Pentru zona

    Termostat: temperaturile optime de încălzire

    Fiecare gospodărie folosește multă energie chiar pentru încălzire, este incredibil, dar aceste costuri pot fi reduse drastic dacă scădeți temperatura camerei cu doar două grade! Dacă știți cum să reglați termostatul, veți economisi mulți bani. Deci, ce temperatură a camerei este bună pentru sănătatea și portofelul dumneavoastră?
    Articol de specialitate 498
    temperatura camerei
    Avem 3294 executanți pentru domeniul Instalator:

    1. Temperatura recomandată a camerei - cum se setează termostatul?

    1.1. Temperatura camerei în zona de zi

    Așa-numita temperatură a camerei, conform cercetărilor științifice, poate fi mai mică decât cea considerată optimă, fără ca aceasta să compromită în vreun fel nivelul de trai al gospodăriei. De exemplu, în camera de zi sau sufragerie poate fi 20-22°C, în timp ce în dormitoare, baie și bucătărie sau așa-numitele camere de serviciu, ar trebui să fie întotdeauna mai jos.

    1.2. Temperatura camerei în dormitor

    A dormi într-un mediu mai răcoros este mai sănătos, spun experții. Temperatura ambientală ideală pentru zona de noapte este între 17-20°C, dar dacă bebelușul doarme în ea, atunci trebuie să fie cel puțin 18°C.

    1.3. Temperatura camerei în camera copiilor

    Temperatura din camera în care copiii dorm, se joacă și studiază ar trebui să fie puțin mai ridicată. Astfel, ziua ar trebui să fie în jur de 22°C, iar noaptea ceva mai scăzută, în funcție confortabilitatea copilului sau copiilor.

    1.4. Temperatura din baie

    Temperatura din baie ar trebui să fie ceva mai ridicată, între 22-25°C, deoarece în ea sunteți dezbrăcați, majoritatea timpului. Totuși, acest lucru depinde din nou foarte mult de preferințele personale ale fiecărui membru al gospodăriei. Economisirea energiei la încălzirea în baie se poate realiza prin amplasarea sau instalarea unui corp de încălzire electric sau a unuia suplimentar, cum ar fi un calorifer sau un încălzitor, care va fi pornit doar după necesitate.

    2. Ce este un termostat de cameră?

    2.1. Termostatul de cameră este ușor de utilizat

    Un termostat de cameră este un dispozitiv care vă permite să reglați temperatura din interiorul locuinței. La cele mai simple termostate de cameră, temperatura aerului poate fi reglată manual. Când se atinge temperatura dorită, sursa locală de căldură (radiator sau încălzire prin pardoseală...) se oprește automat. Se pornește din nou când temperatura aerului scade sub valoarea setată. Același lucru este valabil și pentru răcirea în timpul verii. Termostatul poate fi folosit pentru reglarea dispozitivelor de răcire, fie că sunt aparate de aer condiționat sau răcire de tavan.

    Termostatul de cameră este convenabil pentru toate încăperile, deoarece controlează și menține temperatura optimă a aerului și permite astfel un mediu de locuit mai plăcut în orice moment al zilei, fără nevoia unei resetări constante a caloriferului sau a încălzirii în pardoseală.

    2.2. Termostat de cameră și instalații inteligente

    Există mai multe tipuri de termostate de cameră. Dezvoltarea rapidă a adus treptat tot mai multe funcții suplimentare, precum pornirea întârziată a corpului de încălzire sau scăderea automată a temperaturii în timpul nopții. Termostatul poate fi conectat și la un sistem de instalații inteligente, iar temperatura din încăpere poate fi reglată de la distanță.

    Un termostat de cameră oferă economii mari în climatizarea casei
    Un termostat de cameră oferă economii mari în climatizarea casei

    3. Unde este instalat termostatul de cameră?

    Termostatul de cameră trebuie să fie la aproximativ 100-150 cm de la podea și la cel puțin 3 metri distanță de corpul de încălzire, dacă este un corp de încălzire după proporția convecție - radiație, cum ar fi, de exemplu, un radiator sau un convector. Dacă instalați termostatul direct lângă radiator, nu veți obține efectul dorit, deoarece spațiul de lângă acesta este mult mai cald decât cel din mijlocul încăperii (la distanță de câțiva metri de radiator), unde membrii familiei își petrec timpul cel mai mult. Dacă ați montat încălzire în pardoseală, termostatul poate fi instalat oriunde, deoarece temperatura pardoselii este aceeași peste tot; deși distanța de la podea rămâne aceiași de 100-150 cm. La fel, nu este de dorit ca lumina directă a soarelui să încălzească termostatul vara, deoarece suprafața dispozitivului se poate supraîncălzi și nu ar funcționa corect. Se poate întâmpla ca acesta să se pornească sau să se oprească încontinuu sau să prezinte altfel o disfuncție.

    4. Termostat de cameră: temperatura ideală a podelei

    Dacă nu aveți încălzire în pardoseală, menținerea podelei calde poate fi o provocare. Pardoseala este întotdeauna puțin mai rece, mai ales dacă sub ea sunt încăperi neîncălzite, precum camerele de service, subsolul sau garajul. Cu încălzirea centrală clasică, podeaua poate fi destul de rece, adică temperatura poate să scadă până la 15°C. O astfel de podea rece, răcește întregul corp și influențează negativ sănătatea. Temperatura optimă a podelei este deosebit de importantă în camerele copiilor, deoarece copiii se joacă tot timpul pe podea. Puteți influența oarecum temperatura pardoselii cu acoperitori mai groase, cum ar fi covoarele sau covorașele, ceea ce creează un mediu mai plăcut.

    La încălzirea în pardoseală apare problema inversă: temperatura pardoselii nu trebuie să depășească 27°C, deoarece s-a dovedit o corelație între temperatura prea ridicată a pardoselii și apariția venelor varicoase și alte efecte negative asupra vaselor de sânge. Temperatura ideală a unei podele cu încălzire în pardoseală este de 23-25°C.

    5. Termostat de cameră pentru costuri mai mici de încălzire

    Deoarece termostatul asigură menținerea temperaturii potrivite a camerei, puteți economisi multă energie folosindu-l în mod regulat. În loc de setarea constantă de 25°C, puteți seta termostatul ca atunci când sunteți plecați (de exemplu, în timp ce sunteți la serviciu) să mențină temperatura la 19°C, apoi să o ridice la 22°C cu o oră înainte de întoarcerea acasă. Poate fi setat să mențină o temperatură de 17°C noaptea sau chiar să se oprească complet, dar chiar înainte de a vă trezi, să ridice temperatura la valoarea setată. Cu acest dispozitiv simplu, având setările și mai simple, puteți economisi până la 25% din energie și astfel reduceți costurile de încălzire.

    Cu temperaturile mai scăzute, nu numai că vă ajutați pe voi înșivă și portofelul, dar aveți grijă și de mediul înconjurător datorită consumului mai mic de energie.

    6. Termostatul uneori nu este suficient

    Un termostat este un dispozitiv foarte util, dar nu poate compensa unele erori grave de construcție și arhitectură care influențează eficiența energetică a casei dumneavoastră.

    În primul rând, este necesar să menționăm stratul de termoizolație al fațadei, care, mai ales în casele vechi, este în general mai subțire și în mare măsură insuficient în comparație cu standardele moderne. În astfel de situație casa pierde multă energie prin fațadă din cauza grosimii insuficiente a izolației termice. Deși un termostat poate ajuta la reducerea consumului de energie, costurile vor fi totuși mai mari în comparație cu o locuință izolată corespunzător.

    O altă problemă sunt punțile termice, adică locurile slab izolate la îmbinările diferitelor materiale, prin care se pierde mai multă căldură. În plus, aproape întotdeauna în astfel de locuri se dezvoltă igrasia și mucegaiul. De asemenea, acordați atenție amplasării corecte a corpurilor de încălzire în cameră și funcționării corecte. Corpul de încălzire (de exemplu, un calorifer)  ascuns într-un colț sau în spatele mobilierului, are eficiența scăzută.

    Articol de specialitate 498
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalator?

    Avem 3294 executanți pentru domeniul Instalator:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3294 executanți pentru domeniul Instalator
    8.9
    0

    ALEXAN DEI INSTAL SRL-D


    8.9
    0

    TRAIAN CONSTRUCT IMPEX SRL


    8.9
    0

    TERMOTEMP SRL


    8.9
    0

    BAUMONT SRL