Pentru zona

    Garduri din piatră: garduri din piatră de zidărie și garduri de tip gabion

    Articolul a fost citit chiar de 1507+ utilizatori
    Gardurile din piatră sunt printre cele mai frumoase tipuri de garduri pentru orice curte, întrucât se potrivesc foarte frumos în orice grădină datorită materialului și aspectului lor natural. Astăzi, pentru construcția gardurilor din piatră sunt disponibile multe inovații tehnologice. Cu această ocazie, am decis să acordăm mai multă atenție la două tipuri de garduri din piatră, de fapt, garduri din piatră construite tradițional și varianta lor modernă: gabioane.
    Articol de specialitate 1507
    garduri din piatra
    Avem 1594 executanți pentru domeniul Amenajări exterioare:

    1. Gardul din piatră nu este o invenție nouă

    Gardurile din piatră nu sunt o idee modernă, deoarece fac parte din viața noastră de zi cu zi încă din timpurile preistorice, când singurele materiale de construcție erau piatra, lemnul și pământul sau lutul. Pentru a se proteja pe ei înșiși și proprietatea lor, oamenii și-au construit pe lângă case și garduri, din materialul pe care îl aveau la dispoziție din împrejurime. Acolo unde erau mai multe stânci și pietre, au ales bucățile mai mici și au construit ziduri cu ele. Construcțiile de acest tip erau cel mai adesea fără lianți, adică mortar - și o astfel de tehnică de construcție, care astăzi se folosește rar, se numește perete uscat. În anumite zone însă, o astfel de structură din piatră a fost întărită cu un liant, de obicei din lut sau mai târziu mortar de ciment, ceea ce a securizat-o și au întărit-o structural.

    2. Garduri din piatră – da sau nu?

    2.1. Avantajele unui gard din piatră

    Unul dintre principalele avantaje ale unui gard din piatră este aspectul său frumos, natural, care se îmbină perfect cu împrejurimile. Mai ales de dorit dacă locuiți lângă o pădure sau un alt habitat natural care ar fi complet deteriorat de beton din punct de vedere estetic. Un alt avantaj al gardului din piatră este realizarea din materiale ecologice. Dacă este ridicat ca zid pe uscat, gardul din piatră poate fi complet reciclat, dar dacă se adaugă un liant, mortarul de ciment are cea mai mică influență dăunătoare asupra mediului. Chiar și a doua variantă, din punct de vedere al mediului, este tot mai acceptabilă decât soluțiile din beton armat.

    „Gardurile din piatră sunt practic indestructibile și nu necesită reparații majore. Sunt relativ ușor de întreținut, dar trebuie spălate în fiecare an - de preferință cu jet de apă sub presiune - pentru că pe ele se acumulează mușchi.”

    2.2. Dezavantajele gardului din piatră

    Din păcate, gardurile din piatră nu sunt cele mai ieftine în prezent. Dacă prețul este principalul criteriu, un gard din piatră se va dovedi scump. Un alt dezavantaj al unui gard din piatră în comparație cu, de exemplu, un gard din lemn este că unele tipuri de garduri nu pot fi construite fără utilizarea unui excavator din cauza greutății pieselor în sine. De asemenea, spre deosebire de construcția gardurilor din lemn, nu puteți folosi pietrele pe care le aveți pe proprietate, indiferent de forma și dimensiunea acestora - materialul pentru gardurile din piatră se comandă de obicei de la furnizori sau de la cariere, caz în care la prețul acestuia trebuie adăugate costurile de transport.

    „Gardurile din piatră se pot dovedi mai puțin potrivite dacă locuiți în zone geografice mai calde, deoarece multe animale sălbatice nedorite, în special șerpi, șopârle și scorpioni, își găsesc adăpostul în găurile dintre pietre.”
    Zid pe uscat construit cu măiestrie
    Zid construit pe uscat ridicat cu măiestrie

    3. Primul tip de gard din piatră: zidăria din piatră

    3.1. Zid din piatră la uscat sau variante moderne?

    Primul tip de garduri din piatră sunt gardurile de piatră din „zidărie”, în care piesele de construcție sunt aranjate și stivuite una peste alta, astfel încât să se susțină unele pe altele și să formeze astfel o structură solidă, de sine stătătoare. Ele pot fi îmbinate cu mortar de ciment (versiunea modernă) sau fără acesta (versiunea tradițională - zid uscat). Prima metodă este mult mai simplă și necesită mai puțină îndemânare, în timp ce pereții stivuiți necesită mai multă răbdare.

    3.2. Stivuirea pietrelor

    Stivuirea pietrelor într-o structură solidă nu este atât de ușoară pe cât pare. Deși structurile tradiționale ale gardurilor din piatră deseori nu aveau fundații, astăzi se recomandă ca acestea să fie construite pentru a le prelungi durata de viață. Din cauza formelor neregulate și a diferitelor dimensiuni ale pietrelor, sunt mai solicitante chiar și decât construcția din cărămidă sau din blocuri de beton. Se începe cu așezarea bucăților mai mari de piatră, apoi se adaugă mortar de ciment (dacă alegeți varianta respectivă), apoi bucăți mai mici pentru a umple golurile. Dacă decideți să utilizați mortar de ciment, trebuie să vă asigurați ca îmbinările să fie cât mai uniforme. Din punct de vedere estetic, cel mai bine este ca îmbinările să fie cât mai mici, ideal să nu fie mai groase de 2 cm.

    3.3. Sfaturi suplimentare de chituire

    Amestecul de ciment poate consta din nisip, ciment, apă și aditivi pentru elasticitate. Înainte de începerea cimentării, spațiile goale, adică rosturile dintre pietre, trebuie curățate de praf, frunze și alte resturi sau depuneri. Evitați chituirea pietrei supraîncălzite sau reci, deoarece un astfel de material este strâns sau întins la maximum, astfel că îmbinările se vor crăpa rapid mai târziu. Când terminați lucrarea, așteptați câteva zile pentru ca gardul din piatră să se usuce complet. La final, urmează curățarea pietrei, îndepărtarea laptelui de ciment și a bucăților de mortar. La fel, piatra se poate proteja de murdărie cu straturi speciale, iar unele variante au aditivi pentru aspectul umed sau uscat.

    Combinația dintre un gard din piatră zdrobită și lemn este foarte elegantă
    Combinația dintre un gard din piatră zdrobită și lemn este foarte elegantă

    4. Garduri din piatră: gabioane

    Gabioanele sunt un alt tip de gard din piatră, iar cuvântul în sine este de origine italiană; „gabbia” înseamnă o cușcă și „gabbione” un coș mare. După cum sugerează și numele, este un gard dublu de sârmă umplut cu pietre mici sau bucăți mari. În acest caz, pentru umplere se recomandă utilizarea pietrei cu certificate de protecție la îngheț. Gardurile sau gabioanele din piatră se caracterizează prin construcție simplă, durată lungă de viață, faptul că nu necesită întreținere, previn zgomotul din mediu și au aspect mulțumitor din punct de vedere estetic. În detrimentul unui aspect natural, dar și modern, gabioanele se potrivesc perfect în aproape orice grădină. Forma și aspectul acelui gard din toate punctele de vedere depinde de dorința voastră, deoarece nu există reguli stricte de construcție.

    „Gabioanele sunt o versiune modernă și mai simplă a unui gard tradițional din piatră. Producția lor este la fel ceva mai ieftină.”
    Gabioane - un gard modern din piatră pentru fiecare curte
    Gabioane - un gard modern din piatră pentru fiecare curte

     

    1507
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Amenajări exterioare?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 1594 executanți pentru domeniul Amenajări exterioare:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane