În continuare:
1. Cabina de duș trebuie întreținută în mod regulat
1.1. Cabina de duș joacă un rol important în baie
V-ați întrebat vreodată de ce un duș ar fi atât de important? Există mai multe motive pentru acest lucru, dar cheia este că datorită acestuia, baia voastră rămâne uscată și curată. Podelele uscate sunt cea mai bună prevenire a alunecărilor și căderilor și dacă ne credeți, căderile în baie reprezintă până la 80% din leziunile care apar acasă. În plus, ele previn și formarea mucegaiului și a igrasiei care se acumulează pe suprafețele umede. Cabinele de duș au și o valoare simbolică, întrucât reprezintă un spațiu intim care oferă intimitatea necesară și vă ascunde cu siguranță de privirile celorlalți.
1.2. Mucegai și depuneri de calcar pe cabina de duș
Cabina de duș își va servi scopul pentru o lungă perioadă de timp și calitativ, dar aceasta trebuie întreținută corespunzător. Cel mai mare pericol care amenință o cabină neglijată este formarea mucegaiului. Deseori mucegaiul apare în baie din cauza prezenței constante a apei și a umidității ridicate, iar cea mai bună modalitate de protejare este prevenirea, mai exact, curățarea și menținerea curățeniei. Aerisirea regulată a băii este, de asemenea, esențială, deoarece ventilația este cel mai bun mijloc de reglare a umidității în orice încăpere. Dacă nu puteți preveni formarea mucegaiului, puteți încerca să îl îndepărtați cu agenți de curățare chimici speciali. Trebuie să începeți să îndepărtați mucegaiul și igrasia imediat ce apar, adică imediat ce le observați, pentru că mai târziu, când pătrund mai adânc în structura peretelui, este aproape imposibil să le îndepărtați de pe substrat. Vă recomandăm să curățați temeinic cabina de duș cel puțin o dată pe săptămână și să ștergeți sticla în fiecare zi după duș.
„Pe sticlă și fitingurile din interiorul cabinei de duș se acumulează mult calcar, care pot fi îndepărtate cu succes cu oțet.”
2. Cabina de duș modulară
Cabina de duș modulară este un tip de model care este realizat ca produs în bucată. Ușa glisantă a cabinei, cădița de duș, precum și partea laterală, adică partea din spate a cabinei, sunt combinate într-o singură bucată, care este introdusă și montată în baie ca atare. Acest tip de cabină poate avea diverse accesorii, precum rafturi pentru gel de duș și șampoane, mânere pentru duș etc., iar cel mai adesea sunt montate capul de duș din tavan și diverse jeturi de masaj. Cabinele de duș modulare sunt pe piață de mult timp și se caracterizează prin faptul că pot fi mutate în altă locație sau în altă încăpere ca și piesele de mobilier. Dezavantajul cabinelor de duș modulare poate fi considerat că sunt produse într-o selecție limitată de dimensiuni, de fapt, mărimi și forme, ceea ce poate fi o problemă pentru băile foarte mici. De asemenea, cabina de duș modulară, cu masivitatea sa, influențează puternic aspectul întregului spațiu - de multe ori dă impresia că ocupă întreaga baie, ceea ce nu este elegant.
3. Cabina de duș clasică
Tocmai din cauza imposibilității de a ajusta dimensiunile cabinei la băile de diferite forme și volume, oamenii optează mult mai des pentru un duș clasic, de fapt un model pentru care armăturile, căzile, accesoriile, pereții laterali și ușile cabinei se achiziționează separat. Pentru a preveni stropirea cu apă, puteți folosi laturi dure din sticlă sau Plexiglas, dar și perdele din material impermeabil. Datorită acestei posibilități de cumpărare și asamblare a elementelor după dorință și necesitate, acest tip de cabină este pe departe cel mai popular și cel mai des folosit. Este important ca piesele individuale să fie compatibile între ele, ceea ce ar trebui verificat înainte de cumpărare. Puteți alege orice cadă de duș, mai adâncă sau mai puțin adâncă, din ceramică albă sau colorată, în funcție de stilul și designul pe care îl alegeți, deși poate fi placată cu gresie la nivelul stratului final de pardoseală, cu sau fără soclu. Cea clasică, compusă din elemente după dorință, oferă mai multă libertate în proiectarea aspectului final atât al cabinei, cât și al întregii băi și oferă mai multe modalități de montare. Dușul în sine, nu trebuie să aibă cadă. În schimb, pe podea se pun plăci ceramice speciale, suprafețe mai aspre pentru a preveni alunecarea, iar sub o anumită pantă cu scurgere la mijloc pentru a asigura scurgerea apei. În felul acesta, toată podeaua băii arată uniform și plan, ceea ce este o soluție foarte elegantă și modernă, prin care se evită ridicarea pereților.
4. Cabina de duș cu masaj
Indiferent de faptul că dușul este un element de baie foarte practic destinat în primul rând menținerii igienei, acesta poate oferi și varianta unui anumit grad de agrement și relaxare. Această posibilitate a fost oferită de apariția pe piață a cabinelor de duș cu masaj. Clienții deosebit de pretențioși au fost foarte mulțumiți de o astfel de soluție, putând să o folosească pentru a satisface nevoile pe care cabinele obișnuite nu le puteau oferi. Acest tip de cabină de duș are unul sau două dușuri principale - montate pe perete, adică mobile, manuale și/sau montate pe tavan, iar dușurile mai mici, așa-numitele duze, sunt instalate pe lateral. Prin duze pentru duș, care pot fi de diverse forme și mărimi în funcție de producător, se emit jeturi de diferite intensități pentru masarea corpului. Fiecare duză de masaj dintr-o astfel de cabină de duș specială are un inel încorporat cu care puteți controla puterea și direcția jetului de apă și există, de asemenea, întrerupătoare care pornesc și opresc fiecare jet, ceea ce vă permite să alegeți de unde va veni apa. Corpul cabinei de duș cu masaj este de obicei realizat din material PVC, profilele sunt în mare parte din aluminiu, iar în interior există adesea un scaun din PVC și rafturi pentru șampoane și săpunuri. Aceste modele de cabine de duș cu masaj sunt cu sau fără acoperiș. În ultimii ani s-au realizat tot mai multe modele de lux în care sunt instalate sisteme cu telecomandă, pentru conectarea la o casă inteligentă, cu iluminat, dispozitive muzicale și ecrane video, ba chiar și funcții de saună.
„Dușurile cu masaj ajută la reducerea durerilor musculare, care apar în special după activitățile sportive lungi și intense. Pe lângă aceasta, au și un efect benefic, relaxant, asupra stării psihice.”
5. Duș încorporat
O altă opțiune despre care se poate spune că arată cel mai elegant este o cabină de duș încorporată. Aceasta este o soluție care se realizează prin plasarea dușului într-o nișă de perete și este înconjurat cu pereți pe toate cele trei, două sau o latură, în funcție de forma nișei în sine, partea frontală fiind de obicei o ușă de intrare din sticlă. Un duș încorporat nu necesită o cadă de duș, iar podeaua poate fi acoperită cu gresie sau altă pardoseală, în conformitate cu designul complet. În astfel de cazuri, trebuie asigurat un drenaj corespunzător al apei, care se poate face ca un drenaj punctiform sau un canal de-a lungul unuia dintre pereți. Atât drenajul punctiform, cât și canalul pot fi amplasate la nivel de podea, ceea ce designerii de interior îl consideră o soluție de prestigiu. Interiorul cabinei de duș poate fi acoperit cu ceramică, decorată cu marmură sau una din compozite, mase artificiale care imită materialele naturale. Dușul încorporat poate fi montat și cu echipamente, adică dispozitive de masaj, jeturi de apă și elemente similare folosite pentru relaxare.
6. Preț: cabina de duș cu masaj este într-adevăr cea mai scumpa?
O cabină de duș cu masaj nu trebuie să fie neapărat cea mai scumpă. Prețurile variază foarte mult și depind de dimensiune, calitatea materialelor încorporate și design. O cabină de duș perfectă, elegantă, cu fitinguri și scurgere de înaltă calitate, costă mai mult decât orice duș cumpărat din magazin - chiar și decât o cabină de masaj. Totuși, cele mai ieftine sunt cabinele de duș standard modulare.
Prețurile modelelor standard de cabine de duș modulare variază și sunt aproximativ 480 RON. Veți plăti peste 5.000 RON pentru cabine de duș modulare și clasice cu o clasă superioară de calitate și design, iar cele mai simple modele cu masaj sunt aproximativ 1.900 RON. Gama de prețuri pentru acestea din urmă este destul de mare - modelele cabinelor de duș cu masaj sunt disponibile la preț aproximativ de 6.500 RON și mai mult, există și modele foarte luxoase, cu nenumărate accesorii și funcții al căror preț urcă până la 20.000 RON.