Pentru zona

    Executarea corectă a lucrărilor în baie: chit, adeziv pentru plăci și hidroizolație

    Baia voastră strigă după renovare? Vă doriți una nouă care să vă servească mulți ani? Dacă renovați sau construiți o baie nouă, trebuie să fiți familiarizați cu procesul de lucru. În acest articol, dorim să subliniem la ce trebuie să acordați o atenție deosebită: hidroizolația băii este cheia, precum și alegerea chitului și a adezivului potrivit.
    Articol de specialitate 422
    asezarea placilor ceramice
    Avem 3169 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță:

    1. Procesul efectuării corecte a lucrărilor în baie

    După ce s-au făcut toate lucrările privind instalații sanitare, de canalizare și de construcție, este rândul lucrărilor ceramice, care trebuie efectuate conform sistemului și regulilor care vor permite ulterior utilizarea băii fără nicio problemă.

    Lucrul faianțarului constă de fapt din cinci părți care, numai împreună, dau cele mai bune rezultate; acestea sunt:

    1. Pregătirea suprafeței pentru așezarea plăcilor
    2. Hidroizolația suprafețelor, care va proteja betonul de scurgerile nedorite de apă
    3. Lipirea plăcilor cu adeziv de înaltă calitate și adecvat
    4. Chituirea cu chitul de rosturi rezistent la apă și mucegai
    5. Etanșarea rosturilor orizontale, verticale și înclinate.

    „Atunci când alegeți un produs, trebuie să luați în considerare toate sistemele și certificatele pentru anumite domenii de lucru. Se întâmplă adesea să se achiziționeze produse care nu sunt potrivite pentru un anumit scop.”
     Distanțierele sunt o parte necesară a echipamentului pentru așezarea plăcilor
    Distanțierele sunt o parte necesară a echipamentului pentru așezarea plăcilor

    2. Pregătirea pentru așezarea plăcilor

    Este foarte important să pregătiți corect substratul, deoarece fără el, indiferent cât de precis sunt așezate plăcile, nu se obține efectul pe care l-ar putea avea de altfel. În primul rând, ar trebui să verificați cât de netedă este podeaua și în ce stare se află suprafața din ciment în clădirile mai vechi, adică șapa în cele mai noi. Dacă șapa este foarte prost realizată vă recomandăm să montați una nouă, întrucât după asamblarea ceramicii nu va mai fi posibil. Apoi verificați netezimea și uniformitatea substratului. Ultimul pas în pregătirea substratului este șlefuirea acestuia, care îndepărtează particulele ascuțite și eventualele noduri de pe suprafață. La șlefuire, trebuie acordată atenție părților substratului pe care în timpul controlului le găsiți a fi mai înalte decât celelalte. Aceste părți trebuie șlefuite suplimentar. Aceeași procedură se aplică pereților; înainte de a începe să așezați faianța pe ei, trebuie să verificați și să asanați suprafețele.

    „Suprafețele pe care vor fi lipite plăcile trebuie să fie solide, fără pori și suficient de umede pentru o bună aderență. Dacă este necesar, remedierea și protecția suprafețelor înainte de lipire se realizează cu mijloace speciale pentru acest scop. Pe piață există nenumărate produse de acest tip, așa că este indicat să vă consultați cu un expert înainte de achiziționare.”

    3. Hidroizolația băii

    Urmează hidroizolația băii. Fiecare baie trebuie să fie bine izolată, astfel încât în caz de stagnare a apei să nu se scurgă prin șapă către placa de mezanin portantă sau către peretele portant. Dacă se întâmplă acest lucru, vă puteți aștepta la oxidarea armăturii din oțel din betonul armat, precum și la coroziunea oțelului; orice s-ar întâmpla, nu va fi bine pentru că slăbește construcția de susținere. Hidroizolația nu trebuie efectuată peste tot, ci doar în acele locuri care vor fi efectiv în contact cu apa - cada și/sau cabina de duș, prelucrând întotdeauna o suprafață puțin mai largă decât dimensiunile reale ale acelor părți de baie. La efectuarea hidroizolării trebuie folosit un mortar de ciment bicomponent pentru hidroizolații flexibile și protecția betonului. Acesta este singurul mod eficient de prevenire a pătrunderii umezelii în suprafața betonului.

     Hidroizolația băii este necesară în zona dușului și a căzii
    Hidroizolația băii este necesară în zona dușului și a căzii

    4. Așezarea plăcilor

    Când suprafața este gata, puteți începe să lipiți plăcile. În primul rând, pe bază se aplică mortarul de ciment, apoi se pune prima placă. La aranjarea plăcilor, pentru a păstra distanța dintre acestea și poziția dorită, se pun cruciulițe, de obicei din plastic, care sunt cunoscute și sub denumirea de distanțiere, iar ulterior, în locul lor va fi chitul de rosturi. Plăcile în sine sunt fixate prin lovituri ușoare cu un ciocan din lemn sau cauciuc. Aceasta continuă până când întreaga baie sau o anumită parte a acesteia este acoperită. Înainte de a începe montarea, se recomandă să faceți un plan pentru lipirea plăcilor pentru a vedea cum se vor „așeza” de-a lungul pereților și în jurul scurgerilor și care plăci vor trebui tăiate.

    „Un faianțar bun va calcula întotdeauna de unde să înceapă așezarea plăcilor astfel încât să fie cât mai puține deșeuri și să existe cât mai multe plăci ceramice de aceeași dimensiune sau cât mai pe aproape - chiar și din cele care se taie. O astfel de baie va fi de dorit și din punct de vedere estetic.”
     Așezarea plăcilor satisfăcătoare din punct de vedere estetic și stilistic este atunci când cel mai mare număr de plăci, dacă nu toate, rămân uniforme ca dimensiune.
    Așezarea plăcilor satisfăcătoare din punct de vedere estetic și stilistic este atunci când cel mai mare număr de plăci, dacă nu toate, rămân uniforme ca dimensiune.

    5. Adeziv pentru plăcile ceramice

    5.1. Adeziv pentru plăcile de format mare

    În prezent sunt la modă plăcile cu formatele mari, care necesită un anumit tip de adeziv, deoarece greutatea proprie a plăcilor este mai mare decât cea a dimensiunilor clasice. Pentru acest tip de lucrări este potrivit cel mai puternic tip de adeziv, adică anume pentru acel produs, care de obicei au marcajul C2TE-S1. Adezivul pentru gresie standard este marcat C2TE. În orice caz, este recomandat să întrebați și să consultați un expert în ceramică înainte de cumpărare. 

    5.2. Adezivul pentru gresie și faianță depinde de material

    Atunci când alegeți adezivul în sine, trebuie să fiți conștienți și de faptul că diferite materiale pentru plăci, precum granitul, porțelanul, marmura, mozaicul și altele, necesită adeziv specific. Adezivul pentru mozaicul din piatră sau pentru ceramică nu este în niciun caz același.

    6. Chituirea plăcilor

    Unul dintre ultimii pași este chituirea plăcilor. Dacă toate lucrările anterioare au fost făcute corect, nu ar trebui să fie o problemă. La alegerea unui chit de rosturi, pe lângă culoarea potrivită, se mai ia în considerare ca acesta să fie rezistent la umiditate, uzură și mucegai. Există, de asemenea, anumiți aditivi pentru chituri care îmbunătățesc proprietățile precum eficiența, adaptabilitatea și rezistența la apă și sunt desemnați CG2. După alegerea tipului și a culorii chitului, urmează procedura de chituire în sine. Rosturile trebuie să fie suficient de mari pentru a permite întinderea materialului datorita diferențelor de temperatură, iar atunci când este vorba de încăperile mai mari (suprafața mai mare de 12 m2), trebuie prevăzute și dilatările.

    „Dilatările sunt întreruperile speciale între plăci, umplute cu compus elastic diferit (expandabil), care permite dilatarea și contracția suplimentară a materialului.”

    7. Etanșarea contactelor

    La final, este important să etanșați bine toate rosturile dintre plăci și echipamentele sanitare. Trebuie etanșate toate îmbinările dintre cabina de duș sau cadă cu podeaua și pereții, precum și îmbinările dintre chiuvetă și perete, adică vasul de toaletă și podea. Dacă frecați prea tare în timpul curățării, chitul se poate deteriora și sfărâma, ceea ce poate duce la scurgerea apei din obiectele sanitare pe podea. În acest caz, punctele de scurgere trebuie reparate cât mai curând posibil. În acest scop, ar trebui folosiți agenți rezistenți la apă, mucegai, razele UV și alți factori din mediu. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, vă recomandăm să vă consultați cu vânzătorul sau cu un expert.

    Etanșarea contactelor se face chiar la sfârșit
    Etanșarea contactelor se face chiar la sfârșit

     

    Articol de specialitate 422
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj gresie și faianță?

    Avem 3169 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3169 executanți pentru domeniul Montaj gresie și faianță
    8.9
    0

    AMETHALIM INTERNATIONAL S.R.L.


    8.9
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    8.9
    0

    HOUSE ARTDECOR LIMITED S.R.L.


    8.9
    0

    LUCI CRIS ERIKA SRL