Pentru zona

    Spiritul Mediteran în casa voastră - ce fel de plăci azulejos sunt acestea?

    Azulejos sunt unul dintre cele mai importante segmente ale patrimoniului cultural și artistic portughez. Pe bună dreptate se poate spune că sunt parte integrantă a identității acestui pământ al Peninsulei Iberice. Acestea sunt plăci originale, multicolore, care modelează peisajul arhitectural, spațiile publice, interioarele și exterioarele. Dacă ați călătorit în această țară, cu siguranță ați avut ocazia să le vedeți. Dar dacă nu le-ați văzut, în continuare vă vom prezenta cum arată plăcile azulejos.
    Articol de specialitate 85
    azulejos placi
    Avem 3170 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță:

    Ce sunt plăcile azulejos?

    Primele asocieri cu Portugalia sunt faimosul vin de porto, muzica fado și o coastă lungă și încântătoare. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că este considerată una dintre destinațiile turistice preferate din Europa, sau chiar din lume. Vizitând acest pământ însorit, arhitectura interesantă și fațadele recunoscute vă vor atrage cu siguranță atenția. Portugalia se remarcă prin tradiția și bogăția sa în decorarea fațadelor clădirilor. Fațadele sunt decorate cu elemente decorative izbitoare care creează o bună dispoziție - plăci azulejos. Pe bună dreptate se poate spune că plăcile de fațadă azulejos sunt un simbol arhitectural al Portugaliei și că moștenirea culturală a acestei țări, printre altele, se reflectă în acest element de fațadă.

    Plăcile portugheze azulejos vorbesc și despre diferite teme istorice, de la religioase la profane.

    În 2017, Parlamentul portughez a proclamat ziua de 6 mai ca Ziua Națională a Azulejos. Acest gest spune multe despre cât de importante sunt pentru moștenirea culturală a Portugaliei.
    Portugalia se remarcă prin tradiția și bogăția sa în decorarea fațadelor de pe clădiri.
    Portugalia se remarcă prin tradiția și bogăția sa în decorarea fațadelor de pe clădiri.

    Cele mai vechi exemple de plăci azulejos pot fi văzute în celebrul Palat Național Sintra, care a fost reședința conducătorilor portughezi din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Cele mai faimoase clădiri ale căror exterioare sunt decorate cu plăci azulejos, în afară de Lisabona, sunt situate în principal în Porto. Un exemplu este Gara Centrală Sao Bento, Capela Sfânta Ecaterina. Nu trebuie să uităm o altă clădire, de data aceasta în Castelul Beja, Convento de Nossa Senhora da Conceicao, care datează din secolul al XV-lea.

    Muzeul Național al plăcilor Azulejos a fost deschis în Lisabona în 1980, cu expoziții care arată istoria plăcilor tradiționale portugheze din secolul al XV-lea până în prezent.

    Istoria plăcilor azulejos

    Istoria plăcilor azulejos este legată de tradiția maurilor care s-au stabilit pe Peninsula Iberică în Evul Mediu. Arta picturii pe plăci a sosit odată cu ei.

     Plăcile azulejos pe scări
    ​ Plăcile azulejos pe scări

    Primele plăci azulejos au sosit în această țară din Andaluzia, datorită regelui portughez Manuel I. În Andaluzia, plăcile azulejos erau folosite pentru a decora palate, însă regele menționat a fost fascinat de măreția Alhambra din Grenada și a vrut să-și decoreze reședința în Sintra cu plăci de lux. După ce a ajuns în Portugalia în secolul al XVI-lea, acest element de fațadă a căpătat un nou caracter prin adăugarea picturilor scenografice.

    Placa azulejos tradițională portugheză are dimensiuni de 14x14 cm, este realizată din lut și acoperită cu glazură preponderent alb-albastru.

    În perioada producției masive a plăcilor azulejos, bisericile, instituțiile publice, restaurantele, fațadele caselor private și grădinile în Portugalia au fost placate. Au fost folosite atât pentru suprafețele de podea, cât și pentru pereți.

    Placile azulejos tradiționale portugheze au devenit o parte integrantă a decorațiunii fațadei clădirii. Numeroase clădiri din Portugalia sunt acoperite cu aceste plăci pictate, de la parter până la acoperiș.

    Plăcile azulejos apar cu diferite motive, de la linii decorative, florale, zoomorfe, dar pe plăci au fost reprezentate chiar și batalii și evenimente istorice importante. Sunt amplasate pe clădirile de locuit, clădirile sacre, pereți ai clădirilor publice, gări, școli, parcuri. Deși apar într-o multitudine de culori, este caracteristic că pe ele se regăsește o combinație de albastru și alb, adică albastrul bleumarin predomină pe o bază albă.

    Deși apar într-o multitudine de culori, este caracteristic că o combinație de albastru și alb poate fi găsită pe plăcile azulejos, adică albastrul marin domină pe o bază albă.
    Deși apar într-o multitudine de culori, este caracteristic că o combinație de albastru și alb poate fi găsită pe plăcile azulejos, adică albastrul marin domină pe o bază albă.

    De-a lungul secolelor, plăcile azulejos au devenit din ce în ce mai complexe când vine vorba de ilustrații, dar dominația lor a crescut în timp. În secolul al XVIII-lea, paleta culorii albastre a început să fie folosită mai des pentru a descrie narațiuni biblice și hagiografice. Tonurile de indigo și anis de pe baza albă au arătat ca porțelanul și au adus o notă de rafinament.

    În a doua jumătate a secolului al XX-lea, plăcile azulejos au început să schimbe experiența spațiului public, împreună cu conceptul de artă publică.

    Plăcile azulejos au devenit o mărturie a vieții de zi cu zi a portughezilor în mediul construit. Au dat clădirilor linii, culori și caracter.

    Plăcile azulejos astăzi

    Deși au fost create cu sute de ani în urmă, popularitatea plăcilor azulejos încă nu s-a diminuat. Artiștii, arhitecții și designerii de interior continuă să găsească modalități originale de a le folosi. Mai mult decât atât, plăcile azulejos este o tendința care nu se demodează când vine vorba de design interior în clădirile rezidențiale, comerciale și restaurante. Aceste plăci continuă să aibă o influență puternică asupra mediului construit din Portugalia.

    Plăcile azulejos au conferit clădirilor linii, culori și caracter.
    Plăcile azulejos au conferit clădirilor linii, culori și caracter.

    Pentru ca plăcile azulejos să nu „treacă” în uitare, deoarece este un element foarte important al moștenirii culturale, arhitecții, designerii de interior și artiștii sunt într-un dialog constant cu trecutul și o căutare constantă a unor noi modalități de utilizare a acestora. Aplicarea plăcilor azulejos contribuie și la noi tehnologii, tonuri și modalități de implementare a acestui element într-o încăpere.

    Pentru a completa farmecul plăcilor azulejos, vizitați Portugalia de îndată ce aveți ocazia. Până atunci, puteți aduce aceste plăci jucăușe și atemporale în interiorul dumneavoastră.

    Mai multe despre plăcile ceramice

    Puteți găsi pe piață plăci care arată exact ca acestea tradiționale portugheze. Alegeți culori și modele care se vor potrivi în interiorul dumneavoastră. Plăcile ceramice sunt de necontestat pentru acoperirea podelei și a pereților tocmai datorită caracteristicilor lor: se caracterizează prin durabilitate (rezistență), duritate, rezistență la uzură și la foc, întreținere rapidă și ușoară. Astăzi, se vor potrivi în fiecare interior și exterior, deoarece pot fi găsite cu diferite finisaje: antiderapante, impermeabile, rezistente la substanțe chimice puternice. Plăcile ceramice glazurate sunt cea mai buna alegere pentru bucătărie sau baie. Aceste plăci ceramice sunt acoperite cu un strat de emulsie de email de sticlă și datorită acestuia sunt rezistente la apă și pete, în timp ce emulsia de email le oferă un luciu ridicat. La cele neglazurate, acest strat lipsește, astfel sunt aspre la atingere.

    Plăcile ceramice glazurate sunt cea mai bună alegere pentru bucătărie sau baie.
    Plăcile ceramice glazurate sunt cea mai bună alegere pentru bucătărie sau baie.

    Astăzi, plăcile ceramice sunt folosite chiar și în halele industriale. Plăcile pentru exterior, adică cele care sunt montate pentru spații în aer liber, rezistă bine la temperaturi extreme, sunt rezistente la fluctuații de temperatură precum și la frig.

    Plăcile ceramice care sunt montate ca acoperiri de pereți sunt mai subțiri și mai ușoare decât plăcile de podea. Cu toate acestea, datorită tehnologiei de producție îmbunătățite, cele universale pot fi găsite și astăzi pe piață.

    Plăcile ceramice sunt populare din alt motiv - reprezintă o combinație excelentă cu încălzirea în pardoseală. De ce? Tolerează perfect temperaturile ridicate și oscilațiile acestora. Plăcile ceramice sunt, la fel ca și piatra naturală, conductoare optime de căldură, doar că plăcile sunt semnificativ mai accesibile. Dezavantajul plăcilor ceramice este că sunt reci sub picioare când mergeți desculți, dar în combinație cu încălzirea în pardoseală, această problemă este rezolvată.

    Astăzi, plăcile ceramice pot fi găsite în aproape orice culoare, pot fi monocromatice sau policromatice (cu mai multe culori), cu finisaj lucios sau mat, pot avea o suprafață în relief, modele diferite, dar o alegere comună sunt acele plăci ceramice care imita materialele naturale precum marmura sau lemnul. Sunt produse într-o mare varietate de dimensiuni - plăcile de mozaic sunt întotdeauna de dimensiuni mici, dar pe piață se pot afla și cele de 2x2 cm, dar se găsesc și piese mai mari, de la 1x3 m.

    Plăcile ceramice sunt produse într-o mare varietate de dimensiuni și forme.

    Plăcile ceramice sunt produse într-o mare varietate de dimensiuni și forme.

    Îmbunătățind tehnologia de producție, materialele, urmând tendințele estetice, precum noile texturi și glazuri, astăzi oricine poate alege plăci ceramice pentru locuința sa.

    Cât costă plăcile ceramice? Pe lângă caracteristicile estetice (culoare, textură și formă), prețul plăcilor ceramice este influențat în primul rând de glazură, elasticitatea plăcii, clasa, uniformitatea vizuală, factorul anti-alunecare, i.e. fie că sunt pentru interior sau exterior, precum și dimensiunile - plăcile ceramice de dimensiuni nestandardizate, precum plăcile de mozaic și cele de format mare, sunt semnificativ mai scumpe. De asemenea, prețul plăcilor ceramice va depinde de salonul de ceramică în sine. Prețul plăcilor ceramice de calitate medie de dimensiuni standard este între 35 și 50 RON/m2. Rețineți că la prețul plăcilor trebuie adăugat prețul de montaj. Prețul așezării plăcilor de dimensiuni standard este aproximativ 80 RON/m2.

    Cui ar trebui să încredințați achiziționarea și montarea plăcilor ceramice? Trimiteți o cerere către montatori de gresie și faianță potriviți și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Articol de specialitate 85
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj gresie și faianță?

    Avem 3170 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3170 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță
    8.9
    0

    IDEAL CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    EDIL CONSTRUCT 2004 SRL


    8.9
    0

    TEHNO EDIL SRL


    8.9
    0

    APOLODOR INSTALATII DES S.R.L.