspect poate fi prețul.
    Deși o bucătărie modernă poate ajunge la același preț cu o bucătărie clasică sau chiar să fie mai scumpă, de obicei bucătăriile clasice sunt mai scumpe din cauza complexității de producție și a materialelor folosite. Aici vorbesc doar de corpurile de mobilier, nu luăm în calcul electrocasnice, feronerii și sisteme speciale cu care poate fi echipată o bucătărie.

    Care este cel mai bun material pentru bucătărie?

    Nu aș putea spune că un anume material este cel mai bun. Depinde de stilul de mobilier, bugetul pe care îl avem și durabilitatea în timp care este strict legată de operare și întreținere.
    În general lemnul masiv este mai rezistent în timp și la accidente, poate fi retușat și reparat dar este un element viu care va lucra la fiecare schimbare climatică din încăpere, la o inundație de exemplu, lemnul se va umfla considerabil dar după câteva zile își revine și poate fi refinisat/retușat, în schimb MDF-ul sau PAL-ul trebuie înlocuit cu totul. 
    Pe de altă parte PAL-ul și MDF-ul sunt mai ieftine și rezistă foarte bine la diferențele climatice din încăpere, nu sunt afectate de diferențele de umiditate din aer. Dar la contactul direct cu apa aceste materiale se umflă și nu își mai revin necesitând înlocuirea completă dar înlocuirea unui front din PAL/MDF nu este atât de complicată pe cât este retușarea unui lemn masiv.

    Ionuț Reșetar, designer RESETAR M SRL

    2. Planificarea unei bucătării moderne

    Bucătăriile cu care eram obișnuiți din vremuri și clădiri mai vechi erau camere închise, speciale, chiar complet separate. Au fost folosite exclusiv pentru gătit și pregătirea alimentelor. Astăzi este diferit, deoarece bucătăria modernă a devenit un spațiu unic, conectat la sufragerie și camera de zi. Prin integrarea bucătăriei moderne cu restul casei, au apărut multe posibilități noi de organizare. O componentă comună a acestui nou concept este insula de bucătărie, care permite în plus conexiune și funcționalitate și așa o creștere a suprafețelor blatului.

    S-au schimbat multe în domeniul hotei de bucătărie. Bucătăriile moderne au hote mai eficiente și pot deveni la fel de practice cât și element estetic al structurii. Cea mai recentă generație de hote poate fi ascunsă sau încorporată, iar cele încorporate în blat sau tavan suspendat sunt din ce în ce mai utilizate, care pot fi scoase numai atunci când este necesar. În plus, acum au mecanisme pentru mișcare silențioasă, deschidere și închidere prin atingere, iar motoarele lor cu mai multe viteze sunt aproape inaudibile.

     Bucătăriile moderne ar trebui să îndeplinească nu numai înalte cerințe estetice, ci și funcționale
    Bucătăriile moderne ar trebui să îndeplinească nu numai înalte cerințe estetice, ci și funcționale

    3. Fronturi moderne de bucătărie

    Bucătăria este în primul rând un spațiu funcțional, care este folosit nu numai de adulți, ci și de copii și care, ca urmare, este împovărat în mod constant. Prin urmare, materialele unei bucătării moderne trebuie să fie durabile, rezistente și în același timp adecvate pentru curățarea rapidă. Fronturile bucătăriei pot fi realizate din diferite materiale - lemn masiv și materiale din lemn, furnir sau sticlă - deși imitațiile structurilor naturale precum piatra sau lemnul, sub formă de folii și compozite, sunt din ce în ce mai solicitate.

    Compozitele nou proiectate sunt, de exemplu, PAL acoperit cu laminat în mai multe straturi, acesta din urmă fiind tipărit cu imitație de lemn. Acest tip de compozit este mult mai rezistent decât placajul cu furnir de lemn.

    Puteți opta și pentru MDF lăcuit, plăci din rumeguș presat și lipit; dacă optați pentru o bucătărie la comandă, tâmplarul va vopsi plăcile în mai multe straturi. Dacă cumpărați bucătăria ca produs finit, aceasta este deja lăcuită din fabrică.

    Dacă doriți fronturi cu luciu ridicat, precum și rezistente și durabile, puteți lua și plăci acrilice care vor aduce o notă de modernitate și minimalism.

    Prețul materialelor pentru fronturile de bucătărie este diferit - cele mai ieftine sunt PAL simplu și furniruit, iar cele mai scumpe sunt MDF lăcuit și acrilic, care pot fi de două ori mai scumpe decât PAL.

    4. Blaturi moderne de bucătărie

    Este crucial ce tip de blat are o bucătărie modernă, fiind elementul central al bucătăriei. Deoarece cea mai mare parte a muncii legate de prepararea, prelucrarea și depozitarea alimentelor se face pe acesta, blatul este extrem de expus la umezeală și uzură mecanică. Prin urmare, alegerea unui blat de bucătărie durabil este foarte important.

    Bucătăriile clasice obișnuiau să aibă blaturi de bucătărie din lemn masiv, frumoase, dar destul de impracticabile, deoarece trebuia avut grijă să se păstreze suprafața uscată tot timpul. O altă posibilitate pentru o soluție clasică de bucătărie este ceramica, a cărei instalare este mai scumpă și, din cauza îmbinărilor, este, de asemenea, problematică, deoarece curățarea și întreținerea acestora și, astfel, întreaga bucătărie, poate fi destul de solicitantă și de durată.

    Un blat din ce în ce mai căutat pentru bucătăriile moderne este un blat de lucru din placaj cu o folie laminată deosebit de rezistentă imprimată în diferite variante. Proiectarea modernă a unei bucătării moderne este de obicei sub forma literei L sau U, pentru a obține cât mai mult spațiu de lucru posibil. Este de dorit ca blatul de bucătărie să fie dintr-o singură bucată, deoarece fiecare fisură înseamnă acumularea de impurități și pătrunderea potențială a umezelii. Tot mai des pot fi întâlnite blaturile de bucătărie din așa-numitul Kerrock, care este un material compozit artificial. Kerrock seamănă cu o piatră și este foarte ușor de curățat. Dacă blatul Kerrock este zgâriat sau deteriorat în orice alt mod, acesta poate fi ușor lustruit și restaurat și va arăta ca nou într-o clipă.

    Piatra este, poate în mod neașteptat, foarte căutată și populară pentru insulele de bucătărie și blaturi. Acestea sunt granitul sau imitațiile unor tipuri similare de piatră, deosebit de rezistente la șocuri și uzură mecanică. Bucătăriilor moderne nu este important aspectul podelei, așa că podele precum terrazzo, deși sunt soluții neobișnuite și unice, pot fi găsite în ele; tot ce este necesar este un material bun și un meșter pentru armare calificat.

    Cândva toate bucătăriile erau cu gresie și faianță, iar astăzi sunt cu finisaje moderne, cum ar fi lemnul și sticla
    Cândva toate bucătăriile erau cu gresie și faianță, iar astăzi sunt cu finisaje moderne, cum ar fi lemnul și sticla

    5. Acoperiri de perete ale unei bucătării moderne

    În bucătăriile clasice, plăcile ceramice erau, ca să spunem așa, indispensabile, dar acum, dimpotrivă, sunt din ce în ce mai puțin căutate. Gresia de pe peretele bucătăriei este impracticabilă, în principal datorită chitului de rosturi dificil de curățat, așa că acum sunt înlocuite cu sticlă de bucătărie. Acoperirile din sticlă de bucătărie pot fi, de asemenea, imprimate. Sticla de bucătărie imprimată devine din ce în ce mai diversă, mai ales de când este la modă, iar din ce în ce mai mulți artiști se ocupă de tehnica vopsirii sticlei în scopuri pur comerciale. Dacă comandați acest tip de sticlă, puteți alege un design care să însuflețească bucătăria și să o facă complet personală și unică. Următoarea soluție interesantă, la fel de neobișnuită pentru bucătării, sunt fototapetele sau învelișurile din lemn acoperite cu sticlă pentru protecție, ceea ce conferă bucătăriei un farmec aparte.

    Atunci când vă decideți pentru o bucătărie nouă, contactați un expert sau o companie de renume. Bucătării la comandă de calitate cu toate detaliile dorite pot fi realizate de tâmplari cu experiență sau companii specializate în producția lor. În cazul în care doriți un spațiu fără detalii speciale sau sunteți mulțumiți cu bucătăria din catalog, o bucătărie industrială bine amenajată poate fi, de asemenea, o alegere excelentă.

    Dacă vă decideți pentru o bucătărie modernă, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    2752
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă la comandă?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 287 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane