Pentru zona

    Cum se măsoară suprafața pentru gresie și faianță?

    Până nu începeți cu montarea plăcilor, este important să măsurați corect suprafața pe care le veți lipi. În primul rând, măsurați lungimea și lățimea camerei și înmulțiți aceste două numere ca să obțineți suprafața în metri pătrați exactă. De exemplu, dacă lungimea camerei este de 4 metri și lățimea este de 3 metri, aceasta este de 12 metri pătrați. Totuși, este important să țineți cont de dimensiunea plăcilor pe care intenționați să le utilizați și să cumpărați cu cel puțin 10% mai mult, pentru că atunci când „tăiați” colțurile și alte greșeli făcute în timpul montării (în mod ideal nu există pereți netezi și drepți) se creează un anumit procent de deșeuri, astfel încât să nu vă lipsească din plăci.

    Câte plăci ar trebui să cumpăr în funcție de suprafața în metri pătrați?

    Cantitatea necesară de plăci este influențată de dimensiunea acestora și de suprafața care trebuie acoperită. Dacă doriți plăci pătrate sau dreptunghiulare, puteți pur și simplu să împărțiți suprafața pătrată a camerei la pătratul dimensiunilor plăcilor ca să obțineți numărul necesar de plăci ceramice. De exemplu, dacă este o cameră de 12 metri pătrați și intenționați să luați plăci pătrate de 30x30 cm, veți avea nevoie de 400 de plăci (12 m²/0,09 m² = 133,33). Dar, este întotdeauna recomandat să cumpărați cu cel puțin 10% mai mult material din cauza deșeurilor și a posibilelor spargeri în timpul montării.

    Ce tipuri de plăci sunt disponibile pentru vânzare?

    Plăcile sunt produse din mai multe tipuri de materii prime, de fapt componente, în funcție dacă sunt pentru suprafețe interioare sau exterioare, însă predomină ceramica, porțelanul, piatra și sticla. Dimensiunile lor sunt standardizate la plăci mozaic, plăci clasice pătrate și dreptunghiulare și de format mare, deși printre ele există și subtipuri cu diferite dimensiuni. În plus, există și forme care sunt multe, deși cele mai numeroase sunt patrulatere și hexagonale, în principal datorită ajustării și montării mai ușoare. Plăcile ceramice sunt cele mai populare și mai accesibile. Porțelanul este mai durabil și mai rezistent la uzură și potrivit pentru suprafețele care sunt utilizate în mod constant. Plăcile din piatră naturală sunt unice, deoarece diferă unele de altele prin culori și modele ca textură și structură. Plăcile de sticlă sunt adesea folosite ca element decorativ.

    Ce adezivi se folosesc pentru gresie și faianță?

    Tipurile de lianți și adezivi pentru gresie și faianță variază în funcție de structura suprafeței și de plăcile care se montează. Pentru plăcile ceramice se folosesc cel mai des adezivii pe bază de ciment, care au o rezistență medie și sunt potriviți pentru spațiile interioare. Plăcile de porțelan necesită lianți mai puternici, cum ar fi adezivii epoxidici, care sunt rezistenți la îngheț și temperaturi ridicate și sunt potriviți și pentru utilizarea în exterior. Pentru plăcile de sticlă se folosesc adezivi speciali, care sunt de obicei transparenți.

    Cum pot fi montate plăcile?

    Plăcile pot fi lipite în diverse moduri, în funcție de stilul și efectul estetic dorit. Ele sunt cel mai adesea lipite în rânduri drepte orizontale, ceea ce este mai simplu, deși nici rândurile diagonale, os de pește, mozaic și plăci de diferite dimensiuni nu sunt rare. Designul ales este influențat de dorințele dumneavoastră și de stilul spațiului în care sunt montate gresia și faianța. Cu toate acestea, aranjarea în diagonală sau așa-numita os de pește este recomandată în special în clădirile vechi în care neregulile de construcție se „corectează” prin efectele vizuale.

    Se pot lipi plăcile noi peste cele vechi?

    Da, o astfel de executare este posibilă, dar înainte de începerea lucrului, toate suprafețele trebuie curățate și bine pregătite, altfel plăcile noi nu ar adera bine și ar începe rapid să cadă. În prealabil, este necesar să se îndepărteze resturile de impurități, lianți sau lipici, ciment și depozite similare și să se verifice dacă suprafața este stabilă, plană și netedă.

    Pot instala încălzire în pardoseală sub gresie?

    Da, încălzirea în pardoseală poate fi instalată sub gresie, dar este important ca sistemul de încălzire în pardoseală să fie ales și montat corespunzător în funcție de tipul de plăci și încăperea în care va fi amplasată. Atunci când alegeți încălzirea în pardoseală, este important să luați în considerare grosimea plăcilor, conductivitatea termică a acestora, intervalul de temperatură și tipul de pardoseală. Încălzirea în pardoseală trebuie planificată și instalată corespunzător, deoarece instalarea proastă și neprofesională poate cauza probleme și deteriorarea plăcilor.

    Cum să alegeți culoarea chitului?

    Alegerea culorii materialului de chituire depinde, în tot cazul, de gustul personal, deși există câteva reguli generale care ar trebui urmate la cumpărare. Dacă doriți ca rosturile să fie mai puțin vizibile, puteți alege o culoare care să se potrivească cu culoarea plăcilor sau o nuanță ceva mai închisă. Dacă vreți ca rosturile să fie mai pronunțate, puteți alege o culoare contrastă care va pune în valoare forma plăcilor. De asemenea, este important să țineți cont de funcția camerei și de tipul plăcilor - pentru baie ar trebui să alegeți culori mai deschise, care să facă camera mai deschisă și mai luminoasă, în timp ce pentru hol sau bucătărie ar trebui să alegeți culori mai închise, care vor face murdăria și petele mai puțin vizibile.

    Care este diferența dintre plăcile pentru suprafețele din exterior și cele de interior?

    Plăcile în exterior sunt expuse la diferite condiții meteorologice și la alți factori externi, cum ar fi soarele, ploaia, zăpada și frigul. De aceea sunt făcute pentru a fi mai durabile, rezistente la îngheț și au o suprafață mai aspra care împiedică alunecarea. Plăcile pentru interior sunt destinate utilizării interioare unde nu sunt expuse influențelor externe, de aceea este mai important ca acestea să fie frumos finisate și decorative.

    Unde se montează plăcile antiderapante?

    Acest tip de plăci servește la prevenirea alunecărilor și căderilor pe suprafețele umede, așa că ar trebui montate în locurile unde suprafețele sunt mai predispuse la umiditate sau alunecare. Aceasta include băi, bucătării, piscine, terase și alte zone exterioare care sunt expuse la umiditate. Atunci când alegeți plăcile antiderapante, trebuie să luați în considerare și nivelul de eficiență anti-alunecare specificat de producător. Când vine vorba de suprafețele în care se așteaptă o sarcină mare (de exemplu, zone publice în care vor trece multe persoane), se recomandă utilizarea plăcilor cu un grad ridicat de rezistență la alunecare.

    Cum se asigură impermeabilitatea plăcilor?

    Asigurarea impermeabilității plăcilor este esențială pentru prevenirea pătrunderii apei în sol și totodată deteriorarea aferentă structurilor clădirii. Hidroizolația este deosebit de importantă în încăperile umede, cum ar fi băile și bucătăriile. Pentru a se asigura etanșeitatea, trebuie utilizate materialele precum compușii și acoperirile impermeabile și hidroizolatoare sau folii impermeabile. De asemenea, este important ca montarea plăcilor să se facă cu pantă și drenaj adecvate, astfel încât apa să se poată scurge.

    De ce să angajați un montator profesionist?

    Montarea plăcilor poate fi complexă și solicitantă, așa că este recomandat să angajați un expert, adică un faianțar. Montatorii profesioniști au cunoștințele și experiența necesară pentru montarea corectă a plăcilor, ceea ce asigură o lucrare calitativă și durabilitate a pardoselii. În plus, faianțarii vă pot sfătui cu privire la alegerea tipului potrivit de plăci, culoarea chitului și alți factori importanți pentru placare. Prin acest lucru veți evita potențialele greșeli și probleme în viitor și, cu siguranță, veți economisi bani și timp.

    71
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj gresie și faianță?