Pentru zona

    Radiatoare pentru centrala termică – preț

    Radiatoarele sunt unul dintre tipurile de corpuri de încălzire dependente, adică cele care fac parte din sistemul de încălzire centrală. Corpurile de încălzire sunt de fapt toate dispozitivele și elementele care ne încălzesc casele independent sau conectate la un sistem de la distanță prin sobe sau cazane.
    Articol de specialitate 299
    incalzire instalatii radiatoare
    Avem 3296 executanți pentru domeniul Instalator:

    1. Funcționarea radiatorului

    1.1. Radiatoarele răspândesc căldura prin radiație

    Radiatoarele funcționează prin obținerea căldurii prin conducte, singure se încălzesc și răspândesc căldura mai departe prin radiație. Cel mai adesea, apa fierbinte ajunge la radiatoare, iar acestea pot rezista la apa încălzită până la 110°C. Corpurile de încălzire pot fi de diferite mărimi, iar mărimea acestora este determinată în funcție de dimensiunea spațiului de încălzit, în funcție de coeficientul de transfer termic al pereților, ferestrelor, pardoselilor și, în final, în funcție de tipul cazanului.

    1.2. Tipuri de radiatoare

    Funcționarea radiatoarelor în sistemele individuale de încălzire este posibilă, pe lângă soba centrală sau cazan, prin pompe de debit, care asigură circulația apei. Sunt întotdeauna alese acele pompe care, în raport cu parametrii existenți, vor asigura și menține cel mai bine nivelul potrivit de presiune și debit în sistem. De aceea astfel de pompe adaptabile reduc consumul de energie. Există trei tipuri de pompe pentru sistemele de încălzire: primul tip permite reglarea cu presiune diferențială proporțională - asta înseamnă că odată cu creșterea debitului în sistem, crește și presiunea. Un alt tip de pompă este cea care menține o presiune diferențială constantă. Există și un tip de pompă în care, de fapt, diferența de presiune permisă și proiectată din fabrică poate fi ajustată după nevoie.

    2. Reglarea căldurii în radiatoare

    Reglarea căldurii în sistemul central are loc în două moduri - prin senzori de control și printr-o supapă termostatică. Supapa termostatică permite setarea și menținerea unei anumite temperaturi în cameră. Regulatoarele servesc la egalizarea temperaturii din radiatoare. Încălzitoarele primesc prin conducte doar atâta căldură cât este necesar pentru temperatura dorită a camerei. Dar, temperatura din încăpere poate fi influențată și prin modificarea valorii de pe termostatul din cameră sau prin termostatul central.

    Încălzirea cu radiatoare este cel mai comun sistem la noi
    Încălzirea cu radiatoare este cel mai comun sistem la noi

    3. Întreținere radiator

    În medie, radiatoarele pot dura între 20 și 30 de ani. Dacă sunt întreținute în mod regulat, cât și sistemul în sine, acestea vor dura cu siguranță și mai mult. Calitatea întregului sistem de încălzire este asigurată de un calcul precis al capacității, alegerea unor corpuri de încălzire bune precum și de o instalare corectă. Pentru radiatoare este foarte important să nu fie lipsite de apă chiar și atunci când sistemul nu funcționează, astfel încât să nu se corodeze.

    4. Radiatoarele fac parte din modul de temperatură ridicată

    Poate ați auzit că încălzirea cu radiatoare este considerată ca mod de încălzire la temperatură ridicată. Ce înseamnă acest lucru? Nimic mai mult decât faptul că mediul, adică apa, care transferă căldura prin țevi către radiator, de unde apoi trece în cameră, este fierbinte. Într-un sistem de încălzire cu temperatură înaltă, când mediul de transfer de căldură este apa, aceasta are mai mult de 70°C. Prin urmare, fiecare radiator aparține acestui regim de temperatură. Pe lângă sistemul de încălzire cu temperatură înaltă, există și temperatură joasă (încălzire în pardoseală) și temperatură medie (unele convectoare).

    5. Unde se montează radiatoarele?

    Cel mai bun loc pentru a plasa radiatorul este cu siguranță sub deschiderile ferestrelor. De ce? Fereastra reprezintă un punct critic de transfer al căldurii din casă în mediu. Dacă un calorifer este plasat sub fereastră, acesta degajă căldură în mediul apropiat și astfel creează efectul unei „perdele termice”, care atenuează sau oprește oarecum transferul de căldură din interiorul încălzit în mediul rece. De aceea aproape toate radiatoarele sunt întotdeauna montate direct sub fereastră.

    6. Radiator – preț

    Cele mai cunoscute și cel mai des montate sunt radiatoarele clasice, cu nervuri, turnate care, în funcție de dimensiuni, adică de numărul de nervuri (conform standardelor JUS M.E6.051 și JUS C.J2.020), pot rezista la temperaturile apei de până la 110°C.  Au o durată de valabilitate de zece ani și costă în jur de 55 RON pentru un element de radiator. Pe lângă acest cost se adaugă și montarea (conectica PPR plus racordare) care costă de la 450 RON în sus.

    Articol de specialitate 299
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalator?

    Avem 3296 executanți pentru domeniul Instalator:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3296 executanți pentru domeniul Instalator
    8.9
    0

    CLIMARENA SRL


    8.9
    0

    AGORA IMPORT EXPORT SRL


    8.9
    0

    DECODESIGN PLUS S.R.L.


    8.9
    1

    EMYTERM SRL