În continuare:
Conform experienței țărilor Europei Occidentale, care au o mai mare tradiție de utilizare a acestui combustibil fosil mai ușor decât aerul, se ajunge la concluzia că accidentele produse de gazele naturale nu sunt frecvente, ocupând unul dintre ultimele locuri alături de accidentele provocate de trăsnete. De asemenea, este important de subliniat că explozia nu are loc întâmplător, ci este o consecință a factorului uman, adică manipulare neprofesională și necorespunzătoare de către consumator.
O explozie a unui amestec de gaz și aer poate fi cauzată de aprinderea inițială sau de furnizarea de căldură din exterior, dar numai atunci când concentrația gazului se află între limita inferioară și superioară a inflamabilității sau explozivității. Și ce înseamnă explozia unui amestec de gaz și aer? Este o ardere extrem de rapidă și necontrolată a gazului însoțită de sunet, cu frontul de flacără răspândindu-se cu o viteză de 2000-3000 m/s.
Toate gazele combustibile care sunt amestecate cu aerul într-un anumit raport au un risc inerent de explozie. Dacă gazele naturale au o limită inferioară de explozie de aproximativ 5% și o limită superioară de 15% (în funcție de compoziție), aceasta înseamnă că orice amestec de aer și gaze naturale care conține o concentrație de gaze naturale în intervalul respectiv este din punct de vedere exploziv periculos și poate exploda atunci când se produce o scânteie sau o flacără.
Din motive de siguranță, pericolul unei explozii a amestecului de aer și gaz trebuie semnalat în timp util. Acest lucru se face atunci când concentrația de gaz natural în aer este egală cu o cincime din concentrația limitei inferioare de explozie (în cazul de mai sus 1% și mai mult). Aceasta indică posibilitatea apropiată a unei explozii și necesitatea implementării rapide a măsurilor pentru prevenirea potențialului pericol. Semnalizarea în timp util se realizează prin adăugarea de mijloace de odorizare (odorante), adică. gazul natural este saturat cu substanțe cu un miros ascuțit și caracteristic. După cum am menționat mai sus, gazul nu are un miros propriu, iar această măsură asigură că este puternic simțit înainte de a ajunge la o concentrație exploziv periculoasă.
Instalații de gaz – măsuri de precauție
Există anumite măsuri de precauție care pot fi luate pentru a preveni acest scenariu negativ. Acestea includ: interzicerea utilizării unui aparat cu gaz fără siguranță de flacără într-o încăpere închisă, utilizarea unei instalații de gaz pentru împământarea aparatelor cu gaz, este interzisă expunerea instalației de gaz la solicitări mecanice, precum și testarea etanșeității flăcării, dar și punerea în funcție a aparatelor pe gaz de tip A în timpul somnului sau absențelor îndelungate. Totuși, ceea ce trebuie subliniat este că este strict interzisă instalarea și punerea în funcțiune a instalației de gaz și a aparatului pe gaz fără un tehnician de service autorizat și furnizor de gaze naturale. De asemenea, doar persoanele autorizate pot efectua interventii precum inspectia și controlul instalației de gaz, echipamentelor și aparatelor cu gaz.
Verificarea și inspecția tehnică a instalației de gaz
Sistemele de utilizare a gazelor sunt supuse unor inspecții și controale regulate în scopul prevenirii și întreținerii. Consumatorul de gaze naturale are obligația de a asigura întreținerea instalațiilor interne de gaze din instalația sa prin încredințarea acestora unei firme, adică altei persoane juridice sau unui antreprenor care îndeplinește condițiile și are licența de lucru cu instalații de gaz. Deservirea regulată și adecvată a instalațiilor și a aparatelor de gaz este în interesul consumatorului însuși, deoarece crește în primul rând siguranța utilizării acestei resurse energetice, dar extinde și durata de viață a instalației și reduce consumul de gaz.
Este necesar să se efectueze controlul tehnic al instalației interne de gaz, controlul tehnic al instalației de evacuare a gazelor arse, precum și controlul tehnic al aparatelor cu gaz. Se face o înregistrare a inspecției efectuate.
Inspecția instalației interne de gaz, care constă dintr-un set de măsurare și reglare la domiciliu, conducta instalației cu armătură și aparat de gaz, include o inspecție cu detector de gaz și o inspecție vizuală cu un agent de spumă o dată pe an și eliberarea a unui certificat de corectitudine a instalaţiei interne de gaz.
Service-ul aparatului cu gaz include curățarea mecanică a schimbătorului de căldură primar de praf, funingine și oxizi, curățarea arzătorului principal, verificarea corectitudinii aprinderii și a funcționării cazanului, inspecția vizuală a altor părți ale cazanului sau aragazului și emiterea un certificat de conformitate a aparatului cu gaz și pregătirea tehnică pentru lucru.
Instalații gaze - detectoare gaze
O altă formă importantă de prevenire a potențialelor pericole pe care le pot provoca gazele (otrăvire, explozie și incendiu) este detectarea gazelor explozive, toxice. Un detector de gaz este un dispozitiv destinat avertizării timpurie a scurgerilor de gaz în clădiri rezidențiale sau comerciale. În cazul detectării unor concentrații periculoase, dispozitivul va semnaliza cu o alarmă și indicație LED. Prin urmare, cu ajutorul detectoarelor portabile și staționare, este posibil să localizați și să eliminați amenințările pe măsură ce apar.
Astfel de sisteme au ca scop detectarea timpurie a cantităților excesive de gaze periculoase în spații sau instalații care pot periclita grav sănătatea și viața persoanelor care locuiesc în ele.