În continuare:
1. Vă gândiți la plăci ceramice noi în baie?
Indiferent dacă baia dumneavoastră este mare sau mică, alegerea plăcilor și modul în care acestea sunt montate vor influența foarte mult spațiul. Există mulți factori de luat în considerare chiar și într-o baie. Deci, dacă nu știți cum să montați plăci noi, iată câteva fapte pe care trebuie să le luați în considerare la planificare. Vă sugerăm să vizitați virtual sau live unul sau mai multe saloane de ceramică și să vizualizați sortimentele acestora; dintre produsele pe care le au în ofertă, marii producători, adică ofertanții, fac de obicei setări la locurile expoziționale pentru a se putea vedea „în direct” cum arăta totul sau pot realiza pe calculator un model 3D al elementelor selectate.
2. De ce chiar gresie în baie?
Gresia este cea mai bună alegere pentru pardoseala din orice baie, deoarece sunt solide și în condiția unei chituiri corespunzătoare, rezistente la umezeală. Alte tipuri de pardoseli din încăperile, cum ar fi baia, se deteriorează mult mai ușor, așa că gresia este cea mai bună opțiune.
3. Gresia și faianța existentă în baie
Înainte de a începe să vă planificați noua baie, ar trebui să vă uitați bine la gresia și faianța existentă și să decideți dacă intenționați să păstrați unele dintre ele. La fel, trebuie să verificați dacă noile robinete, precum și alte părți ale echipamentelor de baie și obiectelor sanitare pe care le doriți, vor arăta armonios în combinație cu plăcile existente. Întotdeauna este mai bine ca toate elementele dintr-o încăpere să funcționeze armonios și să se completeze reciproc în ceea ce privește stilul, culoarea, forma, dimensiunea și designul.
„Atunci când planificați o baie nouă, ar trebui să țineți cont și de faptul că la un moment dat în viitor vă veți găsi într-o situație în care unele plăci trebuie înlocuite, indiferent de motiv - de obicei cele din jurul toaletei sau chiuvetei, pe cadă sau la duș – deci aveți grijă să cumpărați suficiente plăci de rezervă.”
Dacă vreți doar să reîmprospătați interiorul, dar nu prea aveți bani, luați în considerare doar înlocuirea plăcilor în loc să schimbați baia întreagă. Plăcile ceramice noi pot transforma complet un spațiu, chiar dacă păstrați mobilierul, echipamentele și accesoriile existente.
4. Pe care pereți din baie trebuie montate plăcile?
Dacă planificați să renovați baia complet, mai întâi gândiți-vă pe care pereți și până la ce înălțime doriți să ajungă plăcile. În același timp, trebuie să aveți grijă de ordinea așezării echipamentului din baie, adică de locul pentru cabina de duș sau cadă.
Pe pereții dușului trebuie așezate plăcile impermeabile, cu excepția cazului în care este vorba de o cabină de duș complet închisă și hidroizolată. Același lucru este valabil și pentru orice perete pe lângă care este montată cada.
5. Ce fel de plăci ceramice pentru baie sunt disponibile?
5.1. Gresie și faianță pentru baie
Plăcile ceramice sunt de obicei realizate din lut roșu, maro sau alb care este ars într-un cuptor și acoperit cu o glazură solidă care are culoare și model pe suprafață. Suprafața glazurată face ca placa să nu aibă pori și să fie rezistentă la pete și alunecare. Plăcile ceramice sunt potrivite pentru băile din case sau apartamente cu „trafic scăzut până la moderat”, dar nu pentru uz public, deoarece sunt susceptibile la uzură.
„Plăcile ceramice de astăzi sunt disponibile în finisaje mate, satinate, lucioase și lustruite, oferindu-vă posibilități nesfârșite atunci când vă faceți designul ambianței.”
Plăcile ceramice pentru baie sunt foarte ușor de curățat și întreținut. Dacă aveți grijă de ele în mod regulat și corespunzător, vă veți convinge că sunt într-adevăr printre cele mai durabile produse de acest gen pe piață.
5.2. Plăci din porțelan pentru baie
Plăcile de porțelan oferă mari avantaje când vine vorba de design, rezistență și durabilitate, deoarece oferă nenumărate opțiuni pentru utilizare în interior și exterior. Plăcile de porțelan pentru baie sunt produse astfel încât să aibă aceeași culoare și model pe toată grosimea, motiv pentru care sunt semnificativ mai dure și mai dense decât plăcile ceramice. Gresia porțelanată pentru baie poate fi montată atât pe podea cât și pe pereți. Sunt rezistente la pete și zgârieturi și ușor de curățat și întreținut.
5.3. Plăci din piatra pentru baie
Dacă doriți o ambianță mai naturală, ceva care tinde stilistic spre pământ și tonurile sale, optați pentru plăcile de baie din piatră naturală. Sunt disponibile numeroase variante, în diverse culori și stiluri. Cele mai utilizate sunt marmura, calcarul, travertinul, ardezia și granitul. Este important de reținut că plăcile de baie din piatră naturală sunt poroase, ceea ce înseamnă că absorb apă și lubrifianți, astfel încât pe ele se pot forma pete.
„Chituirea plăcilor imediat după montare și reînnoirea periodică a stratului impermeabil va menține plăcile de piatră din baie impecabile și vor preveni petele sau deteriorarea suprafeței.”
Când curățați, este important să evitați înălbitorul la fel și orice substanțe chimice agresive, fiindcă acestea pot deteriora suprafața plăcilor din baie.
5.4. Plăci cu mozaic pentru baie
Plăcile cu mozaic sunt excelente pentru a crea o ambianță excepțională în fiecare baie. Nenumărate varietăți de culori, stiluri și dimensiuni vă vor încânta cu adevărat. Nu se poate nega cât de frumos arată o podea din gresie mozaică – se aseamănă cu cele antice, dar pot fi destul de alunecoase când sunt umede. Prin urmare, dacă vă hotărâți pentru ele, atunci când mergeți la cumpărături, obligatoriu verificați dacă sunt antiderapante. Plăcile cu mozaic din sticlă pentru baie sunt relativ ușor de curățat, dar rețineți - cu cât sunt mai multe rosturi între plăci, cu atât este nevoie de mai multă curățare!