Pentru zona

  Boiler standard sau încălzitoare instant de apă caldă?

  Apa caldă este necesară pentru multe sarcini din viața de zi cu zi. Apa poate fi încălzită local sau central. Cunoașterea modului în care funcționează un încălzitor de apă instantaneu sau standard vă poate fi de mare folos, deoarece vă va ajuta să identificați dacă se întâmplă ceva neobișnuit și să preveniți defecțiunile și daunele majore. De aceea am decis să aprofundăm subiectul și să vă prezentăm metodele de lucru și diferitele sisteme ale unui încălzitor de apă standard și ale unui încălzitor de apă cu flux și să vă explicăm diferențele cheie dintre ele.
  Articol de specialitate 117
  boiler.jpg
  Avem 2949 executanți pentru domeniul Instalator:

  1. Cum se încălzește un încălzitor de apă cu flux continuu sau standard?

  În primul rând, trebuie să știți cum este încălzit încălzitorul de apă. Există mai multe opțiuni. Apa dintr-un încălzitor de apă obișnuit sau cu flux poate fi încălzită cu gaz (încălzire la distanță), apă caldă, ulei de încălzire, biomasă, energie solară sau o pompă de căldură. În general, este obișnuit ca un încălzitor de apă să funcționeze, adică să încălzească apa în același mod în care este încălzită casa sau apartamentul dumneavoastră. Pe de altă parte, puteți alege și să combinați sistemele de încălzire. De exemplu, puteți folosi gaz sau ulei de încălzire pentru încălzirea casei, iar apa de uz casnic o încălziți cu ajutorul energiei solare. Colectorii solari deseori nu sunt suficienți pentru nevoile energetice ale întregii case, dar sunt pentru încălzirea apei menajere.

  „ Încălzitorul de apă cu flux continuu sau obișnuit trebuie legat, adică conectat la una dintre posibilele surse de căldură care îl va încălzi.”

  2. Încălzire locală sau centrala a apei sanitare?

  Apa trebuie încălzită constant. Poate fi încălzită local, ceea ce este mai puțin practic, deoarece este nevoie de apă caldă în mai multe locuri din apartament în același timp. Doar încălzirea centrală poate furniza apă caldă în mai multe locuri în același timp. Încălzirea locală este, din punct de vedere practic și financiar, cea mai potrivită pentru clădirile mai mici precum cabanele sau casele de grădină, unde în general nu este nevoie de apă caldă în mai multe locuri sau în cazul în care clădirea nu este conectată la infrastructura publică. În aceste situații trebuie să vă dați seama cum să încălziți singuri apa sanitară. De regulă, apa este încălzită central, deoarece instalațiile din gospodărie sunt conectate direct la alimentarea cu apă caldă.

    Câtă apă caldă veți avea depinde de capacitatea boilerului. Problema poate apărea atunci când mai multe persoane fac duș sau baie succesiv, deoarece încălzitorul nu poate încălzi apa la fel de repede

  Depinde de capacitatea boilerului câtă apă caldă veți avea. Problema poate apărea atunci când mai multe persoane fac duș sau baie succesiv, deoarece încălzitorul nu poate încălzi apa la fel de repede

  3. Boilere

  3.1. Ce sunt boilerele?

  Boilerul este de fapt un element de încălzire mai mare destinat încălzirii apei sanitare pentru nevoile fiecărei gospodării. Cele mai importante părți ale oricărui boiler sunt cazanul, încălzitorul și termostatul. În acest sens, boilerele sunt folosite ca rezervoare de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru stocare. Când goliți cazanul, acesta va începe să se umple cu apă rece, care va începe apoi să se încălzească din nou. Apa care se scurge în cazan este încălzită cu ajutorul unui încălzitor încorporat în acesta, care la unele modele este instalat și ca element de încălzire extern. Există tot mai multe tipuri de boilere care au un sistem combinat de încălzire a apei (așa-numitele boilere combinate). Acest lucru este deosebit de convenabil și rentabil în casele cu sisteme separate de încălzire, deoarece atunci apa în timpul iernii are aceeași temperatură cu cea din calorifere, adică țevi. Pentru încălzire pot fi folosite mai multe încălzitoare, în funcție de metoda de încălzire. Pentru multe gospodării, acest sistem este suficient pentru furnizarea cu apă caldă, însă unele familii câteodată folosesc apa caldă mai repede decât o poate încălzi boilerul. Când se întâmplă acest lucru, sunteți temporar fără alimentare cu apă caldă.

  „În locuință, boilerul asigură apa caldă pentru duș, baie în cadă, chiuvetă sau bideu în baie, și la chiuveta din bucătărie.”

  3.2. Capacitatea cazanului

  Pe piață sunt disponibile încălzitoare de apă de diferite capacități, adică volume ale cazanelor. Capacitatea cazanelor depinde de numărul de consumatori, pierderile de căldură și metoda de încălzire. În medie, o persoană consumă 70 până la 80 de litri de apă caldă pe zi. Această unitate este utilizată pentru a calcula consumul mediu zilnic de apă caldă în gospodărie și, pe baza acestuia, se estimează aproximativ și dimensiunea boilerului. Volumul boilerului se alege în funcție de numărul membrilor de familie și de rutina acestora. Dacă este o familie cu patru sau mai mulți membri, unde toți au obiceiul de a face duș seara, un boiler cu o capacitate de 80 de litri nu va fi suficient pentru ca toți să facă duș unul după altul. Veți folosi mai multă apă caldă dacă faceți baie în cadă în loc de duș sau dacă spălați vasele cu mâna (fără a închide robinetul între timp). În toate cazurile de mai sus, se recomandă achiziționarea unui boiler cu o capacitate mai mare.

  „Boilerul încălzește apa și o stochează până la utilizare. Totuși, este nevoie de ceva timp pentru a încălzi apa - un model de 80 de litri va avea nevoie de o oră bună. Când apa caldă se termină, trebuie să așteptați ca apa să se încălzească din nou, lucru frustrant pentru gospodăriile cu nevoi mai mari de apă caldă.”

  4. Boiler de înaltă sau joasă presiune?

  Există boilere proiectate să funcționeze în sisteme cu presiune mare și scăzută a apei. Cele de joasă presiune sunt suficiente pentru uz casnic. Boilerele care au presiune mare sunt mai des întâlnite în clădirile publice cu birouri mai mari. Aceste boilere necesită controale frecvente deoarece reprezintă un risc din punct de vedere al siguranței. Experții spun că boilerele sunt dispozitive simple, dar presiunea scăzută din instalațiile sanitare și calcarul le reprezintă probleme de nerezolvat. Presiunea neuniformă poate provoca gospodăriei multe daune - presiunea prea mare sau, dimpotrivă, prea scăzută dăunează aparatelor de uz casnic precum boilere, mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase. Pentru a le asigura funcționarea continuă și corectă, precum și prelungirea duratei de viață, mulți oameni decid să instaleze ventile pentru egalizarea presiunii precum și cele pentru reglarea fluxului de apă (și există modele care se vând împreună cu acestea). 

  5. Izolarea cazanului

  Rezervorul de apă din boiler este denumit popular cazan și trebuie izolat corespunzător. De obicei este o izolație din poliuretan cu grosimea cuprinsă între 5 și 8 cm. Cazanul în sine este de obicei realizat din metal, de preferință inox, care conduce căldura și atunci trebuie izolat suplimentar. Pentru prevenirea ruginirii cazanului, acesta trebuie protejat cu acoperiri adecvate împotriva coroziunii, cum ar fi acoperirile epoxidice.

  6. Încălzitor de apă fără vas de stocare

  6.1. Încălzitorul instant de apă cu flux nu deranjează în spațiu

  O altă opțiune pentru încălzirea apei sanitare, care este tot mai populară, este un încălzitor de apă cu flux. Încălzește apa menajeră în același mod ca un boiler standard, dar în loc să stocheze apa caldă, o încălzește la cerere, adică atunci când aveți nevoie și în timp ce apa curge. Îndepărtarea rezervorului înseamnă că sistemul în sine ocupă mult mai puțin spațiu și este mai discret din punct de vedere estetic. Cel mai mare avantaj al încălzitorului instant de apă cu flux este cantitatea nelimitată de apă caldă. Având în vedere că cel cu flux încălzește apa din mers, apa caldă este mereu la dispoziția consumatorului. 

  6.2. Încălzitorul instant de apă cu flux este mai eficient din punct de vedere energetic

  Deoarece încălzitoarele de apă fără rezervor încălzesc apa doar atunci când este necesar, sunt în general mai eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, de multe ori pot satisface mai rațional nevoile de apă caldă ale gospodăriei. Totuși, aceste dispozitive sunt mai puțin puternice și au anumite limitări în ceea ce privește cantitatea de apă caldă pe care o pot asigura deodată.

  Această problemă poate fi evitată cu succes prin amplasarea mai multor unități în diferite puncte de consum de apă caldă sanitară. În loc de o unitate puternică care încălzește apa menajeră pentru întreaga casă, puteți instala mai multe unități în mai multe puncte. Instalați unitățile pe robinet sau duș, cadă și chiuvetă, astfel încât fiecare unitate să fie „responsabilă” exclusiv pentru asigurarea momentană și neîntreruptă cu apă caldă în acele locuri.

   Datorită dimensiunilor reduse, încălzitorul de apă poate fi ascuns într-un dulap, cămară sau unitate de bucătărie
  Datorită dimensiunilor reduse, încălzitorul de apă poate fi ascuns într-un dulap, cămară sau unitate de bucătărie

  7. Prețul unui boiler standard

  Prețul boilerului depinde de volum, putere și tehnologie. Un boiler de 80 de litri, 2000 W, protecție anti-îngheț costă aproximativ 580 RON/buc. Cele cu un volum de 50 de litri, 1500 W sunt în jur de 460 RON/buc, iar cele mai mici, de bucătărie, montaj sub chiuvetă, de 5 litri sunt în jur de 320 RON/buc.

  8. Cât costă un încălzitor de apă cu flux?

  Vei plăti mai mult pentru un încălzitor de apă cu flux, din nou în funcție de putere. În prezent, cele mai ieftine de pe piața română pornesc de la 1000 RON în sus și există modele cu afișaj, telecomandă sau comandă hidraulică și chiar și cele care pot fi conectate la un sistem inteligent de management al casei. Un astfel de încălzitor poate costa chiar și 4000 RON.

  Articol de specialitate 117
  Autorul: Revista Daibau
  Avem 2949 executanți pentru domeniul Instalator:

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  Avem 2949 executanți pentru domeniul Instalator:

  SERVICIU GRATUIT
  CĂUTĂM LOCAL
  FĂRĂ COMISIOANE
  Avem 2949 executanți pentru domeniul Instalator
  8.8
  0

  EHTECHINSTAL SRL


  9.2
  0

  STAMARI BUILDING SRL


  9.9
  0

  JINDICEAN CONSTANTIN CRISTIAN PFA


  9.4
  0

  TEHNODOMUS SRL


  CĂUTAȚI EXECUTANȚI BUNI PENTRU DOMENIUL INSTALATOR?

 • Instalator Bucureşti
 • Instalator Cluj-Napoca
 • Instalator Constanţa
 • Instalator Dumbrăveni
 • Instalator Iaşi
 • Instalator Timişoara
 • Instalator Alba Iulia
 • Instalator Arad
 • Instalator Bacău
 • Instalator Baia Mare
 • Instalator Bârlad
 • Instalator Bistriţa
 • Instalator Botoşani
 • Instalator Brăila
 • Instalator Braşov
 • Instalator Buzău
 • Instalator Călăraşi
 • Instalator Craiova
 • Instalator Deva
 • Instalator Drobeta-Turnu Severin
 • Instalator Focşani
 • Instalator Galaţi
 • Instalator Giurgiu
 • Instalator Hunedoara
 • Instalator Mediaş
 • Instalator Oradea
 • Instalator Piatra-Neamţ
 • Instalator Piteşti
 • Instalator Ploieşti
 • Instalator Râmnicu Vâlcea
 • Instalator Reşiţa
 • Instalator Roman
 • Instalator Satu Mare
 • Instalator Sfântu Gheorghe
 • Instalator Sibiu
 • Instalator Slatina
 • Instalator Slobozia
 • Instalator Suceava
 • Instalator Târgovişte
 • Instalator Târgu Jiu
 • Instalator Târgu Mureş
 • Instalator Tulcea
 • Instalator Turda
 • Instalator Vaslui
 • Instalator Zalău
 • Instalator Abrud
 • Instalator Adjud
 • Instalator Agnita
 • Instalator Aiud
 • Instalator Aleşd
 • Instalator Alexandria
 • Instalator Amara
 • Instalator Anina
 • Instalator Aninoasa
 • Instalator Ardud
 • Instalator Avrig
 • Instalator Azuga
 • Instalator Babadag
 • Instalator Baia de Aramă
 • Instalator Baia de Arieş
 • Instalator Baia Sprie
 • Instalator Băile Govora
 • Instalator Băile Herculane
 • Instalator Băile Olăneşti
 • Instalator Băile Tuşnad
 • Instalator Băileşti
 • Instalator Bălan
 • Instalator Bălceşti
 • Instalator Balş
 • Instalator Băneasa
 • Instalator Baraolt
 • Instalator Bechet
 • Instalator Beclean
 • Instalator Beiuş
 • Instalator Berbeşti
 • Instalator Bereşti
 • Instalator Bicaz
 • Instalator Blaj
 • Instalator Bocşa
 • Instalator Boldeşti-Scăeni
 • Instalator Bolintin-Vale
 • Instalator Borşa
 • Instalator Borsec
 • Instalator Brad
 • Instalator Bran
 • Instalator Breaza
 • Instalator Brezoi
 • Instalator Broşteni
 • Instalator Bucecea
 • Instalator Budeşti
 • Instalator Buhuşi
 • Instalator Bumbeşti-Jiu
 • Instalator Buşteni
 • Instalator Buziaş
 • Instalator Cajvana
 • Instalator Calafat
 • Instalator Călan
 • Instalator Călimăneşti
 • Instalator Câmpeni
 • Instalator Câmpia Turzii
 • Instalator Câmpina
 • Instalator Câmpulung
 • Instalator Câmpulung Moldovenesc
 • Instalator Caracal
 • Instalator Caransebeş
 • Instalator Carei
 • Instalator Cavnic
 • Instalator Căzăneşti
 • Instalator Cehu Silvaniei
 • Instalator Cernavodă
 • Instalator Chişineu-Criş
 • Instalator Ciacova
 • Instalator Cisnădie
 • Instalator Codlea
 • Instalator Comăneşti
 • Instalator Comarnic
 • Instalator Copşa Mică
 • Instalator Corabia
 • Instalator Costeşti
 • Instalator Covasna
 • Instalator Cristuru Secuiesc
 • Instalator Cugir
 • Instalator Curtea de Argeş
 • Instalator Curtici
 • Instalator Dăbuleni
 • Instalator Darabani
 • Instalator Dărmăneşti
 • Instalator Dej
 • Instalator Deta
 • Instalator Dolhasca
 • Instalator Dorohoi
 • Instalator Drăgăneşti
 • Instalator Drăgăneşti-Olt
 • Instalator Drăgăşani
 • Instalator Dragomireşti
 • Instalator Eforie
 • Instalator Făgăraş
 • Instalator Făget
 • Instalator Fălticeni
 • Instalator Făurei
 • Instalator Feteşti
 • Instalator Fieni
 • Instalator Fierbinţi-Târg
 • Instalator Filiaşi
 • Instalator Flămânzi
 • Instalator Frasin
 • Instalator Fundulea
 • Instalator Găeşti
 • Instalator Gătaia
 • Instalator Geoagiu
 • Instalator Gheorgheni
 • Instalator Gherla
 • Instalator Ghimbav
 • Instalator Gura Humorului
 • Instalator Hârlău
 • Instalator Hârşova
 • Instalator Haţeg
 • Instalator Horezu
 • Instalator Huedin
 • Instalator Huşi
 • Instalator Ianca
 • Instalator Iernut
 • Instalator Ineu
 • Instalator Însurăţei
 • Instalator Întorsura Buzăului
 • Instalator Isaccea
 • Instalator Jibou
 • Instalator Lehliu-Gară
 • Instalator Lipova
 • Instalator Liteni
 • Instalator Livada
 • Instalator Luduş
 • Instalator Lugoj
 • Instalator Lupeni
 • Instalator Mangalia
 • Instalator Mărăşeşti
 • Instalator Marghita
 • Instalator Medgidia
 • Instalator Miercurea Nirajului
 • Instalator Miercurea Sibiului
 • Instalator Miercurea-Ciuc
 • Instalator Mihăileşti
 • Instalator Milişăuţi
 • Instalator Mioveni
 • Instalator Mizil
 • Instalator Moineşti
 • Instalator Moldova Nouă
 • Instalator Moreni
 • Instalator Motru
 • Instalator Murfatlar
 • Instalator Murgeni
 • Instalator Nădlac
 • Instalator Năsăud
 • Instalator Năvodari
 • Instalator Negreşti
 • Instalator Negreşti-Oaş
 • Instalator Negru Vodă
 • Instalator Nehoiu
 • Instalator Novaci
 • Instalator Nucet
 • Instalator Ocna Mureş
 • Instalator Ocna Sibiului
 • Instalator Ocnele Mari
 • Instalator Odobeşti
 • Instalator Odorheiu Secuiesc
 • Instalator Olteniţa
 • Instalator Oneşti
 • Instalator Orăştie
 • Instalator Oraviţa
 • Instalator Orşova
 • Instalator Oţelu Roşu
 • Instalator Ovidiu
 • Instalator Panciu
 • Instalator Pâncota
 • Instalator Paşcani
 • Instalator Pătârlagele
 • Instalator Pecica
 • Instalator Petrila
 • Instalator Petroşani
 • Instalator Piatra-Olt
 • Instalator Plopeni
 • Instalator Podu Iloaiei
 • Instalator Pogoanele
 • Instalator Potcoava
 • Instalator Predeal
 • Instalator Pucioasa
 • Instalator Răcari
 • Instalator Rădăuţi
 • Instalator Râmnicu Sărat
 • Instalator Râşnov
 • Instalator Recaş
 • Instalator Reghin
 • Instalator Roşiori de Vede
 • Instalator Rovinari
 • Instalator Roznov
 • Instalator Rupea
 • Instalator Săcele
 • Instalator Săcueni
 • Instalator Salcea
 • Instalator Sălişte
 • Instalator Săliştea de Sus
 • Instalator Salonta
 • Instalator Sângeorgiu de Pădure
 • Instalator Sângeorz-Băi
 • Instalator Sânnicolau Mare
 • Instalator Sântana
 • Instalator Sărmaşu
 • Instalator Săveni
 • Instalator Scorniceşti
 • Instalator Sebeş
 • Instalator Sebiş
 • Instalator Segarcea
 • Instalator Seini
 • Instalator Sighetu Marmaţiei
 • Instalator Sighişoara
 • Instalator Simeria
 • Instalator Şimleu Silvaniei
 • Instalator Sinaia
 • Instalator Siret
 • Instalator Slănic
 • Instalator Slănic-Moldova
 • Instalator Solca
 • Instalator Şomcuta Mare
 • Instalator Sovata
 • Instalator Ştefăneşti
 • Instalator Ştefăneşti
 • Instalator Ştei
 • Instalator Strehaia
 • Instalator Sulina
 • Instalator Tălmaciu
 • Instalator Ţăndărei
 • Instalator Târgu Bujor
 • Instalator Târgu Cărbuneşti
 • Instalator Târgu Frumos
 • Instalator Târgu Lăpuş
 • Instalator Târgu Neamţ
 • Instalator Târgu Ocna
 • Instalator Târgu Secuiesc
 • Instalator Târnăveni
 • Instalator Tăşnad
 • Instalator Tăuţii-Măgherăuş
 • Instalator Techirghiol
 • Instalator Tecuci
 • Instalator Teiuş
 • Instalator Ţicleni
 • Instalator Tismana
 • Instalator Titu
 • Instalator Topliţa
 • Instalator Topoloveni
 • Instalator Turceni
 • Instalator Turnu Măgurele
 • Instalator Ulmeni
 • Instalator Ungheni
 • Instalator Uricani
 • Instalator Urlaţi
 • Instalator Urziceni
 • Instalator Valea lui Mihai
 • Instalator Vălenii de Munte
 • Instalator Vânju Mare
 • Instalator Vaşcău
 • Instalator Vatra Dornei
 • Instalator Vicovu de Sus
 • Instalator Victoria
 • Instalator Videle
 • Instalator Vişeu de Sus
 • Instalator Vlăhiţa
 • Instalator Vulcan
 • Instalator Zărneşti
 • Instalator Zimnicea
 • Instalator Zlatna
 • Romania
  DAIBAU.RO

  +40 31 630 4000

  © 2022 DaiBau.ro, toate drepturile rezervate