Pentru zona

    Ce se întâmplă în cazul în care caloriferele nu se încălzesc?

    Articolul a fost citit chiar de 963+ utilizatori
    Una dintre cele mai mari probleme care pot apare în perioada mai rece a anului, fie că este într-o clădire rezidențială, fie comercială, este defectarea elementului de încălzire. Poate vi s-a întâmplat deja ca la atingere caloriferele dumneavoastră să fie reci, să nu încălzească chiar dacă sunt pornite? Există mai multe motive pentru aceasta, iar mai jos răspundem la întrebarea - ce să faceți când caloriferele nu încălzesc?
    Articol de specialitate 963
    Caloriferele nu încălzesc
    Avem 3298 executanți pentru domeniul Instalator:

    În cazul în care caloriferele dumneavoastră nu  încălzesc, asta nu înseamnă neapărat că există o defecțiune majoră, uneori puteți rezolva singur această problemă.

    Într-un sistem de încălzire centrală, apa este cea care transferă căldura de la cazan la calorifer. Cu toate acestea, dacă apa nu circulă într-o anumită parte a caloriferului, acea parte nu este încălzită. Pot exista mai multe motive pentru aceasta.

    Calorifele în sine detectează care este problema

    În primul rând - verificați dacă nu încălzește doar un calorifer sau mai multe. Dacă este un singur calorifer, cel mai probabil veți putea rezolva singur problema. Totuși, dacă mai multe calorifere nu sunt funcționale sau dispozitivul de încălzire a apei, de ex. cazanul pe gaz, se comportă diferit decât de obicei, este cu siguranță o problemă mai mare, a cărei eliminare va necesita ajutor de specialitate.

    ”Un calorifer rece înseamnă de obicei că există un exces de aer în el sau că o supapă este blocată în interiorul caloriferului
    calorifere reci
    Verificați dacă încălzește doar un calorifer sau mai multe

    Dacă partea inferioară a caloriferului este caldă și partea superioară este rece, înseamnă că are nevoie de aerisire. Pe de altă parte, dacă partea superioară a caloriferului este caldă, în timp ce partea inferioară este rece, înseamnă că debitul de apă prin calorifer este redus, iar funcționalitatea supapei termostatice trebuie verificată. Este fie închisă, fie ruptă.

    Dacă pe verticală, partea caloriferului din jurul supapei este caldă, în timp ce restul este rece, înseamnă că partea îndepărtată a caloriferului este înfundată și se acumulează sedimente în el.

    Când vine vorba de o casă cu două sau trei etaje, iar caloriferul din poziția cea mai înaltă nu încălzește, problema este acumularea de aer în calorifer.

    Aerisirea caloriferului

    Majoritatea problemelor care apar în funcționarea caloriferelor sunt cauzate de faptul că aerul poate rămâne în țevi. Excesul de aer din calorifer poate fi eliminat prin aerisire. La aerisire, este necesar să plasați un recipient sau o cârpă sub supapă, astfel încât apa din calorifer să nu se scurgă pe pereți și pe pardoseală. Acea apă este în general murdară.

    Aerisirea  nu este complicată și dacă vă descurcați cu  sculele, o puteți face singur. Mai întâi, opriți încălzirea și așteptați să se răcească caloriferele. Dacă este posibil, opriți pompa de circulație și așteptați ca debitul din instalație să se diminueze.

    Este necesar să folosiți cheia caloriferului, deșurubați încet supapa cu ea, dar nu până la capăt. Va dura doar o jumătate de tură pentru a începe să șuiere. Având în vedere că aerul care iese poate fi fierbinte, trebuie să păstrați o distanță suficientă. Sâsâitul va începe apoi să se liniștească și în cele din urmă se va opri complet, iar apoi apa va începe să curgă (de aceea ați pus jos o cârpă sau o oală). După ce a ieșit aerul a ieșit din calorifer, înșurubați supapa înapoi.

    ”După fiecare eliberare de aer din calorifer, mai ales dacă ați eliberat aer din mai multe dintre ele, este necesar să verificați dacă există suficientă apă în sistem, precum și dacă presiunea apei este la nivelul necesar.

    După eliminarea aerului, caloriferul ar fi trebuit să se încălzească din nou, ceea ce rezolvă problema.

    calorifer
    Dacă partea inferioară a caloriferului este caldă și partea superioară este rece, înseamnă că are nevoie de aerisire

    Caloriferele  pot avea o problemă cu supapa termostatică

    Dacă nici după aerisirea caloriferului încă nu se încălzește, este necesar să verificați supapele. Este necesar să vă asigurați că supapele de pe partea stângă și cea dreaptă a caloriferului sunt deschise. Deși s-ar putea să credeți că acest lucru este imposibil și inutil, de multe ori se întâmplă ca, dacă sunt copii mici în casă, să închidă accidental supapele. Verificați dacă există o altă supapă ascunsă sub capacul de plastic din partea inferioară a caloriferului sau dacă conducta de scurgere este conectată direct la calorifer. Dacă există o supapă, o deschideți și o închideți cu un clește pentru că nu are mâner pe ea.

    ”Dacă există un robinet cu termostat pe calorifer, care vă permite să reglați temperatura, popularul „termohead”, există șansa ca problema să se ascundă acolo. Asigurați-vă că este deschis și orientat spre încălzire.
    robinet termostat
    Dacă există o supapă termostatică pe calorifer, care vă permite să reglați temperatura, popularul „termohead”, există șansa ca problema să se ascundă acolo

    Acest scenariu este de asemenea posibil: toate supapele sunt deschise, dar supapa termostatică este defectă și închisă sistemic. Este posibil ca acul supapei să se fi blocat în poziția închis din cauza depunerilor, coroziunii sau chiar murdăriei. În acest caz, trebuie să îndepărtați capul de plastic al robinetului cu termostat și veți face acest lucru prin deșurubarea celui mai mare șurub din spatele capului de plastic în sine, prin care este atașat de corpul supapei. Când faceți acest lucru, știftul supapei va fi clar vizibil și apoi trebuie să îl atingeți ușor cu mânerul de plastic al șurubelniței pentru a-l mișca. Dacă este posibil, trageți-l ușor cu un clește combinat și învârtiți încet. După ce  l-ați învârtit de mai multe ori, acul va rămâne în poziția deschisă, iar dacă nu reușiți, cel mai bine este să sunați un meșter.

    De asemenea, este necesar să verificați pompa. Dacă caloriferele  sunt aerisite și jumătate din calorifer este încă rece, atingeți  conductele de alimentare și de evacuare. Dacă conductele de alimentare sunt calde și conductele de scurgere sunt reci, este posibil să existe o problemă la pompa sau la centrala cu care încălziți. Și în acest caz cel mai bine este să apelați la experți, verificați dacă mai sunt în garanție.

    Am enumerat motivele pentru care caloriferele nu încălzesc. În continuare, ne vom ocupa și de alte probleme care pot apărea:

    Ce e de făcut când caloriferele trosnesc?

    Nu vă faceți griji, acesta nu este un semn că caloriferele nu se încălzesc bine și că este ceva în neregulă cu ele. Indică doar că temperatura caloriferului se schimbă.

    ”Caloriferele se dilată în timpul încălzirii și se contractă în timpul răcirii. Acesta este un fenomen complet normal, care apare mai des la caloriferele din aluminiu decât la caloriferele din oțel și fontă. Acest lucru provoacă mișcări mici și de aici trosnetele.

    Trosnirea caloriferelor poate fi iritantă pentru unii, caz în care asigurați-vă că temperatura apei de încălzire este cât mai uniformă.

    Ce se întâmplă în cazul în care caloriferele curg?

    Acesta este cu siguranță cel mai rău scenariu. Dacă din calorifere începe să curgă apa, închideți supapele superioare și inferioare ale caloriferului, ștergeți cu o cârpă sau perie umedă și puneți un recipient unde vor curge picăturile rămase.

    calorifer care curge
    Dacă din calorifer începe să curgă apă, închideți supapele superioare și inferioare ale caloriferului 
    ”Dacă locuiți într-un bloc, trebuie să informați managerul despre această problemă, deoarece încălzirea cu calorifere face parte de obicei parte dintr-un dispozitiv comun de apă caldă și nu trebuie să faceți intervenții pe cont propriu.”

    Principala cauză a scurgerii apei din calorifere este coroziunea. Cele mai sensibile la aceasta sunt caloriferele din oțel, din placă sau cu nervuri.

    ”Scurgerile de apă din calorifer sunt cauzate și de etanșările uzate din calorifele cu aripioare. În acest caz, nu trebuie să schimbați caloriferele, va fi suficient să înlocuiți toate garniturile.

    Dacă caloriferele tot nu se încălzesc după pașii menționați, contactați un meșter.  El va diagnostica problema, va restabili încălzirea și va rezolva problema cu caloriferul. În cel mai rău caz, caloriferul va trebui înlocuit. Costul mediu al înlocuirii unui calorifer este de 60 de euro.

    montaj calorifer
    În cel mai rău caz, caloriferul  va trebui înlocuit

    Dacă sunteți în căutarea unor antreprenori profesioniști cărora le-ați încredința service-ul caloriferelor, puteți solicita ajutor pe daibau.ro și este complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând contractorii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

     

     

    Articol de specialitate 963
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalator?

    Avem 3298 executanți pentru domeniul Instalator:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3298 executanți pentru domeniul Instalator
    8.9
    0

    ALNIS CONSTRUCT SRL-D


    8.9
    1

    FULL TERMOSERVICE SRL


    8.9
    0

    NELCON INSTAL SRL


    8.9
    0

    SFERA I.D. SRL