În continuare:
1. Procesul de amenajare
1.1. Prezentare generală a locației
Amenajarea peisagistică începe cu o examinare a terenului și un proiect de design conceptual, așa că vă sfătuim să cooperați cu un arhitect peisagist sau un expert în design încă de la început, care cu siguranță vă va ajuta cu planificarea și amenajarea peisajului. Este foarte important ca în timpul inspectării să ajungeți la comun acord și să înțelegeți despre ce fel de potențial este vorba, adică care sunt avantajele și dezavantajele locației dumneavoastră. Toate dorințele și cerințele legate de stilul de viață al membrilor gospodăriei sunt incluse în proiectul conceptual, pentru că doar așa se va bucura toată lumea să stea în curte. Atunci când vin cu idei, trebuie luate în considerare toate caracteristicile locației în sine, cum ar fi expunerea la soare (părțile luminate și umbrite sunt determinate de aceasta) sau orientarea în spațiu.
Atunci când casa este orientată și amplasată corespunzător, curtea va fi în sud, unde este cea mai mare lumina pe tot parcursul zilei.
2. Amenajarea spațiului din jurul casei ar trebui să aibă o temă și un stil
Determinarea temei și stilului se referă la dorințele menționate mai sus și la obiceiurile de viață ale membrilor gospodăriei. Vă recomandăm să notați toate dorințele, scopul, viitorii utilizatori și multe altele. În ceea ce privește scopul curții, avem mai multe opțiuni, deoarece poate fi folosită pentru odihnă și relaxare, și poate fi folosită și pentru jocuri și diverse activități sportive. Este bine să includeți animalele de companie în acele planuri, dacă deja le aveți sau plănuiți să le aveți.
3. Elementele de amenajare a curții
Curtea este formată din diverse elemente precum o zonă de relaxare și de odihnă, o intrare în curte, elemente de apă, înverzire, pomi. Termenul „curte” înseamnă întreaga zonă din jurul casei, iar toate elementele curții ar trebui să fie conectate funcțional și logic.
3.1. Spațiu pentru șezut și odihnă
Spațiul de relaxare și de odihnă sau o terasă din curte va fi probabil cea mai utilizată, mai ales dacă este situată aproape de casă sau, în mod ideal, aproape de camera de zi sau de sufragerie. Terasa din curte amenajată astfel permite locuitorilor să aibă o comunicare directă între interior și exterior. Terasa din curte funcționează astfel ca o prelungire a spațiului interior. În cazul unei curți mai mari, terasa poate fi mutată departe de casă.
Pentru ca șederea într-un astfel de loc să fie cât mai confortabilă, protecția împotriva intemperiilor nu trebuie neglijată; de aceea, recomandăm ca zona de relaxare și odihnă să facă parte dintr-un foișor mai mic sau dintr-o terasă de vară cu copertină legată de casă. De asemenea, puteți crea o terasă în curte sub o pergolă acoperită cu plante sau plante târâtoare, care să vă protejeze de lumina directă a soarelui.
Poziția locului de vacanță nu este mai puțin importantă - cel mai bine este să fie situat în sud, datorită cantității de lumină pe tot parcursul anului.
3.2. Plante, livadă, grădină
Cel mai important lucru pentru o gradină sau o livadă este să fie amplasată pe partea însorită, departe de casă. Partea de grădină a curții este foarte des situată în apropierea zonei de relaxare și ședere, pot fi jardiniere mari, ghivece sau paturi de flori. Un robinet și un jgheab ar trebui să fie instalate chiar lângă ele. În ceea ce privește jardinierele cu flori, cel mai bine este să le așezați în locuri vizibile, unde vor fi un balsam pentru ochi și suflet.
3.3. Proiectarea aleii și drumului de acces
Căile din curte și drumul de acces spre casă sunt foarte importante, deoarece asigură legăturile între elemente și toate părțile din zona înconjurătoare. Căile și drumurile trebuie amplasate într-un mod care să aibă sens funcțional și design. Căile sunt planificate cel mai adesea de-a lungul marginilor curții și reprezintă granița dintre spațiul amenajat și cel neamenajat. Țineți cont de faptul că dacă este o curte mai mică, nu planificați aleea la mijloc, pentru că așa totul pare mai mic decât este.
3.4. Colț de relaxare
În funcție de dorințele dumneavoastră, în curte pot fi proiectate mai multe unități tematice care vor împrospăta întreg spațiul. Poate fi un șemineu, un iaz, o piscină mică, un pavilion de yoga, o bucătărie de vară sau similar. Puteți separa colțul pentru relaxare cu o masă simplă, scaun, bancă și diverse plante. Acest lucru va crea un colț pentru lectură și meditație. Posibilitățile unităților tematice sunt diferite și sunt nenumărate, iar totul depinde de dimensiunea curții și de finanțe.
3.5. Iluminat în curte
Iluminatul este un factor de decor la fel de important. Se obișnuiește să iluminați aleile și drumul sau potecile de acces, terasa precum și intrarea în casă. Nu este nevoie să complicați lucrurile atunci când planificați iluminarea, deoarece o lumină lângă terasă este suficientă pentru ca să puteți sta acolo până târziu în noapte. Vă recomandăm ca iluminatul să nu fie nici prea puternic, nici prea mare, deoarece vă poate perturba somnul liniștit, dar și al vecinilor.
4. Costul amenajării curții
Prețul proiectului de amenajare a grădinii este de aproximativ 2.500 RON. Planul include plantele de sădit, spațiul cu pavaj și aleile și planul de amenajare a spațiului din jurul casei la scara de 1:100.