Pentru zona

  Încălzire - tot ce trebuie să știți despre planificarea încălzirii casei dumneavoastră

  Articolul a fost citit chiar de 730+ utilizatori
  Știați că cea mai mare parte a energiei din case și apartamente este de fapt folosită pentru încălzire? Da, este adevărat, totuși, există un fel de contrapunct: încălzirea are un impact semnificativ asupra cheltuielilor, dar este crucială și pentru percepția plăcerii, confortului și satisfacției în fiecare spațiu. Prin urmare, pentru a reduce costurile și a mări propriul confort, primul pas ar trebui să fie proiectarea rațională și funcțională a casei și abia apoi să alegeți metoda și sistemul de încălzire. Pentru a vă ajuta să vă descurcați în acest subiect nu foarte ușor, v-am pregătit o prezentare generală cuprinzătoare.
  Articol de specialitate 730
  planificare sistem de incalzire
  Avem 3276 executanți pentru domeniul Instalator:

  1. Încălzirea casei

  În fiecare lună, când sosesc facturile de energie electrică, vă reamintesc că nici să stați în propria casă nu este gratuit. Energia, în special energia electrică și termică, este consumată în mod constant. Știați că până la 64% din energia casnică este folosită pentru încălzire? Dacă aveți grijă de izolarea corespunzătoare a casei și alegeți metoda și sistemul adecvat de încălzire, costurile lunare de încălzire pot fi reduse semnificativ.

  1.1. Izolație termică

  Deja în timpul proiectării puteți influența cantitatea de energie care va fi necesară pentru încălzire. Cu cât casa este mai largă, cu atât suprafața ei este mai mare și, prin urmare, se pierde mai multă căldură. Din această cauză numărul, orientarea și calitatea ferestrelor este unul dintre factorii decisivi. Totuși, la același nivel de importanță se află și grosimea, adică cantitatea și calitatea izolației termice. Izolarea termică economisește energie pentru încălzirea sau răcirea clădirii și, de asemenea, influențează foarte mult temperaturile de suprafață ale pereților interiori și ferestrelor, ceea ce îmbunătățește confortul locuinței. Piața oferă numeroase și diverse materiale de izolare, de la polistiren expandat, polistiren extrudat, vată de sticlă sau bazaltică până la izolații naturale, precum paie, fibre de celuloză și altele asemenea. Grosimea izolației trebuie calculată cu precizie în funcție de toate caracteristicile clădirii, în timp ce la clădirile noi trebuie instalate cel puțin 12 cm de izolație.

  Protecția termică adecvată este, de asemenea, prevăzută de lege. Transferul de căldură pentru pereții exteriori și pereții către spații neîncălzite poate fi de maximum U=0,60 W/m2K, pentru ferestre U=1,4 W/m2K, pentru parter U=0,3 W/m2K sau acoperiș înclinat peste o mansardă încălzită 0 ,25 W/m2K.

   Mai mult decât alegerea sistemului de încălzire, costul este influențat de grosimea izolației
  Mai mult decât alegerea sistemului de încălzire, costul este influențat de grosimea izolației

  ​Punți termice

  Clădirea poate pierde cantități mari de căldură prin părțile inadecvat protejate ale anvelopei, ceea ce crește costurile de încălzire. Suprafețele sunt mai reci, umezeala începe să se condenseze, ceea ce provoacă dezvoltarea mucegaiului sau chiar deteriorarea structurii și construcției clădirii. Aceste locuri sunt numite punți termice. Prin ele se pierde energie, iar costurile cresc în egală măsură. Colțurile clădirilor, balcoanele și suprafețele din jurul deschiderilor din fațadă, cum ar fi ferestrele sau ușile, sunt deosebit de problematice. Prin urmare, veți economisi mult la încălzire dacă izolați corect întreaga casă.

  Pierderile de energie din cauza punților termice sunt clar vizibile pe facturi
  Datorită certificatului energetic, veți ști imediat ce se poate face pentru a raționaliza consumul

  1.2. Impermeabilitate

  Fiecare clădire ar trebui să fie bine închisă, adică etanșeizată, pentru că în caz contrar aerul scapă necontrolat, ceea ce provoacă pierderea căldurii și poate apărea condensul de umezeală în anvelopa fațadei.

  Clădirea poate fi etanșată, dacă este prevăzut un strat suficient de gros de izolație termică și dacă îmbinările diferitelor elemente de fațadă sunt bine etanșate, iar deschiderile ferestrelor și ușilor sunt montate corespunzător.

  1.3. Crearea unui certificat energetic

  Ce este un certificat energetic și de ce aveți nevoie de el? Este un document care arată cât de eficientă sau ineficientă energetic este casa sau apartamentul dumneavoastră, câtă energie pierdeți continuu din cauza izolației proaste, ferestrelor, ușilor, punților termice și altor deficiențe ale construcției, dar propune și măsuri de creștere a eficienței energetice. Certificatul energetic al clădirii este obligatoriu pentru clădirile noi, la vânzările imobiliarelor și în unele cazuri de închiriere.

  Prețul certificatului energetic

  Prețul unui certificat energetic pentru o casă familială de mărime medie variază între 350 și 550 RON. Valabilitatea certificatului este de 10 ani, dacă în perioada respectivă nu au loc modificări ale imobilului, în ceea ce privește lucrările de construcție care influențează structura.

  Cel mai bun loc pentru calorifere este sub fereastră
  Cel mai bun loc pentru calorifere este sub fereastră

  2. Metode de încălzire

  Temperatura ambientală influențează semnificativ senzația de confort, motiv pentru care spațiul de locuit se încălzește iarna, în timp ce vara se răcește. Ar trebui să alegeți sistemul de ventilație, adică încălzirea și răcirea, în funcție de propriile nevoi, preferințe și stilului de viață și, cu siguranță, în funcție de ceea ce este mai convenabil în situația dată.

  2.1. Calorifere

  Încălzirea cu ajutorul caloriferelor este încălzire la temperatură ridicată. Caloriferele pot fi conectate la sistemul de încălzire printr-o sobă pe gaz, obișnuită sau cu mai multe etaje, un cazan pe biomasă sau pe combustibil lichid sau o pompă de căldură. Caloriferele sunt de obicei plasate sub deschiderile ferestrelor.

  Avantajul încălzirii de la calorifere este instalarea rapidă și costurile reduse de investiție, deoarece țevile pot fi răspândite rapid de-a lungul pereților și conectate la sistemul de încălzire existent. Cu toate acestea, caloriferele sunt considerate de mulți ca o soluție inestetică, ceea ce este poate o deranjare minoră în întreaga chestiune. Și anume, este mai important ca fiecare calorifer să fie un singur corp de încălzire (așa-numita încălzire prin puncte) și că, datorită principiului pe care funcționează, căldura este în mare parte reținută în jurul său și nu circulă uniform în spațiul, așa cum este cazul încălzirii în pardoseală, perete sau tavan.

   Cel mai bun loc pentru calorifere este sub fereastră
  Cel mai bun loc pentru calorifere este sub fereastră

  Prețul caloriferului

  Prețul caloriferelor și montajul acestora este relativ mic, în funcție de suprafața apartamentului, în medie de la 136 RON/bucata în sus.

  2.1.1. Calorifere electrice

  Un calorifer electric este cel mai adesea folosit ca element de încălzire suplimentar, atunci când doriți să încălziți o singură cameră. Există două tipuri de calorifere electrice: încorporate și de sine stătătoare. Sunt disponibile și modelele foarte sofisticate din punct de vedere estetic.

  Prețul caloriferelor electrice

  Prețul caloriferelor electrice încorporate variază de obicei între 250 și 500 RON. Prețul caloriferelor electrice de sine stătătoare variază, este de 500 RON în sus. Desigur, dacă urmăriți promoțiile și vânzările promoționale, puteți obține câteva modele la un preț și mai bun.

  2.2. Încălzire în pardoseală

  Dacă doriți ca podeaua să fie mereu plăcut călduroasă la atingere, încălzirea în pardoseală este sistemul potrivit pentru dumneavoastră. Acest tip de încălzire este superficial, deoarece țevile sunt instalate în pardoseală, chiar sub acoperirea finală a podelei. Căldura apei încălzite este transferată în șapă și din șapă în cameră. Deoarece suprafața de încălzire este mare, temperatura podelei poate fi mai mică (26-28°C), astfel încât încălzirea în pardoseală funcționează bine împreună cu o pompă de căldură la temperatură joasă sau cu colectoarele solare. Acest tip de încălzire în camerele individuale poate fi controlat printr-o cutie de distribuție. Costurile încălzirii în pardoseală sunt cu până la 15% mai mici decât la încălzirea cu radiatoare.

  Acest tip de sistem de încălzire are numeroase avantaje: spațiul de locuit util este mai mare, deoarece nu există corpuri de încălzire. Podelele sunt plăcut calde sub picioare, ceea ce este util mai ales în încăperile cu gresie. Temperatura aerului din cameră poate fi mai scăzută, deoarece încălzirea provine de la suprafețele pardoselii; Și anume, căldura se răspândește mai uniform și temperatura percepută este aparent mai ridicată, ceea ce permite economii mari la încălzire (6-12%). Dezavantajul încălzirii în pardoseală este că încăperile reci au nevoie de cel puțin câteva ore pentru a se încălzi la temperatura optimă.

   Puteți controla încălzirea prin pardoseală prin intermediul panoului de comandă/dulap
  Puteți controla încălzirea prin pardoseală prin intermediul panoului de comandă/dulap

  Prețul încălzirii în pardoseală

  Prețul încălzirii în pardoseală depinde, în primul rând, de sistemul pe care îl alegeți (apă sau curent), de suprafață, adică de mărimea sistemului, dar și de elemente precum centrala, pompa de căldură, colectoare solare sau similare. Pentru achiziție, instalare, conectare la cutii de distribuție/dulapuri și testarea presiunii al sistemului, aveți nevoie între 200 și 250 RON/m2.

  2.2.1. Încălzire electrică în pardoseală

  Încălzirea electrică în pardoseală este extrem de simplă pentru instalare și la fel de ușor de operat și încălzește spațiul foarte repede. Covorașele sau plasele de încălzire sunt așezate sub plăcile ceramice, în timp ce foliile de încălzire merg sub podelele din PVC și lemn. Partea pozitivă a încălzirii electrice în pardoseală este o podea mai subțire, deoarece șapa este și mai subțire sau nu există deloc, ceea ce poate fi deosebit de important pentru clădirile mai vechi. Încălzirea electrică în pardoseală este însă ceva mai scumpă decât încălzirea cu apă, iar consumul de energie este mai mare, așa că încălzirea clasică în pardoseală este mai profitabilă pentru suprafețele mai mari.

  Placa de încălzire pentru încălzirea electrică prin pardoseală este ușor de montat
  Placa de încălzire pentru încălzirea electrică prin pardoseală este ușor de montat

  Preț încălzire electrică în pardoseală

  Investiția în instalarea încălzirii electrice în pardoseală este mai mică în comparație cu încălzirea convențională în pardoseală. Instalarea este simplă și rapidă, deoarece nu necesită lucrări majore de construcție. Prețul unui metru pătrat de încălzire electrică în pardoseală este între 150 și 200 RON.

  2.3. Încălzire și răcire pe tavan

  Încălzirea pe tavan funcționează ca și încălzirea în pardoseală. Cu sistemul de tavan, camera poate fi încălzită și răcită, iar ambele metode sunt caracterizate de un consum redus de energie. Încălzirea tavanului se realizează prin plasarea panourilor speciale de încălzire în substructură, adică plafonul suspendat, și trecerea țevilor prin acestea. Răcirea prin tavan este deosebit de eficientă, deoarece aerul rece coboară și răcește uniform întreaga cameră.

  Încălzirea optimă a spațiului se realizează printr-o combinație de încălzire prin pardoseală și tavan
  Încălzirea optimă a spațiului se realizează printr-o combinație de încălzire prin pardoseală și tavan

  Prețul încălzirii și răcirii pe tavan

  Încălzirea pe tavan este foarte accesibilă, cu costuri reduse de întreținere și consum de energie. Cea mai bună performanță se obține prin instalarea unui sistem combinat între podea și tavan. Prețul încălzirii pe tavan depinde de tipul de operare (încălzire, răcire sau ambele) și, bineînțeles, de executant. Prețul pentru realizarea unui tavan suspendat și montarea panourilor de încălzire pe tavan este în jur de 370 RON/m2.

  2.4. Încălzire pe perete

  De obicei pereții pot fi încălziți cu apă, dar există și încălzirea pereților cu electricitate. Încălzirea pe perete poate fi într-o variantă uscată, apoi țevile sunt instalate în ipsos sau panouri. Se poate realiza și în varianta umedă, când țevile sunt fixate direct pe perete și tencuite. Încălzirea pe perete este foarte avantajoasă, în primul rând, deoarece întregul perete devine un corp de încălzire care degajă căldură pe toată suprafața sa, creând un mediu de locuit foarte plăcut și echilibrat în întreaga încăpere. Se folosesc aceleași instalații atât pentru încălzire cât și pentru răcire, în funcție de necesitate și anotimp.

  Poate mai important, acest sistem de încălzire previne formarea condensului pe interiorul pereților exteriori încălziți. Cu toate acestea, clădirea trebuie să fie bine izolată, altfel se produc pierderi excesive de căldură. Stratul final al unui astfel de perete poate fi realizat din orice material la alegere (tencuială, plăci ceramice etc.), dar este necesară prudența la găurirea în perete, pentru a nu se deteriora nicio conductă sau instalație electrică; este foarte important de reținut că instalațiile de încălzire pe perete nu trebuie să se suprapună cu alte instalații pe perete, iar mobilierul nu trebuie amplasat lângă perete.

  Încălzirea pe perete încălzește suprafețele periferice ale camerelor și face petrecerea în ele foarte plăcută
  Încălzirea pe perete încălzește suprafețele periferice ale camerelor și face petrecerea în ele foarte plăcută

  Prețul încălzirii pe perete

  Prețul încălzirii pe perete depinde de tipul instalației (apă sau electrică), suprafață, modul de funcționare (încălzire, răcire sau ambele) și, bineînțeles, de executant. Prețul încălzirii peretelui cu țevi aluplast Ø16 mm, fără conectarea la tabloul electric și fără tencuieli suplimentare, este între 100-300 RON/m2.

  2.5. Suflarea aerului cald

  Încălzirea cu aer cald funcționează prin suflarea în camere a aerului încălzit. Este folosit în principal pentru casele pasive. Țevile de ventilație de distribuție sunt distribuite în întreaga clădire, cu ieșiri în fiecare cameră. O eficiență și mai bună se obține prin recuperare, un fel de ventilație mecanică, atunci când aerul proaspăt este încălzit prin preluarea căldurii aerului deja încălzit dar evacuat (nu se amestecă). Avantajul încălzirii cu aer cald este o clădire încălzită și ventilată în același timp. În plus, sistemul poate fi folosit ca sistem central de climatizare pentru răcirea spațiului. Totuși, pentru a utiliza acest sistem de răcire rapidă și încălzire rapidă în modul cel mai rațional, clădirea trebuie să fie suficient de izolată și etanșată.

  3. Sobe, cazane și șemineuri

  3.1. Camera cazanelor

  Camera cazanelor este o încăpere tehnică din casă în care își află locul majoritatea aparatelor legate de încălzire, răcire și ventilație a clădirii. Camera cazanelor are de obicei un cuptor pentru încălzire, un cazan pentru apă caldă menajeră, un distribuitor pentru încălzire în pardoseală și o unitate internă cu pompă de căldură etc. Un coș duce în camera cazanului, care trebuie să fie și ignifug, iar accesul la acesta trebuie protejat de uși antifoc. Camera cazanelor conține toate dispozitivele și echipamentele folosite pentru încălzirea, răcirea și aerisirea locuinței.

   Toate dispozitivele și echipamentele pentru încălzirea și răcirea locuinței sunt amplasate în camera cazanelor
  Toate dispozitivele și echipamentele pentru încălzirea și răcirea locuinței sunt amplasate în camera cazanelor

  3.2. Încălzire PTV - cazane

  Apa caldă sanitară este necesară pentru fiecare gospodărie. Încălzirea locală a apei și încălzirea centrală a apei sunt diferite. Încălzirea centrală este mai comună și mai des întâlnită, deoarece în cazul acesta apa este încălzită și stocată într-un cazan.

  3.3. Sobe cu biomasă

  Pentru încălzirea casei sunt disponibile mai multe tipuri de biomasă din centrale energetice, biomasă lemnoasă sau deșeuri biologice. Lemnul, paiele, centralele energetice cu creștere rapidă, biogazul sau biomotorina sunt folosite ca biocombustibili.

  3.3.1. Cele mai bune sobe pe lemne

  O sobă pe lemne sau un cazan este una dintre cele mai ieftine moduri de încălzire. Pentru arderea optimă, este necesar să vă asigurați că lemnul este uscat corespunzător (umiditate 10-20%). Sobele cu lemne sunt una dintre cele mai bune soluții dacă aveți la dispoziție biomasă lemnoasă.

   O sobă pe lemne este cea mai ieftină metodă de încălzire
  O sobă pe lemne este cea mai ieftină metodă de încălzire

  Prețul încălzirii cu lemne

  Lemnul de foc este cel mai ieftin mod de încălzire și poluează cel mai puțin mediul natural. Prețul unei astfel de încălziri pentru o casă medie este de aproximativ 250 RON/m3. De asemenea, trebuie luat în considerare și prețul sobelor și cazanelor pe lemne, care variază între 5.000-6.000 RON, în funcție de putere.

  3.3.2. Sobe pe așa-numite deșeuri de lemn

  Sobe și cazane pe așa-numitele deșeurile de lemn, adică așchii, sunt mai eficiente și au o reglementare mai bună decât cazanele pe lemne. Eficiența unor astfel de cazane este de până la 80-90%.

  Soba pe lemne, așchii
  Soba pe lemne, așchii

  Prețul de încălzire pe așa-numita deșeuri de lemn

  Costul încălzirii cu acești combustibili pentru o casă medie este de 30-50 RON/m3 sau aproximativ 1.500 RON/t. Prețul sobelor și cazanelor pe aceste deșeuri de lemn are o gama incredibilă de la 350-7.500 RON pentru cele mai mari cazane cu sonda lambda.

  3.3.3. Soba cu peleți

  Peleții pot fi arși în diferite dispozitive de încălzire precum boilere centrale, sobe pentru încălzire în pardoseală sau sobe pe peleți pentru încălzirea camerelor individuale. Peleții de lemn sunt reziduuri de lemn prelucrate din producție, care au fost măcinate în rumeguș și presate.

  Soba pe pelete cu umplere automată
  Soba pe pelete cu umplere automată

   

  Prețul încălzirii pe peleți

  Prețul încălzirii pe peleți este în jur de 5.000 RON/an. Există mai multe tipuri de sobe și cazane pe peleți, cu puteri de ardere diferite, astfel încât prețurile acestora variază considerabil. Un cazan pe peleți costă între 8.000-14.000 RON. Prețul de livrare și instalare a unui cazan pe biomasă cu o putere de aproximativ 46 kW este de aproximativ 35.000 RON.

  3.3.4. Sobă de teracotă

  Soba rustica de teracotă este realizată din cărămizi de argilă refractară și acoperită cu placi ceramice decorative sau mortar special. În soba de teracotă are loc un proces special de ardere, de aceea este necesară adaptarea canalelor de evacuare a gazelor de ardere, pentru ca randamentul acestui cuptor să ajungă la aproximativ 85%. Cele mai bune rezultate se obțin cu un focar cu o dimensiune de aproximativ 1.000 cm2 (ex. 30x35 cm). Cu un focar de dimensiuni adecvate, veți obține mult mai multă putere de căldură cu aceeași cantitate de combustibil.

  Avantajul unei sobe de teracotă în comparație cu un șemineu deschis este că emite căldură mai mult timp chiar și după ce este stins. Dacă vreți o sobă pentru prepararea mâncării, lăsați pe meșter să vă facă un cuptor pentru fierbere.

   Sobele de lut de la țară devin din ce în ce mai populare și în interioarele moderne

  Sobele de teracotă de la țară devin din ce în ce mai populare și în interioarele moderne

  Prețuri pentru soba de teracotă

  Soba de teracotă reduce costurile de încălzire și servește ca element de încălzire suplimentar. Aceste sobe sunt o sursă de încălzire foarte ieftină, deoarece consumă doar aproximativ 4-5 m3 de lemn de foc pe sezon de încălzire. Prețul unei sobe de teracotă la comandă este mai mare decât cel din catalog. Dimensiunile standard ale plăcilor sunt 24x21,5 cm sau 22x22 cm, iar o placă încălzește un metru cub. O placă are prețul de 25-30 RON, deci numărul de plăci necesare pentru o încălzire optimă este calculat în raport cu volumul unui anumit spațiu, deși este obișnuit pentru aproximativ 100 dintre ele pentru o casă de familie medie. Meșterul îl poate realiza în câteva zile, în atelier sau la locul de instalare, în funcție de tip.

  3.3.5. Șemineuri

  Vatra a fost întotdeauna centrul căminului. Înlocuitorul de astăzi pentru vetrele deschise este cel mai adesea reprezentat de șemineurile deschise, deoarece în acest caz contactul cu focul este mai autentic, sau cele închise, care sunt mai sigure, deoarece sunt mai protejate de incendii. În funcție de metoda de emitere a căldurii sunt cele care radiază, dar și cele pe apa caldă și aer cald.

  Termoșemineu

  Termoșemineurile cu apă caldă sunt potrivite atât pentru încălzirea pe perete cât și în pardoseală, iar la ele pot fi conectate caloriferele. Pentru încălzirea apei calde putem folosi o termoșemineu pe peleți sau așchii de lemne.

   Un șemineu pe lemne aduce căldură și confort casei
  Un șemineu pe lemne aduce căldură și confort casei

  Șemineuri pe gaz

  Șemineurile pe gaz încep să se încălzească de îndată ce sunt pornite și sunt ușor de operat, dar flacăra este mai mică și de culoare albăstruie, astfel că atmosfera din camera este mai rece.

  Șemineuri electrice

  Șemineurile electrice pot fi instalate în orice încăpere, deoarece nu au nevoie de un coș de fum, dar nu creează un foc adevărat, așa că acel efect trebuie creat artificial.

  Șemineuri cu bioetanol

  Șemineurile pe baza de bioetanol sau materiale biodegradabile nu au nevoie de un coș de fum, deoarece arderea alcoolului nu produce fum. Șemineurile cu bioetanol emit mai puțină căldură, deci sunt potrivite pentru clădiri cu consum redus de energie și clădiri pasive. Puterea termică medie a arzătorului este în jur de 2-4 kW, iar pentru modelele mai mari până la 10 kW.

  Care este prețul șemineului?

  Prețul depinde de tipul de șemineu (încălzește apa, aerul sau radiază), vatra (deschisă, închisă), tipul de combustibil (pelete, brichete, lemne, bioetanol, păcura, energie electrică) și, bineînțeles, de executant. Prețul achiziționării și montării unui șemineu de cameră 8kW este aproximativ 5.000 RON.

  3.4. Sobe pe gaz

  Încălzirea pe gaz este una dintre cele mai comune metode de încălzire. Combustibilul poate veni printr-o conductă publică de gaz sau gazul poate fi achiziționat și depozitat într-un rezervor de GPL. Dacă vă hotărâți pentru acest tip de încălzire, designerul pe care îl angajați va trebui mai întâi să obțină așa numite condiții de proiectare, să realizeze planul de racordare, să solicite și să obțină aprobarea pentru racordare, iar apoi să realizeze un plan pentru instalațiile de gaz. Procedura durează de obicei, cel puțin o lună. La montarea instalațiilor de gaz se racordează soba centrală și contorul de gaz, urmat de un test de presiune. Dacă urmează să utilizați gaz natural lichefiat, va trebui să instalați un rezervor special, pentru care va trebui să obțineți o autorizație suplimentară de construire. Instalația poate fi apoi conectată la conducta de gaz subterană.

  Prețul încălzirii pe gaz

  Prețul aparatelor pe gaz depinde de lungimea instalației și de tipul dispozitivului pe gaz, de tipul de încălzire (gaz sau gaze naturale), de prețul racordării la rețeaua publică și, bineînțeles, de executant. Prețul pentru un dispozitiv pe gaz și sistemul de încălzire într-o casă de familie medie (până la 150m2 și 10 calorifere) de la conducte de cupru cu distribuție de gaz la soba pe gaz și aragaz, cu linii, siguranță principală și alte materiale și elemente este între 4.000 și 12.000 RON.

  3.5. Sobe pe combustibil lichid

  O modalitate foarte comună de încălzire este uleiul de încălzire. Cazanele pe ulei pot fi la temperatură înaltă, la temperatură joasă sau în condensare. În clădire trebuie să existe o cameră separată pentru cazane și un loc pentru un rezervor pentru ulei. Camera cazanelor trebuie să aibă alimentare reglată cu aer și uși antifoc. Soba cu ulei are o durată de viață lungă, deoarece cu o întreținere adecvată poate funcționa 30 de ani sau mai mult.

  Prețul uleiului de încălzire

  Uleiul pentru încălzire este unul dintre cei mai scumpi combustibili pentru încălzire, deoarece încălzirea pentru un sezon vă poate costa în jur de 8.000 RON și mai mult. Arzător pe ulei cu montaj și toate elementele de sistem însoțitoare necesare pentru acest tip de încălzire costă mai mult de 15.000 RON.

  4. Încălzire electrică

  4.1. Pompe de căldură

  Pompele de căldură sunt o modalitate foarte populară de încălzire datorită costului redus. Pot fi folosite pentru încălzirea sau răcirea încăperilor. Deoarece funcționează la temperaturi mai scăzute, sunt o alegere excelentă în combinație cu încălzirea în pardoseală.

  O pompă de căldură este un dispozitiv de încălzire care utilizează căldura din împrejur care se acumulează în pământ, apă sau aer. Pe baza aceasta, puteți alege o pompă de căldură aer-apă, apă-apă sau sol-apă. La alegere este important și intervalul de funcționare, care trebuie să corespundă condițiilor meteorologice cuprinse între -20°C și +35°C. Următorul pas este modul de încălzire a spațiului: pentru corpurile de încălzire precum caloriferele sunt necesare pompe de temperatură înaltă. Pentru încălzirea în pardoseală, care are o suprafață mai mare, se poate instala o pompă de căldură la temperatură scăzută. În funcție de necesități, trebuie aleasă dimensiunea optimă a acumulatorului de căldură.

  O pompă de căldură funcționează prin transformarea căldurii din sol, aer sau apă în energie pentru casă
  O pompă de căldură funcționează prin transformarea căldurii din sol, aer sau apă în energie pentru casă

  Prețul pompei de căldură

  O pompă de căldură în sine poate fi un dispozitiv foarte bun, dar dacă nu este instalată corect în sistem, nu va funcționa corect și eficiența energetică va fi mai mică. Prețul unui sistem de pompă de căldură apă-apă sau sol-apă este cel mai mare și variază între 32.000 – 40.000 RON, cu investiție într-un sistem de distribuție, încălzire în pardoseală sau cu radiatoare. Prețul unei pompe de căldură aer-apă este semnificativ mai mic, așa că pentru achiziționarea și instalarea unei pompe de căldură cu o putere medie de 8kW, ceea ce este suficient pentru o casă de locuit bine izolată, poate fi în jur de 20.000 RON în sus. Prin instalarea unei pompe de căldură, puteți reduce costurile de încălzire cu până la 80%, care într-o casă de familie pot fi în jur de 2.000 RON pe an.

  4.2. Încălzire IR

  4.2.1. Panouri IR

  Panourile IR emit căldură prin radiație și nu încălzesc aerul, ci suprafețele și corpurile. Încălzirea cu infraroșu are multe avantaje față de încălzirea convențională: panourile IR vor încălzi camera în mai puțin de un minut și complet silențios. Datorită încălzirii cu infraroșu, obiectele rețin căldura, ceea ce înseamnă că rămân uscate, este împiedicată creșterea mucegaiului și încălzirea nu ridică praf. Panourile cu infraroșu sunt adesea instalate ca supliment la încălzirea primară, dacă nu sunt suficiente pentru unele spații.

  Comparație dintre radiatorul clasic și încălzirea cu panou IR
  Comparație dintre radiatorul clasic și încălzirea cu panou IR

  Prețul panoului IR

  Investiția inițială în panouri poate fi mai mare decât investiția în încălzitoare convenționale, dar investiția merită deoarece acestea nu necesită instalații suplimentare. Încălzirea camerelor sau clădirilor mai mici cu panouri cu infraroșu este mai ieftină decât încălzirea cu sisteme convenționale. Consumul de energie este puțin mai mic în comparație cu radiatorul și încălzirea în pardoseală, deoarece panourile IR nu încălzesc obiectul la temperatura dorită, ci încălzesc direct corpurile și obiectele, astfel încât pierderile de căldură prin învelișul clădirii sunt mai mici. Panourile IR sunt mai ieftin de instalat, le puteți reinstala după renovare și costurile lor de funcționare sunt mai mici decât alte sisteme. Cu toate acestea, cel mai important lucru la ele pare să fie că funcționează rapid și creează un climat mai sănătos! Prețurile panoului IR variază în funcție de putere, dimensiune și producător și variază de la 400 la 2.000 RON.

  4.2.2. Încălzire pe bază de fibra de carbon

  Fibra de carbon este un strat de încălzire care funcționează la 24 V și emite căldură. Acest mod de încălzire poate fi comparat cu razele solare. Radiația pătrunde în peretele umed și îl usucă. Prin urmare, lângă el este instalat un senzor de temperatură. Același lucru este valabil și pentru remedierea umezelii și mucegaiului, unde temperatura din perete este menținută la o constantă de 18°C. Sistemul este potrivit pentru construcțiile noi și este ideal pentru renovarea clădirilor mai vechi, deoarece poate fi aplicat pe orice perete.

  Instalarea încălzirii cu carbon este extrem de simplă și rapidă. Benzile de cupru împreună cu acoperirea într-o masă lichidă sunt aplicate pe perete. Acoperirea poate fi acoperită cu orice strat, vopsită sau suprapusă. Acoperirea nu se deteriorează nici măcar prin găurire.

   Încălzirea spațiilor cu infraroșu, cu un strat de carbon care se aplică pe pereți și se ascunde prin tencuieli
  Încălzirea spațiilor cu infraroșu, cu un strat de carbon care se aplică pe pereți și se ascunde prin tencuieli

  Prețul încălzirii cu carbon

  Prețul depinde în principal de cantitatea de acoperire cu carbon. Toate suprafețele pot fi acoperite: pereții, podelele și tavanele. Acoperirea de încălzire funcționează fără întreținere, iar efectul de încălzire nu scade în timp. Acest tip de încălzire poate fi cu până la 40% mai ieftin decât metodele convenționale.

  4.3. Aer condiționat

  Vreți ca temperatura din casa dumneavoastră să fie mereu plăcută indiferent de perioada anului și condițiile de temperatură? Sistemul de aer condiționat este conceput pentru a menține o temperatură și umiditate constantă la un nivel adecvat. De asemenea, are funcții care servesc la înlocuirea și purificarea aerului. Acest tip de sistem al aerului condiționat poate funcționa atât vara, cât și iarna, deoarece aparatele de aer condiționat moderne răcesc și încălzesc. Aparatele de aer condiționat din două părți, split sau portabile sunt cel mai frecvent utilizate pentru casele de familie convenționale.

  Pentru o productivitate optimă, oamenii au nevoie de o temperatură plăcută în încăperi, astfel încât să poată fi asigurată de aparatele de aer condiționat
  Pentru o productivitate optimă, oamenii au nevoie de o temperatură plăcută în încăperi, astfel încât să poată fi asigurată de aparatele de aer condiționat

  Prețul aerului condiționat

  Prețul unui aparat de aer condiționat depinde în primul rând de tipul aparatului de aer condiționat, de puterea acestuia (puterea trebuie să se potrivească cu spațiul în care este instalat) și, bineînțeles, de furnizor. Prețul aproximativ al unui aparat de aer condiționat „obișnuit” care are o unitate interioară și una exterioară și are 4kW se ridică la 3.000 RON. La asta ar trebui adăugate aproximativ 500 RON pentru montaj. În plus, aparatele de aer condiționat de podea și tavan costă de la 8.000 RON și mai mult, iar instalarea lor este mai scumpă.

  5. Încălzire solară

  5.1. Încălzire solară pasivă

  Încălzindu-vă casa puteți economisi mult dacă folosiți cea mai puternică și sursa de căldură complet gratuită - soarele. Mărimea și aranjarea ferestrelor proiectate inteligent și precis determinate vor permite încălzirea naturală a camerelor, adică așa-numitul câștig solar, care va necesita mult mai puțină energie suplimentară pentru încălzire. Totuși, în același timp, va fi necesar să se asigure o umbrire adecvată a casei, cu jaluzele exterioare și interioare, pentru ca vara să nu se supraîncălzească.

  5.2. Încălzire cu panouri solare

  O altă modalitate de exploatare a energiei solare este prin intermediul panourilor solare, unde energia este stocată într-un rezervor de căldură solar (200-500L). Modulele solare colectează lumina pentru a încălzi apa și transformă până la 80-90% din razele solare în căldură. Există panouri solare plate și colectoare solare cu tuburi vidate. Durata de viață a unui sistem cu colectoare solare este de la 20 la 25 de ani. Avantajul lor este că nu au piese mobile, deci sunt ușor de întreținut. Înclinarea optimă a panourilor solare pentru regiunea noastră este între 35°-45˚, dar pentru că mai ales iarna, colectorii sunt necesari, este cuminte să le direcționați către soarele de iarnă, care este în jur de 60˚.

  Cu doar trei colectoare solare veți avea apă caldă pentru întreaga familie
  Cu doar trei colectoare solare veți avea apă caldă pentru întreaga familie

  Prețul colectoarelor solare

  Colectorii solari pot reduce foarte mult factura noastră de încălzire a apei calde. Prețul unui sistem de module solare depinde de nevoile dumneavoastră de energie termică, adică. dimensiunea și numărul panourilor, tipul structurii de susținere și dacă doriți să încălziți apa sanitară pentru gospodărie pe lângă apa de încălzire. Prețul unui sistem solar pentru o casă de familie cu suprafața utilă de 200 m2 și o familie de patru persoane, cu doi colectori și un rezervor de 200-300 litri, ar fi între 8.000 și 15.000 RON. O centrală solară standard pentru o casă de familie costă între 17.000 și 18.000 RON, adică între 800 și 900 RON/m2.

  6. Comparația prețurilor de investiții și energie

  ENERGIE AVANTAJE DEZAVANTAJE INVESTIȚIE PREȚ ENERGIE  PREȚUL ÎNCĂLZIRII PE AN
  lemne  sursă de energie regenerabilă  lemnul de foc trebuie să fie suficient de uscat (umiditate 10-20%); loc pentru combustibil 50.000 RON 275 lei/mc 4.000 RON/an
  așchii de lemn sursă de energie regenerabilă; eficiență 80-90% loc pentru combustibil 64.000 RON 34 RON/pachet 1.275  RON/an
  peleți

  sursă de energie regenerabilă; eficiență peste 90%

   

  loc pentru combustibil, cel mai scump combustibil lemnos

   (depinde foarte mult de puterea sobei)

  48.000 RON 2,17 RON/kg 11.284 RON/an
  gaz livrare fiabilă, randament bun sursă limitată de energie, combustibili fosili 5.600 RON 0,31 lei/kWh 530 RON/an
  gaz petrolier lichefiat randament bun sursă limitată de energie, combustibili fosili 7.600 RON 3,75 RON/l 13.400 RON/an
  păcură  eficiență energetică ridicată sursă limitată de energie, combustibili fosili, una dintre cele mai scumpe surse de energie 40.000 RON 3,80 RON/l 10.600 RON/an
  energie electrică investiție inițială mică cost ridicat de încălzire 18.000 RON 0,80 lei/kWh 11.400 RON/an
  pompa de căldură eficiență energetică ridicată, costuri reduse de încălzire, funcționează bine în combinație cu încălzirea în pardoseală  investiție inițială mare 58.000 RON 0,80 lei/kWh 3.900 RON/an

  6.1. Comparație între prețurile și utilizarea energiei

  Potrivit cercetării specialiștilor, pentru încălzirea unui spațiu rezidențial de 60 m2 la 20°C timp de 16 ore pe zi, în întregul apartament, timp de 180 de zile din sezonul de încălzire, aproximativ 9.000 kWh este necesar, adică 150 kWh/m2, care este consumul mediu estimat în România. Costurile anuale de furnizare a acestei cantități de energie din diferite surse depind de eficiența cuptorului și de prețul energiei, adică al combustibilului. La aceasta ar trebui adăugată și categoria încălzirii centrale din centrale termice (mai mult de 50% din gospodăriile din orașe o folosesc), care după aceiași parametri costă în jur de 6.000 RON pe an.

  ​Cu toate acestea, consumul casnic este oarecum diferit. Să luăm de exemplu o casă familială bine izolată de 180 m2 de spațiu util, iar consumul mediu anual de energie electrică pentru aceasta de 55 kWh/m2a. O astfel de casă consumă aproximativ 9.900 kWh pentru încălzire. Dacă prețul păcurii în Serbia este în jur de 3,5 RON/l, este în jur de 3.500 RON pe an. Încălzirea pe gaz costă aproximativ 98 RON/MWh, adică aproximativ 4.000 RON pe an. Pompa de căldură costă aproximativ 0,2 RON/kWh, deci ai plăti anual aproximativ 2.000 RON pentru încălzire.

  7. Întreținerea dispozitivelor de încălzire

  7.1. Servicii de întreținere a sobei și sistemului de încălzire

  Dacă doriți ca sistemul de încălzire să funcționeze impecabil timp de mulți ani, un service anual regulat va reduce foarte mult posibilitatea defecțiunilor și vă va scuti de multe bătăi de cap. Service-ul anual regulat include demontarea completă a pieselor sobei sau cazanului care sunt direct implicate în procesul de ardere: camera de ardere, turbocompresor, schimbător de căldură, ventilator de evacuare, cameră de colectare a cenușii, garnituri și coș.

  Întreținerea regulată a sobelor și cazanelor prelungește durata de viață a fiecărui dispozitiv
  Întreținerea regulată a sobelor și cazanelor prelungește durata de viață a fiecărui dispozitiv

  Prețul serviciului de întreținere a sobei/cazanului

  Cu serviciul de întreținere de vară al sistemului de încălzire din casă, puteți asigura funcționarea optimă a acestora în timpul sezonului de încălzire și crește gradul de utilizare, reducând astfel costurile totale. Vă rugăm să rețineți că este necesar un service anual pentru unele dispozitive de încălzire, deoarece este o condiție a garanției. Prețul serviciului de întreținere al unui cazan pe gaz de 60 kW este între 300 și 400 RON. Vă sfătuim să nu ezitați în privința service-ului regulat, deoarece eventuala reparație a unei defecțiuni majore sau înlocuirea sobei în mijlocul sezonului de iarnă poate fi mult mai complicată și mai costisitoare.

  7.2. Servicii de întreținere a pompei de căldură

  Deoarece pompa de căldură este un dispozitiv foarte solicitant, are nevoie de serviciul de întreținere regulat pentru a putea funcționa impecabil și a atinge durata de viață așteptată fără defecte. Serviciul regulat al pompei de căldură include:

  • examinarea funcțională, testarea dispozitivului și verificarea funcționării sale efective,
  • curățarea schimbătorului unității exterioare,
  • examinarea și spălarea scurgerii condensului de la unitatea exterioară,
  • inspecția și controlul componentelor electrice, inclusiv controlul motoarelor electrice ale compresoarelor, ventilatoarelor și paletelor,
  • verificarea presiunii sistemului și controlul presiunii gazului de răcire,
  • verificarea etanșeității îmbinărilor la instalațiile țevilor a pompei de căldură,
  • controlul filtrelor de apă și al vaselor de expansiune,
  • controlul funcționării rezervorului de apă sanitară,
  • prezentare generală a setărilor software-ului pompei de căldură.

  7.3. Curățarea coșurilor de fum

  Coșurile de fum trebuie verificate în mod regulat. În acest fel, se evită pericolul izbucnirii unui incendiu și toate consecințele aferente, dar mărește și eficiența utilizării și consumului lemnului de foc. Controlul regulat al coșului este reglementat potrivit H.G.R 537/2007 și trebuie încredințată unui coșar profesionist. Coșarul pe care îl angajați trebuie:

  • Să controleze funcționarea sobei,
  • Să măsoare emisiile de gaze,
  • Să controleze toate componentele,
  • Să verifice condițiile de funcționare ale dispozitivelor de încălzire, de evacuare și ventilație.

  În orice caz, pentru coșurile de fum se recomandă să fie întotdeauna curățate înainte și după sezonul de încălzire, și chiar mai des dacă se folosește lemn masiv pentru foc, pentru a se evita aprinderea substanțelor depuse care sunt produse secundare ale arderii, și chiar mai des, a otrăvirii cu monoxidul de carbon. În plus, ar trebui să fie prevăzut cu o ușă de incendiu și un detector de monoxid de carbon. În acest sens, costul curățeniei este complet neglijabil în comparație cu potențialul pericol. După control și curățare și eventualele reparații, coșarul eliberează și un certificat de corectitudine, pe care în caz de accident, societățile de asigurări trebuie să o solicite înainte de despăgubire, dar și autorităților judiciare în cazul urmăririi penale.

   Un coș de fum curățat mărește utilizarea lemnului de foc și reduce riscul de incendiu
  Un coș de fum curățat mărește utilizarea lemnului de foc și reduce riscul de incendiu

  Prețul serviciilor de curățare a coșurilor

  Prețurile depind de mărimea și tipul dispozitivelor de încălzire și de munca pe care trebuie să o facă coșarul pentru client. Pentru serviciile pe bază la chemare se aplică o listă unică de prețuri, care poate fi văzută pe site-urile fiecărui oraș în mod individual sau la asociațiile de coșari, adică firmele care se ocupă de servicii de curățare de coșuri în fiecare oraș. Prețurile pentru curățarea coșului de fum, prima verificare, inspecție regulată și ocazională variază, dar sunt în general între 100 și 150 RON/oră.

  8. Tendințe

  8.1. Case pasive

  Dacă doriți costuri mai mici de încălzire și răcire, un climat plăcut in casa dumneavoastră și grija de mediu, atunci veți planifica casa în acest fel. O casă pasivă este așa gândită să piardă cât mai puțină căldură și să folosească la maximum energia solară. Încălzirea unei case pasive nu necesită mai mult de 15 kWh/m2 pe an. Avantajele cheie ale unei case prefabricate pasive sunt iradierea constantă, temperatura stabilă, economia și confortul. Printre avantajele cheie ale unei case prefabricate pasive se numără:

  • ​ventilație continuă,
  • temperatură stabilă,
  • economisire,
  • confortul vieții.

  O casă pasivă nu are limitări în ceea ce privește forma și dimensiunea fundației sau clădirea în sine. Singura cerință este grosimea izolației - ar trebui să fie între 25 și 40 cm. Construcția sa trebuie să fie astfel încât să nu existe punți termice și să nu lase aerul să treacă. O astfel de casă are nevoie de ferestre și uși de foarte înaltă calitate. De asemenea, se recomandă utilizarea unui sistem de ventilație cu recuperare, care de fapt utilizează în mod constant aer încălzit. Planificarea și instalarea unui astfel de sistem necesită experți din diferite domenii: un arhitect, un specialist în fizica construcțiilor, precum și un inginer electric și mecanic.

  O casă pasivă proiectată corespunzător nu are aproape niciun cost de încălzire
  O casă pasivă proiectată corespunzător nu are aproape niciun cost de încălzire

  Prețul unei case pasive

  Prețul mediu al unei case standard prefabricate „la cheie” ar fi în jur de 330.000 RON, în timp ce aceiași, dar pasivă, costă în jur de 500.000 RON. Rezultă că o casă familială pasivă, izolata la maximum și cu anumite elemente de construcție conform standardului pentru o casă pasivă, costă între 1.000 și 2.000 RON/m2.

  ​8.2. Sisteme inteligente de încălzire

  Prin „dispozitive inteligente” puteți gestiona acum toate instalațiile din casă, motiv pentru care se numesc smart. Instalațiile inteligente includ iluminat, jaluzele, încălzire, alarme, sisteme de ventilație și răcire, computere și multe altele. Într-un cuvânt, o casă inteligentă permite controlul tuturor sistemelor încorporate care servesc pentru a vă face să vă simțiți cât mai confortabil în casa dumneavoastră. Trebuie să luați decizia, dacă veți gestiona locuința cu ajutorul unor instalații inteligente, înainte de a începe proiectarea, deoarece modificările ulterioare sunt mai complexe și mai costisitoare. Instalațiile inteligente simplifică munca iluminatului, umbrirea, încălzirea/răcirea: puteți stinge cu ușurință toate luminile și electrocasnicele conectate la prize. Puteți regla încălzirea și răcirea de oriunde. Jaluzelele pot fi ridicate sau coborâte automat, în funcție de cantitatea de lumină și căldură. Cu toate acestea, poate cele mai importante funcții sunt alarmele în caz de incendiu, efracție, inundații sau scurgeri de gaz. Controlul de la distanță a casei inteligente se face prin intermediul unui telefon mobil, computer sau tabletă. Cu toate acestea, dacă sunteți acasă, puteți controla totul prin intermediul ecranului tactil, care este conectat direct la instalație.

  O casă inteligentă este la doar un click distanță
  O casă inteligentă este la doar un click distanță

  Prețul unei case inteligente

  O casă automatizată poate economisi mult la iluminat și aer condiționat și oferă, de asemenea, un mediu de locuit mai plăcut, deoarece gestionați toate sistemele și coordonați funcționarea acestora de la distanță. Prețul instalațiilor inteligente depinde de sistemul folosit și de mărimea casei. Există și dispozitive speciale, mobilier special realizat și echipamente de control pentru ca totul să funcționeze fără probleme. Prețul montajului instalațiilor de monitorizare și management complet al iluminatului, jaluzelelor, aer condiționat, alarmă și altele este între 6.000 și 13.000 RON/buc.

  8.3. Subvenție de la  Administrația Fondului pentru Mediu

  Când utilizați surse de energie regenerabilă în casa dumneavoastră sau creșteți eficiența energetică cu izolație suplimentară sau materiale și echipamente de construcție mai bune, puteți aplica pentru subvenții la Administrația Fondului de Mediu. Înainte de a începe construcția, solicitați o ofertă adecvată de la executant, care trebuie să fie aprobată în prealabil de acest fond.

  Eco-subvențiile sau împrumuturile acoperă intervenții precum izolarea acoperișurilor, fațadelor, subsolurilor și pardoselilor, acoperișurilor verzi și înlocuirea ferestrelor și ușilor, pompelor de căldură. Vă rugăm să vă informați mai detailat pe site-ul fondului. Acum se derulează programul ”Casa verde fotovoltaice”. În ceea ce privește detaliile condițiilor privind subvenții pe care le oferă, le puteți afla și contactând producătorii, ofertanții sau băncile.

  Articol de specialitate 730
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalator?

  Avem 3276 executanți pentru domeniul Instalator:

  SERVICIU GRATUIT
  CĂUTĂM LOCAL
  FĂRĂ COMISIOANE
  Avem 3276 executanți pentru domeniul Instalator
  9.6
  0

  IMOROMARKET SRL


  9.3
  0

  S.O.S. HOME S.R.L.


  9.4
  0

  LIGHT ONE VISION SRL


  10
  1

  HOME SIMSERVICE SRL