Pentru zona
    Gardul viu este în același timp atât funcțional, cât și decorativ - reprezintă o barieră naturală care separă parcela de cea învecinată, protejează de privirile indiscrete, oferind intimitate și acționează ca un obstacol pentru trecerea oaspeților nedoriți. Gardul viu scund servește la delimitarea gazonului și a potecii. Pe lângă înălțime, gardurile vii pot fi, de asemenea, împărțite după tip în veșnic verzi și foioase. În restul textului, ajutăm la rezolvarea dilemei - pe care să îl alegem?
    Articol de specialitate 128
    gard viu
    Avem 1566 executanți pentru domeniul Amenajări exterioare:

    Gard viu - avantaje și dezavantaje

    Gardurile vii au atât un rol protector, cât și un rol estetic, fiind în același timp durabile – în comparație cu un gard metalic sau un perete clasic, gardurile vii reprezintă o alegere prietenoasă cu mediul. Ele creează o atmosferă liniștită, plăcută, aduc o notă de natură în fiecare curte.

    Gardul viu ne protejează intimitatea, oferă protecție împotriva vântului, reduce zgomotul și poate cel mai important - contribuie la o calitate mai bună a aerului, reducând cantitatea de praf și particule dăunătoare, îmbunătățind microclimatul spațiului.

    Ridicarea unui perete clasic poate crea impresia de nepoftit și respingere, dar un gard viu este o alegere mai potrivită și mai naturală. În acest scop sunt folosite diferite specii de plante.

    Gardul viu nu trebuie să fie format dintr-un singur tip de plantă, poate fi din mai multe, dar este necesar să aveți grijă ca speciile alese să crească în același ritm, astfel încât gardul viu să fie uniform. Alegeți numai răsaduri sănătoase de aceeași vârstă. Cel mai adesea, logic, se aleg cele cu creștere rapidă, care vor forma un gard des în scurt timp. Un astfel de gard va oferi adăpost și intimitatea dorită. Atunci când alegeți plantele, este important să vă ghidați după condițiile existente în curte - tipul solului, lumina soarelui, condițiile climatice din zona dată.

    O caracteristică comună aproape tuturor gardurilor vii este posibilitatea tăierii. Prin tăiere, acestea sunt aduse la înălțimea potrivită și formează diferite forme topiare. De asemenea, tăierea se face astfel încât plantele să aibă o coroană groasă, iar gardul viu să arate îngrijit și întreținut. În timp ce plantele sunt tinere, ele sunt tăiate cu foarfecile pentru gardul viu, în timp ce mai târziu se folosesc în general foarfece de grădină cu acumulator. Se tunde de două ori pe an - primăvara când pericolul de îngheț a trecut și toamna, când părțile uscate ale plantei se îndepărtează.

    Când tăiați un gard viu, este important să vă amintiți că partea de jos ar trebui să rămână puțin mai lată decât cea de sus. În acest fel, părțile din apropierea rădăcinii plantei vor primi suficientă lumină solară, iar subțierea va fi prevenită.
    O caracteristică comună aproape tuturor gardurilor vii este posibilitatea tăierii
    O caracteristică comună aproape tuturor gardurilor vii este posibilitatea tăierii

    Gardurile vii sunt împărțite în: înalte (cel mai des se aleg plante înalte, cu creștere rapidă) și joase, foioase și veșnic verzi.

    Gardurile vii de foioase sunt foarte decorative, în mare parte înflorite, dar au un dezavantaj imens - își pierd volumul de frunze în timpul toamnei și nu oferă intimitate până în primăvară, când înverzesc din nou. Gardurile vii de foioase arată foarte vivace atunci când sunt în floare. Gardurile vii mai tinere de foioase necesită adesea mai mult de două tăieri pe an. Lăstarii tineri sunt tăiați, în felul acesta întinerind gardul viu. Pentru gardurile vii înflorite, tăierea se face după înflorire.

    Gardurile vii veșnic verzi sunt cu siguranță o alegere mai comună. Plantele dense, veșnic verzi, cu ramuri mai groase, vor oferi cel mai bine intimitate și securitate, deoarece frunzele rămân pe plantă pe tot parcursul anului

    În cazul gardurilor vii veșnic verzi, este important să acordați atenție deoarece unele specii au nevoie de mult spațiu atunci când ating dimensiunea maximă. Prin urmare, ar trebui să faceți o distanță mai mare în rând când plantați.

    Deoarece gardurile vii veșnic verzi sunt alegerea mai frecventă, vom face o comparație a plantelor folosite în acest scop.

    Un gard viu de tuia

    Tuia este una dintre cele mai frecvent utilizate plante veșnic verzi pentru creșterea gardurilor vii din zona noastră. Există mai multe tipuri de tuia: columnaris, smaragd, elegantisima, tuia aurie, tuia compact și altele. Ceea ce este comun pentru aproape toate tipurile de tuia este o formă piramidală, o înălțime de până la 6,7 ​​metri și o lățime de aproximativ 1 metru. Nu sunt prea pretențioase în ceea ce privește cultivarea, au nevoie moderată de apă, pot prospera pe diferite tipuri de sol. Sunt utilizate în principal pentru împrejmuirea curților medii sau mici. Ceea ce le diferențiază este nevoia de lumină - tuia columnaris și aurie tolerează umbra parțială, în timp ce de ex. compact și elagantisima caută doar o poziție însorită.

    Tuia este una dintre cele mai frecvent utilizate plante veșnic verzi pentru creșterea gardurilor vii din zona noastră.
    Tuia este una dintre cele mai frecvent utilizate plante veșnic verzi pentru creșterea gardurilor vii din zona noastră.

    Ne vom atinge de cele mai comune două tipuri - smaragd și columnaris.

    Tuia occidentalis smaragd este una dintre cele mai frumoase specii de tuia și o alegere frecventă pentru parcuri și curți. Se caracterizează printr-o formă cilindrică (forma conică), cetinile de culoare verde smarald. Poate atinge o înălțime de până la șase metri, o lățime de aproximativ 1 metru. Are o formă deasă, este ușoară de întreținut. Tolerează bine tăierea, iar cea mai importantă este cea din perioada de primăvară timpurie. De asemenea, la începutul primăverii, hrănirea este necesară, datorită căreia tuia de smarald va crește mai bine, iar cetinile vor avea o culoare mai intensă.

    Deoarece este foarte potrivită pentru modelare, o puteți planta de-a lungul întregului gard sau o puteți combina cu alte specii. În unele curți poate fi văzută ca un copac solitar. Se plantează în poziții însorite sau semi-umbrite. Pentru cea mai bună înrădăcinare posibilă, solul trebuie să fie moderat umed (evitați plantarea în apropierea apei stătătoare), pH-ul acid până la neutru.

    Tuia smaragd este rezistentă la condițiile climatice nefavorabile, în special vânt puternic și temperaturile negative din timpul iernii.

    Tuia occidentalis Columna este una dintre cele cu cea mai rapidă creștere - creșterea anuală a acestei plante poate fi de aproximativ 50 cm. Are o formă coloană, atinge o lățime maximă de 1 metru, iar pentru că nu crește în lățime, este cunoscută și sub numele de tuia columnaris datorită formei sale. Această columnaris este foarte rezistentă și „recunoscătoare” pentru clima noastră - pe lângă faptul că formează un gard viu, este folosită și pentru o centură de protecție împotriva vânturilor. În plus, poate fi plantată în jardiniere, precum și în ghivece mai mari.

    Cetinile sunt de culoarea verde mai deschisă, cu note de galben pe timp de toamnă. La plantare, este necesar să se asigure o poziție însorită. Va reuși și la semi umbră, dar în acest caz va avea ceva mai puține cetini de nuanțe mai deschise. Diferite tipuri de sol i se potrivesc, este important să îi asigurați un drenaj bun.

    Tuia nu sunt prea solicitantă când vine vorba de cultivare, are nevoie moderată de apă, poate prospera pe diferite tipuri de sol.
    Tuia nu sunt prea solicitantă când vine vorba de cultivare, are nevoie moderată de apă, poate prospera pe diferite tipuri de sol.

    Prețul pentru tuia depinde de tipul și dimensiunea răsadului. Un răsad de 60 cm tuia smaragd va costa 35 RON, un răsad de 100 cm va costa 43 RON, în timp ce un răsad mai mare de 150 cm vă va costa 76 RON. În multe pepiniere veți găsi un preț special pentru o cantitate mai mare. Tuia columna va costa cam la fel.

    Dafin cireș ca gard viu

    Cireșul de dafin (Prunus laurocerasus) și-a primit numele după aspectul său. Și anume, frunza acestei plante seamănă cu o frunză de dafin, în timp ce fructul ei este o boabă de culoare închisă care seamănă cu o cireașă. Este un tufiș dens, veșnic verde, care provine de la granițele Europei de Est și Asiei de Vest și care și-a găsit o largă aplicație în horticultură - dafinul cireș se află în topul preferințelor soiurilor alese pentru formarea gardurilor vii.

    Frunza de dafin cireș este pieloasă, lucioasă, verde închis pe față, partea superioară, în timp ce este verde pal pe partea inferioară. Frunzele sunt eliptice, ușor dințate și ascuțite în vârf. Planta este atractivă și verde pe tot parcursul anului, oferind protecție curții toate cele 12 luni. Pe lângă frunzele decorative, atrăgătoare, atrag atenția și florile de cireș de dafin. Florile sale albe, mici și parfumate sunt adunate în ciorchine. Înflorește în luna mai.

    Pe lângă frunzele decorative, atrăgătoare, și florile de cireș de dafin atrag atenția.
    Pe lângă frunzele decorative, atrăgătoare, și florile de cireș de dafin atrag atenția.
    Dafinul cireș atinge o înălțime de aproximativ 3-4 metri, în funcție de condițiile de plantare. Este o plantă cu creștere rapidă, care crește de la 30 la 60 de centimetri pe an, adică în 3 ani, crește cu aproximativ 1,50 metri.

    Este o specie foarte rezistentă, care crește bine în zonele urbane, deoarece rezistă smogului orașului. Se poate planta în locurile însorite, semi umbrite și umbrite, însă, la umbră va progresa mai încet și ramurile sale vor fi mai lungi, de aceea se recomandă plantarea, dacă condițiile o permit, un loc cu mult soare. căldură și lumină. Cireșul de dafin va rezista la vânt puternic, la temperaturi scăzute (până la -25 de grade), în timp ce este mai puțin tolerant la îngheț. În timpul unui îngheț prelungit, se poate întâmpla ca frunzele plantei să sufere, cel mai adesea frunzele tinere ale acestui an, dar primăvara planta se va recupera fără probleme, vor începe să crească lăstari noi.

    Un mare plus al dafinului cireș este că tolerează foarte bine tăierea. Se tunde în înălțime și lățime pentru a face planta cât mai luxuriantă, cu o mulțime de lăstari pe fiecare ramură.

    Tunderea este deosebit de importantă în primii ani de creștere pentru ca planta să formeze o coroană deasă și se ramifică mai bine. Se recomandă începerea tăierii la un an după plantare. Când plantele sunt tinere, prima tăiere trebuie făcută în martie și a doua după înflorire, în luna mai.
    Dafinul cireș se află în vârful soiurilor alese pentru formarea unui gard viu.
    Dafinul cireș se află în vârful soiurilor alese pentru formarea unui gard viu.

    Când vine vorba de plantare, puteți planta cireșul de dafin la începutul primăverii, la sfârșitul lunii martie sau începutul toamnei. Puieții trebuie plantați la o distanță de 40-50 de centimetri sau 3-4 plante pe metru lungime, după trei ani plantele vor intra între ele, formând un gard.

    Răsadurile de 20-50 cm înălțime sunt aproximativ 30 RON, în timp ce cele de 50-100 cm sunt 35-50 RON. Plantele adulte de peste 100 cm, de fapt până la 160 cm sunt 85 RON.

    Tisa ca tip de gard viu veșnic verde

    În natură, Tisa va atinge o înălțime chiar și de 15-20 metri, totuși ca gard viu nu depășește în general 5 metri. Aparține plantelor cu creștere lentă, așa că cel mai bine este să cumpărați un răsad mai mare (crește aproximativ 20 cm pe an). Mulți seamănă cu un tufiș des mai degrabă decât cu un copac.

    Este o plantă dioică - conurile masculine și feminine cresc pe copaci separați. Boabele roșii apar pe exemplarele femele. Tăierea poate începe cu ramuri mai subțiri și mai tinere, acordând în același timp atenție pentru a nu se deteriora forma de bază. Rezultă o plantă compactă, cu cetinile dese, opace, care seamănă cu o sculptură.

    În natură, tisa va atinge o înălțime chiar și de 15,20 metri, totuși ca gard viu nu depășește în general 5 metri.
    În natură, tisa va atinge o înălțime chiar și de 15 - 20 metri, totuși ca gard viu nu depășește în general 5 metri.
    Tisa tolerează extrem de bine tăierea și este adesea folosită pentru a forma gard viu, precum și forme decorative create prin tăiere.

    În afară de alte tipuri de Tisa, poate fi plantată și cu plantele veșnic verzi scunde, arbuști cu flori joase, trandafiri, pruni.

    Tisa poate trăi până la o vârstă foarte înaintată, este considerată una dintre cele mai longevive plante lemnoase din Europa. Tisa de 2000 de ani au fost găsite în Scoția.

    Pe ramurile drepte lungi sunt frunze asemănătoare acelor, de culoare verde închis și strălucitoare. Scoarța copacului își schimbă culoarea de la maro roșcat la maro gri, iar în timp începe să se decojească. Tisa va prospera în orice tip de sol care este bine drenat. Îi convin atât ​​zonele însorite, cât și cele umbrite și poate rezista la temperaturi extreme de iarnă de până la -25 de grade. Cu toate acestea, ramurile tinere pot fi deteriorate de înghețul de primăvară timpurie. Tolerează condițiile urbane.

    Tisa tolerează extrem de bine tăierea și este adesea folosită pentru a forma gard viu, precum și forme decorative create prin tăiere.
    Tisa tolerează extrem de bine tăierea și este adesea folosită pentru a forma gard viu, precum și forme decorative create prin tăiere.

    Prețul unui puiet de tisă columnaris de 20 cm este aproximativ 12 RON, de 30-60 cm este de aproximativ 30 RON, al de 80 cm este de aproximativ 50 RON, în timp ce cei de 1,20 m costă 60 RON.

    Gard viu de Photinia

    Este o specie veșnic verde cu creștere rapidă, potrivită pentru gard viu. În ceea ce privește forma și culoarea frunzelor, dafinul este asemănător cu cireșul, totuși, unicitatea acestuia se reflectă în lăstarii tineri de culoare roșie, care capătă în timp nuanțe mai închise. Când este privit de la distanță, un gard viu de Photinia pare să fie plin de flori. Este important să tăiați în mod regulat Photinia, astfel încât să aibă cât mai mulți lăstari roșii.

    Photiniei îi plac zonele însorite sau semi umbrite, la umbră lăstarii nu vor avea o culoare roșie intensă, ci vor fi mai palizi. Înflorește primăvara cu flori mici albe cu parfum intens. În funcție de intensitatea tăierii, înălțimea acesteia este de la 1,5 la 3 m și crește de la 1,8 la 2,5 m în lățime.

    Când este privit de la distanță, un gard viu de Photinia pare să fie plin de flori.
    Când este privit de la distanță, un gard viu de Photinia pare să fie plin de flori.

    Photinia are nevoie de un sol bine drenat, hrănirea nu este necesară decât dacă este plantată pe un sol sărac în nutrienți. Poate rezista la temperaturi de până la -15 grade. Dacă se plantează primăvara, trebuie asigurată cu o cantitate mai mare de apă.

    Se recomandă mulcirea Photiniei pentru a reduce pierderea de umiditate din sol și pentru a preveni creșterea buruienilor.

    Prețul unui răsad de Photinia este puțin mai scump decât celelalte specii enumerate. Un răsad de 30-50 cm va costa în jur de 160 RON, iar unul mai înalt, de 100-120 cm, va costa 680 RON.

    Dacă vă hotărâți să lăsați realizarea unui gardului viu și amenajarea curții în seama profesioniștilor, vă stau la dispoziție numeroși furnizori. Prețul planului de amenajare a curții poate fi între 1.500 și 5.000 RON. Planul conține de obicei aranjarea plantelor, diverse elemente opționale, poteci și drumuri la scară 1:100 și poate fi diferit. Specialiștii în horticultură și arhitectură peisagistică vor studia terenul, vor planta o grădină sau vor amenaja o grădină existentă. Plantarea necesită mai întâi o vizită de specialitate, care va dura o oră sau două, atâta timp cât este nevoie pentru a verifica locul și a face un acord preliminar. Prețul lucrărilor de peisagistică, adică răsaduri și forță de muncă, depinde de complexitatea cerințelor, de lucrările necesare, de dimensiunea parcelei și de specia de plante pe care o alegeți.

    Cui să încredințați amenajarea curții? Trimiteți o cerere experților în amenajarea curții, corespunzători și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Articol de specialitate 128
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Amenajări exterioare?

    Avem 1566 executanți pentru domeniul Amenajări exterioare:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1566 executanți pentru domeniul Amenajări exterioare
    8.9
    0

    RAFAEL INTERCONS S.R.L


    8.9
    0

    EURO MAZ PLANT SRL


    8.9
    0

    LU & SI COMPANY SRL


    8.9
    0

    LEND CONCEPT CONSTRUCT S.R.L.